Srijeda , 30.11.2022. | 19:27

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 25.8.2018. u 9:37
Prikaza: 2778
Autor: Likaplus/Pero Aračić

Nema drva za ogrijev

Šumarija ne isporučuje ili sporo isporučuje

Plitvička J.-Korenica : Šumarija ne isporučuje ili sporo isporučuje


Korenica- Već duže vrijeme stanovnici Korenice i Općine Plitvička Jezera se žale da  kasne s isporukom drva za lokalno stanovništvo. Jedan od njih je i stanovnik Vaganca koji nam se obratio na mail i zatražio da to istražimo. Evo što je pisao odgovornima :

Javljam vam da lokalno stanovništvo općine Plitvička jezera ima veliki problem sa opskrbom drvima jer šumarija Korenica više od godine dana ne dodjeljuje drva lokalnom stanovništvu iz dosad nepoznatih razloga.Sezona nabavke drva u Lici je tradicionalno proljeće ili ljeto,kako bi se drva osušila za zimu.Dosad tu nije bilo problema,ali ove godine evo već i kraj kolovoza a drva se ne doznačuju lokalnom stanovništvu i ne zna se uopće kad će to biti.
Kako od doznake drva u šumi pa do dospjeća drva,pilanja i cijepanja, u oskudici radne snage,prolazi od mjesec i pol do dva mjeseca.Posebno su pogođena staračka domaćinstva kojih je u ovom kraju jako mnogo.Rezultat toga će biti sirova drva za zimu koja su nekorisna za ogrjev.Osim toga niti na lageru same šumarije nema drva za kupiti veće cijelo proljeće i ljeto, pa su to iskoristili šverceri, koji su drastično podigli cijene drva za ogrjev.
Međutim veliki kupci u ovoj šumariji nemaju problema, pa veliki kamioni drva odlaze iz ove šumarije.Šumarija Korenica je potpuno zanemarilo svoje građane.Stoga vam i pišem da i državna i lokalna vlast se upozna s problemima malih ljudi ove opustošene Županije Ličko-Senjske.S poštovanjem,Petar Čančar, Gornji Vaganac


Likaplus portal je zatražio odgovor u Šumariji u Korenici, ali nam je rekla zamjenica upraviteljice Šumarije u Korenici da  nemaju ovlasti davati izjave za medije, nego da se obratimo u Gospić g Darku Smerdelu. Nazvali smo i g Smerdela, ali nam je rekao da i on ne može dati nikakvu informaciju da to  može samo Direkcija iz Zagreba. Uputili smo pitanje glasnogovorniku Direkcije Šuma u Zagrebu nekoliko pitanja. Napisali smo da  nam se obraća sve više stanovnika Općine Plitvička Jezera radi neisporuke drva za zimu lokalnom stanovništvu. Obzirom da se ogrijevna sezona približava, to je sve veća nervoza medu stanovništvom radi neisporuke drva. Molim da nam odgovorite:


1.Koji su razlozi neisporuke drva lokalnom stanovništvu kao i prošlih godina?

2. Ima li to kakve veze sa pojačanim prilivom imigranata po šumama, jer znamo da su neki radnici Šumarije imali negativna iskustva  u šumi?

3. Kada će i hoće li Šumarija iz Korenice isporučiti na vrijeme zatražene količine ogrijevnog drveta za lokalno stanovništvu?


Glasnogovornik je odgovorio na mail ovako:

1.Građani kao i dosad mogu naručiti drvo za ogrjev u šumarijama, te će ga dobiti po redoslijedu pojedinačne narudžbe.

2.Nema.

3.Hrvatske šume će imati dovoljne količine ogrjeva za građane, a isporuka bi trebala biti okončana tijekom mjeseca rujna.


Iz odgovora proizlazi da nema nikakvih problema, da nema zastoja, da će sve biti isporučeno tijekom mjeseca rujna. Nadamo se da će tako i biti, ali glasnogovornik očito ne zna da se drva moraju i osušiti,a kada dođe jesen, malo je teže osušiti mokra drva.

 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Zajedno za siguran lov

Zajedno za siguran lov

22.11.2022. | 20:20
Likaplus.hr : Javna tribina Državne geodetske uprave

Na Plitvicama održana

Javna tribina Državne geodetske uprave

21.9.2022. | 22:52
Likaplus.hr : Otvoren nacionalni restoran „Lička kuća“

Otvoren nacionalni restoran „Lička kuća“

2.6.2020. | 22:43
OTVORENA LIČKA KUĆA
Likaplus.hr : Tradicionalni 22.kup Županije

Tradicionalni 22.kup Županije

20.5.2019. | 19:59
GOSPIĆ- Pod pokroviteljstvom Županije i župana Darka Milinovića održan je 22. KUP u ribolovu na plovak kojim ribiči Sportsko ribolovnog saveza LSŽ već niz godina davaju svoj obol obilježavanja Dana županije.
Likaplus.hr : Riješit ćemo problem sa "vaučerima"

Riješit ćemo problem sa "vaučerima"

26.4.2019. | 12:39
Korenica/Plitvice- Nakon našeg članka Zagorčali život iznajmljivačima i turistima i brojnih pritužbi kako iznajmljivača tako i gostiju u vezi kupovine ulaznica za posjet NP Plitvička jezera, javila nam se u ime JUNP Plitvička jezera, Natalija Božičević, bivša ravanteljica i sada
Likaplus.hr : Zagorčali život iznajmljivačima i gostima

NP Plitvička jezera

Zagorčali život iznajmljivačima i gostima

24.4.2019. | 16:35
Korenica/Plitvice- Uprava NP Plitvička jezera ove godine svojim testiranjem uvođenja on line kupnje ulaznica zagorčila je život privatnim iznajmljivačima i gostima. O čemu se radi? Naime, gost koji dolazi u psojet Plitvicama treba minimalno dva dana prije kupiti on line ulaznicu
Likaplus.hr : Besplatna dostava plina u Korenici

Besplatna dostava plina u Korenici

20.11.2018. | 9:12
Besplatna dostava plinskih boca na kućnu adresu
Likaplus.hr : Sutra 10% popusta u Konzumu uz jedan uvjet

Radi utakmice

Sutra 10% popusta u Konzumu uz jedan uvjet

10.7.2018. | 14:05
Uvjet je da imaš na sebi bilokoji rekvizit navijački hrvatske reprezentacije.Konzum će i ranije zatvoriti sve svoje trgovine, a to će učiniti u trgovački lanac SPAR Hrvatska
Likaplus.hr : Potpisani projekti, a druge općine ne žele?

Potpisani projekti, a druge općine ne žele?

9.2.2018. | 10:32
Ličko-senjska - samo su općine Donji Lapac i Udbina, gradovi Otočac i Gospić dostavili projekt i dobit će 13.milijuna kuna za obnovu lokalnih cesta. Drugima očito ne treba, kada nisu niti tražili...POTPISANI UGOVORI ZA 212 PROJEKATA VRIJEDNIH 650 MILIJUNA KUNA
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Birovača (Mamac).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 15:00 sati

01.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

02.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Bilaj i to : kbr. 20,35,40,42,78,111,8792,88,86,79,36,34,100,98,97,96,95 i 89.

 

Povremeni prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :