Srijeda , 10.8.2022. | 17:12

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 21.4.2019. u 9:33
Prikaza: 1525
Autor: Likaplus

Dokazi za Isusovo uskrsnuće

Plitvička J.-Korenica : Dokazi za Isusovo uskrsnuće

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim čitateljima likaplus portala

Uskrsnuće Isusa Krista, u kršćanstvu, temeljna je vjerska istina, da je Bog Isusa treći dan uskrisio od mrtvih odnosno da je Isus umro i uskrsnuo(1 Sol 4,14).

Isusovo uskrsnuće spominje se u Bibliji kod sva četiri evanđelista. Tako evanđelist Luka spominje da su Marija Magdalena i druga Marija otišle na Isusov grob kada je u jednom trenutku nastao potres i u tom je trenutku anđeo progovorio ženama kako je Isus uskrsnuo. Žene su bile prestrašene kao i učenici, od kojih mnogi nisu povjerovali u to. Tek nakon što im se osobno ukazao i obratio, oni su povjerovali. Posebno je zanimljiva priča o apostolu Tomi, za kojeg evanđelist Ivan piše kako nije bio s apostolima kada im se ukazao uskrsli Isus. Kada su mu ostali učenici rekli da je Isus uskrsnuo i objavio im se, on im je na to odgovorio : „Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati".

 

Vrlo često se upravo i danas za osobe koje su nepovjerljive kaže da su nevjerni Tome. No, za one koji ne vjeruju u evanđelja Isus je ostavio dva neoboriva dokaza svog uskrsnuća. Prvi je otisak Njegovog izmučenog tijela naTorinskom platnu, a drugiSveto lice, otisak koji se čuva u Manoppellu.

Dva dokaza

Kada su apostoli Ivan i Petar saznali od žena da je Isusov grob prazan, potrčali su prema grobnici. Tada su primijetili otvoren grob i ukopne povoje u kojima nije bilo Isusovog tijela. Tako Ivan piše da je povjerovao kada je vidio taj prizor. On spominje i ubrus koji je bio na Isusovoj glavi.

Upravo su platno, koje je danas poznatije kaoTorinsko platnoteSveto licena tkanini od bisernih vlakana predmeti koji su tijekom povijesti znanstveno istraživani kako bi se provjerila njihova autentičnost. Znanstvena su istraživanja potvrdila daSveto liceima puno krvavih tragova te kako potječe iz Kristova vremena. Potvrđeno je kako vidljivi krvavi tragovi daju isti otisak Kristova lica kaoTorinsko platno.

Torinsko platno

Slika naTorinskom platnuje poput fotografije čovjeka, koji je mučen do smrti i koji je pretrpio šamaranje, rimsko bičevanje, šibanje, krunjenje trnovom krunom, padove, pribijanje čavlima na križ i probijanje boka kopljem. U platno je utisnuta slika muke, koja odgovara zapisima evanđelista. U platnu su vidljivi obrisi tijela i krvni ugrušci. Zanimljivo je kako nema tragova struganja platna što pokazuje da Isusovo tijelo nije uzeto iz platna već je uskrsnulo. Njegovo je tijelo na čudesan način prošlo kroz platno i ostavilo na njemu otisak kao fotografski negativ. Platno je bilo predmet različitih znanstvenih istraživanja i ispitivanja, a najviše su ga proučavali američki znanstvenici okupljeni u projekt STURP (The Shroud of Turin Research Project). Platno je fotografirano s osvjetljenjem izravno ili kroz transparentnu foliju, pomoću ultraljubičastih i ultracrvenih zraka. Napravljena je i fotoelektrična spektrofotometrija, fotografska i fotoelektrična fluorescencija. Znanstvenici su napravili makro i mikrofotografije te kompjutorske snimke. To je pomoglo pri istraživanju najsitnijih detalja s Platna.

Torinsko_platno

Krvna grupa AB

Istraživanja su potvrdila prisutnost krvi na platnu, kao i da se e radi o krvi muškarca krvne grupe AB i otklonili sumnju prema kojoj bi lik na platnu mogao biti nacrtan. Ultraljubičasto zračenje pokazalo je da je tijelo imalo brojne rane od bičevanja što nije bilo vidljivo golim okom na platnu. Na čitavom njegovom tijelu ima oko 600 rana i različitih povreda. Potvrđeni su i tragovi krunjenja trnovom krunom. Do sada ovakva vrsta mučenja nije pronađena u povijesnim izvorima kao postupak prije samog razapinjanja na križ. Tako su naTorinskom platnuvidljivi krvni podljevi na lubanji. Kirurzi su izbrojili 13 ubodnih rana na čelu i 20 na zatiljku. Kako se na glavi nalazi na stotine živaca i krvnih žila, trnova kruna je zasigurno Isusu nanosila tešku bol i krvarenje. U Isusovo vrijeme razapinjanje je bilo najokrutniji i najsramotniji oblik smrtne kazne. Znanstvenici su na platnu pronašli rane od čavala na zapešćima stopala te došli do zaključka kako su oba stopala bila pribijena jednim čavlom za drvo križa. Vidljivi su i tragovi čavala koji su probili ruke na zapešćima kako bi mogle izdržati težinu tijela.

Isusovo je srce puknulo

Znanstvenici su na unutarnjoj površini platna pronašli pelud raznih tipova pustinjskih biljki koje su specifične za područje oko Galilejskog jezera. Boju slike na platnu nemoguće je brisati čak i uz pomoć kemikalija, a otporna je i na sunčevo djelovanje. Zanimljivo je da slika nije utisnuta na dijelovima na kojima su prisutni ugrušci krvi. Na platnu je napravljena i analiza rane na boku, širine 1,5 centimetra i duljine 4,5 centimetra, i izljeva krvi i tekućine koja se nakupila u prostoru oko pluća. Smatra se da je neposredno prije smrti došlo do puknuća Isusovog srca kao posljedice srčanog udara.

Način prenošenja otiska tijela na platno znanost ne može u potpunosti objasniti. „Na osnovi fizikalno-kemijskih procesa koji su poznati do danas imamo pravo tvrditi da otisak na platnu ne bi trebao postojati pa ipak on postoji. No, nismo u stanju objasniti kako je nastao", napisao je američki znanstvenik J. Jackson. Eric Jamber i John Jackson, američki znanstvenici iz NASA-e su kod istraživanja koristili metodu za reljefno dimenzioniranje planeta putem koje su došli do reljefne slike čovjeka na platnu. Temeljita restauracija platna započela je 2002. godine. To je dovelo do novih otkrića znanstvenika sa Sveučilišta u Padovi. Giulio Fanti i Roberto Maggiolo su proučavali skenirani materijal i pritom su došli do nevjerojatnog otkrića. Otkriveno je kako postoji jedva vidljiva slika lica na vanjskoj strani platna, na mjestu slike lica na unutarnjoj strani platna. Rezultate svog istraživanja oni su objavili 14. travnja 2004. godine u znanstvenom časopisu Journal Optics of the Institute Physics in London.

Sveto lice Isusovo

Sveto_lice_IsusovoDruga relikvija koja se i danas štuje jeSveto licekoje je utisnuto na tankoj tkanini od bisernih vlakana veličine 17 sa 24 centimetra. Tkanina ovog tipa je otporna na požar, a na njoj nije moguće nešto naslikati, ali niti nanijeti boju. Ono se čuva u crkvi u Manoppellu. Ta je slika, kao i platno bila predmet znanstvenih istraživanja. Tako je potvrđeno da se u vlaknima ne nalazi trag boje, a slika se jednako može vidjeti s obje strane platna kao na dijapozitivu. Zanimljivo je kako se pri promjeni osvjetljenja mijenja i slika. Znanstvenici tvrde da ona ima određena svojstva slike, fotografije i holograma, no opet nije niti jedno od toga. Potvrđeno je da su lice sTorinskog platnai lice iz Manoppella jedna te ista lica i predstavljaju istu osobu.

„Platno je i slika bespomoćnosti. Bespomoćnosti u obličju smrti u kojoj se objavljuje konačni smisao otajstva utjelovljenja. Ono nam nalaže odmjeriti snage i okušati se s tim aspektom utjelovljenja koji nas najviše uznemiruje, a istovremeno objavljuje kako je Bog uistinu postao čovjekom, u svemu nama sličan osim u grijehu. Svi osjećaju užas pri pomisli da se čak ni Sin Božji nije odupro snazi smrti, no svi, duboko potreseni, shvaćaju da je Krist ušao tako duboko u našu ljudskost da je čak prihvatio upoznati tu potpunu bespomoćnost koju čovjek osjeća u trenutku kada njegov život gasne. Na tome se temelji iskustvo Velike subote, važne postaje na putu Isusove proslave, iz kojeg isijava svjetlo koje rasvjetljuje trpljenje i smrt svakog čovjeka. Vjera, govoreći nam o Kristovoj pobjedi, pruža nam sigurnost da grob nije završetak postojanja. Bog nas poziva na uskrsnuće i na besmrtni život", rekao je tadašnji papa Ivan Pavao II prilikom razgledavanja Torinskog platna u svibnju 1998. godine.


 

Jedan kršćanski pastor ovako je sažeo svoj pogled  Isusovo uskrsnuće

Tijekom godina se sve više prikupljalo dokaza za povijesnost Isusova uskrsnuća. Ovaj članak daje 10 najfascinantnijih argumenata za uskrsnuće Isusa iz Nazareta. Popis nije konačan i svaki se argument opisuje vrlo sažeto. Ipak, nadam se da će vam ovaj popis poslužiti kao polazište da razmislite o autentičnosti Isusova uskrsnuća.

1. Prvi očevici bile su žene.Prvi svjedoci uskrsnuća bile su žene. Sva evanđelja bilježe da su prve osobe koje su otkrile prazan grob bile žene. Matej zapisuje:A po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, dođoše Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob… A anđeo, odgovorivši, reče ženama: Vi se ne bojte! Ta znam da tražite Isusa raspetoga. Nije ovdje, jer uskrsnu kao što reče. Hajde, vidite mjesto gdje je ležao Gospodin"(Matej 28,1. 5-6). U to vrijeme žene nisu bilo previše cijenjene. U grčko-rimskoj kulturi, iskaz žene se nije dopuštao na sudu. U židovskim krugovima, svjedočenje dviju žena izjednačavalo se s onim jednog muškarca. Ako bi netko izmislio priču, zadnja osoba koju bi izabrao za prvog svjedoka bila bi žena, osim ako je istina drugačija.

2. Minimalne činjenice vezane za uskrsnuće.Gary Habermas je popularizirao tzv. minimalne argumente za uskrsnuće. Minimalne činjenice su sve one koje su prihvaćene od strane gotovo svih novozavjetnih znanstvenika. Minimalne činjenice su sljedeće:1. Isus je umro na križu. 2. Isusovi učenici su vjerovali da je uskrsnuo i ukazao im se. 3. Crkveni progonitelj Pavao najednom se promijenio. 4. Skeptik Jakov, Isusov brat, najednom se promijenio. 5. Grob je bio prazan. Ove su činjenice gotovo univerzalno prihvaćene od strane novozavjetnih znanstvenika, uključujući i liberala.

3. Transformacija prvih učenika.Kao što je navedeno u minimalnim činjenicama, Jakov, Isusov brat, zbog uskrsnuća se promijenio iz skeptika u vjernika. Jakov, zajedno sa svojom braćom, nije vjerovao u Isusa za vrijeme Isusove službe (vidi Ivan 7,5). Međutim, Isus se ukazao Jakovu (1. Korinćanima 15,3-9) i Jakov je postao vođa u prvoj jeruzalemskoj crkvi. Njegovu smrt je zabilježio Josip. [3] Pavao je još jedan primjer onoga koji je u potpunosti obraćen zbog Isusovog uskrsnuća. Pavao je bio progonitelj Crkve. Nakon što je vidio uskrsloga Isusa, Pavao je postao navjestitelj za Crkvu.

4. Neugodni detalji uskrsnuća.Povijesno gledano, neugodni detalji jačaju istinitost povijesne tvrdnje. Činjenice poput toga da su žene bile prvi svjedoci, da je član Velikog vijeća (isti Sanhedrin koji je pogubio Isusa) morao omogućiti Isusu pravi pogreb, te da su učenici bili u strahu i bježali – služe kao neugodni faktori za uskrsnuće.

5. Spremnost da se umre za spoznaju.Mnogi ljudi će umrijeti za ono što vjeruju da je istina. No, nitko neće umrijeti za nešto što su lažno izmislili. Učenici su znali jesu li govorili istinu. Ipak, nalazimo da su učenici bili spremni umrijeti za ono što su znali da je istinito. Stjepan je pogubljen kamenovanjem (Djela 7,54-60), Jakov Zebedejev je pogubljen mačem od Herodovih ruku (Djela 12,2), Jakov, Isusov brat, isto je ubijen , kao i Petar i Pavao od Neronovih ruku .

6. Zabilježeni dokazi.Zabilježeni dokazi za Isusovo uskrsnuće jako su dobri. Povjesničar nastoji otkriti koliko se primarnih i sekundarnih izvora  može sakupiti kako bi se utvrdila povijesnost događaja. Što se tiče primarnih izvora, uskrsnuće bilježi Matej, Ivan, te Pavao u 1. Korinćanima 15, uključujući i dodatne reference Jakova (ako se prihvati da je Jakov napisao pismo koje mu se pripisuje) i Juda. Sekundarni izvori za uskrsnuće su sljedeći: Luka, Marko, Klement Rimski, te u manjoj mjeri Ignacije i Irenej.

7. Dokazi stjecajem okolnosti.Douglas Groothius bilježi da su dokazi stjecajem okolnosti za povijesnost uskrsnuća„naime, praksa rane Crkve u pogledu krštenja, Gospodnje večere i nedjeljnog štovanja." Krštenje se temelji na analogiji Isusove smrti, pokopa i uskrsnuća. Gospodnja večera je simbol Kristove žrtvene smrti. Osim toga, sasvim je čudno da bi vjerni Židovi prebacili svoje štovanje sa petka navečer do subote na nedjelju ujutro, osim ako se nešto važno ne događa nedjeljom ujutro. Glavni događaj u nedjelju ujutro bilo je Isusovo uskrsnuće.

8. Motiv koji nedostaje.J. Warner Wallace je u svojim predavanjima i knjigama naveo da kada se formira zavjera, tri su motivirajuća faktora iza takvog poteza – snaga, pohlepa, i / ili požuda . Učenici nisu zadobili nikakvu moć tvrdeći da se uskrsnuće povijesno dogodilo. Kretali su se uokolo uz česte prijetnje židovskih i rimskih vlasti. Što se tiče pohlepe, učili su da ne treba težiti za zemaljskim blagom, već duhovnim. Ni požuda nije bila faktor. Učili su celibat prije braka i bračnu vjernost u braku. Ustvari, N. T. Wright u svojoj klasičnoj knjizi,Uskrsnuće Sina Božjega, navodi da učenici nisu imali teološki motiv za tvrdnju da je Isus uskrsnuo od mrtvih kao da su prihvaćali vojnog heroja i konačno uskrsnuće na kraju. Koji su bili motivi ovih učenika da izmisle takvu priču? Nije bilo niti jednog! Jedini razlog zbog kojeg su učenici naviještali Isusovo uskrsnuće jest taj da se Isusovo uskrsnuće stvarno dogodilo.

9. Neprijateljeva potvrda o uskrsnuću.Povijesno gledano, ako neprijatelj potvrdi događaj, onda je događaj uvjerljiviji. Kada se uzmu u obzir tvrdnje vlasti da su učenici ukrali Isusovo tijelo (Matej 28,11-15), svjedočanstvo uskrsnuća postaje snažnije. Ranije vjerovanje da su učenici ukrali Isusovo tijelo potvrdilo je otkrićeNazaretskog natpisa koje nalaže smrtnu kaznu za svakoga tko ukrade tijelo iz groba. [9] Osim toga, nekoliko referenci o Isusu i njegovom uskrsnuću, među ostalima (uz Babilonski Talmud), uključuje citate od Josipa,  Tacita,  i Svetonija .

10. Brojni svjedoci nakon uskrsnuća.Konačno, tu su brojna svjedočanstva očevidaca koji se tiču Isusovog uskrsnuća. Nekoliko ljudi je vidjelo Isusa živog u trajanju od 40 dana. Očevici uključuju Mariju Magdalenu (Ivan 20,10-18), žene na grobu u Marijinoj pratnji (Matej 28,1-10), rimske stražare (Matej 28,4), jedanaest učenika (Ivan 21), dva muškaraca na putu za Emaus (Luka 24,13-35), neodređeni broj učenika (Matej 28,16-20); preko petsto učenika (1. Korinćanima 15,6), do Jakova (1. Korinćanima 15,7) i Pavla (1. Korinćanima 15,8-9). Siguran sam da je bilo mnogo drugih svjedoka koji nisu imenovani.
 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Petrovo u još uvijek razrušenoj crkvi

Priboj-Prijeboj

Petrovo u još uvijek razrušenoj crkvi

29.6.2021. | 22:07
Likaplus.hr : Na Buniću održana misa za Malu Gospu

Na Buniću održana misa za Malu Gospu

8.9.2020. | 21:55
Bunić- Na spomendan Male Gospe održana je misa u još uvijek nedovršenoj crkvi na Buniću. Misu je predslavio župnik iz Donjega Lapca vlč Dino Rupčić uz koncelebraciju nekoliko svećenika. Župnik župe sv Jurja iz Korenice vlč Mile Čančar pozdravio je na početku sve vjernike, koji su
Na Buniću održana misa za Malu Gospu
Likaplus.hr : Krizma u župnoj crkvi u Korenici

Krizma u župnoj crkvi u Korenici

4.7.2020. | 22:22
Korenica- Danas je umirovljeni biskup Bogović podijelio sakrament sv Potvrde krizmanicima u crkvi sv Jurja u Korenici. Sakrament Potvrde primilo je 33 krizmanika.
Likaplus.hr : Održana misa u razrušenoj crkvi na Priboju

Održana misa u razrušenoj crkvi na Priboju

29.6.2020. | 14:34
Priboj-Misa u razrušenoj crkvi sv Petra i Pavla održana je danas u 11,00 sati. Misu je predvodio župnik s Plitvica don Mate Kujundžić. Nažalost, crkva koja je dva puta rušena stoji kao simbol stradanja hrvatskog i katoličkog puka ovih krajeva... 🇭🇷
Likaplus.hr : Prvopričesnici i zbor mladih

Prvopričesnici i zbor mladih

28.6.2020. | 20:48
Korenica- Danas je u župi sv Jurja u Korenici održana prva pričest. Prvopričesnike je pripremala za ovaj veliki dan vjeroučiteljica Ivana Ivančević. Na župnoj misi pjevao je zbor mladih, koji svojim pjesmama sve više pokazuju da postaju ozbiljan duhovni zbor i osvježenje za župu
Likaplus.hr : Prvi put nedjeljna  večernja misa u Korenici

Prvi put nedjeljna večernja misa u Korenici

31.5.2020. | 23:22
Korenica-Župa sv Jurja u Korenici je vrlo živa župa i radi mnogobrojnih hrvatskih obitelji prognanih sa svojih ognjišta u Bosni, koji su se naselili ovdje, kao i radi onih koji su došli iz drugih krajeva Hrvatske. Jako dugo se osjećala potreba za još jednom , večernjom misom u K
Likaplus.hr : Organizirali večernje Euharistijsko klanjanje

Mladi u Korenici

Organizirali večernje Euharistijsko klanjanje

29.5.2020. | 10:28
Korenica- Sinoć je u crkvi sv Jurja u Korenici održano Euharistijsko klanjanje pred Presvetim. Skupina studenata i studentica, kao i srednjoškolci, uz pomoć Ante Božića, teologa, organizirali su molitvenu večer s pjesmama, molitvama i klanjenjem pred Presvetim.Na molitvenom susre
Likaplus.hr : Lapac proslavio obljetnicu rođenja Pape

Lapac proslavio obljetnicu rođenja Pape

18.5.2020. | 8:09
DONJI LAPAC- U župi posvećenoj velikom papi Ivanu Pavlu II. u Donjem Lapcu svečano jer proslavljena 100.obljetnica rođenja Ivan Pavla II. Misu uoči obljetnice, u subotu, predvodio je župni vikar iz Gračaca fra Ignacije Milan Sladoja. Župnu Misu u nedjelju 17.svibnja u 11,00 sat
Likaplus.hr : Prva nedjeljna misa s  vjernicima u Korenici

Od 19.ožujka 2020.

Prva nedjeljna misa s vjernicima u Korenici

3.5.2020. | 18:29
Korenica- Od dana 20.ožujka 2020. kada je HBK donijela Odredbe o zabrani održavanja misa sa vjernicma, obustavi krštenja i ispovijedi, osim u smrtnoj opasnosti, danas su vjernici župe sv Jurja konačno došli u priliku slaviti Euharistiju u crkvi i stvarno, a ne samo duhovno, primi
Likaplus.hr : Klanjanje pred Presvetim za mlade u Korenici

Klanjanje pred Presvetim za mlade u Korenici

26.9.2019. | 22:11
Likaplus:Klanjanje mladih pred Presvetim za mlade i starije u Korenici
Likaplus.hr : Proslavljen sv Juraj u Korenici

Proslavljen sv Juraj u Korenici

30.4.2019. | 9:33
Korenica-Sinoć je u župi sv Jurja proslavljen sv Juraj, liturgijski, jer kalendarski sv Juraj se slavi 23.travnja, ali radi Uskrsa se prebacuje na drugi dan. To je malo stvorilo pomutnju kod vjernika pa crkva nije bila puna kako inače bude na proslavi sv Jurja u Korenici.
Likaplus.hr : U Korenici proslavljen Uskrs

U Korenici proslavljen Uskrs

21.4.2019. | 17:59
Korenica- Vjernici u Korenici svečano su proslavili najveći kršćanski blagdan Isusovo uskrsnuće. Na subotnjem večernjem bdjenju sudjelovali su mnogi vjernici,a isto tako i danas na uskrsnoj misi. Župnik Mile Čančar je imao radost da je na sam Uskrs krstio troje djece. Svirali su
Likaplus.hr : Ivančić: Zagledaj se u Isusov grob

Ivančić: Zagledaj se u Isusov grob

20.4.2019. | 9:17
VELIKA SUBOTA Tomislav Ivančić: „Pogledaj u taj grob… Tu je tvoja krivica, tvoja muka i tjeskoba, strah od budućnosti…“ Zagledaj se u Isusov grob i znaj da je unutra pokopano tvoje beznađe, osama, besmisao života, strah za budućnost… I
Likaplus.hr : Bivši žestoki "torcidaš" imao misu u Korenici

Don Mihovil Kurkut

Bivši žestoki "torcidaš" imao misu u Korenici

25.3.2019. | 13:28
Don Mihovil Kurkut u mladosti je bio žestoki torcidaš, obožavao je ići na utakmice i biti na stadionima.Trenirao je boks i želio je biti pravnik, imati dobar auto i puno djece. Danas je svećenik u redu salezijanaca i neprestano okružen mladima i koji su, kaže: "Najbolji, naj
Likaplus.hr : Mladi svirali i pjevali na Stepinčevo

U Korenici

Mladi svirali i pjevali na Stepinčevo

10.2.2019. | 18:01
Korenica-Stepinčevo u Korenici. Mladi Korenice danas su predvodili pjevanje na župnoj misi u crkvi sv Jurja u Korenici. U crkvi se nalazi i vitraj blaženoga Alojzija Stepinca koji je umro na današnji dan 1960.godine.Mnogi su komentirali poslije mise da su se skoro rasplakali sluš
Likaplus.hr : Održana božićna predstava u Korenici

Oš dr Franje Tuđmana

Održana božićna predstava u Korenici

21.12.2018. | 10:08
- U Oš dr Franje Tuđmana u Korenici sinoć je održana božićna predstava. Učenici i učitelji zajedničkim trudom dočarali su nazočnima na predstavu duh Božića i ugođaj one noći kada je rođen Isus u Betlehemu. Uz pjesmu, recitacije i igrokaz govorili se i slavilo Onoga koji se rodio
Likaplus.hr : Blagoslovljeno novo zvono u Korenici

Blagoslovljeno novo zvono u Korenici

5.12.2018. | 14:06
Blagoslovljeno novo zvono u Korenici
Likaplus.hr : Upaljena adventska svijeća u Korenici

Upaljena adventska svijeća u Korenici

1.12.2018. | 19:40
Zapaljena je prva adventska svijeća u centru Korenice
Likaplus.hr : Katarina Kotromanić simbol prognanih Hrvata

Katarina Kotromanić simbol prognanih Hrvata

25.10.2018. | 23:00
Premda nije zabilježeno da je vođen službeni proces beatifikacije Katarine Kosače, niti da je proglašena blaženom, ipak je glas o njezinoj svetosti od davnina prisutan u hrvatskom narodu u BiH koji ju, poglavito zahvaljujući ocima franjevcima, časti kao blaženicu.
Likaplus.hr : 3o dana posta i molitve za Hrvatsku

Pridruži se obnovi Hrvatske

3o dana posta i molitve za Hrvatsku

6.7.2018. | 7:23
Pozivamo vas da se pridružite u molitvi i sudjelovanju na 30 sv. misa za hrvatski narod i za našu domovinu Hrvatsku uoči Dana domovinske zahvalnosti. Tridesetodnevnica počine u petak, 6. 7. i završava 4. 8. 2018.
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :
OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Čovići i Prozor.Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022. 08:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja općine Rakovica da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Drakulić Rijeka .

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022.
09:00 do 14:00 sati
 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU


Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Visuć.

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
10.08.2022. 09:00 do 11:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :