Srijeda , 30.11.2022. | 19:18

Pretraživanje

Kultura

Objavljeno: 26.10.2022. u 17:38
Prikaza: 64
Autor: Likaplus.hr

GPOU Otočac

Sudjelovali u Erasmus+ projektu u Gruziji

Otočac : Sudjelovali u Erasmus+ projektu u Gruziji

U Gruziji održan četvrti trening Erasmus+ projekta „Mreža UNESCO-ovih kulturnih prostora“

Djelatnici Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac tijekom proteklog tjedan sudjelovali su na posljednjem ovogodišnjem treningu u sklopu Erasmus+ projekta „Mreža UNESCO-ovih kulturnih prostora". Partnerske organizacije iz Estonije, Italije, Latvije, Portugala, Sjeverne Makedonije i Hrvatske ugostio je Gruzijski centar za umjetnost i kulturu, jedna od vodećih nevladinih organizacija u Gruziji koja radi na očuvanju, promicanju i održivom korištenju gruzijske baštine. Već 25 godina podupiru razvoj obrta i kulturnih industrija, potiču studije gruzijske kulture, jačaju ekonomsku održivost i samoodrživost kulturnih institucija, malih i srednjih poduzeća te pojedinaca koji rade na području umjetnosti i kulture.

Kroz četiri dana treninga sudionici su se upoznali s brojnim tipovima kulturne baštine, s naglaskom na specifično gruzijsko polifono pjevanje. Gruzijska bogata i živa tradicionalna glazba smatra se najranijom polifonom glazbom, a za gruzijski narod pjevanje je sastavni dio života - od antike do modernog dobra oduvijek se pjevalo u kući, na poljima za vrijeme žetve, na svetkovinama i blagdanima, ali i u žalosti. U nekim se zapisima iz 480 g. pr. Kr. može pronaći informacija da su išli i u bitke pjevajući. Postoji više tzv. glazbenih dijalekata te zbog toga postoje značajne regionalne razlike u stilovima pjevanja. Pjesme su i svete i svjetovne, a obično se pjevaju bez pratnje u najmanje troglasnom skladu. Gruzijsko višeglasno pjevanje uvršteno je na reprezentativan UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Naši domaćini omogućili su nam da se s tom vrstom pjevanja upoznamo u Državnom centru za folklor gdje je održan koncert u sklopu druge turneje Nacionalnog festivala folklora, ali i svakodnevno u raznim prigodama.

Osim upoznavanja sa specifičnom vrstom pjevanja sudionici treninga upoznali su se i s kulturnom baštinom pokrajine Samagrelo. Čitava pokrajina je kroz povijest imala veliki strateški značaj, a vrlo je bogata kulturnim spomenicima iz različitih razdoblja kao i impresivnom prirodom, modrim jezerima i vrlo lijepim kanjonima. Predstavljanje povijesne i kulturne tradicije Gruzije održano je u Arheološkom muzeju Nokalakevi, a brojne etno kuće također su bile mjesta upoznavanja materijalne i nematerijalne baštine. Veza između europske i gruzijske kulture predstavljena je posjetom palači obitelji Dadiani koja je generacijama vladala na tom području. Od njihove bogate ostavštine sačuvane su samo dvije palače, botanički vrt i crkva koji imaju status nepokretne kulturne baštine Gruzije. Gruzijski nepokretni spomenik kulture od nacionalnog značaja je i Arheološku muzej Vani koji kroz prikaz izložaka iz različitih perioda svjedoči o višetisućljetnom naseljavanju tog prostora. Uvid u industrijsku kulturnu baštinu 20. st. omogućen je posjetom brani Enguri, najvećoj hidroelektrani na južnom Kavkazu i jednoj od najvećih u Europi, koja također ima status kulturne baštine nacionalnog značaja.

U sklopu treninga održan je sastanak koordinatora projekta te je predstavljen plan održavanja nadolazećih treninga. Prvi sljedeći trening održat će se u Hrvatskoj iduće godine od 19. do 24. veljače, a kojemu će domaćin biti Gacko pučko otvoreno učilište Otočac te pridruženi partner - Institut za etnologiju i folkloristiku.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Predstava "Dome, slatki dome"

Subota,5. studenog u Otočcu

Predstava "Dome, slatki dome"

31.10.2022. | 10:54
Likaplus.hr : Radionica izrade kazališnih scenografija

GPOU Otočac

Radionica izrade kazališnih scenografija

14.10.2022. | 20:37
Likaplus.hr : "Mreža UNESCO-vih kulturnih prostora"

Erasmus+ projekt

"Mreža UNESCO-vih kulturnih prostora"

28.9.2022. | 20:00
Likaplus.hr : Izložbu radova Pere Grahovca

U Otočcu

Izložbu radova Pere Grahovca

27.9.2022. | 18:15
Likaplus.hr : Izložba radova 16. likovne kolonije

Muzej Gacke Otočac

Izložba radova 16. likovne kolonije

6.9.2022. | 15:47
Likaplus.hr : Dinarske pjesme i plesovi

Seminar

Dinarske pjesme i plesovi

19.8.2022. | 19:43
Likaplus.hr : Manifestacija Eko Etno Gacka

Sutra u Otočcu

Manifestacija Eko Etno Gacka

21.7.2022. | 11:41
Likaplus.hr : Prijave za Eko etno Gacka

Prijave za Eko etno Gacka

16.6.2022. | 22:23
Likaplus.hr : Susret povijesnih vozila Franjo Častek

U Otočcu

Susret povijesnih vozila Franjo Častek

12.6.2022. | 19:33
Likaplus.hr : Predstava u Otočcu

Predstava u Otočcu

25.3.2022. | 9:20
Likaplus.hr : Noć muzeja u Muzeju Gacke

Noć muzeja u Muzeju Gacke

16.1.2017. | 12:58
Likaplus.hr : Postavljanje biste dr. Franje Tuđmana

Inicijativa HDZ-a Otočac

Postavljanje biste dr. Franje Tuđmana

21.6.2015. | 15:30
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Birovača (Mamac).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 15:00 sati

01.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

02.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Bilaj i to : kbr. 20,35,40,42,78,111,8792,88,86,79,36,34,100,98,97,96,95 i 89.

 

Povremeni prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :