Utorak , 28.1.2020. | 12:49

Pretraživanje

Kultura

Objavljeno: 23.11.2012. u 9:46
Prikaza: 1757
Autor: Likaplus/K.B.

Skriveno blago Novalje

Novalja : Skriveno blago Novalje
Grad Maribor kao Europska prijestolnica kulture za 2012. godinu predstavio je antički vodovod iz Novalje putem izložbe u Fotografskom muzeju Maribor. Kao što prenosi slovenski dnevni list ''Večer'' sa ovom izložbom Novalja se pokazala ''arheološki jako zanimljiva, a antički vodovod kao jedan od glavnih elemenata bogatog nasljedstva''.

Izložba ''Skriveno blago Novalje'' je projekt kojim se putem fotografija i video animacije želi dočarati izgled podvodnog antičkog vodovoda (zvanog Talijanova buža) koji predstavlja jedinstveni spomenik kulture na hrvatskim otocima. Riječ je o konstrukciji uklesanoj u živu stijenu, u dužini od 1042 m, koja je u antičko vrijeme dovodila vodu iz Novaljskog polja u Novalju. Ovaj vodovod jedan je od dokaza da je Novalja bila logistički jako interesanta lokacija za vrijeme rimskog doba, te da se na području Novalje nalazilo značajno naselje i luka, što potvrđuju mnogi pokretni i nepokretni arheološki nalazi.

Podzemni vodovod mnoga je stoljeća bio zaboravljen, ali je ponovo slučajno otkriven u 19. stoljeću. Prve skice početnog i završnog dijela vodovoda izradio je Mijat Sabljar, povjerenik Narodnog muzeja u Zagrebu. One i danas predstavljaju vrijedan izvor informacija o toj jedinstvenoj građevini.

Početkom 20. stoljeća vodovod se nekoliko puta stavljao u funkciju, a nakon II. svjetskog rata još je desetljećima dovodio vodu u Novalju putem naknadno ugrađenih željeznih cijevi. Sustavno čišćenje i dokumentiranje vodovoda nakon njegovog ponovnog zapuštanja započelo je 2007. godine. Tijekom radova na više su mjesta uočeni zanimljivi detalji, poput brojnih pečata na rimskim krovnim opekama iskorištenim za uređenje kanala, tragova korištenog alata, spojeva tunela nastalih kopanjem iz različitih smjerova itd.

Izložbu su izradili stručni tim Sveučilišta u Zadru – odjel za Arheologiju, a za logistički dio pobrinuo se Grad Novalja. Otvorena je 12. studenoga i trajat će do 05. prosinca 2012. godine. Može se pogledati svaki dan od 12:00 do 20:00 sati.

Cilj izložbe je upoznati posjetitelje s podzemnim antičkim vodovodom u Novalji, zvanim Talijanova buža, njegovim širim kulturno-povijesnim kontekstom i svim zanimljivim pojedinostima. Izložba je koncipirana kao dvadeset panoa (kapafix),od kojih su početni i završni dimenzija oko 2 x 1 m, dok su ostali standardne dimenzije A0. Vizualizacija vodovoda u trajanju od 5 minuta prikazuje se na ekranu veličine 2 x 1 m.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :