Nedjelja , 18.11.2018. | 09:33

Gospic

pretežno oblačnopretežno oblačno

Temperatura

Tlak zraka

1024.8 hPa

Vlažnost

74 %

Senj

vedro, jak vjetarvedro, jak vjetar

Temperatura

Tlak zraka

1020.9 hPa

Vlažnost

59 %

Gospic

pretežno oblačnopretežno oblačno

Temperatura

Tlak zraka

1024.8 hPa

Vlažnost

74 %

Senj

vedro, jak vjetarvedro, jak vjetar

Temperatura

Tlak zraka

1020.9 hPa

Vlažnost

59 %

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 14.8.2017. u 16:03
Prikaza: 3315
Autor: Likaplus/maxportal

Tko je uništio Željavu?

Plitvička J.-Korenica : Tko je uništio Željavu?

Znate li, poštovani čitatelji, koja je najskuplja nekretnina u Hrvatskoj koju su srpski agresori uništili za vrijeme Domovinskog rata?

Ne znate? Evo, bit ćemo brzi i odmah vam dati odgovor:podzemni vojni aerodrom Željavaispod Plješevice kod Bihaća.

"Trinaest minuta prije 8 sati Bihać se zatresao od grandiozne eksplozije, a iz obronaka planine Plješevice suknuli su plamen i dim, planina je gorjela, plamen na horizontu dosezao je do samog neba, prizor je bio jeziv i nestvaran, kataklizmički.

Plamena stihija i eksplozije su uništile jedan od najvećih i najutvrđenijih aerodroma u Europi, čija se vrijednost procjenjivalana 8 milijarda dolara...

Plješevica kao da je propala, ulegla se i progutala nekad najčuvaniju vojnu bazu Jugoslavije…”, tako je prije nekoliko godina beogradski Aeromagazin prepričao trenutak kada je 16. svibnja 1992. godine JNA prilikom povlačenja aktivirala 56 tona eksploziva u tunelima vojnog aerodoma Željava, najskuplju nekretninu na hrvatskom tlu uništenu u vrijeme Domovinskog rata.

Kako bi bilo jasnije o kakvom se objektu radi, valja spomenuti kako su podzemne galerije aerodroma mogle primiti 120 zrakoplova(MIG-21) s posadama i kompletnim arsenalom naoružanja, a ukupna dužina tunela u obliku slova M iznosila je 3 i pol kilometara.

Podzemni aerodrom mogao je izdržati izravan udar atomskog naoružanja. Uz vlastite izvore struje i vode te zalihe goriva, ljudstvo aerodroma moglo je 30 dana živjeti potpuno izolirana od vanjskog svjeta.

Gradnja diva uz utrobi Plješevice započeta je 1955., a završena 1968. Glavni konstruktorDragoslav Sobotkaprocjenjuje vrijednost aerodroma na osam milijarda dolara, iako su utrošena sredstva znatno veća.

Za časnike i pilote Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva bila je stvar izuzetnog prestiža raditi u aerodromu koji spada u najskuplju vojnu investiciju bivše SFRJ. Podzemni objekt, zajedno sa pistama 1, 3 i 4, nalazi se na hrvatskoj strani granice, dok se samo piste 2 i 5 nalaze u sastavu općine Bihać, odnosno BiH.


S obzirom da je u hrvatskim pravosudnim prilikama moguća svaka vrsta bizarnosti, moguće je i to da glavnog i odgovornog za uništenje najskuplje hrvatske nekretnine – nitko ne goni.

Iz dokumentacije koju posjedujemo, jasno je vidljivo da je naredbu za dizanje aerodroma u zrak dao načelnik generalštaba oružanih snaga SFRJ general-pukovnikBlagoje Adžić,a naredba je izdata 7. studenog 1991.

Među ostalim, vidljivo je iz dokumenta, Adžić je naredio uništenje svih objekata JNA na teritoriju RH bez obzira na posljedice.

Blagoje Adžićje nakon umirovljenja(1992. godine) mirno živio u Beogradu. Izbjegavao je javne nastupe pa se tako ni na pogrebuSlobodana Miloševića, suprotno očekivanjima, nije pojavio. Preminuo je 2012. godine.

Za Adžićem je Ministarstvo unutarnjih poslova RH bilo raspisalo tjeralicu zbog genocida i ratnih zločina protiv civila u Vukovaru, ali generala nitko kazneno nije gonio zbog zbog razaranja najskuplje hrvatske nekretnine,dvostruko skuplje od autoceste Split-Zagreb.

S obzirom da je Željava bila strateški vojni objekt, njezino uništenje nije se moglo dogoditi bez znanja i odobrenja tadašnjeg zapovjednika Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general-potpukovnikaBožidara Stevanovića.

Općinski sud u Osjeku goni ga zbog ratnih zločina u bombardiranju Vukovara, ali zbog uništenja Željave ovog generala iz Kragujevca nitko ništa ne pita.

Hrvatskim pravosudnim i obavještajnim institucijama potpuno je nepoznat lik i (ne)djelo potpukovnikaMilana Nemičaninazadnjeg zapovjednika zrakoplovne baze i garnizona Željava.

Kako smo doznali, uopće nije istražena, ni rekonstruirana uloga potpukovnika Nemičanina u provedbi Adžićeve zapovijedi, kao i njegova uloga u operativnoj provedbe miniranja aerodroma.

Državno odvjetništvo RH do dana današnjeg nije kazneno gonilo izvršitelje i nalogodavce uništenja najskuplje nekretnine na teritoriju RH. Bizarno i groteskno. Hrvatskim državnim organima tako svojstveno.

Na videu možete pogedati kako je izgledala nekad, a kako izgleda danas:

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mirko

mirko

Komentirano: 17.8.2017. | 11:05

1

BoroBoro pervertitu.... daj mira kosturima, dok nam pričate o neprijatelju RH sami je potkopavate.
mirko

mirko

Komentirano: 17.8.2017. | 11:03

2

ZNA SE - politika kontinuiteta! ...‘Lažu nam o dugu, RH nestaje zbog prezaduženosti, a SLIJEDE NOVI POREZI i rasprodaja voda i šuma’
mirko

mirko

Komentirano: 17.8.2017. | 11:00

3

Napušeni tvorovi, tko je uništio RH? Idalje strane države sude našim kleptomanima ... ..."Nekadašnji predstojnik Ureda predsjednika RH Ivić Pašalić potkraj rujna trebao bi sjesti na optuženičku klupu na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu. Optužbe austrijskog tužiteljstva protiv nekadašnjeg moćnog političara, a danas poduzetnika u drvoprerađivačkoj industriji teške su čak 23 milijuna eura."... http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/vip-klijent-mister-p-slucaj-tezak-desetke-milijuna-pasalic-sjeda-na-optuzenicku-klupu-u-austriji-terete-ga-za-ilegalno-izvlacenje-enormnih-svota/6463231/
BoroBoro

BoroBoro

Komentirano: 14.8.2017. | 23:13

4

Četnički spomenik u Donjem Srbu izgrađen je 1951.g, a obnovljen zahvaljujući “pijetetu“ Jadranke Kosor 2010.g. Na tom mjestu do 1951.g. nalazila se katolička kapelica i katoličko groblje. “Ustanici“ su buldožerima sravnili sa zemljom kapelicu i groblje, navezli zemlju, stvorili umjetno brdo i na njemu postavili četnički spomenik ispred kojeg neprijatelji RH svake godine slave pokolje nad Hrvatima. I za taj barbarski čin još se nitko sve do danas nije ispričao. Bertrand Russell je napisao: “Tragično je što su budale toliko sigurne, a mudri puni sumnje“.
BoroBoro

BoroBoro

Komentirano: 14.8.2017. | 22:59

5

Moj Tito je bio duša naroda: Pa čujte što je sve imao..Nijemci i Englezi dosta suvereno barataju brojkama od 500.700 tisuća ubijenih. Svrstavaju ga ti revizionisti među 10 najvećih zločinaca dvadesetog vijeka. Je li pobio sto tisuća više ili manje, to uopće nije važno za relevantnu ocjenu naše ”ljubičice”. On je za razliku od “diktatora“ Tuđmana oličenje skromnosti. Čak mu je i udovica gladovala. Navodno. Ako navedete prilično sigurne podatke da je “najveći sin naših naroda i narodnosti“ za života imao u neograničenom posjedu 21 vilu u svim dijelovima Lijepe naše i lepe njihove, 3 blindirana Mercedesa, 600 američkih automobila tipa Pulman, prosječne cijene oko 3 milijuna dolara, dvije kompozicije Plavog vlaka sa 3 Mercedes lokomotive, zrakoplov Iljušin 18, zrakoplov Caravella, zrakoplov Boeing 727, zrakoplov Jak-40, helikopter Sikorski, jahtu Podgorka, jahtu Galeb… i zar treba dalje nabrajati. I eto vam skromnog i pastoralnog zagorskog seljačića koji nas je svojom urođenom skromnošću učio da nije sve u novcima. Ima nešto i u vilama, jahtama, zrakoplovima, Pulmanima koje je obožavao i Staljin. Zato ih je i u svom voznom parku imao oko 60 komada (pogledati “Na dvoru crvenog cara “Simon Sebag Montefiorea)..

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Šumarija ne isporučuje ili sporo isporučuje

Nema drva za ogrijev

Šumarija ne isporučuje ili sporo isporučuje

25.8.2018. | 9:37
Kako od doznake drva u šumi pa do dospjeća drva,pilanja i cijepanja, u oskudici radne snage,prolazi od mjesec i pol do dva mjeseca.Posebno su pogođena staračka domaćinstva kojih je u ovom kraju jako mnogo.Rezultat toga će biti sirova drva za zimu koja su nekorisna za ogrjev.Osim
Likaplus.hr : Sutra 10% popusta u Konzumu uz jedan uvjet

Radi utakmice

Sutra 10% popusta u Konzumu uz jedan uvjet

10.7.2018. | 14:05
Uvjet je da imaš na sebi bilokoji rekvizit navijački hrvatske reprezentacije.Konzum će i ranije zatvoriti sve svoje trgovine, a to će učiniti u trgovački lanac SPAR Hrvatska
Likaplus.hr : Potpisani projekti, a druge općine ne žele?

Potpisani projekti, a druge općine ne žele?

9.2.2018. | 10:32
Ličko-senjska - samo su općine Donji Lapac i Udbina, gradovi Otočac i Gospić dostavili projekt i dobit će 13.milijuna kuna za obnovu lokalnih cesta. Drugima očito ne treba, kada nisu niti tražili...POTPISANI UGOVORI ZA 212 PROJEKATA VRIJEDNIH 650 MILIJUNA KUNA
Likaplus.hr : Zovite načelnika radi neočišćenih ulica...

Reakcija koncesionara

Zovite načelnika radi neočišćenih ulica...

5.2.2018. | 16:57
Da, ugovor je sklopljen na godinu dana pa raspisati će se novi pa neka se javi netko bolji, tko ima bolje strojeve i tko ima sve uvjete da bi prošao na natječaju! Bilo bi nam puno lakše nego se zajebavati sa vama i vašim teorijama oko čišćenja snijega!
Likaplus.hr : Nova 2018. u NP Plitvička jezera

Nova 2018. u NP Plitvička jezera

21.12.2017. | 10:22
Tražite romantičnu lokaciju za dočekati Novu 2018? Zašto ne u srcu čarobnih Plitvičkih jezera?
Likaplus.hr : Počinju radovi na vodovodu Rudanovac

Uskoro će i Rastovača

Počinju radovi na vodovodu Rudanovac

27.10.2017. | 14:08
Treba radi objektivnosti reći da je projekt vodovod Rudanovac i Rastovača napravljen za vrijeme bivšeg načelnika i bivše općinske vlasti.Građevinska dozvola je izdana u prosincu 2017. Zasluge idu i vodstvu Vodovoda s direktorom Hrvojem Kukuruzovićem i Dankom Pršom koji su "gural
Likaplus.hr : Uspješan EU projekt

Natura-turist d.o.o.

Uspješan EU projekt

5.10.2017. | 13:10
Likaplus.hr : Prekomjerna gradnja je problem

Anđelko Novosel

Prekomjerna gradnja je problem

24.7.2017. | 12:44
Likaplus.hr : Prošao Projekt-energetska obnova škole

EU Fond: 3,8 mil kuna

Prošao Projekt-energetska obnova škole

31.5.2017. | 14:00
Škola u Korenici je dobila odgovor da je Projekt valjan, te se u kratkom roku očekuje i potpisivanje Ugovora o bespovratnim sredstvima. Promjena , koja se dogodila u veljači 2016., očito se ne može više zaustaviti unatoč "profesionalnim bukačima s facebook-a"...
Likaplus.hr : Čeka se potpisivanje važnog Sporazuma

Ide i natječaj za vodovod

Čeka se potpisivanje važnog Sporazuma

17.5.2017. | 7:38
Likaplus.hr : U Vagancu iskapaju kosti pobijenih Hrvata

Ranjenici i civili pobijeni

U Vagancu iskapaju kosti pobijenih Hrvata

25.4.2017. | 19:10
Likaplus.hr : Novoizabrani ravnatelj kod ministra Dobrovića

NP Plitvička jezera

Novoizabrani ravnatelj kod ministra Dobrovića

11.4.2017. | 14:52
Likaplus.hr : Anđelko Novosel ravnatelj NP Plitvička jezera

Ekskluzivna vijest

Anđelko Novosel ravnatelj NP Plitvička jezera

4.4.2017. | 17:14
Likaplus.hr : Pripreme za sezonu

JUNP

Pripreme za sezonu

16.3.2017. | 19:40
Likaplus.hr : Objavljen natječaj za sezonu 2017.

Sezona 2017.

Objavljen natječaj za sezonu 2017.

1.2.2017. | 14:36
Čudesan restoran u Lohovu-Bihać
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :