Nedjelja , 24.3.2019. | 14:58

Život

Objavljeno: 23.12.2017. u 13:54
Prikaza: 2030
Autor: Likaplus

U Korenici

Usvojen proračun-odbijeni amandmani oporbe

Plitvička J.-Korenica : Usvojen proračun-odbijeni amandmani oporbeProračun je donesen, a amandmani oporbe odbijeni(Foto: Likaplus)
Korenica-Jučer je održana posljednja sjednica Općinskog vijeća Općine Plitvička Jezera na kojoj je usvojen proračun za 2018. godinu.
Najvažnija točka dnevnog reda je bila proračun za 2018. i odluka o povećanju prireza s 5% na 8%. Ovim prirezom bi se od plaće stanovnika Općine Plitvička Jezera trebalo ubrati oko 250 tisuća kuna godišnje.
Rasprava o proračunu otvorio je svojim zapažanjima i pitanjima nezavisni vijećnik s nezavisne liste Aračić g Ante Božić. Isti je dostavio u predviđenom roku i dva amandmana,koji su  se odnosili na povećanje stavke za dovršetak zvjezdarnice u Korenici, a drugi amandman se odnosio na povećanje stavke za rođenje djeteta sa predviđenih 120 tisuća kuna na 320 tisuća kuna.
Načelnik Općine je tvrdio da su amandmani podneseni izvan roka odnosno zakašnjeli. Što nije bilo točno, nego su amandmani podneseni u roku što je ustvrdio i predsjednik Općinskog vijeća g Ante Bionda

 Povela se prepirka između nezavisnog vijećnika Ante Božića i načelnika Općine g Ante Kovača o tome, pa je nezavisni vijećnik Ante Božić predbacio načelniku Općine da ne poznaje Poslovnik Općinskog vijeća koji jasno navodi da se amandman može dostaviti najkasnije dan prije održavanja sjednice Vijeća, a amandmani su poslani 3 dana prije, ali da Poslovnik predviđa i podnošenje amandmana i na samoj sjednici Općinskog vijeća ukoliko se većina s time složi.
Oba amandmana su na kraju odbijena. Zanimljivo da je načelnik Kovač govorio da je hvalevrijedan amandman za povećanje iznosa za rođenje djeteta, ali ne može se usvojiti. Kasnije je to u raspravi nazvao populizmom...

Povela se rasprava i o stipendijama.pa je nezavisni vijećnik Ante Božić prigovorio načelniku što govori  o "našim" i "vašim" stipendijama. Upozorio je vijećnik načelnika Kovača da to nije vaš novac, nego novac svih građana, da stipendije ne daje svojim novcima HDZ ili Ante Kovač-STOP nego je to novac poreznih građana. I niste povećali iznos za stipendije na 300 tisuća kuna što ste obećali u kampanji nego svega 145 tisuća, što je skoro isti iznos kao i za vrijeme HDZ-a, jer i oni su davali oko 130 tisuća kuna za stipendije. Načelnik se opravdavao da je mislio da će u toku mandata dostići brojku od 300 tisuća kuna za stipendije.

  Vijećnik Božić Ante je upozorio vijećnike da dobro razmisle što je važnije za Općinu rađanje novoga života ili one stvari koje su stavljene u proračun Općine( skoro pola milijuna kuna za groblja...). Kod glasovanja jedan vijećnik(Maračić) nezavisne liste STOP je podržao amandman za djecu, a članica SDP-a je bila suzdržana.  Radi nejasnoće je li amandman prošao ili nije, došlo je do stanke, uz vidno nezadovoljstvo načelnika Kovača,( jer se tvrdilo da je amandman ipak usvojen) koji je komentirao da je to populizam i čak spominjao da se autor amandmana vjerojatno  želi oženiti, što je izazvalo ogorčenje nezavisnog vijećnika Ante Božića  na takvo ponašanje "ad hominem" načelnika Općine g Ante Kovača. 

Nakon stanke prišlo se ponovljenom glasovanju, pa je sada nezavisni vijećnik iz reda STOP(Maračić) odlučio  da se ne želi izjasniti u glasovanju, a članica SDP-a sada je bila protiv amandmana uz glasove SDSS -a i ostalih vijećnika nezavisne liste STOP.

Udio u raspravi o proračunu uzeli su još i Boris Luketić i Tomslav Užarević iz HDZ-a koji su kritizirali određene stavke iz proračuna, dohodovne i kopiranje proračuna iz prijašnjih godina.

Vijećnik Užarević je bio jako nezadovoljan odgovorima načelnika na njegove upite u vezi proračuna za 2018. i ustvrdio  je da  načelnik Kovač nije odgovorio niti na jedno njegovo pitanje. Vijećnik SDSS-a g Jovo Bubalo je u svojem izlaganju spomenuo da proračun treba biti uravnoteženiji i da treba više izdvajati za školstvo.

Načelnik Općine Ante Kovač uglavnom je replicirao na ponašanje bivše vlasti svih ovih godina( misleći valjda na koaliciju HDZ-HSS-SDSS-a) pokušavajući pokazati da sada Općina puno bolje funkcionira u vlasti  kada Općinom upravlja nezavisna lista STOP-SDSS i SDP-a. Optužio je Užarevića  zašto nije ništa učinio kroz ovih 20  godina da sredi stanje naplate komunalne naknade, sredi stanje s općinskim porezima itd.

Udar na plaće zaposlenih

Neugodno će iznenaditi zaposlene poklon vladajuće većine SDSS-STOP-SDP uvođenje većeg prireza koji će se obračunavati na plaćama od 1.siječnja 2018. Intencija vladajućih je da prikupe od stanovnika još oko 250 tisuća kuna godišnje kroz povećanje prireza. 
Nezavisni vijećnik Ante Božić upozorio da u Hrvatskoj oko 30 gradova i općina nije niti uvelo prirez da ne opterećuju svoje stanovnike. Načelnik Kovač je objašnjavao ovaj potez minimalnim zadiranjem u plaće stanovnika Općine  koji se neće puno odraziti na plaćama zaposlenih.

Načelnik Kovač se zapitao tko širi mantru da  "nisam sebi smanjio plaću" kako je obećao u kampanji za izbore 2017.

Ante Kovač-načelnik je ustvrdio da je posebnom odlukom sebi spustio plaću za 2.700 kuna mjesečno. 

Boris Luketić-HDZ mu je odgovorio da nije točno da je sebi smanjio svoju plaću, jer i dalje ima isti koeficijent, a jedino Općinsko vijeće može donijeti odluku o smanjenju plaće načelnika Općine,a takva odluka nije nikada došla na Vijeće. 

To da vi izdvajate od svoje plaće određeni iznos, nije smanjenje plaće, jer i drugi izdvajaju, ali o tome ne govore javno. 

Podsjećamo da je načelnik Ante Kovač u kampanji obećavao sebi smanjiti plaću na 7.500 kuna i da nitko neće moći imati veću plaću od njega u Općini niti u općinskim firmama.

Vijećnik Tomislav Užarević HDZ je bio jako nezadovoljan odgovorima načelnika na njegove upite u vezi proračuna za 2018. i ustvrdio da nije odgovorio niti na jedno njegovo pitanje.

Na sjednici vijeća usvojena je i Odluka o izradi urbanističkog plana uređenja naselja Rastovača što će financirati privatni investitor.
Poslije sjednice Općinskog vijeća održan je  božićni domjenak za sve vijećnike, ali svi navodno nisu bili nazočni domjenku.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
leopold

leopold

Komentirano: 30.12.2017. | 19:28

1

Smaljanac, preko Knina do Beograda, biće da mu je draže uno vrijeme. A ko se nebi raznježio na brastvo i jedinstvo, osobito kad dođe ute godne, a svako po svome, tisuću cvjetova umjesto da svi vole samo ljubičicu bijelu.
smoljanac

smoljanac

Komentirano: 30.12.2017. | 18:51

2

Leopolde, malo si "prećero" što bi rekli naši,Načelnik ne bi da se vrati stanje kninske pobune, ali kada bi morao i to potpisati on bi to učinio iz višeg interesa, recimo da se riješi nekih koji mu nikako ne idu pod kožu...možemo nagađat o kojim se imenima radi? Al on to uvijek iz višeg interesa čini---
leopold

leopold

Komentirano: 29.12.2017. | 19:36

3

Božićni domjenak s 5 (pet) načelnikovije što doguzica što nabiguzica održat na Udbini, a ne u ustaškoj Korjenci. Čuo sam da načelnik ne smije u svoje selo dolje kod Livna, uteka iz Zagreba, a sad ne smije ni u Korenjcu. Čojek sigurno vjeruje u onu krajišku "dogodine u Kninu" pa se pomalo primiče niže.
brinjska

brinjska

Komentirano: 23.12.2017. | 21:09

4

men se čini da su ovde neki zalutali....ko tele ušarena vrata gledaju... ni jednu riječ da bi izgovorili...neki prijedlog...bilo šta....samo se rukice dižu

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Cijelu korizmu posti pijući samo pivo

Neobičan post

Cijelu korizmu posti pijući samo pivo

17.3.2019. | 13:00
Del Hall, vojni veteran iz američke savezne države Ohio, odlučio se je za neobičan korizmeni post. Naime, Hall neće konzumirati nikakvu krutu hranu, već će cijelu Korizmu piti samo pivo.
Likaplus.hr : Opasna rupa na stazi kroz Korenicu

Opasna rupa na stazi kroz Korenicu

16.3.2019. | 17:00
Korenica-Šetajući navečer po Korenici naišao sam na oštećenje na nogostupu u blizini restorana Macola. Obzirom da je rupa na mjestu gdje prolaze i učenici odlazeći i dolazeći iz Škole, ali i turisti, te biciklisti. Ne treba niti pomišljati što bi se moglo dogoditi da biciklist n
Likaplus.hr : HGSS vježbao na Ličkoj Plješevici

HGSS vježbao na Ličkoj Plješevici

4.2.2019. | 23:42
HGSS Stanica Gospić održala zimsku vježbu na Ličkoj Plješivici
Likaplus.hr : Nikola Grmoja o Sabljaku

Nikola Grmoja o Sabljaku

23.1.2019. | 11:28
Nikola Grmoja u fantastičnom govoru u Hrvatskom saboru još jednom prokazao antihrvatsku politiku Vlade Andreja Plenkovića i ministrice Pejčinović-Burić
Likaplus.hr : Zašto Korenica više nema pedijatra?

Pitali smo Općinu

Zašto Korenica više nema pedijatra?

22.1.2019. | 14:06
Korenica-Neugodno su se iznenadili roditelji s malom djecom koji su došli pedijatru u Dom zdravlja u Korenici. Tamo ih je čekala obavijest da je Općina Plitvička Jezera odlučila ukinuti financiranje pedijatrijske zdravstvene zaštite.
Likaplus.hr : Policija spasila migrante na Plješevici

Policija spasila migrante na Plješevici

16.1.2019. | 10:28
Policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije su jučer u poslijepodnevnim satima prilikom pojačanog postupanja suzbijanja ilegalnih migracija na području planine Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli više osoba kojima
Likaplus.hr : Plitvički maraton, rane prijave povoljnije

Plitvički maraton, rane prijave povoljnije

10.1.2019. | 19:40
Plitvički maraton tradicionalno se održava u prvom vikendu lipnja. Maraton i polumaraton, te utrka maratonskih štafeta sa četiri člana na programu su unedjelju 2. lipnja 2019. u9:00sati. Utrka na 5km održava se usubotu, 1. lipnja 2019. u17:30nakon koje slijede dječje utrke. Mara
Likaplus.hr : Obilježen Dan borbe protiv plastičnih vrećica

Obilježen Dan borbe protiv plastičnih vrećica

19.12.2018. | 15:48
Korenica- Učenici Oš dr Franje Tuđmana, zajedno sa svojim učiteljicama Ivanom Fran i Danijelom Mazarekić, organizirali su na Međunarodni dan borbe protiv plastičnih vrećica, ispred Konzuma ,skupljanje dobrovoljnog priloga za platnene vrećice i dijelili su letke o štetnosti na oko
Likaplus.hr : Zločini nad Hrvatima Korenice-SDSS šuti

Zločini nad Hrvatima Korenice-SDSS šuti

13.12.2018. | 19:44
Streljali, vješali i bacali bombe na civile kod Korenice.SDSS u Korenici još nije osudio zločine nad Hrvatima u Općini Plitvička Jezera odnosno odnosno u Korenici, ali je stalno dio vlasti Općine
Likaplus.hr : Korenica se s ponosom sjeća žrtve Vukovara

Korenica se s ponosom sjeća žrtve Vukovara

17.11.2018. | 6:55
Korenica- Sinoć su stanovnici Korenice i učenici Oš dr Franje Tuđmana u koloni sjećanja i uz program kod križa u centru Korenice obilježili žrtvu Vukovara, Škabrnje..Hrvati, ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu ne smiju zaspati dok petnaest tisuća ljudi i dvije tisuće djece
Likaplus.hr : Ukoliko se zateknete u Bihaću

Restoran Belvedere

Ukoliko se zateknete u Bihaću

16.11.2018. | 6:04
Likaplus.hr : Zapalimo svijeće za Vukovar u petak kod križa

U Korenici

Zapalimo svijeće za Vukovar u petak kod križa

15.11.2018. | 22:01
Korenica- U petak u 17,00 sati kod križa u centru Korenice. Povorka će krenuti od Oš dr Franje Tuđmana do križa gdje će se zapaliti svijeće za žrtve srpske agresije,a pogotovo žrtvu Vukovara. Policija će regulirati promet kod rotora gdje će se održati i kratki program i molitv
Likaplus.hr : Izložba ukrasnih životinja opet  u Korenici

16.11.2018.

Izložba ukrasnih životinja opet u Korenici

11.11.2018. | 6:27
Udruga uzgajatelja ukrasnih životinja "Zrinski" Slunj ima namjeru promovirati svoj rad i na području općine Plitvička jezera i to organiziranjem izložbe malih životinja koja će se održati dana 16.11.2018. godine u vremenu od 15,00 do 20,00 sati, dana 17.11.2018. godine u vremenu
Likaplus.hr : Cijene za Plitvice 50kn za odrasle

Od 5.do14.listopada

Cijene za Plitvice 50kn za odrasle

9.10.2018. | 9:50
No, u Promotivnom tjednu, koji traje od 5. do 14. listopada, cijene ulaznica su i do 75 posto niže, što je iznimno privlačno gostima u posezoni. Cijena ulaznice za odraslu osobu sada iznosi 50 kuna, a inače tijekom listopada stoji 150 kuna. Studenti je plaćaju 30 kuna, a nakon 1
Likaplus.hr : Križem kroz Korenicu

Križem kroz Korenicu

3.10.2018. | 21:32
Večeras vozeći kroz Korenicu zapazio sam čovjeka s križem na ramenu kako ide u smjeru Zagreba. Stao sam u centru Korenice i zapitao odakle ide i koji mu je cilj i svrha putovanja. Nakana za oprost "grijeha naroda te obraćenje Bogu". Poput starozavjetnih proroka ukazuje na grijehe
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :