Utorak , 11.12.2018. | 10:44

Gospic

vedrovedro

Temperatura

-3°

Tlak zraka

1019.7 hPa

Vlažnost

95 %

Senj

vedrovedro

Temperatura

Tlak zraka

1016.8 hPa

Vlažnost

42 %

Gospic

vedrovedro

Temperatura

-3°

Tlak zraka

1019.7 hPa

Vlažnost

95 %

Senj

vedrovedro

Temperatura

Tlak zraka

1016.8 hPa

Vlažnost

42 %

Pretraživanje

Život

Objavljeno: 23.12.2017. u 13:54
Prikaza: 1909
Autor: Likaplus

U Korenici

Usvojen proračun-odbijeni amandmani oporbe

Plitvička J.-Korenica : Usvojen proračun-odbijeni amandmani oporbeProračun je donesen, a amandmani oporbe odbijeni(Foto: Likaplus)
Korenica-Jučer je održana posljednja sjednica Općinskog vijeća Općine Plitvička Jezera na kojoj je usvojen proračun za 2018. godinu.
Najvažnija točka dnevnog reda je bila proračun za 2018. i odluka o povećanju prireza s 5% na 8%. Ovim prirezom bi se od plaće stanovnika Općine Plitvička Jezera trebalo ubrati oko 250 tisuća kuna godišnje.
Rasprava o proračunu otvorio je svojim zapažanjima i pitanjima nezavisni vijećnik s nezavisne liste Aračić g Ante Božić. Isti je dostavio u predviđenom roku i dva amandmana,koji su  se odnosili na povećanje stavke za dovršetak zvjezdarnice u Korenici, a drugi amandman se odnosio na povećanje stavke za rođenje djeteta sa predviđenih 120 tisuća kuna na 320 tisuća kuna.
Načelnik Općine je tvrdio da su amandmani podneseni izvan roka odnosno zakašnjeli. Što nije bilo točno, nego su amandmani podneseni u roku što je ustvrdio i predsjednik Općinskog vijeća g Ante Bionda

 Povela se prepirka između nezavisnog vijećnika Ante Božića i načelnika Općine g Ante Kovača o tome, pa je nezavisni vijećnik Ante Božić predbacio načelniku Općine da ne poznaje Poslovnik Općinskog vijeća koji jasno navodi da se amandman može dostaviti najkasnije dan prije održavanja sjednice Vijeća, a amandmani su poslani 3 dana prije, ali da Poslovnik predviđa i podnošenje amandmana i na samoj sjednici Općinskog vijeća ukoliko se većina s time složi.
Oba amandmana su na kraju odbijena. Zanimljivo da je načelnik Kovač govorio da je hvalevrijedan amandman za povećanje iznosa za rođenje djeteta, ali ne može se usvojiti. Kasnije je to u raspravi nazvao populizmom...

Povela se rasprava i o stipendijama.pa je nezavisni vijećnik Ante Božić prigovorio načelniku što govori  o "našim" i "vašim" stipendijama. Upozorio je vijećnik načelnika Kovača da to nije vaš novac, nego novac svih građana, da stipendije ne daje svojim novcima HDZ ili Ante Kovač-STOP nego je to novac poreznih građana. I niste povećali iznos za stipendije na 300 tisuća kuna što ste obećali u kampanji nego svega 145 tisuća, što je skoro isti iznos kao i za vrijeme HDZ-a, jer i oni su davali oko 130 tisuća kuna za stipendije. Načelnik se opravdavao da je mislio da će u toku mandata dostići brojku od 300 tisuća kuna za stipendije.

  Vijećnik Božić Ante je upozorio vijećnike da dobro razmisle što je važnije za Općinu rađanje novoga života ili one stvari koje su stavljene u proračun Općine( skoro pola milijuna kuna za groblja...). Kod glasovanja jedan vijećnik(Maračić) nezavisne liste STOP je podržao amandman za djecu, a članica SDP-a je bila suzdržana.  Radi nejasnoće je li amandman prošao ili nije, došlo je do stanke, uz vidno nezadovoljstvo načelnika Kovača,( jer se tvrdilo da je amandman ipak usvojen) koji je komentirao da je to populizam i čak spominjao da se autor amandmana vjerojatno  želi oženiti, što je izazvalo ogorčenje nezavisnog vijećnika Ante Božića  na takvo ponašanje "ad hominem" načelnika Općine g Ante Kovača. 

Nakon stanke prišlo se ponovljenom glasovanju, pa je sada nezavisni vijećnik iz reda STOP(Maračić) odlučio  da se ne želi izjasniti u glasovanju, a članica SDP-a sada je bila protiv amandmana uz glasove SDSS -a i ostalih vijećnika nezavisne liste STOP.

Udio u raspravi o proračunu uzeli su još i Boris Luketić i Tomslav Užarević iz HDZ-a koji su kritizirali određene stavke iz proračuna, dohodovne i kopiranje proračuna iz prijašnjih godina.

Vijećnik Užarević je bio jako nezadovoljan odgovorima načelnika na njegove upite u vezi proračuna za 2018. i ustvrdio  je da  načelnik Kovač nije odgovorio niti na jedno njegovo pitanje. Vijećnik SDSS-a g Jovo Bubalo je u svojem izlaganju spomenuo da proračun treba biti uravnoteženiji i da treba više izdvajati za školstvo.

Načelnik Općine Ante Kovač uglavnom je replicirao na ponašanje bivše vlasti svih ovih godina( misleći valjda na koaliciju HDZ-HSS-SDSS-a) pokušavajući pokazati da sada Općina puno bolje funkcionira u vlasti  kada Općinom upravlja nezavisna lista STOP-SDSS i SDP-a. Optužio je Užarevića  zašto nije ništa učinio kroz ovih 20  godina da sredi stanje naplate komunalne naknade, sredi stanje s općinskim porezima itd.

Udar na plaće zaposlenih

Neugodno će iznenaditi zaposlene poklon vladajuće većine SDSS-STOP-SDP uvođenje većeg prireza koji će se obračunavati na plaćama od 1.siječnja 2018. Intencija vladajućih je da prikupe od stanovnika još oko 250 tisuća kuna godišnje kroz povećanje prireza. 
Nezavisni vijećnik Ante Božić upozorio da u Hrvatskoj oko 30 gradova i općina nije niti uvelo prirez da ne opterećuju svoje stanovnike. Načelnik Kovač je objašnjavao ovaj potez minimalnim zadiranjem u plaće stanovnika Općine  koji se neće puno odraziti na plaćama zaposlenih.

Načelnik Kovač se zapitao tko širi mantru da  "nisam sebi smanjio plaću" kako je obećao u kampanji za izbore 2017.

Ante Kovač-načelnik je ustvrdio da je posebnom odlukom sebi spustio plaću za 2.700 kuna mjesečno. 

Boris Luketić-HDZ mu je odgovorio da nije točno da je sebi smanjio svoju plaću, jer i dalje ima isti koeficijent, a jedino Općinsko vijeće može donijeti odluku o smanjenju plaće načelnika Općine,a takva odluka nije nikada došla na Vijeće. 

To da vi izdvajate od svoje plaće određeni iznos, nije smanjenje plaće, jer i drugi izdvajaju, ali o tome ne govore javno. 

Podsjećamo da je načelnik Ante Kovač u kampanji obećavao sebi smanjiti plaću na 7.500 kuna i da nitko neće moći imati veću plaću od njega u Općini niti u općinskim firmama.

Vijećnik Tomislav Užarević HDZ je bio jako nezadovoljan odgovorima načelnika na njegove upite u vezi proračuna za 2018. i ustvrdio da nije odgovorio niti na jedno njegovo pitanje.

Na sjednici vijeća usvojena je i Odluka o izradi urbanističkog plana uređenja naselja Rastovača što će financirati privatni investitor.
Poslije sjednice Općinskog vijeća održan je  božićni domjenak za sve vijećnike, ali svi navodno nisu bili nazočni domjenku.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
leopold

leopold

Komentirano: 30.12.2017. | 19:28

1

Smaljanac, preko Knina do Beograda, biće da mu je draže uno vrijeme. A ko se nebi raznježio na brastvo i jedinstvo, osobito kad dođe ute godne, a svako po svome, tisuću cvjetova umjesto da svi vole samo ljubičicu bijelu.
smoljanac

smoljanac

Komentirano: 30.12.2017. | 18:51

2

Leopolde, malo si "prećero" što bi rekli naši,Načelnik ne bi da se vrati stanje kninske pobune, ali kada bi morao i to potpisati on bi to učinio iz višeg interesa, recimo da se riješi nekih koji mu nikako ne idu pod kožu...možemo nagađat o kojim se imenima radi? Al on to uvijek iz višeg interesa čini---
leopold

leopold

Komentirano: 29.12.2017. | 19:36

3

Božićni domjenak s 5 (pet) načelnikovije što doguzica što nabiguzica održat na Udbini, a ne u ustaškoj Korjenci. Čuo sam da načelnik ne smije u svoje selo dolje kod Livna, uteka iz Zagreba, a sad ne smije ni u Korenjcu. Čojek sigurno vjeruje u onu krajišku "dogodine u Kninu" pa se pomalo primiče niže.
brinjska

brinjska

Komentirano: 23.12.2017. | 21:09

4

men se čini da su ovde neki zalutali....ko tele ušarena vrata gledaju... ni jednu riječ da bi izgovorili...neki prijedlog...bilo šta....samo se rukice dižu

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Korenica se s ponosom sjeća žrtve Vukovara

Korenica se s ponosom sjeća žrtve Vukovara

17.11.2018. | 6:55
Korenica- Sinoć su stanovnici Korenice i učenici Oš dr Franje Tuđmana u koloni sjećanja i uz program kod križa u centru Korenice obilježili žrtvu Vukovara, Škabrnje..Hrvati, ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu ne smiju zaspati dok petnaest tisuća ljudi i dvije tisuće djece
Likaplus.hr : Ukoliko se zateknete u Bihaću

Restoran Belvedere

Ukoliko se zateknete u Bihaću

16.11.2018. | 6:04
Likaplus.hr : Zapalimo svijeće za Vukovar u petak kod križa

U Korenici

Zapalimo svijeće za Vukovar u petak kod križa

15.11.2018. | 22:01
Korenica- U petak u 17,00 sati kod križa u centru Korenice. Povorka će krenuti od Oš dr Franje Tuđmana do križa gdje će se zapaliti svijeće za žrtve srpske agresije,a pogotovo žrtvu Vukovara. Policija će regulirati promet kod rotora gdje će se održati i kratki program i molitv
Likaplus.hr : Izložba ukrasnih životinja opet  u Korenici

16.11.2018.

Izložba ukrasnih životinja opet u Korenici

11.11.2018. | 6:27
Udruga uzgajatelja ukrasnih životinja "Zrinski" Slunj ima namjeru promovirati svoj rad i na području općine Plitvička jezera i to organiziranjem izložbe malih životinja koja će se održati dana 16.11.2018. godine u vremenu od 15,00 do 20,00 sati, dana 17.11.2018. godine u vremenu
Likaplus.hr : Cijene za Plitvice 50kn za odrasle

Od 5.do14.listopada

Cijene za Plitvice 50kn za odrasle

9.10.2018. | 9:50
No, u Promotivnom tjednu, koji traje od 5. do 14. listopada, cijene ulaznica su i do 75 posto niže, što je iznimno privlačno gostima u posezoni. Cijena ulaznice za odraslu osobu sada iznosi 50 kuna, a inače tijekom listopada stoji 150 kuna. Studenti je plaćaju 30 kuna, a nakon 1
Likaplus.hr : Križem kroz Korenicu

Križem kroz Korenicu

3.10.2018. | 21:32
Večeras vozeći kroz Korenicu zapazio sam čovjeka s križem na ramenu kako ide u smjeru Zagreba. Stao sam u centru Korenice i zapitao odakle ide i koji mu je cilj i svrha putovanja. Nakana za oprost "grijeha naroda te obraćenje Bogu". Poput starozavjetnih proroka ukazuje na grijehe
Likaplus.hr :  Zaposlit će se oko 20 žena kroz EU projekt

"Zaželi-zapošljavanje žena"

Zaposlit će se oko 20 žena kroz EU projekt

30.8.2018. | 12:41
Korenica- Danas je u Općinskoj vijećnici Općine Plitvička Jezera u organizaciji Općine zakazana tiskovna konferencija u povodu početka projeketa "Zaželi-program zapošljavanja žena", koji je financiran iz Europskog Socijalnog Fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijal
Likaplus.hr : Damir Tomić iz Korenice o "hapšenju "1991.

Damir Tomić iz Korenice o "hapšenju "1991.

6.8.2018. | 6:03
Korenica- Poznajem već dugo Damira Tomića, ali još nikada mi nije ispričao tako detaljno događaj iz mjeseca travnja 1991..Tada su ga kako veli "htjeli su me zaklati ispred hotela Plješivica kao svinju". Ti dani za njega i njegovu suprugu koja je imala jedno dijete i u visokoj tru
Likaplus.hr : Potpisan Ugovor vrijedan 3,5 milijuna kuna

Energetska obnova škole

Potpisan Ugovor vrijedan 3,5 milijuna kuna

29.6.2018. | 8:11
Ugovor je u ime Oš dr Franje Tuđmana u Korenici potpisala ravnateljica prof Dražena Aračić i direktor Projekt inženjering d.o.o. Igor Starčević. Ugovor je potpisan u zgradi škole, a ravnateljica Dražena Aračić je rekla:"Ponosni smo što smo ovaj cijeli projekt povlačenja novca iz
Likaplus.hr : Općinska vlast nam"ukrala"  pametnu klupu

Hoće li maknuti i križ?

Općinska vlast nam"ukrala" pametnu klupu

21.6.2018. | 12:20
Suvlasnik pizzerije je vijećnica STOP-a Maja Miljanović i suvlasniku je , Maji Miljanović ,smetala klupa , te je zatraženo micanje iste od načelnika Općine koji je to i odobrio. I tu nastaje za stanovnike problem.
Likaplus.hr : I Koreničani potpisuju za referendum

I Koreničani potpisuju za referendum

15.5.2018. | 21:46
Prikupljanje potpisa traje do 27.svibnja 2018. Za potpis je potreban OIB , ako nemate uza sebe OIB možete dati i JMBG pa će volonteri saznati i Vaš OIB. Najtraženiji je onaj za referendum narodski nazvan "da Pupovac ne ucjenjuje više" Stanovnici Korenice mogu svaki dan pred crkvo
Likaplus.hr : Hrvači HK Gospić nastupili u Mađarskoj

Hrvači HK Gospić nastupili u Mađarskoj

15.5.2018. | 14:16
Hrvači HK Gospić u subotu 13.05.2018 nastupili su na jakom međunarodnom turniru u Mađarskom gradu Szigetvaru. Na turniru je nastupilo 250 hrvača i hrvačica iz Hrvatske,Mađarske, Slovenije i Slovačke.
Likaplus.hr : Zašto ljevica plješće Plenkovićevom HDZ-u?

Zašto ljevica plješće Plenkovićevom HDZ-u?

13.4.2018. | 20:47
Zašto su fratri, časne sestre, svećenici na skupovima na kojima se prosvjeduje protiv ovakvog Plenkovićevog HDZ-a? Jer i to podsjeća na 90-te godine kada je Tuđman osnivao HDZ da su svećenici bili na skupovima i davali podršku stvaranju jedne stranke koja je bila nada za Hrvatsku
Likaplus.hr : Utrka u znak sjećanja na Josipa Jovića

Memorijal Josip Jović

Utrka u znak sjećanja na Josipa Jovića

31.3.2018. | 16:09
Plitvička Jezera-Atletski klub Plitvice organizirao 1. memorijalnu utrku Josip Jović pod nazivom "Tvoja žrtva pamtit će se vječno", Iako im vrijeme nije išlo na ruku, padala je jaka kiša, četrdesetak trkača i desetak biciklista okupilo se u Grabovcu gdje je određen start. Bilo je
Likaplus.hr : Izvrstan uspjeh na državnom natjecanju

Učenik iz Korenice

Izvrstan uspjeh na državnom natjecanju

29.3.2018. | 15:27
Likaplus.hr : 28.obljetnica HDZ-a obilježena u Vagancu

18.3.2018

28.obljetnica HDZ-a obilježena u Vagancu

20.3.2018. | 17:43
Vaganac- Dana 18.3.2018. u Vagancu je obilježena 28.godišnjica HDZ-a za područje današnje Općine Plitvička Jezera. Na godišnjici osnutka HDZ-a bili su nazočni načelnik Općine Rakovica Franja Franjković, gradonačelnik Senja gSanjin, Darko Nekić, povjerenik HDZ-a za Ličko-senjsku ž
Čudesan restoran u Lohovu-Bihać
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :