Srijeda , 30.11.2022. | 19:06

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 12.10.2022. u 12:52
Prikaza: 130
Autor: Likaplus

Potpisan Ugovor

Izgradnja male hidroelektrane Otočac

Otočac : Izgradnja male hidroelektrane Otočac

• HEP u izgradnju male hidroelektrane Otočac ulaže 90 milijuna kuna • Projekt će realizirati hrvatske tvrtke predvođene KONČAROM • Godišnja proizvodnja od 6,9 milijuna kWh dovoljna je za opskrbu 1.500 kućanstava

OTOČAC, 12. LISTOPADA 2022. – Tvrtke Male hidre d.o.o. i KONČAR - Inženjering d.o.o. sklopile su jučer ugovor za izgradnju Male hidroelektrane Otočac, vrijedan 90 milijuna kuna. U nazočnosti predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarića, predsjednika Uprave KONČAR - Elektroindustrije Gordana Kolaka , župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja te gradonačelnika Grada Otočca Gorana Bukovca, ugovor je u ime investitora potpisala Nastja Kuharić, direktorica tvrtke Male hidre d.o.o., te u ime izvođača Željko Tukša, predsjednik Uprave KONČAR – Inženjeringa d.o.o.

Priključna snaga elektrane bit će 1,5 MW, a očekivana godišnja proizvodnja 6,9 milijuna kilovatsati, što je dovoljno za opskrbu oko 1.500 kućanstava. Nositelj projekta je društvo Male hidre d.o.o., kojem su osnivači HEP d.d. i KONČAR – Obnovljivi izvori d.o.o.,a glavni izvođač radova društvo KONČAR - Inženjering d.o.o. Vrijednost investicije je 90 milijuna kuna, a predviđeno trajanje izgradnje je dvije godine od potpisa ugovora.

U okolnostima energetske krize Hrvatska elektroprivreda nastavlja s investicijama kao što je i mala hidroelektrana Otočac, vrijedna 90 milijuna kuna. Suradnjom s KONČAROM potičemo razvoj i konkurentnost domaće elektroindustrije. Na području Ličko-senjske županije HEP realizira i niz drugih projekata, od koji je najveći druga faza HES Senj vrijedna 3,45 milijardi kuna. Ove je godine početkom radova na tunelu i kanalu Bakovac – Lika u punom smislu riječi počela realizacija prvog dijela tog projekta – Hidroenergetskog sustava Kosinj. Značajna se ulaganja odnose i na distribucijsku mrežu, čak 150 milijuna kuna u razdoblju od 2020. do kraja 2022. godine. Spomenute investicije potvrđuju da je HEP i ovu krizu dočekao spreman i stabilan i da će dati puni doprinos provedbi mjera Vlade Republike Hrvatske", izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Mala hidroelektrana Otočac sastojat će se od tri proizvodne jedinice, a izgradit će se na području naselja Šumečica uz odvodni kanal tunela Lika-Gacka, kojim se vode rijeke Like prevode u rijeku Gacku. Stavljanjem u funkciju MHE Otočac dodatno se povećava energetska iskoristivost voda rijeke Like, odnosno iskorištava se njen preostali hidroenergetski potencijal, prije njenog spajanja s rijekom Gackom. Izgradnjom se neće promijeniti postojeći protok rijeke Like, već će se voda umjesto protoka preko dvije postojeće vodne stepenice preusmjeriti na objekte buduće MHE Otočac.

„Novi iskorak u tehničkom rješenju, razvojem potopljenog hidroagregata, otvara mogućnosti korištenja hidroenergije na mjestima bez velikih brana i akumulacija i bez dodatnih zahvata u prirodi. Proizvod je plod istraživačko-razvojnog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, anamijenjen je globalnom tržištu iskorištavanja energije vode s niskim padom. Većinu komponenata, poput generatora, statičkog pretvarača, sustava upravljanja, transformatora i sklopnih blokova, proizvest će KONČAR. Istraživanjem i razvojem ovakvih proizvoda KONČAR daje dodatan doprinos u provedbi zelene tranzicije i osigurava povećanje tržišnog udjela u ovom segmentu poslovanja", istaknuo je Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Osim poticanja domaće proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, projekt MHE Otočac povećat će sigurnost opskrbe na području Grada Otočca te omogućiti angažman lokalnih obrtnika i drugih poduzetnika tijekom izgradnje i održavanja hidroelektrane. Izgradnja nove hidroelektrane pružit će dodatna potrebna znanja i iskustva svim sudionicima uključenima u izgradnju, kako stručnjacima HEP-a i KONČARA, tako i ostalim domaćim tvrtkama uključenim u projekt.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Vlasnik sirane "Runolist" podržao Škoru

Vlado Tomaić

Vlasnik sirane "Runolist" podržao Škoru

14.6.2020. | 10:41
Otočac-Vlasnik poznate sirane "Runolist" iz Krasnog Vlado Tomajić primio je danas izaslanstvo Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Gosti iz Zagreba Dario Žepina i Milan Vrkljan upoznali su se s poslovnim planovima obitelji Tomajić. Poseban je interes pobudio projekt sportsko-rekr
Likaplus.hr : Izložba "Otočka pivovara"

Izložba "Otočka pivovara"

16.10.2017. | 16:55
Likaplus.hr : 16. rođendan Parka

JU NP Sjeverni Velebit

16. rođendan Parka

28.5.2015. | 18:42
Likaplus.hr : Rastu ambicije hrvatskih poduzetnika

U Bjelorusiji

Rastu ambicije hrvatskih poduzetnika

29.3.2015. | 20:40
Likaplus.hr : Poslije Bjelorusije zaželjeh se "diktature"

Miro Matijević

Poslije Bjelorusije zaželjeh se "diktature"

3.12.2014. | 18:52
Glavni urednik likaplus portala u Bjelorusiji
Likaplus.hr : Projekt s 20 milijuna investicije

Grad Otočac

Projekt s 20 milijuna investicije

13.3.2014. | 6:32
Likaplus.hr : Turizam i strukturni fondovi EU

Projektna radionica

Turizam i strukturni fondovi EU

6.3.2014. | 16:09
Likaplus.hr : Projekt vrijedan 50 tisuća eura

Ulaganje u Otočac

Projekt vrijedan 50 tisuća eura

5.9.2013. | 9:47
Likaplus.hr : Udruga pčelara Maslačak dobila prostor za rad

Udruga pčelara Maslačak dobila prostor za rad

7.5.2013. | 18:12
Grad Otočac i Ličko-senjska županija dodijelili su udruzi Maslačak prostor za rad u Multimedijalnom centru Otočac
Udruga Maslačak dobila prostor za rad
Likaplus.hr : Primopredaja opreme za sanitetsko vozilo

Primopredaja opreme za sanitetsko vozilo

12.4.2013. | 17:00
Primopredaja opreme za sanitetsko vozilo Doma zdravlja Otočac
Primopredaja opreme za sanitetsko vozilo
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Birovača (Mamac).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 15:00 sati

01.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

02.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Bilaj i to : kbr. 20,35,40,42,78,111,8792,88,86,79,36,34,100,98,97,96,95 i 89.

 

Povremeni prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :