Ponedjeljak , 27.9.2021. | 03:10

Pretraživanje

Obrazovanje

Objavljeno: 9.6.2014. u 20:14
Prikaza: 2505
Autor: Likaplus/GN

Znanstveni skup u Novalji

Aktualnosti regionalne i lokalne samouprave

Novalja : Aktualnosti regionalne i lokalne samouprave

„Aktualnosti regionalne i lokalne samouprave“ naziv je dvodnevnog znanstvenog skupa koji su organizirali Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, Udruga gradova i domaćin Grad Novalja, a koji je započeo u četvrtak 5. lipnja u hotelu Luna u Jakišnici.


Skup je ugostio eminentne stručnjake i predavače Pravnog fakulteta u Splitu, Zagrebu, Ljubljani i Mariboru kao i četrdesetak predstavnika udruga gradova. Otvorenju je nazočio ministar uprave Arsen Bauk koji je u svom uvodnom govoru istaknuo da je u percepciji javnosti tema današnjeg skupa često puta pitanje razuma i emocija, a lokalna samouprava široki spektar koji pokriva sve, od aktivne politike do znanstveno-stručnih krugova te nadasve građana kojima bi trebalo sve što više biti dostupno u mjestu stanovanja.

Gradonačelnik Novalje, Ante Dabo
, naglasio je da je tema ovog znanstvenog skupa izuzetno aktualna, a svaki od radova stručnjaka u pratećem izdanom zborniku mogli bi biti teme svakog zasebnog znanstvenog skupa te nastavio kako je dijalog između regionalne i lokalne samopurave izuzetno važan, a zaključci ovog skupa primjenjivati će se u praksi povezujući te dvije razine i doprinijeti njihovim što boljim rezultatima.

Profesor Ivan Koprić s Pravnog fakulteta u Zagrebu u svom izlaganju „Reforma regionalne razine javnog upravljanja u Hrvatskoj: razum i osjećaji" koje je ujedno i sastavni dio izdanog zbornika, zalaže se za preoblikovanje i transformaciju uz konzultiranje građana pri čemu treba postići konsenzus u okvirima zadovoljavajuće društvene klime. Kada se govori o regionalizaciji velika uloga pripada upravo Udruzi gradova. Sa 101 smo došli na 556 jedinica lokalne samouprave, od čega imamo 128 gradova i 428 općina. Daljnje je pitanje kako ćemo klasificirati gradove. U sadašnjem slučaju u Hrvatskoj, veliki gradovi definirani su kao oni koji broje više od 35.000 stanovnika po čemu imamo 17 velikih gradova, sastavljenih od 450 naselja, uz određene različitosti pa tako Zagreb ima 71, Velika Gorica 58 naselja dok Split ima 8, Rijeka 2, a Pula samo 1 naselje.

Europska unija ima preko 90.000 lokalnih jedinica, Hrvatska je tu došla među zadnjima i okolnosti su zrele da se počne razmišljati kako provesti reformu javne uprave, a ne samo raspravljati o potrebi reforme. Zaključak izlaganja profesora Koprića je da odgađanje reforme može proizvesti izuzetno loše rezultate te da se politika mora ponašati odgovornije jer još uvijek nije kasno, tako da bismo, ako sada krenemo,reformu mogli uspješno okončati do 2025. godine.

Profesor emeritus Šime Ivanjko s Pravnog fakulteta u Mariboru
 iznio je primjere iz slovenske prakse kroz povezivanje javno-privatnog partnerstva i kao model predložio dvojno odnosno komanditno partnerstvo koje se uspješno primjenjuje u Sloveniji, a koje je nastalo dvadesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj.

Marija Boban s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu iznijela je niz aktualnih pitanja i prijedloga rješenja fiskalne decentralizacije. Naglasila je da decentralizacija fiskalnog sustava zahtijeva povezivanje struke kroz znanost i praksu. Ekonomski cilj je da se rast lokalnog sektora definira kao dio nacionalnog razvoja, a najvažnije je odlučiti se koju strategiju odabrati, kojim pravcem krenuti i tada ga sustavno pratiti vodeći računa da se cijela lokalna samouprava ne usmjerava prema politici već prema građanima. Dok se ne dogovorimo o jednom modelu i ne krenemo u realizaciju nema napretka, zaključila je Boban.
Nakon izlaganja uslijedila je rasprava s konstruktivnim pitanjima na temu edukacije kadrova u državnoj upravi, izjednačavanja plaća u javnoj upravi i statusu ureda državne uprave i shodno njima raspored državnog proračuna.

U popodnevnim satima održanje okrugli stol sa aktualnim primjerima iz prakse te prijedlozima kako definirati regionalnu i lokalnu samoupravu.

Drugog dana znanstveno stručnog skupa na redu su predavanja o značaju nove europske regulative, o koncesijama, utjecaju jedinica lokalne samouprave na upravljanje pomorskim dobrom i koncesije, izdvajanje javnih službi kroz pružanje javnih usluga te o upravnom sporu i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Značaj ovoga skupa evidentan je zbog važnosti potrebe povezivanja znanosti i prakse s ciljem definiranja što skorije reforme i izrade strategije kojom će se ona provesti u praksu i time unaprijediti sustav regionalne i lokalne samouprave.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MiroMatijevic

MiroMatijevic

Komentirano: 12.6.2014. | 17:19

1

Trebalo je i ovo uzeti u obzir. : "Milinović je i službeno stao na stranu zločina" ... http://sdpinterzlocin.blogspot.com/2014/06/darko-milinovic-je-i-sluzbeno-stao-na.html

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :