Četvrtak , 23.1.2020. | 19:23

Pretraživanje

Kultura

Objavljeno: 1.4.2014. u 8:54
Prikaza: 2146
Autor: Likaplus/GN

Rezultati istraživanja

Vrijedan arheološki nalaz

Novalja : Vrijedan arheološki nalaz
Zadar-U Arheološkom muzeju u Zadru predstavljeni su rezultati istraživanja kostura i vrijednog nakita pronađenih u Caski, na području Grada Novalje, u lipnju 2010. godine.
Riječ je o izuzetno vrijednom arheološkom nalazištu ranog srednjovjekovnog nakita, jedinstvenog kako na ovom području tako i u cijeloj Hrvatskoj. Dr. sc. Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru podsjetio je kako je cijeli projekt, koji je rezultirao ovim vrijednim nalazima, započeo 2009.god. potporom Ministarstva kulture i Grada Novalje.

Svoj osvrt na vrijednost ovog pronalaska dao je prof. Radomir Jurić sa Sveučilišta u Zadru. Sustavna istraživanja crkve i utvrde vršena su na položaju Sv. Juraj iznad Caske, 55 metara iznad mora, odakle puca predivan pogled na okolicu. Fokus istraživanja se usmjerio na crkvicu Sv. Jurja iz 14. stoljeća te na njenu bližu okolicu gdje je pronađeno mnogo predmeta – crkvenog namještaja, posuđa i keramike.Najvrjedniji i najimpresivniji nalaz, kostur djevojčice s nakitom nazvan „Mala od Caske", pronađen je prilikom istraživanja grobnih ostataka. Pronađene su jedinstvena ogrlica kakva do danas nije pronađena niti u jednom starohrvatskom grobu te jednojagodne naušnice koje su bile omiljeni nakit Hrvatica u drugoj polovici 9. stoljeća.„Vjerujem da će ovi nalazi biti važni za jačanje kulturnog turizma Grada Novalje i otoka Paga" – rekaoje prof. Jurić.

Damir Doračić, voditelj konzervatorsko-restauratorskog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu detaljno je objasnio postupak konzervacije i restauracije nakita, kroz sve njegove faze, koje su bile nužne da bi se nakit sačuvao i da bi mu se vratio njegov prvobitni oblik.„Istraživanje je pokazalo da je ogrlica od slitine bakra i srebra, a zatim pozlaćena. Osim toga, na ogrlici su otkriveni i tragovi pređe što upućuje na zaključak da je ona bila zašivena na odjeću."Po pronalasku, kostur djevojčice proslijeđen je u Antropološki centar HAZU gdje je analiziran pod stručnim vodstvom prof. dr. Marija Šlausa, koji je istaknuo kako je „Mala od Caske" bila jedna od najzanimljivijih forenzičko-antropoloških analiza. 

„Analizom je utvrđeno da se radi o djevojčici staroj između 8 i 9 godina visine oko 120 cm koja je, sudeći prema patološkim promjenama preminula od meningitisa uzrokovanog brucelozom."– objasnio je prof. Šlaus.U svom preranom odlasku otpraćena je s ljubavi i pažnjom i ukrašena predivnim nakitom.Gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo na kraju se zahvalio svima koji su radili na ovom projektu, istaknuo uspješnu suradnju s Arheološkim muzejom, Odsjekom za arheologiju HAZU te Ministarstvom kulture te iskazao osjećaj ponosa vezano za ovako značajno otkriće.Dosadašnji rezultat su poticaj da Grad Novalja još više pažnje i sredstava usmjeri u daljnja istraživanja i da se sve stečeno iskoristi u turizmu kulturne baštine. U tijeku je izrada strategije razvoja turizma Grada Novalje, gdje je uz turizam mladih i Lunjske maslinike treći važan čimbenik kultura i tradicijska baština kao važan dio ukupne turističke ponude. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :