Nedjelja , 24.10.2021. | 19:40

Pretraživanje

Obrazovanje

Objavljeno: 12.4.2019. u 20:04
Prikaza: 1828
Autor: Likaplus

Zločini partizana u Lici

Plitvička J.-Korenica : Zločini partizana u  Lici
Korenica- Večeras je u župnom pastoralnom centru, uz svega petnaestak nazočnih, predstavljena vrlo vrijedna knjiga"Zločini Jugoslavenske armije i komunistička represija u Lici i gradu Gospiću 1945. godine: Dokumenti, svjedočanstva i grobišta (1944.-1998.)” Knjigu izdaje Hrvatske družbe povjesničara „Dr. Rudolf Horvat".  
Riječ je o zbirci arhivskih dokumenata pod naslovom "Zločini Jugoslavenske armije i komunistička represija u Lici i gradu Gospiću 1945. godine: Dokumenti, svjedočanstva i grobišta (1944.-1998.)” koja na oko tisuću stranica donosi mnoštvo dosad neobjavljenih dokumenata o stradanju hrvatskog stanovništva na području čitave Ličko-senjske županije te djelomično Gorskog Kotara u posljednjim tjednima i neposredno nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

Priređivači zbirke su bili mr. sc. Blanka Matković, predsjednica udruge i doktorandica na Sveučilištu Warwick u Velikoj Britaniji, te Ranko Topić, dragovoljac Domovinskog rata, nekadašnji pripadnik 9. bojne HOS-a „Rafael Vitez Boban" i hrvatski ratni vojni invalid.

Čitali su se i ulomci iz knjige odnosno dijelovi izviješća iz partizanskih izvora, gdje sami izvještavaju o pogubljenima bez suđenja 60 zarobljenika u Lici  i to u srpnju 1945. I to uglavnom Hrvati.

Na upit  likaplus portala jesu li priređivači zbirke  ponudili Općini da otkupi nekoliko primjeraka knjige i da Narodna knjižnica ima i tu knjigu kao i druge institucije na području Općine, odgovorili su da jesu i da su pozvali načelnika Općine da dođe na prezentaciju knjige, ali se nije odazvao.

Branitelj Ranko Topić je rekao da je dva puta zvao na mobitel načelnika da dođe na predstavljanje knjige, ali se ipak nije odazvao.

Predsjednica Udruge Blanka Vlašić je rekla kako  Ministarstvo kulture nije htjelo sufinancirati ovu knjigu niti otkupiti dio knjiga.

Broj komentara: 18

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Istinoljubivi

Istinoljubivi

Komentirano: 18.4.2019. | 5:46

1

Evo, vidiš hrvatski narode, kako je to kada je istina problem. No nemoj se zato sagnuti. Svaki narod u svojoj povijesti bio je prepušten očaju. Svaki narod je u svojoj prošlosti gurnut u rat koji nije želio. No na nama je trezveno sagledati svu našu prošlost, reći kako je bilo, naučiti tome svoju djecu i s potpunim pravom uzdignute glave gledati u budućnost. Nema nam druge države osim ove naše Republike Hrvatske. Nikada do sada je nismo imali ni sličnu. Bili smo vlasništvo naših kraljeva koji su nas davali u posjed svojim rođacima na temelju prava kojeg su si sami dodijelili. Nikada Hrvat nije slobodno glasao za život u personalnoj uniji s Mađarskom, ni za Habsburge, ni za Karađorđeviće, ni za Pavelića, ni za Tita. Svima njima Hrvat je bio dobar kad nadiru Mongoli, Turci, Švabe ili Talijani da ga gurnu u prve redove. Svima njima je Hrvatska bila plijen koji su dijelili sa svojim prijateljima. A o čemu Hrvat sanja? O toplom kruhu koji jede u miru i slobodi. Ne sanja Hrvat ni velika carstva niti priželjkuje rat i slavne bitke. Sretan vam svima Uskrs. Borite se za istinu. Otac laži je đavao i neka je daleko od vas svih.
Istinoljubivi

Istinoljubivi

Komentirano: 17.4.2019. | 16:46

2

Možemo li se usuglasiti da je ustanak Srba u NDH počeo 27. srpnja 1941. godine? Nema tu dileme. Prije tog datuma dogodilo se ovo: 19. Lipnja 1941. grupa ustaša iz Boričevca i Kulen Vakufa, na čelu sa Vinkom Mataijom, upala je u selo Bubanj i odvela šestoricu stanovnika. Dalje navodim sela i brojke: Doljani (odvedeno 7 osoba), Mišljenovac (19), Donji Srb (12), Donji Štrpci (6), Begluci (4), Birovača (3), Bušević (15), Kestenovac (7). Svi pobijeni i svi civili, pobijeni bez suda i krivice. Zatim, 1 srpnja 1941. godine ustaše iz Gospića su došle u selo Donja Suvaja (neka pripizdina između Lapca i Srba) i strijeljali 161 osobu, pogađaš - civili. 03. srpnja 1941. ustaše su u malom selu Bubanj postrijejale 83 osobe od toga 15 djevojaka koje su usput pokupili iz polja gdje su okopavale kukuruz. Na sām dan ustanka u selu Meljinovac pedesetak stanovnika "poslagano" je u Delić-jamu. Logor u Jadovnom je do dana ustanka djelovao skoro 4 mjeseca. Što se u tom logoru događalo? Je li tata Igora Vukića i ondje jahao ustaše kao što je to radio u Jasenovcu? Sve navedene zločine počinili su uniformirani vojnici NDH. Nitko od ubijenih nije nosio kokardu. E sada na red dolazi Brotnja i Boričevac.
Amerikanac

Amerikanac

Komentirano: 17.4.2019. | 11:24

3

Boričevac na udaru Kada piše o motivima za ustanak Jareb navodi da je »dobro poznato i razumljivo da je dobar dio ustanika bio potanknut na pobunu i zbog terora koji su nad dijelom srpskoga stanovništva u tim krajevima provodile ustanove Ustaškog pokreta i vlasti NDH«. Navodi i da je »spomenuta borba protiv NDH kao hrvatske države i masovni zločini nad hrvatskim (i muslimanskim) stanovništvom upućuju na to da je bar dio ustanika bio na svoje djelovanje potaknut mržnjom prema Hrvatima kao narodu«. Zločin nad obitelji Ivezić počinjen je samo dan nakon izbijanja ustanka. U mjestu Brotinja ubijeni su svi zatečeni Hrvati iz obitelji Ivezić, njih 37. Nekoliko dana nakon toga na udaru je bilo selo Boričevac, jedino mjesto u kotaru s većinskim hrvatskim stanovništvom. Tamošnja ustaška posada povukla se, zajedno s većinom stanovništva, 1. i 2. kolovoza iz mjesta. U selu je ostalo 55 ljudi hrvatske nacionalnosti, isključivo civila. Ustanici su 2. kolovoza ušli u selo, spalili ga, opljačkali, a stanovnike ubili. Podatke o stradanjima u Boričevcu i stradanju obitelji Ivezić u knjizi »Prešućivani četnički zločini u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini« navode povjesničari Zdravko Dizdar i Mihael Sobolevski. Komunisti u vodstvu ustanka bili su svjesni toga što se dogodilo. Istoga dana kada je počinjen zločin u Boričevcu Polovina je održao zbor u Donjem Lapcu, osudio ponašanje boraca i naroda u Boričevcu i ustvrdio da komunisti vode borbu protiv ustaša, Nijemaca, Talijana, a ne protiv Hrvata i Muslimana. EVO IZJAVE HRVATA IZ TADAŠNJEG VREMENA Hrvati iz Boričevca u noći između 1. i 2. kolovoza 1941. g. bili su prisiljeni pobjeći u Kulen Vakuf, a 2. kolovoza srpski pobunjenici ušli su u Boričevac, razorili ga i pobili preostalo stanovništvo te počinili zločine i u okolnim mjestima: Brotinja, Poljica, Mišljenovac, Donji i Gornji Lapac. Četnici su 27. srpnja u Brotinju bacili u jamu 38 Hrvata, prezimenom Ivezići. Najmlađi (Jakov) imao je 2, a najstariji (Luka) 82 godine. Za taj zločin nitko nije odgovarao. Dio Srba nosio je četnička obilježja (kokarde), a dio partizanska obilježja (crvene petokrake). Srbi su 6. rujna 1941. napali i Kulen Vakuf te pobili više stotina Hrvata i Muslimana iz Boričevaca.
Amerikanac

Amerikanac

Komentirano: 17.4.2019. | 11:23

4

Sa zadnjom rečenicom si dao i odgovor. Ponavljam, radi nepodnošljivosti postojanja Hrvatske države. Nije teško zaključiti kome je smetala Hrvatska država, iz šumadije uvezenim žandarima i činovnicima, seljaci nisu imali životnih problema. Kako su te male skupine potpaljivali tamošnje seljake vidimo iz 1990.god.
Istinoljubivi

Istinoljubivi

Komentirano: 16.4.2019. | 20:11

5

Dobro. Dolazimo polako do istine. Zašto su Srbi u Lici 1941. godine ustali protiv NDH? Da li je to bilo stoga što im je nepodnošljiv bilo koji oblik hrvatske državnosti ili zbog nekog drugog razloga?
Amerikanac

Amerikanac

Komentirano: 16.4.2019. | 11:07

6

Nije mi namjera da veličam NDH, nastala je u krivom trenutku i otišla u krivom pravcu. Što ti prihvaćaš u svezi pobune Srba je nebitno. Činjenica je da ni partizani nisu pokrenuli naoružanu ustanak, skrivali su se po šumama i širili propagandu sve dok im Staljin nije dao zeleno svjetlo. Stoga 1941.g. u Lici nije bilo nikakvog partizanskog ustanka protiv NDH nego srpskog.
Istinoljubivi

Istinoljubivi

Komentirano: 15.4.2019. | 14:39

7

1. Potpuno se slažem da slika oca domovine sa promocijom ove knjige nema ništa. Ona je tamo da bi sugestivno djelovala na promatrača. 2. Slažem se sa činjenicom da je nakon l svjetskog rata Beograd sustavno degradirao hrvatsku inteligenciju i na čelna mjesta u državnon upravi dovodio krkane iz Šumadije, a jedini rezultat toga je bio povećanje korupcije i teških psovki. 3. Ne samo to nego su u Hrvatsku planski doseljavani solunski borci-Srbi koji su dobivali zemlju, a selima su čak mijenjali imena (npr. Karadžićevo u Slavoniji op.a.) 4. Nisam ja "sam od sebe" spomenuo bojnu Ranka Bobana, nego autor članka to spominje radi davanja legitimiteta nestručnoj osobi. 5. Ne prihvaćam da su Srbi ustali protiv NDH jedan dan prije nego je NDH ustala protiv njih.
Amerikanac

Amerikanac

Komentirano: 15.4.2019. | 12:21

8

Istinoljubivi --- Što ima slika Ante Starčevića s povijest ili tom knjigom? Što te muči s tom slikom? Ne odobravam niti relativiziram događaje u Lici, sve je počelo nakon uspostavljanja SHS. Da malo pojasnim. Nasljednici Srpske i Jugoslavenske ideologije se pozivaju da netko tko piše na temelju dokumenata relativizira. Ne pada vam na pamet se želi ispuniti praznina koju Titovih udžbenika ne ispunjavaju. Želja nam je da se neke stvari pojasne. A oni kojima to ne paše to zovu relativizacija. Što se tiče događaja u Lici, da bilo je prolijevanja krvi ubijanja nevinih itd. Ajmo redom. Nakon dolaska kraljevine, Srbima se šakom i kapom dijelilo činove i položaje u društvu, neovisno o tome dali je bio pismen ili nepismen, važno je bilo da je pravoslavac. Bilo je opravdanih i neopravdanih progona nesrba,. Došla je NDH, Srbi su se odmah organizirali i ustali protiv nje. Ustali su protiv ideje nezavisne Hrvatske a ne protiv Fašizma. Nisu ustali protiv Fašizma jer su ih Talijani podržavali i naoružavali. Od mnogih Srba pouzdano znam da su s Talijanima usko surađivali. Pavelić je tada izdao upozorenje i naredbu, da će se za svakog Domobrana (vojnika) likvidirati deset Srba. Ni to ih nije spriječilo da po Lici haraju. Događale su se strahote, obadvije vjerske zajednice su ih počinile. Tvoje spominjanje bojne Rafal Boban je izvan svakog konteksta. Boban i njegova vojska od 1941 do 1945.g. nikad nisu djelovali na području Like. Citiraš riječi Kuharića, samo budala ih može pratiti, ne radi se o davanju lijevog i desnog obraza pa da mi ga šamaraš. Radilo se o životima a ne samo spaljenim kućama. Gdje ima malo sukoba tu ima i krvnika. Dovoljan je jedan krvnik da se situacija rasplamsa. Jedno je vrlo jasno o dobro poznato, ljudi u Lici su do dolaska SHS imali miran suživot, dijelili su i crkvene prostorije, a onda je došla nevolja s istoka.
Amerikanac

Amerikanac

Komentirano: 15.4.2019. | 12:13

9

Ovo zadnje što pišeš (u 22:5:41) je za pucati od smijeha. Malo si zalutao i sveopće teme. Bijeg mladih iz zemlje nije objavljivanje knjiga, nego polemika sličnih kao što si ti. Svaka knjiga koja se pojavi a koja nije u skladu s Titovim udžbenicima stvara polemike, zapravo tipovi kao ti stvaraju polemika. Najbolje bi bilo da povijest ostane na Titovim knjigama. To bi vam godilo.
Istinoljubivi

Istinoljubivi

Komentirano: 14.4.2019. | 22:41

10

P.s. istinoljubivi se boji jedino za to da će laž nadvladati istinu u Hrvata. Trenutno u Hrvatskoj ima dvije vrste ljudi koji Hrvatskoj prave štetu. Jedni su oni koji koriste istinu da bi joj naškodili (to su ex komunisti), a drugi koriste laži u želji da joj pomognu (to su neofašisti). I jedni i drugi su vrijedni prijezira. I jedni i drugi zaključavaju Hrvatsku u svoju priču, kompromitiraju domovinski rat, zbog njih hrvatska mladež radije bude roblje u Njemačkoj, nego svoj na svome. Sebi su nagrabili aute, penzije, firme, diplome, pozicije. Samo što jedni drže jedan fakultet, a drugi neki drugi. Svađa je samo oko dvije tri čelne pozicije. RTL, HRT, N1, TELEGRAM, NAROD, direktno.hr, NOVOSTI, Yutarnji, Večernji....sve je to isto. Zato, te knjige koje pišete i župne urede koje obilazite...odakle vam pare? Neki ljudi nemaju za paket jaja, nemaju za gorivo da odu djetetu u bolnicu u posjetu, stid ih je ići u crkvu jer nemaju papirnatu novčanicu za milostinju, a drugi dokoni tiskaju knjige na petsto stranica o događajima od prije 70 godina ili 700 godina. Junacima slava, a zločincima osuda! Bog zna tko je kakav bio. Mi nikada nećemo znati jer nismo u stanju. Sutra je novi dan. Prilika za svakog grešnika da postane svetac. Eto to muči jednog Hrvata koji misli da Hrvati trebaju otkriti princip hladne fuzije umjesto novih teorija o potpuno beznačajnim bitkama tijekom ll svjetskog rata.

Broj komentara: 18

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Petry:Nemam ništa protiv ravnateljice Aračić

U čemu je onda problem?

Petry:Nemam ništa protiv ravnateljice Aračić

15.10.2021. | 7:00
Likaplus.hr : Veliko priznanje ravnateljici iz Slovenije

Oš dr Franje Tuđmana

Veliko priznanje ravnateljici iz Slovenije

14.10.2021. | 14:00
Likaplus.hr : Pinokijo s Rudanovca kao kameleon..

Pinokijo s Rudanovca kao kameleon..

27.9.2021. | 7:04
Pinokijo s Rudanovca kao kameleon
Likaplus.hr : Načelnik plače i laže…

Načelnik plače i laže…

25.9.2021. | 6:15
Načelnik Kovač plače i laže jer želi smijeniti ravnateljicu Aračić
Načelnik Kovač plače i laže jer želi smijeniti ravnateljicu Aračić
Likaplus.hr : Propao pokušaj političke smjene ravnateljice

Suze teku Rudanovcem

Propao pokušaj političke smjene ravnateljice

23.9.2021. | 20:26
Likaplus.hr : Vijeće roditelja nije slušalo glas roditelja

Kako se i očekivalo

Vijeće roditelja nije slušalo glas roditelja

22.9.2021. | 18:57
Likaplus.hr : Dva kandidata za ravnatelja/icu Škole

Oš dr Franje Tuđmana

Dva kandidata za ravnatelja/icu Škole

4.5.2021. | 20:22
Likaplus.hr : Park dodijelio stipendije učenicima

NP Plitvička jezera

Park dodijelio stipendije učenicima

4.12.2019. | 7:11
Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera provodi projekt stipendiranja učenika u suradnji sa Srednjom školom Plitvička Jezera iz Korenice, sa zajedničkim ciljem usmjerenim na povezivanje obrazovanja s gospodarstvom kroz stipendiranje učenika, praksu, mogućnost zapošljavanj
Likaplus.hr : Korenica opet punim sjajem za Vukovar

Korenica opet punim sjajem za Vukovar

18.11.2019. | 22:08
Korenica uvijek vjerna hrvatskom Vukovaru
Likaplus.hr : U petak  štrajk nastavnika i učitelja u Lici

U petak štrajk nastavnika i učitelja u Lici

17.10.2019. | 12:36
U petak štrajk nastavnika i učitelja u Lici
Likaplus.hr : Uručen ček  za školsku sportsku dvoranu

Župan Milinović u Korenici

Uručen ček za školsku sportsku dvoranu

16.7.2019. | 18:51
Likaplus.hr : Profesor sa američkog Sveučilišta u Korenici

Zdeslav Hrepić

Profesor sa američkog Sveučilišta u Korenici

8.6.2019. | 12:38
Prof Zdeslav Hrepić, prof na američkom sveučilištu Columbus, održao je na poziv ravnateljice Škole prof Dražene Aračić predavanje učenicima sedmih i osmih razreda Oš dr Franje Tuđmana u Korenici na temu "Zakoni fizike kao modeli uspješnoga življenja "
Likaplus.hr : Dan škole u Korenici

Dan škole u Korenici

15.5.2019. | 10:11
Korenica- Jučer je OŠ dr Franje Tuđmana proslavila Dan škole koji se slavi na dan rođenja prvog hrvatskoga predsjednika dr Franje Tuđmana. Ovaj put Škola je odlučila proslaviti u krugu svojih učitelja i učenika. Održana je kratki ali lijep prigodni program u školskoj sportskoj dv
Likaplus.hr : HTV o koreničkoj školi

HTV o koreničkoj školi

2.5.2019. | 17:52
Korenica- Završetak Energetske obnove Oš dr Franje Tuđmana u Korenici, vrijedne 3,8 milijuna, što je jedini dovršen EU projekt obnove škole u Ličko-senjskoj županiji na natječaju od 2016. godine, zaslužio je i prilog u Županijskoj panorami.
Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :