Utorak , 27.9.2022. | 13:43

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 11.9.2021. u 10:59
Prikaza: 1535
Autor: Likaplus/Ika

Udbina

Dan hrvatskih mučenika na Udbini

Udbina : Dan hrvatskih mučenika na Udbini

Dan hrvatskih mučenika proslavljen je u subotu 11. rujna na Udbini. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u koncelebraciji nadbiskupâ Mate Uzinića i Dražena Kutleše, te biskupâ Vjekoslava Huzjaka, Jure Bogdana, Ranka Vidovića, Ivana Šaško i Ante Ivasa, generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslava Novaka, izaslanika zadarskog nadbiskupa mons. Josipa Lenkića, te izaslanika krčkog biskupa preč. Antona Depikolozvane.

Udbina-Proslava je počela pobožnošću križnog puta ispred crkve Sv. Marka groba na Krbavskom polju koju je do Crkve hrvatskih mučenika na Udbini predvodio upravitelj župa Vaganca i Drežnika, vlč. Dino Rupčić. Potom je krenula procesija predvođena križem, praćenim sjemeništarcima i bogoslovima, potom motoristima sa spomen-kamenjem s raznih grobišta naših mučenika, a nakon njih slika svećenika vlč. Ivana Burika, mučenika Srijema, koju su u ulaznoj procesiji nosili autor Damir Kukavica i hrvatski branitelj Vukovara dr. Ivan Anđelić.

Nakon slike mučenika svećenika Ivana Burika pristupili su vanjskom oltaru svećenici i biskupi.

Na početku svima je sljedeću dobrodošlicu zaželio domaćin gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić:

„Draga braćo i sestre, dragi hodočasnici!

Sve vas srdačno pozdravljam na proslavi Dana hrvatskih mučenika uz ovu crkvu na Udbini, njima posvećenu. Svaki narod mora očuvati živim sjećanje na svoje mučenike, na ljude koji su ostavili iza sebe tragove plemenitosti, dobrote i žrtve za opće dobro. I ovo svetište Hrvatskih mučenika čuva sjećanje na mučenike našeg naroda, ponajprije na one koje je Crkva proglasila svetima i blaženima, ali i na mnoge druge, znane i neznane koji su dali svoj život za uzvišene i plemenite ciljeve: za vjeru i slobodu svoga naroda i domovine.

Uz mučenike prošlosti ne smijemo zaboraviti ni mnoge mučenike sadašnjosti, mnoge koji nisu mučenici krvlju, ali jesu ljubavlju i služenjem. Ima puno onih koji na leđima ili srcu nose teške patnje i križeve: od teških bolesti do osamljenosti, odbačenosti, neimaštine, poniženja, i sve to nose ponizno i strpljivo, prikazujući Bogu u vjeri, nadi i ljubavi. Njihov život patnje velika je dragocjenost za Crkvu i izvor neizmjernog blagoslova za sav narod.

Za sve njih Bogu zahvaljujemo, njemu ih prikazujemo i njima se u zagovor preporučamo. I svi mi ovdje prisutni pridružimo njihovom mučeništvu naše patnje, strahove, nesigurnosti, da bismo po njihovom zagovoru dobili dostatnu snagu za nošenje životnih tegoba.

Ovdje su s nama i naši biskupi koje srdačno pozdravljam: Na prvom mjestu pozdravljam predvoditelja ovog slavlja splitskog nadbiskupa i metropolitu mons. Marina Barišića. Sadašnja Gospićko-senjska biskupija ima povijesne veze sa Splitskom nadbiskupijom jer je na crkvenom saboru u Splitu 1185. odlučeno da se osnuje nova biskupija, a to je bila Krbavska biskupija. Prvi biskup nove biskupije bio je Matej iz Splita. Od njega potječe i ovaj Krbavski križ koji su kasniji krbavski biskupi, zbog turskih osvajanja ovoga područja, nosili sa sobom u nova sjedišta biskupije. Znakovito je to: ponijeli su sa sobom i čuvali ono najdragocjenije: križ. Taj križ postao je simbol stradanja puka ovoga kraja tijekom njegove povijest, ali i jamstvo da se u tom znaku pobjeđuje. To potvrđuje i činjenica da smo još tu usprkos svim stradanjima. Oče nadbiskupe dobro došli.

Pozdravljam i sve druge nadbiskupe i biskupe: riječkog nadbiskupa koadjutora i apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupija mons. Matu Uzinića; splitskog-makarskog nadbiskupa koadjutora, i apostolskog upravitelja Porečke i Pulske biskupije mons. Dražena Kutlešu; bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka; Vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj: mons. Juru Bogdana; hvarskog biskupa koji je ređen ove godine i s nama je ovdje po prvi puta mons. Ranka Vidovića; pomoćnog biskupa zagrebačkog mons. Ivana Šaško; šibenskog biskupa u miru mons. Antu Ivasa; glavnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslava Novaka; izaslanika zadarskog nadbiskupa mons. Josipa Lenkića; izaslanika krčkog biskupa preč. Antona Depikolozvane.

Pozdravljam vrhovnu glavaricu Sestara Milosrdnica s. Miroslavu Bradica, s pratnjom; provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mršu; pozdravljam i sve nazočne svećenike, redovnike i redovnice, sve predstavnike civilne vlasti i još jednom sve vas, dragi hodočasnici, kao i sve one koji su s nama uz prijenos Hrvatske radiotelevizije."

Nadbiskup Barišić u propovijedi, među ostalim, istaknuo: Danas, ovdje na Udbini, spominjemo se i žrtava Krbavskog polja kada je 9. rujna 1493. u obrani Domovine protiv osmanlija u jednom danu poginulo više od deset tisuća branitelja. Na putu stoljetne obrane – toliki branitelji, junaci i sveci hrvatskog naroda, krv svoju proliše za krst časni i slobodu zlatnu. Branitelji svoje braće i Domovine dali su ono najvrijednije što su imali – svoj život. Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. (Iv 15, 13). Međutim, najgore i najokrutnije stoljeće s najviše prolivene krvi je naše prošlo, dvadeseto stoljeće. Ne jedna, nego tri opasne ideologije: fašizam, nacizam, komunizam, niječući Stvoritelja, ignorirale su i njegovo pitanje: Gdje ti je brat tvoj? U Jasenovcu? Na Bleiburškom polju? Na Križnom putu? U Jazovki? U jamama? U Vukovaru? Ali, nažalost i na mnogim susjedskim poljima, rodbinskim njivama, dvorišnim ogradama…

Okrutna zlodjela dvadesetog stoljeća, sramota su čovjeka i dno ljudskog roda. Na sreću, u tim mračnim vremenima toliki pravednici i nevini svjedoci svojim životom unose svijetlo i osobnom žrtvom spašavaju dostojanstvo i lice čovjeka. Ponosni smo danas na sve njih u svim narodima, poglavito u našem hrvatskom narodu. Njihova nevina krv i krv tolikih žrtava rata iz zemlje viče do Neba. No, što je s nama ljudima? Njihova krv viče i do brata čovjeka, institucija i društva. Čujemo li mi danas taj vapaj Abela i tolikih žrtava? Dopire li on do našega uha i do našega srca, do nas, njihove braće i sestara koji hodimo ovom krvlju natopljenom zemljom? Ne traži li taj vapaj iz tolikih jama i našu zemaljsku pravdu i istinu? Ne zaslužuju li, sve ove žrtve, umjesto tamnih jama dostojno mjesto ukopa i pijeteta? Na ono Stvoriteljevo pitanje: Gdje ti je brat tvoj? – koji je danas naš odgovor u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj u koju su oni ugradili svoje živote?, zapitao se nadbiskup Barišić.

Kako to da nas tako malo zanima gdje su nam braća pogubljena? Kako i od kojega Kajina? Zašto ih ostavljamo u jamama i prepuštamo zaboravu? Pravna država ima pravo i dužnost, objektivno i pravedno odgovoriti na vapaje svih žrtava, a napose onih nevinih. Koliko smo objektivni i pravedni prema žrtvama drugih ideologija i nacija te istinoljubivi prema zločincima i žrtvama sa svoje strane? U svim kulturama i civilizacijama sve žrtve, bez obzira na stavove, imaju svoje dostojanstvo. Što nam nedostaje da čujemo njihove vapaje: je li sredstava, tehničkih mogućnosti ili dobre volje – humanosti? Koliko smo u duhu ljudskosti i kršćanstva, pa i u duhu Rezolucije europskog parlamenta (2008.), ozbiljno prihvatili obilježavanje Dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autokratskih režima – svih tih stabala koja donose zle i otrovne plodove? Vjerujemo li i želimo li iskreno da nas Istina oslobodi ili radije sve prepuštamo Kajinu da on pokuša prikriti, skriti, zataškati, istrgnuti grube stranice iz naše povijesti te reći: Zaboravimo prošlost i okrenimo se sadašnjosti i budućnosti? Sveti Augustin veli: Naša vremenitost živi u povezanosti i zajedništvu triju dimenzija vremena. Naša sadašnjost u odnosu je s prošlošću i budućnošću. Tako postoji sadašnjost prošlosti, sadašnjost sadašnjosti i sadašnjost budućnosti. Ne možemo ignorirati i okrenuti leđa prošlosti, jer dio je nas – leđa naše sadašnjosti i budućnosti. Zaborav nije dobar ni za našu prošlost, ni sadašnjost, niti budućnost. Bilo bi to, na neki način, prešutno zalijevanje zlih stabala koja nikada, kako smo čuli u Evanđelju, ne mogu rađati dobrim plodom, rekao je nadbiskup Barišić.

Braćo i sestre, nije potrebno trgati i skrivati grube i krvave stranice naše povijesti, potrebno nam je čišćenje memorije – naše savjesti. Priznati nužno svoj grijeh, pokajati se, zatražiti oproštenje i dati ga onima koji traže, pomiriti se. Potrebno je, u snazi Istine koja oslobađa, obratiti se. Tek tada moći ćemo okrenuti novu i čistu stranicu naše povijesti i pisati humaniju budućnost života i suživota. Tek ćemo tada znati gdje nam je brat i bit ćemo sposobni štititi svoju braću i sestre.

Braćo i sestre, a što je s Kajinom? Ima li u Kristu nevinom, osuđenom i raspetom, pobjednikom nad zlom i smrću, ikakve nade za Kajina? Ima! I njemu je jedina nada Isus Krist! On je došao s Neba radi nas ljudi i radi našega spasenja. Radi grješnika. Raspet između dva grješna razbojnika na križu, onomu koji se kaje, koji priznaje svoja zlodjela, daruje oproštenje i spasenje. Ne tek na kraju, nego i u tijeku svoga života, uz iskreno priznanje i pokajanje, jedan takav svojevrsni Kajin postaje i navjestitelj Radosne vijesti spasenja. Njegovo ime bilo je Savao, a postao je sveti Pavao. Sâm se predstavlja u današnjem drugom čitanju: …u službu postavi mene koji prije bijah hulitelj, progonitelj i nasilnik… Vjerodostojna je riječ i vrijedna da se posve prihvati: Isus Krist dođe na svijet spasiti grješnike, od kojih sam prvi ja. (1 Tim 1, 12-15).

Braćo i sestre, u slobodnoj smo i demokratskoj Domovini. Što za nas osobno, za naš obiteljski, susjedski i društveni život znači ovaj glas Božji: Gdje ti je brat tvoj? Koja i kakva stabla sadimo i kakve biljke njegujemo u našem društvu? Svoju zemlju i stabla dobrih plodova natapajmo i zalijevajmo znojem i suzama, osobito radosnicama. Spomenuti obraćeni hulitelj, progonitelj i nasilnik nas, svoju braću i sestre, doziva: Pripazite da kakav gorki – zao, otrovan – korijen ne proklija pa ne unese zabunu i ne zarazi mnoge (Heb 12, 15). Sjećajući se zahvalno danas, svih žrtava rata i tolikih žrtava drugih oblika nasilja u našim sredinama, kao ljudi i vjernici, budimo otvoreni glasu krvi koja iz zemlje dopire do nas i koja do Neba viče."

Nadbiskup Barišić završio je propovijed pozivom:

„Budimo otvoreni i glasu svih živih u potrebi čija nas životna situacija doziva. Budimo branitelji i zaštitnici brata čovjeka, od početka života do prirodne smrti. Iznad svega, otvorimo svoje srce i naše odnose odgovoru Neba – Isusu Kristu koji dođe k nama da otkrijemo gdje nam je brat; da znamo s braćom i sestrama na ovom putu života okrenuti novu stranicu te počnemo pisati bolju povijest, dostojnu Boga Stvoritelja i njegovog stvorenja – čovjeka. Neka u središtu našega vrta bude stablo života – križ Kristove ljubavi – čiji plodovi vode u puninu uskrsloga života. Našemu Stvoritelju, Bogu Ocu, neka je čast i slava u vijeke vjekova. Amen!"

Na kraju mise domaći župnik i čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika preč. Josip Šimatović zahvalio je voditelju euharistijskog slavlja nadbiskupu Barišiću i u znak zahvale darovao mu reljef Krbavskog križa.

Potom je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić najprije zahvalio dragom Bogu, zatim nadbiskupu Barišiću, svim biskupima, svećenicima i redovništvu, svim hodočasnicima koji su došli s nadom da će ovdje ojačati u vjeri, da će se ispuniti utjehom, nadom i blagoslovom i svim potrebnim milostima po zagovoru svetih hrvatskih mučenika.

Na kraju je svima zahvalio nadbiskup Barišić te podijelio svečani blagoslov s križem krbavskih biskupa.

Pjevanje su predvodili združeni zborovi Gospićko-senjske biskupije pod vodstvom i pod ravnanjem Ivana Prpića Špike, uz glazbenu pratnju orguljaša Hrvoja Triniti iz Zagreba.

Slavlje je završilo himnom.

Likaplus.hr :
Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Dan hrvatskih mučenika na Udbini 2018

Dan hrvatskih mučenika na Udbini 2018

8.9.2018. | 20:36
Dan hrvatskih mučenika proslavljen je u subotu 8. rujna u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini svečanom misom koju je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić. Koncelebrirali su riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, porečki i
Likaplus.hr : 8.rujna Dan hrvatskih mučenika

Udbina

8.rujna Dan hrvatskih mučenika

27.8.2018. | 23:24
Dan hrvatskih mučenika proslavit će se u subotu 8. rujna u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Euharistijsko slavlje u 10.30 sati predvodit će dubrovački biskup Mate Uzinić u koncelebraciji mjesnog,gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, umirovljenog biskupa Mile Bogovića, osta
Likaplus.hr : Potresna ispovijest iz kobne 1493.

Udbina

Potresna ispovijest iz kobne 1493.

9.9.2017. | 21:43
Likaplus.hr : Nakon  pune 72 godine Tijelovska procesija

Kroz Udbinu

Nakon pune 72 godine Tijelovska procesija

15.6.2017. | 15:34
Danas je nakon 72 godine prvi put nakon 2.svjetskog rata održana Tijelovska procesija kroz mjesto Udbinu. Misu je predvodio umirovljeni biskup dr Mile Bogović uz koncelebraciju udbinskog župnika vlč Josipa Šimatovića. Bilo je lijepo sudjelovati u ovom povijesnom i duhovnom događa
Likaplus.hr : Pogledajte kako izgledaju izbori u crkvi

Župno pastoralno vijeće

Pogledajte kako izgledaju izbori u crkvi

11.12.2016. | 12:41
Likaplus.hr : Posveta spomen kamenja za Zid sjećanja

Za crkvu u Udbini

Posveta spomen kamenja za Zid sjećanja

26.7.2016. | 9:11
Likaplus.hr : Hodočašće Slunjskog dekanata

Hodočašće na Udbinu

Hodočašće Slunjskog dekanata

14.3.2016. | 18:02
Likaplus.hr : Tijelovo na Udbini

Tijelovo na Udbini

4.6.2015. | 16:20
Blagdan Tijelovo na Udbini
Likaplus.hr : Vatrogasci slavili i na Udbini

Udbina

Vatrogasci slavili i na Udbini

5.5.2015. | 7:51
Likaplus.hr : Uz Dan hrvatskih mučenika

Proglas biskupa M.Bogovića

Uz Dan hrvatskih mučenika

20.8.2014. | 21:12
Likaplus.hr : Na Udbini održan molitveni susret

2.korizmeno hodočašće

Na Udbini održan molitveni susret

3.3.2013. | 21:01
Optički kabel
Likaplus.hr :

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Ramljani i Čanak.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

26.09.2022. 09:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja Plitvičkih Jezera da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja: Sertić Poljana, Rodić Poljana, Bigina Poljana i Labudovac.

Prekid u opskrbi je predviđen:

Dana

u vremenu

 

26.09.2022.

08:00 do 16:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima biti u prekidu opskrba električnom energijom za slijedeća naselja: Veliki Žitnik, Mali Žitnik, Pezelji i Oteš od kbr. 89 do kbr. 108, a povremeno Aleksinica, Kalinovača, Donja Pazarišta, Popovača, Mala Plana, Velika Plana, Pazariški Bakovac i Dragnuša.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

22.09.2022. 08:30 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Željava.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

22.09.2022.

09:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419.


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Kapela Korenička

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.09.2022.

09:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Stara Novalja.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

21.09.2022. 08:00 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419.


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Volarice (od Matešić Poda do Zavižana).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

21.09.2022.

08:00 do 17:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Bilaj, Ribnik, Medak, Papuča, Raduč, i Kruškovac.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

21.09.2022. 08:30 do 14:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Ramljani i Čanak.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

20.09.2022. 09:00 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Lipovo Polje (od kbr. 60 do kbr. 91 i od kbr. 114 do kbr. 174).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

20.09.2022.

10:00 do 13:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za slijedeća naselja: Bukovac, Kaniža Perušićka od kbr. 13 do kbr 102 B i Malo Polje, od kbr. 1 do kbr. 37.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

20.09.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419.


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :