Nedjelja , 17.10.2021. | 16:53

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 10.2.2015. u 19:09
Prikaza: 2479
Autor: Likaplus/Ana Vuković

Revitalizacija stare jezgre Novalje

Novalja : Revitalizacija stare jezgre Novaljebudući izgled Trga Alojzija Stepinca (Foto: Likaplus/A.V.)

U Novalji su započeli radovi na oživljavanju i revitalizaciji stare gradske jezgre kako bi budući trg Alojzije Stepinca bio gotov prije početka turističke sezone. Tako su odlukom Grada Novalje i gradske uprave započeli zahtjevni radovi na uređenju Trga Alojzija Stepinca i Dalmatinske ulice, koji su povezani i čine jednu zajedničku prostornu cjelinu.

Sama stara jezgra Novalje ima tradicijski i povijesni značaj, ali s vremenom je gubila svoj prvobitni značaj zbog čega je njena revitalizacija nužna.

Zahtjevni građevinski radovi koji već traju obuhvaćaju uređenje trga Alojzija Stepinca i dijela Dalmatinske ulice, od trga Loža do zgrade Državnog arhiva. Projekt, koji potpisuje arhitekt Stjepan Butijer, preoblikovati će staru jezgru, ali i sačuvati njene najvažnije odrednice. Prostor trga zamišljen je kao otvoreni, pregledni prostor u jednom nivou. Imat će polivelatnu ulogu, pa će tako danju tamo biti rasklopni štandovi, „banci" s ponudom etno tržnice i autohtonih proizvoda, a navečer će se moći organizirati brojna i zanimljiva kulturna događanja. Također, u čast imenu koje nosi na trgu će biti postavljen kip Alojzija Stepinca. Na drugoj lokaciji, u Dalmatinskoj ulici biti će izgrađena i dva zamjenska objekta koji već godinama nisu u funkciji, nekadašnja „Ivanova butiga" i „Slavova foto radnja".

„Na mjestu Ivanove butige do ljeta ćemo sagraditi zgradu gradske knjižnice i čitaonice. Za ovu godinu planirana je samo izgradnja konstrukcije objekta sa vanjskim završnim radovima, dok je uređenje interijera predviđeno za iduću godinu. Na mjestu „Slavove foto radnje" izgraditi će se prizemna zamjenska poslovna zgrada koja čeka svoju poslovnu namjenu." , istaknula je Gordana Vuković, voditeljica odjela za prostorno uređenje i komunalni sustav Grada Novalje.

Uređenje Trga Alojzija Stepicna i Dalmatinske ulice, čiji je završetak planiran za svibanj ove godine, iznosit će 4,5 milijuna kuna, a kroz radove će se izmijeniti i rekonstruirati postojeće instalacije, vodovod, kanalizacija, oborinska odvodnja, elektro instalacije te telekomunikacijski kabeli, ali će se urediti i sve fasade koje okružuju trg.

Ova značajna investicija pokazuju da se sustavno radi na poboljšanju infrastrukture i same vizure Novalje, kao bitne odrednice kvalitete života njenih građana, ali i jačanja turističke destinacije.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : "Vozimo električne bicikle u Novalji"

"Vozimo električne bicikle u Novalji"

25.9.2019. | 8:42
28. rujna u Novalji provesti ćemo akciju „Vozimo električne bicikle u Novalji“.Projekt je odabran na natječaju Grada Novalje. Pozivamo Vas da nam se pridružite i najavite ovu eko akciju. Grad Novalja želi razviti urbanu mobilnost, smanjiti gužve te reducirati količine ispušnih pl
Likaplus.hr : Pun vinski pogodak u Novalji

Wine Fashion Show

Pun vinski pogodak u Novalji

28.6.2015. | 14:47
Likaplus.hr : Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

Lunjski maslinici

Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

25.6.2015. | 14:01
Likaplus.hr : Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

Najava brojnih investicija

Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

15.6.2015. | 18:38
Likaplus.hr :  "Zvuci i okusi otoka Paga"

U Celju

"Zvuci i okusi otoka Paga"

11.5.2015. | 20:36
Likaplus.hr : „Kvaliteta usluge u turizmu“

Priznanje Gradu Novalji

„Kvaliteta usluge u turizmu“

27.3.2015. | 12:48
Likaplus.hr : Vidas osvojio zlatnu plaketu

Za paški sir

Vidas osvojio zlatnu plaketu

25.2.2015. | 10:10
Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :