Nedjelja , 29.1.2023. | 02:58

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 26.8.2021. u 20:51
Prikaza: 625

Dani prkosa i slave

LS Županija : Dani prkosa i slave

Na današnji dan prije 30 godina Gospić i okolica dali su do znanja da neće bespomoćno gledati velikosrpske provokacije, balvane i ubojstva koje su toga ljeta u ovom dijelu Hrvatske gotovo postale svakodnevica. Na Stočnoj tržnici u Gospiću organizirano je tada prvo postrojavanje 25. satnije Zbora narodne garde Gospić. Bila je mala skupina hrabrih i odlučnih branitelja, prve organizirana borbena postrojba na ovome području. Odmah nakon svečanog postrojavanja branitelji su krenuli na izvršenje borbenih zadaća. Slabo naoružani, ali s čvrstim uvjerenjima da se bez borbe neće predati. Mnogi od njih su tijekom Domovinskog rata poginuli, mnogi umrli nakon oslobođenja Hrvatske. Njima na čast i spomen danas je u katedrali Navještenja blažene djevice Marije u Gospiću služena sveta misa koju je predvodio vlč. Mario Vazgeč.

Na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata vijence su položili predstavnici Kluba branitelja 118. brigade, Župan Ernest Petry sa zamjenicom Jasnom Orešković Brkljačić, predstavnici Grada Gospića i braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i policije Počast su zatim odali prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Iz 25. satnije ZNG Gospić je 4. rujna 1991. godine formirana 118. brigada HV, nezaobilazna u Domovinskom ratu i obrani ovog dijela ličke bojišnice. Na te dane podsjetnik je bio dokumentarni film „Dani prkosa" kojega je Državni arhiv u Gospiću premijerno prikazao u atriju Kulturno-informativnog centra Gospić. Govoreći o filmu ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću dr. sc. Ivica Mataija naglasio je osnovne značajke njegova povijesnog narativa.

-Nakladnik filma je Državni arhiv u Gospiću, ja sam imao čast biti producent i scenarist filma, redatelj je g. Bernardi Modrić, a film je proizveo Istra film Rijeka. Film je financiralo Ministarstvo kulture i medija, a nastajao je nekoliko godina. Pri tome su nam bili značajni materijali iz arhiva HTV-a, Memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, zbirke Državnog arhiva u Gospiću i zbirke Istra-filma iz Rijeke. Dio materijala smo otkupili iz privatnih zbirki pa smo na taj način prikupili vrijedne materijale iz Domovinskoga rata. Film traje 43 minute i obrađuje vrijeme uoči Domovinskog rata, zatim obrađuje prvu, najtežu godinu Domovinskog rata, ali tematizira cijeli Domovinski rat na području Gospića. Vrijednost ovoga filma je činjenica da donosi istinu o Domovinskom ratu. Ilustrira taj dio povijesti autentičnim snimcima i svjedočenjima zapovjednika obrane Gospića, rekao nam je dr. sc. Ivica Mataija.

Prije projekcije filma nazočne su pozdravili župan Ernest Petry i jedan od zapovjednika 25. satnije ZNG Gospić Pajo Brkljačić.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Obavezna zimska oprema

Od danas

Obavezna zimska oprema

15.11.2022. | 14:18
Likaplus.hr : Srpska okupacija i zločini nad Hrvatima

"Oluja" ih pomela

Srpska okupacija i zločini nad Hrvatima

5.8.2022. | 19:53
Likaplus.hr : PUCALI JOJ U USTA

PUCALI JOJ U USTA

16.12.2021. | 13:37
Likaplus.hr : Zločini srpske vojske – masakr u Voćinu

13.prosinca1991

Zločini srpske vojske – masakr u Voćinu

13.12.2021. | 8:15
Masakr u Voćinu, selu na Papuku u blizini Slatine, zaprepastio je hrvatsku javnost i svijet. Većina prethodnih zvjerstava srpske vojske nije bila snimljena kamerama, ali ovaj masakr desetina civila je snimila je kamera jer je Hrvatska vojska ušla u selo nakon samog pokolja.
Likaplus.hr : Stavila krunicu i zastavu u Tuđmanov lijes

Godišnjic smrti 10.12.1999.

Stavila krunicu i zastavu u Tuđmanov lijes

10.12.2021. | 7:32
Likaplus.hr : PETRY NAZOČIO OBLJETNICI RAKOVAČKOG USTANKA

150.OBLJETNICA USTANKA

PETRY NAZOČIO OBLJETNICI RAKOVAČKOG USTANKA

10.10.2021. | 6:24
Likaplus.hr : Kako su srpski ustanici 1941. ubili župnika

Kako su srpski ustanici 1941. ubili župnika

1.8.2021. | 8:16
Zlodusi prošlosti i danas slave najteže zločine koji su potekli iz Srba 27. srpnja 1941. I ove godine su nam ponovno servirani i oni i njihove laži preko TV ekrana.
Likaplus.hr : 30 godina hrvatske samostalnosti

30 godina hrvatske samostalnosti

25.6.2021. | 9:29
Dan neovisnosti – Donesena odluka o suverenosti i samostalnosti Hrvatske; SDP glasovao protiv, Srbi izišli iz sabornice
Likaplus.hr : Pokolj u beogradskoj skupštini

Ubijeni hrvatski zastupnici

Pokolj u beogradskoj skupštini

20.6.2021. | 8:12
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja naselja Donji Lapac da će dana 30.01.2023. zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za slijedeće ulice:

-Od 09:00 do 12:00 sati – Maršala Tita, Omladinska, Udbinska Cesta od kbr. 2 do kbr. 6 i Trg Nikole Tesle od kbr. 8 do kbr. 9A.

 

-Od 11:00 d0 14:00 sati – Trg Nikole Tesle, Radnička kbr. 1 i 2, Plitvička, Miroslava Krleže i Lička.

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja naselja Srb da će dana 01.02.2023. zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za slijedeće ulice:

-Od 09:00 do 12:00 sati – Zagrebačka, Zadarska, Unska, Splitska, R. Boškovića (1-14), M. Krleže (1-3), Miloša Rastovića (1 i 4), Lička, Drvarska (2-4) i Dalmatinska (2-4 i 69)

 

-Od 11:00 d0 14:00 sati – Vukovarska, Velebitska, Školska, Savska, Riječka, Dubrovačka i Dinarska.

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Volarice dio (Rača, Vrbani i Žrnovnica), Lukovo, Klada, Starigrad i Stinica dio od Jurkuše do Šegota.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

25.01.2023.

11:00 do 12:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja Volarice.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.01.2023.

09:00 do 12:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja Plitvičkih Jezera da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Mukinje i dio naselja Jezerce (od kbr.2 do kbr. 21).

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

26.01.2023. 09:00 do 12:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju. 


 


 

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :