Srijeda , 10.8.2022. | 16:08

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 29.6.2020. u 14:34
Prikaza: 1310
Autor: Likaplus/Pero Aračić

Održana misa u razrušenoj crkvi na Priboju

Plitvička J.-Korenica : Održana misa u razrušenoj crkvi na Priboju

Selo Prijeboj nekad se zvalo na ikavici PRIBOJ, a kasnije je očito nekom i to smetalo pa je preimenovano u Prijeboj

Priboj-Misa u razrušenoj crkvi sv Petra i Pavla održana je danas u 11,00 sati. Misu je predvodio župnik s Plitvica don Mate Kujundžić. Nažalost, crkva koja je dva puta rušena stoji kao simbol stradanja hrvatskog i katoličkog puka ovih krajeva... ️Je li u pitanju nebriga ili problem u nadležnima u Ministarstvu, svejedno je, ali ova crkva vapi i čeka da se obnovi radi onih koji su u njoj neka molili i krstili se, a onda su protjerani iz svojih domova samo zato što su katolici i Hrvati i to bez prava na povratak.

Može li općinska vlast dopustiti takav nemar isto kao i državna vlast da ova crkva koja je simbol stradanja Hrvata na ovim prostorima stoji još uvijek razrušena kao da nismo dobili svoju Državu. Župnik Mile Čančar iz Korenice prisjetio se kako je u doba komunizma pokojni župnik Bogović krenuo s obnovom crkve i postavio čak dva roga na crkvu,a onda je policija zabranila radove na ovnovi crkve.

Danas, kada imamo svoju Državu, ponašamo se kao da nas nije briga za povijest i tragičnu sudbinu ove crkve i stanovnika koji su se u njoj krstili, vjenčavali i molilo se za pokoj duša.

Poslije mise grupa Plitvički bećari razveselili su okupljene svojom pjesmom.

Link: Tko i zašto je ubio mojega sina?

PROPOVIJED ŽUPNIKA don Mate Kujundžića

 

 

Selo Prijeboj ili Pribojje 1916. imalo 727 katolika, 1931. g. 411 katolika, a 1948. godine samo 109 katolika. Hrvati koji su se poslije 2. svjetskog rata htjeli vratiti u svoje selo bili su ubijani. Tako su godine 1957. u svojoj kući na krevetu ustrijeljeni otac Mile i sin Milan (Braco) Konjević. Hrvati su morali bježati, a 1991. ostalo je samo 13 Hrvata. Crkva sv. Petra i Pavla iz 1848. je oštećena u Drugom svjetskom ratu.
Ipak, oko ove crkve narod se okupljao na Petrovo i župnik iz Drežnika slavio je misu do 1991. Pobunjeni Srbi minirali su zvonik crkve na Prijeboju 1991. Mještanin Slavko Čorak odveden je 1991. od kuće i ustrijeljen. Nakon povratka 1995. identificiran je i pokopan na groblju uz crkvu.

 


 

Cvijeće koje izrasta iz kamena razrušene crkve kao da nam govori koliko je važno sačuvati živu uspomenu na ovu crkvu i ovo selo koje je ubijeno , protjerano stanovništvo bez prava na povratak. Hoćemo li se tako mirne savjesti okupljati svake godine na Petrovo i gledati kako propadaju ostaci ostataka crkve sv Petra i priznati poraz pred srpskim agresorom koji je dva puta rušio ovu crkvu?Vjerujem da će ova crkva biti obnovljena i sigurno da ću i osobno sve učiniti da se to i dogodi.


Iz povijesti Priboja/Prijeboja/:

Na cesti, koja iz Otočca vodi u Bihać, nalazi se oveće selo Priboj. To je pravo gorsko selo, jer se smjestilo s obje strane ceste u visini od 670 metara nad morem. Premalo je tamo polja i livada, a previše gologa i pustoga kamenja. Zato se narod u Priboju više bavi obrtom, nego li poljodjelstvom. Pribojčani su već odavna poznati kao vrsni kovači. Tamo je gotovo svaka kuća kovačnica. Tu se od željeza izrađuju kose, srpovi, noževi koričaši (u koricama) i oni maleni nožići, što ih bivši graničari nose kao privjeske.

Nekada je Priboj bio pogranično mjesto otočke krajiške pukovnije prema turskoj Bosni, jer je granica išla vrhom 1649 metara visoke planine Plješivice, spuštajući se na Rudanovac, odakle je preko Priboja vodila na Gavranić-most, koji se nalazi na rijeci Korani nedaleko sela Sadilovca. Tada se u Priboju obdržavahu sajmovi, na kojima su trgovci iz Bosne izmjenjivali svoju robu s trgovcima iz t. zv. Gornje Krajine. Na tim je sajmovima valjda prečesto dolazilo do svađe i krađe, radi čega je Müller, pukovnik otočke pukovnije, zabranio držanje sajmova u Priboju.

Kad je godine 1788. došlo do velikoga rata između Austrije i Turske, čuvala je otočka krajiška pukovnija svoj "kordun" kod Priboja. Oko 30.000 Turaka probilo se 11. studenoga 1789. uz bočine Klokočevice do Priboja, gdje je udarilo na Otočane, kojima je zapovijedao pukovnik Kulnek. Premda je Turaka bilo mnogo više nego li graničara, ipak su Turci uzalud 3 dana jurišali na Otočane. Kada se uvjeriše, da ne mogu probiti kordun kod Priboja, ostaviše Turci to bojište, uzmaknuvši u Izačić.

Grobnica-Grobnica


Grobnica oca Mile i sina Milana Konjević ubijeni u svojoj kući na krevetu1957.godine. Bio je to znak da se Hrvati ne vraćaju.
Mirom u Svištovu (godine 1791.) morala je Turska odstupiti Austriji komad svoje Bosne od Cetina preko Drežnika i Donjega Lapca do međe (tada još mletačke) Dalmacije. Tako se i granica otočke krajiške pukovnije pomaknula s planine Plješivice nešto na istok prema Bihaću. Time prestade Priboj biti pogranično mjesto. To je povećalo sigurnost Priboja, koji se odsada nešto bolje razvijao.

Tamo je pukovnik Nikola Mastrović, koji je od godine 1843. do godine 1848. upravljao otočkom krajiškom pukovnijom, dao godine 1847. na svoj trošak graditi crkvu sv. Petra i Pavla. Ova crkva spada pod rimokatoličku župu u Korenici.

 


Pukovnik Casanova dade godine 1840. graditi cestu, koja iz Priboja vodi preko Mirić-Štropine u Leskovac na Plitvičkim jezerima. Drugi pak otočki pukovnik August Billek dade godine 1852. probiti put iz Priboja preko sela Jezerca do Kozjaka, najljepšeg jezera plitvičkog. Napokon je godine 1870. prometu otvorena i nova cesta, koja se od Priboja niz bočine Klokočevice spušta u Petrovoselo.

Ova cesta svojim zavojima (serpentinama) rastavlja Plješivicu od Male Kapele. Pukovnik August Billek dade godine 1851. u Priboj dovesti vodu ispod visa Velikog Javornika. (Isti je vodovod kasnije produžen u Željavu i u Petrovoselo.) Krajiška je uprava godine 1866. otvorila pučku školu u Priboju.Ovo je selo godine 1910. brojilo 434 stanovnika, od kojih bijaše 416 rimokatolika, 16 grčko-istočnjaka, a 2 inovjerca.

Izvor: Dr. Rudolf Horvat, Mala knjižnica Matice Hrvatske


 

PROPOVIJED ŽUPNIKA don MATE KUJUNDŽIĆA
Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Petrovo u još uvijek razrušenoj crkvi

Priboj-Prijeboj

Petrovo u još uvijek razrušenoj crkvi

29.6.2021. | 22:07
Likaplus.hr : Na Buniću održana misa za Malu Gospu

Na Buniću održana misa za Malu Gospu

8.9.2020. | 21:55
Bunić- Na spomendan Male Gospe održana je misa u još uvijek nedovršenoj crkvi na Buniću. Misu je predslavio župnik iz Donjega Lapca vlč Dino Rupčić uz koncelebraciju nekoliko svećenika. Župnik župe sv Jurja iz Korenice vlč Mile Čančar pozdravio je na početku sve vjernike, koji su
Na Buniću održana misa za Malu Gospu
Likaplus.hr : Krizma u župnoj crkvi u Korenici

Krizma u župnoj crkvi u Korenici

4.7.2020. | 22:22
Korenica- Danas je umirovljeni biskup Bogović podijelio sakrament sv Potvrde krizmanicima u crkvi sv Jurja u Korenici. Sakrament Potvrde primilo je 33 krizmanika.
Likaplus.hr : Prvopričesnici i zbor mladih

Prvopričesnici i zbor mladih

28.6.2020. | 20:48
Korenica- Danas je u župi sv Jurja u Korenici održana prva pričest. Prvopričesnike je pripremala za ovaj veliki dan vjeroučiteljica Ivana Ivančević. Na župnoj misi pjevao je zbor mladih, koji svojim pjesmama sve više pokazuju da postaju ozbiljan duhovni zbor i osvježenje za župu
Likaplus.hr : Prvi put nedjeljna  večernja misa u Korenici

Prvi put nedjeljna večernja misa u Korenici

31.5.2020. | 23:22
Korenica-Župa sv Jurja u Korenici je vrlo živa župa i radi mnogobrojnih hrvatskih obitelji prognanih sa svojih ognjišta u Bosni, koji su se naselili ovdje, kao i radi onih koji su došli iz drugih krajeva Hrvatske. Jako dugo se osjećala potreba za još jednom , večernjom misom u K
Likaplus.hr : Organizirali večernje Euharistijsko klanjanje

Mladi u Korenici

Organizirali večernje Euharistijsko klanjanje

29.5.2020. | 10:28
Korenica- Sinoć je u crkvi sv Jurja u Korenici održano Euharistijsko klanjanje pred Presvetim. Skupina studenata i studentica, kao i srednjoškolci, uz pomoć Ante Božića, teologa, organizirali su molitvenu večer s pjesmama, molitvama i klanjenjem pred Presvetim.Na molitvenom susre
Likaplus.hr : Lapac proslavio obljetnicu rođenja Pape

Lapac proslavio obljetnicu rođenja Pape

18.5.2020. | 8:09
DONJI LAPAC- U župi posvećenoj velikom papi Ivanu Pavlu II. u Donjem Lapcu svečano jer proslavljena 100.obljetnica rođenja Ivan Pavla II. Misu uoči obljetnice, u subotu, predvodio je župni vikar iz Gračaca fra Ignacije Milan Sladoja. Župnu Misu u nedjelju 17.svibnja u 11,00 sat
Likaplus.hr : Prva nedjeljna misa s  vjernicima u Korenici

Od 19.ožujka 2020.

Prva nedjeljna misa s vjernicima u Korenici

3.5.2020. | 18:29
Korenica- Od dana 20.ožujka 2020. kada je HBK donijela Odredbe o zabrani održavanja misa sa vjernicma, obustavi krštenja i ispovijedi, osim u smrtnoj opasnosti, danas su vjernici župe sv Jurja konačno došli u priliku slaviti Euharistiju u crkvi i stvarno, a ne samo duhovno, primi
Likaplus.hr : Klanjanje pred Presvetim za mlade u Korenici

Klanjanje pred Presvetim za mlade u Korenici

26.9.2019. | 22:11
Likaplus:Klanjanje mladih pred Presvetim za mlade i starije u Korenici
Likaplus.hr : Proslavljen sv Juraj u Korenici

Proslavljen sv Juraj u Korenici

30.4.2019. | 9:33
Korenica-Sinoć je u župi sv Jurja proslavljen sv Juraj, liturgijski, jer kalendarski sv Juraj se slavi 23.travnja, ali radi Uskrsa se prebacuje na drugi dan. To je malo stvorilo pomutnju kod vjernika pa crkva nije bila puna kako inače bude na proslavi sv Jurja u Korenici.
Likaplus.hr : U Korenici proslavljen Uskrs

U Korenici proslavljen Uskrs

21.4.2019. | 17:59
Korenica- Vjernici u Korenici svečano su proslavili najveći kršćanski blagdan Isusovo uskrsnuće. Na subotnjem večernjem bdjenju sudjelovali su mnogi vjernici,a isto tako i danas na uskrsnoj misi. Župnik Mile Čančar je imao radost da je na sam Uskrs krstio troje djece. Svirali su
Likaplus.hr : Dokazi za Isusovo uskrsnuće

Dokazi za Isusovo uskrsnuće

21.4.2019. | 9:33
Dokazi za Isusovo uskrsnuće koje se dogodilo prije dvije tisuće godina
Likaplus.hr : Ivančić: Zagledaj se u Isusov grob

Ivančić: Zagledaj se u Isusov grob

20.4.2019. | 9:17
VELIKA SUBOTA Tomislav Ivančić: „Pogledaj u taj grob… Tu je tvoja krivica, tvoja muka i tjeskoba, strah od budućnosti…“ Zagledaj se u Isusov grob i znaj da je unutra pokopano tvoje beznađe, osama, besmisao života, strah za budućnost… I
Likaplus.hr : Bivši žestoki "torcidaš" imao misu u Korenici

Don Mihovil Kurkut

Bivši žestoki "torcidaš" imao misu u Korenici

25.3.2019. | 13:28
Don Mihovil Kurkut u mladosti je bio žestoki torcidaš, obožavao je ići na utakmice i biti na stadionima.Trenirao je boks i želio je biti pravnik, imati dobar auto i puno djece. Danas je svećenik u redu salezijanaca i neprestano okružen mladima i koji su, kaže: "Najbolji, naj
Likaplus.hr : Mladi svirali i pjevali na Stepinčevo

U Korenici

Mladi svirali i pjevali na Stepinčevo

10.2.2019. | 18:01
Korenica-Stepinčevo u Korenici. Mladi Korenice danas su predvodili pjevanje na župnoj misi u crkvi sv Jurja u Korenici. U crkvi se nalazi i vitraj blaženoga Alojzija Stepinca koji je umro na današnji dan 1960.godine.Mnogi su komentirali poslije mise da su se skoro rasplakali sluš
Likaplus.hr : Održana božićna predstava u Korenici

Oš dr Franje Tuđmana

Održana božićna predstava u Korenici

21.12.2018. | 10:08
- U Oš dr Franje Tuđmana u Korenici sinoć je održana božićna predstava. Učenici i učitelji zajedničkim trudom dočarali su nazočnima na predstavu duh Božića i ugođaj one noći kada je rođen Isus u Betlehemu. Uz pjesmu, recitacije i igrokaz govorili se i slavilo Onoga koji se rodio
Likaplus.hr : Blagoslovljeno novo zvono u Korenici

Blagoslovljeno novo zvono u Korenici

5.12.2018. | 14:06
Blagoslovljeno novo zvono u Korenici
Likaplus.hr : Upaljena adventska svijeća u Korenici

Upaljena adventska svijeća u Korenici

1.12.2018. | 19:40
Zapaljena je prva adventska svijeća u centru Korenice
Likaplus.hr : Katarina Kotromanić simbol prognanih Hrvata

Katarina Kotromanić simbol prognanih Hrvata

25.10.2018. | 23:00
Premda nije zabilježeno da je vođen službeni proces beatifikacije Katarine Kosače, niti da je proglašena blaženom, ipak je glas o njezinoj svetosti od davnina prisutan u hrvatskom narodu u BiH koji ju, poglavito zahvaljujući ocima franjevcima, časti kao blaženicu.
Likaplus.hr : 3o dana posta i molitve za Hrvatsku

Pridruži se obnovi Hrvatske

3o dana posta i molitve za Hrvatsku

6.7.2018. | 7:23
Pozivamo vas da se pridružite u molitvi i sudjelovanju na 30 sv. misa za hrvatski narod i za našu domovinu Hrvatsku uoči Dana domovinske zahvalnosti. Tridesetodnevnica počine u petak, 6. 7. i završava 4. 8. 2018.
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :
OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Čovići i Prozor.



Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022. 08:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja općine Rakovica da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Drakulić Rijeka .

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022.
09:00 do 14:00 sati
 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU


Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Visuć.

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
10.08.2022. 09:00 do 11:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419








Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio



/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :