Nedjelja , 31.5.2020. | 05:44

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 25.7.2012. u 8:12
Prikaza: 2274
Autor: Likaplus/B.J.

Solarna rasvjeta spas za mnoge

Senj : Solarna rasvjeta spas za mnoge

Senj- Dosta dugo se planiralo i uskoro će postati stvaranost da i projekt "Sunčeve zrake svijetle i po noći" zaživi u Senju.Postavit će se 45 stupova javne rasvjete na sunčevu energiju u selima senjskog zaleđa, a na red će doći i sam grad pod Nehajem. Iako u senjskom selu Babić Dolac struje nema uskoro će ovdje zasvijetliti javna rasvjeta.
Sunčeva će se energija iskoristiti za javnu rasvjetu. Još 40 stupova bit će postavljeno diljem senjskog zaleđa. Jeftinija i ekološki prihvatljivija rasvjeta s vremenom će osvijetliti i sam Senj.
'Projekt smo nazvali sunčeve zrake svijetle noću koji je prepoznao i fond za zaštitu okoliša nacionalni fond dakle koji nam u ovoj investiciji pomaže s 36 posto sredstava', tvrde nadležni iz Razvojne agencije u Senju.
Stanovnici grada u čijoj se blizini nalazi najveća vjetroelektrana u ovom dijelu Europe -zadovoljno trljaju ruke. Senjsko zaleđe trebalo biti noću obasjano svjetlom iz sunčeve energije. Sunce i buru Senjani su iskoristili za proizvodnju struje, uštedu i očuvanje okoliša. Mnogi bi se mogli ugledati na grad pod Nehajem.

Što je solarna rasvjeta?
Postavljanje solarne rasvjete je u većini slučajeva već u startu isplativo na lokacijama koje su udaljene od priključka na mrežno napajanje više od 50 metara, u vidu uštede u kabliranju i priključku na elektro-energetsku mrežu.

Budući da solarna rasvjeta ne zahtjeva priključak na gradsku elektro-energetsku mrežu, ne opterećuje postojeću instalaciju već se napaja iz sunčeve svjetlosti preko dana, tu energiju sprema u baterije i koristi tijekom noći te na taj način solarna svjetiljka ima vrlo visoku učinkovitost kroz cijeli životni vijek solarne lampe.

Svaka solarna svjetiljka ima mikroprocesor koji kontrolira količinu osvjetljenja i na taj način štedi energiju i produljuje autonomiju rada, između ostaloga mikroprocesor štiti bateriju od pretjeranog pražnjenja i na taj način produljuje vijek trajanja baterije što u konačnici rezultira vrlo dugačkim životnim vijekom solarne svjetiljke.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Županija će poduprijeti sve projekte

Župan Milinović

Županija će poduprijeti sve projekte

2.3.2018. | 6:33
Župan je na sastanku govorio o investicijama na razini prošle godine, a ako se zna da je sa županijske razine bilo oko 22 mil. kn investicija župan je najavio da će u infrastrukturu i energetsku obnovu ove godine ići jednako, ako ne i više. Preko LIRA-e oko 230 milijuna kuna Sen
Likaplus.hr : HE elektrana Senj-50 godina

HE elektrana Senj-50 godina

29.11.2016. | 7:38
Likaplus.hr : Prodaja ukrasnog i voćnog sadnog materijala

Moj cvjetni Senj

Prodaja ukrasnog i voćnog sadnog materijala

24.3.2015. | 11:45
Likaplus.hr :  Maksimalan napor u otklanjanju kvarova

Priopćenje HEP-a:

Maksimalan napor u otklanjanju kvarova

8.2.2015. | 10:21
Likaplus.hr : „ Dječji tjedan poduzetništva"

Završen

„ Dječji tjedan poduzetništva"

8.11.2013. | 20:45
Likaplus.hr : Dječji tjedan poduzetništva

U Senju

Dječji tjedan poduzetništva

23.9.2013. | 13:46
Likaplus.hr : U Senju je pravo čudo otvoriti novi obrt

Udruženje obrtnika Senja

U Senju je pravo čudo otvoriti novi obrt

20.3.2013. | 7:07
Likaplus.hr : Stinica ide dalje

Muke po trajektnoj luci

Stinica ide dalje

15.4.2012. | 14:54
Likaplus.hr : U Senju proglašena elementarna nepogoda

Radi orkanske bure

U Senju proglašena elementarna nepogoda

15.2.2012. | 17:30
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :