Nedjelja , 29.1.2023. | 04:35

Pretraživanje

Obrazovanje

Objavljeno: 11.7.2014. u 11:10
Prikaza: 3318
Autor: Likaplus/E.D.

Zbrka u senjskoj srednjoj školi

Senj : Zbrka u senjskoj srednjoj školi

Sramota u senjskoj srednjoj školi: Ostavili učenike i roditelje u neizvjesnosti do dan uoči završnog ispita - piše nam jedan čitatelj, čiji dopis prenosimo u cijelosti.

Srednjoškolci u Senju nisu znali do zadnjeg dana kada će im biti završni ispit. Premda je državna matura uvijek kaotična situacija, često se zaboravlja na one koji polažu strukovnu maturu, odnosno pomoćnički ispit. Kuhari, konobari, frizeri i učenici drugih struka, nakon trećeg razredasrednje škole polažu pomoćnički ispit, koji je njima značajan kao i gimnazijalcima matura. Za njega se trebaju dobro pripremiti jer sadrži praktični i teorijski dio. Senjski učenici položili su praktični dio ispita i onda su vrijedno učili za teorijski dio.

U petak 4.7.2014 im je javljeno da u ponedjeljak 7.7. mature neće biti.

Pomoćnički ispit je odgođen „do daljnjega", te u školi nitko nije znao kada će se održati teorijski dio. Učenici nisu znali trebaju li učiti i dalje se pripremati za ispit jer nije bilo jasno hoće li ispit uopće biti održan do jeseni. Kako je u mnogim školama u Hrvatskoj ovaj ispit bio odgođen za jesenski rok, mnogi su profesori vjerovali i tako informirali učenike da se ispit odgađa za jesen.

Pogrešna informacija: ispit će biti tek u rujnu

Učenici i roditelji, vođeni informacijama iz škole, povjerovali su kako će ispit biti održan tek u rujnu. Oni su, naravno ohrabreni sunčanim vremenom napustili knjige i bilježnice i opustili se. Neki su počeli raditi, ali bez završnog ispita. Nitko nije ni slutio što će se dogoditi u četvrtak.

Informacija dan uoči ispita: ispit se održava sutra!

Nakon tjedan dana konfuzije i neučenja, učenici doznaju da polažu ispit u petak 11.7.2014. Umjesto da su se spremali za ispit, ova informacija je većinu dočekala bilo na radnom mjestu, bilo na plaži. Nitko nije vjerovao da to može biti istina. No, ravnateljica je potvrdila – stigao je dopis od Agencije za strukovno obrazovanje da se ispit ima održati u petak 11.7.2014.

Učenici dolaze nespremni

Puno lošiji rezultati nego je bilo očekivano, ne mogu se nikako drugačije objasniti nego time da učenici nisu spremni za ispit. Isti ti učitelji koji su ih ispitivali, itekako su se spremali za svoje stručne ispite i mature. I pritom su točno znali datum kada će trebati svoje znanje pokazati. No, učenici ove generacije nisu znali hoće li uopće imati ispit.

Škola nije kriva

Komisija za pomoćničke ispite sastoji se od učitelja iz škole, te dva vanjska člana koji predstavljaju Agenciju za strukovno obrazovanje. Upravo zbog nemogućnosti pronalaska članova komisije, ispit se nije mogao održati. Škola je samo prosljeđivala informacije koje im je Agencija dostavljala. Ovo je sramota za jednu školu koja nosi tradiciju senjske gimnazije. Ovaj puta sramotu nosi škola, ali ne svojom krivnjom.

Dva dana uoči ispita, Agencija ne zna

Niti u ponedjeljak, a ni u srijedu Agencija za strukovno obrazovanje još nije imenovala članove komisije. Zato svi u Senju dva dana uoči ispita još uvijek vjeruju kako je ispit odgođen za jesenski rok. Takve informacije su se mogle čuti i iz same Agencije za strukovno obrazovanje da ukoliko se do utorka ne nađu potrebni članovi komisije, ispit se odgađa za rujan. Načelnik Tunjić iz Agencije čak niti u srijedu nije znao reći kada će biti ispit. Dio odgovornosti snosi i Obrtnička komora koja sudjeluje u imenovanju članova komisije.

Ispit je sutra!

U četvrtak Agencija javlja školi kako će se pomoćnički ispit – matura za strukovnjake održati u petak (11.7.2014). Svatko tko je polagao bilo koji završni ispit može razumjeti šok koji je uslijedio! Nitko nije vjerovao da će ispit biti u srpnju, a učenici potpuno nespremni sutra izlaze polagati stručne predmete, strane jezike i matematiku u struci. Završni ispiti sami po sebi predstavljaju veliki stres, a pod ovakvim uvjetima polaganje ispita je i najspremnijim učenicima teško i ponižavajuće.

Nesposobnost državnih agencija i strukovnih organizacija se prelama na učenicima i njihovom uspjehu

Argument o lijenim i nesposobnim učenicima pada u vodu u slučaju pomoćničkog ispita u senjskoj školi. Itekako bi se učenici spremali za ispit da su službe korektno radile svoj posao. Onaj tko nije uspješno položio ispit na ovom roku – to su institucije. U nekim drugim državama ovakvo ponašanje institucija popratio bi bojkot samog ispita. No, naši učenici su i nespremni hrabro zaronili u ispitna pitanja i pokušali dati sve od sebe na loše organiziranom ispitnom roku. Možda bi bilo korisno da djelatnici Agencije i Obrtničke komore polože koji ispit pod ovakvim uvjetima da nauče budućim generacijama osigurati humanije uvjete. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : U dječjem vrtiću "Travica" u Senju

PČELARSKA RADIONICA

U dječjem vrtiću "Travica" u Senju

16.10.2014. | 10:27
Likaplus.hr : FOTOSOFIA DAY – SENJ

FOTOSOFIA DAY – SENJ

11.3.2013. | 11:59
Likaplus.hr : GRBOVNIK GACKE, KRBAVE,LIKE, SENJA I VINODOLA

Enver Ljubović, prof

GRBOVNIK GACKE, KRBAVE,LIKE, SENJA I VINODOLA

4.3.2013. | 20:55
Likaplus.hr : Bolonjski sustav studiranja

Sve veće nezadovoljstvo

Bolonjski sustav studiranja

27.2.2013. | 7:30
Likaplus.hr : Brod knjižara u Senju

Brod knjižara u Senju

30.7.2012. | 11:32
Likaplus.hr : Savjetnik ministra darivao knjige

U Senju

Savjetnik ministra darivao knjige

18.6.2012. | 7:12
Likaplus.hr : Nadogradnja škole u Senju

Učenika sve manje

Nadogradnja škole u Senju

1.3.2012. | 19:28
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja naselja Donji Lapac da će dana 30.01.2023. zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za slijedeće ulice:

-Od 09:00 do 12:00 sati – Maršala Tita, Omladinska, Udbinska Cesta od kbr. 2 do kbr. 6 i Trg Nikole Tesle od kbr. 8 do kbr. 9A.

 

-Od 11:00 d0 14:00 sati – Trg Nikole Tesle, Radnička kbr. 1 i 2, Plitvička, Miroslava Krleže i Lička.

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja naselja Srb da će dana 01.02.2023. zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za slijedeće ulice:

-Od 09:00 do 12:00 sati – Zagrebačka, Zadarska, Unska, Splitska, R. Boškovića (1-14), M. Krleže (1-3), Miloša Rastovića (1 i 4), Lička, Drvarska (2-4) i Dalmatinska (2-4 i 69)

 

-Od 11:00 d0 14:00 sati – Vukovarska, Velebitska, Školska, Savska, Riječka, Dubrovačka i Dinarska.

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Volarice dio (Rača, Vrbani i Žrnovnica), Lukovo, Klada, Starigrad i Stinica dio od Jurkuše do Šegota.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

25.01.2023.

11:00 do 12:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja Volarice.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.01.2023.

09:00 do 12:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja Plitvičkih Jezera da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Mukinje i dio naselja Jezerce (od kbr.2 do kbr. 21).

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

26.01.2023. 09:00 do 12:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju. 


 


 

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :