Srijeda , 20.6.2018. | 05:40

Gospic

umjereno oblačnoumjereno oblačno

Temperatura

17°

Tlak zraka

1021.1 hPa

Vlažnost

79 %

Senj

pretežno oblačnopretežno oblačno

Temperatura

24°

Tlak zraka

1018.8 hPa

Vlažnost

60 %

Gospic

umjereno oblačnoumjereno oblačno

Temperatura

17°

Tlak zraka

1021.1 hPa

Vlažnost

79 %

Senj

pretežno oblačnopretežno oblačno

Temperatura

24°

Tlak zraka

1018.8 hPa

Vlažnost

60 %

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 25.8.2012. u 15:20
Prikaza: 2370
Autor: Ika/Likaplus/P.A.

Biskup Egidije Živković

Crkva ne smije šutjeti

Udbina : Crkva ne smije šutjetiProslava na Udbini(Foto: Likaplus/P.A.)

Crkva, ako želi ostati vjerna svome poslanju, ne smije šutjeti, ne smije popustiti pred napastima interesa i kompromisa, mora poput proroka stati na stranu istine bez obzira na cijenu koju će za to morati platiti, poručio biskup Egidije Živković na slavlju u Udbini i zato dobio pljesak nazočnih vjernika Pogledajte zanimljiv i nadahnut govor biskupa Egidija Živkovića!!!

Udbina- Gradišćanski Hrvat mons. Egidije Živković, željezanski biskup, predvodio je u subotu 25. kolovoza na Udbini središnje misno slavlje Dana hrvatskih mučenika.

U pozdravu na početku misnoga slavlja biskup Bogović istaknuo je kako je to prva proslava nakon posvete crkve, a ujedno uz Dan hrvatskih mučenika od sada Crkva u Hrvata obilježava i Dan spomena na sve žrtve totalitarnih režima. To obilježavanje imat će uvijek vjernički, crkveni karakter, "nećemo slaviti ničiju pobjedu među zaračenim stranama ili pušku pobjedničku ili poraženu, nego i dalje ostaje Križ ono čime ćemo se mi hvaliti", upozorio je biskup Bogović.

Biskup Živković u propovijedi je istaknuo svoju radost i zahvalnost Bogu na zajedništvu u misnom slavlju na tom "simbolikom bogatom i svetom hrvatskom oltarištu", te prenio pozdrave iz Gradišća "gdje već 500 godina čuvamo svoju katoličku vjeru i svoj hrvatski jezik i tradiciju".
Udbina je propovjedaonica s koje upućujemo poruku cijelom hrvatskom narodu, s Krbavskog polja bacamo pogled na cjelokupnu našu povijest – ovdje su sva naša stradanja i stratišta na jednome mjestu. Ovo je mjesto na kojem čuvamo tragove mučeništva i zaboravu otimamo uzore samoodricanja; častimo one koji su se u okruženju mržnje odlučili za ljubav. Prisjećamo se žrtava daleke i nedavne prošlosti, čvrsto vjerujući da autentično mučeništvo nije ni slučaj niti sklop okolnosti iz kojih nije bilo drugog izlaza. Mučeništvo je kruna i vrhunac posve svjesnog opredjeljenja za vjernost, istaknuo je željezanski biskup.
Spomenuo se hrvatskih mučenika, uzora svjedočenja ljubavi, među ostalima Miroslava Bulešića, s. Žarke Ivasić, 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca, Drinskih mučenica, fra Rafe Kalinića, dva svećenika, gradišćanska Hrvata, bl. kardinala Alojzija Stepinca, kao i onih za koje je pokrenut postupak, npr. za dominikanca Dominika Barača
. Spomenuo se i brojnih neznanih koji su "odolijevali zovu mržnje, zla i osvete i čiji je životni stav bio birati dobro u svim okolnostima i prema svim ljudima". "Svi oni su razlog da je Udbina ne samo mjesto stradanja nego i mjesto nade. Uzvisina je ovo s koje puca pogled daleko, daleko – sve do vječnosti", istaknuo je mons. Živković.

Crkva, ako želi ostati vjerna svome poslanju, ne smije šutjeti, ne smije popustiti pred napastima interesa i kompromisa, mora poput proroka stati na stranu istine bez obzira na cijenu koju će za to morati platiti, poručio biskup Egidije Živković na slavlju u Udbini


Vizija proroka Izaije potaknula ga je da se "danas i ovdje zamisli nad sudbinom dragog mi hrvatskog naroda". "Nakon stoljeća stradanja, pretrpani raznoraznim jarmovima, udarani i šibani sa svih strana, pa i s onih s kojih to nismo očekivali, sanjali smo i umirali za slobodu.

Danas ovaj narod ponižen i prignut poput prosjaka puže i kuca pred vratima umorne starice Europe, spreman žrtvovati ne samo svoje sinove nego i mnoge vrijednosti i bogatstva za mrvice koje preostaju na stolovima njenog bogatstva i moći.

Izgleda da smo prebrzo zaboravili krv kojom je sloboda plaćena. Ne mogu prešutjeti činjenicu da mnogi Hrvatsku danas doživljavaju kao zemlju bez nade, prepunu ljudi svladanih letargijom i beznađem. Od razočaranih branitelja do mladih koji svugdje osim u njoj vide svoju budućnost", rekao je željezanski biskup i osvrnuo se pritom na zadaću Crkve u ovom povijesnom trenutku.


"Crkva, ako želi ostati vjerna svome poslanju, ne smije šutjeti, ne smije popustiti pred napastima interesa i kompromisa, mora poput proroka stati na stranu istine bez obzira na cijenu koju će za to morati platiti. Kada stvari nazivamo njihovim pravim imenima, kada kažemo da je pobačaj ubojstvo, a ne pravo žene da raspolaže svojim tijelom, da su istospolni brakovi i njihovo usvajanje djece izopačenje ljudske prirode, a ne dostignuća suvremene demokracije, da je poigravanje s genetikom ponovni pokušaj čovjeka da se igra Stvoritelja, a ne napredak znanosti, onda nam kažu da smo zaostali i konzervativni, da ne razumijemo čovjeka i njegove potrebe, onda smo kočničari na putu u, priznat ćete, u najmanju ruku nejasnu i zamagljenu budućnost", upozorio je mons. Živković, te istaknuo:"Bojim se budućnosti, bojim se Europe u čijem se ustavu ne smije spomenuti Božje ime, bojim se za Hrvatsku u čijim temeljima ne bi bile ugrađene kršćanske vrijednosti". Izrazio je čvrsto uvjerenje da Crkva danas mora biti "proročki glas, glas nade koji će ovom narodu neumorno naviještati da ga Bog nije ni prevario ni ostavio ili zaboravio".

Poručio je da je u našim dlanovima sjeme i o nama ovise plodovi. "Ako prihvatiš da je moguće započeti iznova i ako sjeme budućeg kraljevstva budeš zalijevao strpljivošću i blagošću, katkada i bolom i patnjom, vidjet ćeš odraze Vječnosti i u svojoj obitelji i na svom radnom mjestu i u svojoj župnoj zajednici i u ovoj dragoj zemlji Hrvatskoj", istaknuo je mons. Živković i poručio: "Ovim svijetom nećemo proći drugi put. Nemojmo odgađati ljubav. I ne zaboravimo: raspeti Kralj je s nama, nikada nas neće ostaviti same ili zaboraviti ili prevariti".

"I dok se s ljubavlju i ponosom prisjećamo svih naših mučenika, imajmo na umu životni stav jednoga od najvećih, blaženog kardinala Stepinca: 'Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i poniženje, nego, jer mi je savjest čista, pripravan sam svaki čas i umrijeti'", istaknuo je propovjednik, dodavši da su mnogi, napajajući se na Stepinčevu uzoru, godinama podnosili strahote jugoslavenskih kazamata, izgnanstva, pa i umiranja. "Bilo je to vrijeme – koliko god ga neki danas pokušavali neutemeljeno uljepšavati – prepuno lažnih svjedočanstava, egzekucija bez sudova i optuživanja bez dokaza", napomenuo je biskup Živković te zaključio da bi hrvatski mučenici s ovog svetog mjesta danas poručili da budemo Crkva glasna, iskrena, nepokolebljiva i nepotkupljiva i narod ponosan na svoju povijest i svoje kršćanske vrijednosti za koje su toliki žrtve podnosili i umirali; da čuvamo domovinu i ne zaboravimo patnje i krv kojom je naša sloboda plaćena. Neka nam hrvatski mučenici budu uzori, putokazi i zagovornici na našem životnom putu, rekao je na kraju homilije biskup Živković te sve preporučio zagovoru svih hrvatskih mučenika u domovini i iseljeništvu.

Nakon popričesne molitve riječ zahvale predvoditelju slavlja, kao i svima koji su se ugradili u njega, te dalje daju potporu dovršetku projekta Crkve hrvatskih mučenika izrekao je biskup Bogović, a biskup Živković podijelio je blagoslov Krbavskim križem koji je dobio na dar. Misno slavlje pjevanjem su uveličali udruženi zborovi Gospićko-senjske biskupije pod ravnanjem Ivana Prpića.

Prije misnog slavlja održana je pobožnost križnoga puta, a poslije mise je bio nastup KUD-ova.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
berekin

berekin

Komentirano: 14.9.2012. | 20:04

1

Bogu božje, caru carevo,eto toliko se popovi mogu mješat u politiku. Naravno da postoje primitivci koji bi htjeli da nam na vlasti bude pop,nešto kao isalamska republika Iran...
JAVOR

JAVOR

Komentirano: 25.8.2012. | 23:49

2

nisam bio na Udbini ali sam pogledao cijeli govor biskupa Živkovića, naježio sam se kako govori, kada bi tako govorili naši političari o Hrvatskoj i ljubavi prema njenim žrtvama

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Potresna ispovijest iz kobne 1493.

Udbina

Potresna ispovijest iz kobne 1493.

9.9.2017. | 21:43
Likaplus.hr : Nakon  pune 72 godine Tijelovska procesija

Kroz Udbinu

Nakon pune 72 godine Tijelovska procesija

15.6.2017. | 15:34
Danas je nakon 72 godine prvi put nakon 2.svjetskog rata održana Tijelovska procesija kroz mjesto Udbinu. Misu je predvodio umirovljeni biskup dr Mile Bogović uz koncelebraciju udbinskog župnika vlč Josipa Šimatovića. Bilo je lijepo sudjelovati u ovom povijesnom i duhovnom događa
Likaplus.hr : Pogledajte kako izgledaju izbori u crkvi

Župno pastoralno vijeće

Pogledajte kako izgledaju izbori u crkvi

11.12.2016. | 12:41
Likaplus.hr : Posveta spomen kamenja za Zid sjećanja

Za crkvu u Udbini

Posveta spomen kamenja za Zid sjećanja

26.7.2016. | 9:11
Likaplus.hr : Hodočašće Slunjskog dekanata

Hodočašće na Udbinu

Hodočašće Slunjskog dekanata

14.3.2016. | 18:02
Likaplus.hr : Tijelovo na Udbini

Tijelovo na Udbini

4.6.2015. | 16:20
Blagdan Tijelovo na Udbini
Likaplus.hr : Vatrogasci slavili i na Udbini

Udbina

Vatrogasci slavili i na Udbini

5.5.2015. | 7:51
Likaplus.hr : Uz Dan hrvatskih mučenika

Proglas biskupa M.Bogovića

Uz Dan hrvatskih mučenika

20.8.2014. | 21:12
Likaplus.hr : Na Udbini održan molitveni susret

2.korizmeno hodočašće

Na Udbini održan molitveni susret

3.3.2013. | 21:01
Likaplus.hr : I Bunić je rana ljuta...

Mala Gospa

I Bunić je rana ljuta...

8.9.2012. | 23:07
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :