Četvrtak , 24.10.2019. | 04:49

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 7.7.2014. u 21:44
Prikaza: 1972
Autor: Likaplus/V.Z.

Održana 14.

Izložba paške ovce i paškoga sira

Novalja : Izložba paške ovce i paškoga sira

 Novalja-Ove je subote u Novalji održana već tradicionalna, 14. po redu Izložba paške ovce i paškog sira u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Udruge ovčara i proizvođača paškog sira Grada Novalje Zaglava i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, uz svesrdnu pomoć stručnjaka Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Grada Novalje i Turističke zajednice Grada Novalje.Tomislav Vidas, predsjednik udruge Zaglava, u pozdravnoj je riječki istaknuo kako je ovo bila  godina promjena jer se u veljači dogodila smjena generacija te je udruga primila veći broj novih, mladih članova koji će, uz iskustvo starijih, svojih entuzijazmom i ambicijama pridonijeti kvalitetnijem razvoju ovčarstva i proizvodnji sira na otoku. Mladen Pernjak, predsjednik Udruge proizvođača paškog sira, istaknuo je da je u tijeku zaštita izvornosti paškog sira na razini Europske unije, a osim što je  glavni otočni gastro-proizvod i prepoznat kao svjetski brend, paški sir je i važan ekonomski segment otoka Paga. 

U ime suorganizatora, Hrvatske poljoprivredne agencije, ravnatelj dr. sc. Zdravko Barač izjavio je da će oni i dalje pomagati nastojanja u postizanju ciljeva udruge te da i ova, četrnaesta po redu, manifestacija prije svega želi valorizirati izvornu pasminu i njezine  proizvode, a paška ovca i njezin sir pripremljen na tradicionalni način zavređuju posebno mjesto i dio su nacionalne kulturne baštine, ali i značajna gastronomska vrijednost.    

Zanimljivu izložbu s primjetnim su zanimanjem pratili i turisti te tako još jednom potvrdili da su itekako zainteresirani za autohtone vrijednosti otoka. Josip Zubović, načelnik Kolana, smatra da je proizvodnja autohtone hrane iznimno važna za otok, a važan je i turizam pa jedno i drugo savršeno idu zajedno dok  Gradonačelnik Novalje Ante Dabo smatra da je najveća prednost za razvoj upravo uključivanje mladih u udrugu Zaglava. Najavio je i skoro rješenje autohtone klaonice, kao i zaštitu izvornosti paške janjetine koja bi se, tako zaštićena, diferencirala na domaćem, ali slala i na tržište Europske unije.  

Paške sireve sa sedamnaest obiteljskih gospodarstava, proizvedene na tradicionalan način, ocjenjivala je komisija za ocjenu sireva i stručnjaci s  Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Biotehničkog fakulteta iz Ljubljane te Hrvatske poljoprivredne agencije, na čelu s predsjednicom prof. dr. sc. Jasminom Havranek. Dvanaest ih je osvojilo nagrade i medalje, a zaključak je komisije da su svi sirevi gotovo podjednake, ujednačene kakvoće, što govori o općoj kvaliteti paškog sira. 

Šest zlatnih medalja pripalo je sljedećim proizvođačima: Srđanu Šuprahi iz Mandra, Krunoslavu Vidasu iz Novalje, Stoši Dabu Peraniću, iz Novalje, Stjepanu Ropušu iz Novalje, Terezi Vidas Puhalović i Tomislavu Vidasu iz Novalje. U konkurenciji najljepše kolekcije ovaca, prvo mjesto pripalo je Sirani Mih iz Kolana, koja je ujedno i vlasnik najljepšeg ovna. Tradicionalnu nagradu za ovna šampiona osvojio je ovan Jelene Zorc iz Novalje, kojeg su ponosni vlasnici prema tradiciji doveli na pozornicu.Prisutnima se obratio i prof. dr. sc. Boro Mijač s Agronomskog fakulteta Sveučilišta Zagreb, zaključivši da ostali hrvatski uzgajivači ovaca otok Pag, uzimaju kao svoj uzor, a da bi Pažani i dalje bili njihov uzor, moraju uvijek težiti samo najboljem. Poentirao je to i prigodnim stihom: "Jedan je otok Pag i, Bože, hvala ti za taj dar." 

 Na kraju svečanog uručenja nagrada, na Rivi ispred Ruže vjetrova, dok je klapa Sol izvodila svoj program, Udruga proizvođača paškog sira održala je tradicionalnu degustaciju paških sireva, kojoj nisu mogli odoljeti brojni posjetitelj i turisti čime je  na najbolji mogući način zaokružena ova  hvalevrijedna manifestaciju koja zahvaljujući jedinstvenosti paškog sira i paške janjetine zasigurno ima svoju budućnost. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : "Vozimo električne bicikle u Novalji"

"Vozimo električne bicikle u Novalji"

25.9.2019. | 8:42
28. rujna u Novalji provesti ćemo akciju „Vozimo električne bicikle u Novalji“.Projekt je odabran na natječaju Grada Novalje. Pozivamo Vas da nam se pridružite i najavite ovu eko akciju. Grad Novalja želi razviti urbanu mobilnost, smanjiti gužve te reducirati količine ispušnih pl
Likaplus.hr : Pun vinski pogodak u Novalji

Wine Fashion Show

Pun vinski pogodak u Novalji

28.6.2015. | 14:47
Likaplus.hr : Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

Lunjski maslinici

Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

25.6.2015. | 14:01
Likaplus.hr : Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

Najava brojnih investicija

Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

15.6.2015. | 18:38
Likaplus.hr :  "Zvuci i okusi otoka Paga"

U Celju

"Zvuci i okusi otoka Paga"

11.5.2015. | 20:36
Likaplus.hr : „Kvaliteta usluge u turizmu“

Priznanje Gradu Novalji

„Kvaliteta usluge u turizmu“

27.3.2015. | 12:48
Likaplus.hr : Vidas osvojio zlatnu plaketu

Za paški sir

Vidas osvojio zlatnu plaketu

25.2.2015. | 10:10
Likaplus.hr : EU sredstvima do razvoja poljoprivrede

Na Pagu i Rabu

EU sredstvima do razvoja poljoprivrede

5.2.2015. | 15:02
Likaplus.hr : EU sredstva za ulaganje u poljoprivredi

Radionica

EU sredstva za ulaganje u poljoprivredi

30.1.2015. | 17:52
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio



/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :