Subota , 22.7.2017. | 04:33

Pretraživanje

Život

Objavljeno: 8.6.2017. u 10:55
Prikaza: 200
Autor: Likaplus/narod.hr

Zaštiti radnike koje rade nedjeljom, trudnice

LS Županija : Zaštiti radnike koje rade nedjeljom, trudnice

Udruga U ime obitelji zatražila je da se od diskriminacije zaštite osobito ranjive skupine – trudnice, samohrani roditelji i roditelji s više djece, radnici koji su prisiljeni na rad nedjeljom bez pravedne plaće i dr. – koje nisu navedene u nacrtu novogNacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije.

Iako je novi Nacionalni plan poboljšan u odnosu na prethodnu verziju, oni dalje sadrži neke ideološke mjere poput uvođenja građanskog odgoja, dostupnosti pobačaja i provedbe Zakona o životnom partnerstvu, dok istovremeno ne uključuje mjere koje se tiču zaštite naranjivijih skupina društva od diskriminacije.

Stoga je udruga U ime obitelji na javnom savjetovanju o nacrtu Nacionalnog plana i pripadajućegAkcijskog planakoje je završilo 3. lipnja, predložila da se kao jedan od ciljeva unesesuzbijanje diskriminacije trudnica, samohranih roditelja i roditelja s više djece na tržištu rada, u okviru kojeg je nužno provesti sljedeće mjere:

– unaprijediti zakonske odredbe koje reguliraju položaj i suzbijanje diskriminacije,
– informirati i podići svijest trudnica, samohranih roditelja i roditelja s više djece o njihovim pravima iz radnog odnosa i na tržištu rada, kao i o mogućnostima ostvarivanja tih prava te
– poboljšati kvalitetu i učinkovitost nadzora poslodavaca u provedbi zakonskih i drugih propisa vezanih uz ostvarivanje njihovih prava iz radnog odnosa.

U ime obitelji je istaknula i da, prema istraživanju autora s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar” pod nazivom "Rizični čimbenici povezani s odlukom o legalnom prekidu trudnoće u Hrvatskoj” (2010.), žene koje su u braku, imaju dvoje i više djece, one mlađe životne dobi, nižeg su stupnja edukacije i imaju lošije socioekomomske prilike spadaju uposebno rizične skupine žena koje imaju povećan rizik za odluku o pobačaju. Budući da ne dobivaju adekvatnu skrb i da im nisu pružene informacije o trudnoći i životu i razvoju nerođenog djeteta koje nose, udruga smatra da su ove skupine žena posebno stavljene u nepovoljan položaj, zbog čega predlaže da se kao mjera suzbijanja diskriminacije prema navedenim skupinama žena kao mjera uvrstiprovedba kampanja i edukacija informiranja o trudnoći i životu nerođenog djeteta te o načinu na koji rizične skupine trudnica mogu zatražiti pomoć kako bi zadržale svoje dijete, a ne se odlučile na pobačaj.

Kao osobito ranjivu skupinu U ime obitelji je navela i radnike koji rade nedjeljom – "to su građani koji imaju najniža primanja u Hrvatskoj i oni su time već ranjivi – jer se u ovako visokoj nezaposlenosti, boje boriti za svoje prava, strahuju za svoj posao.Zakonodavac ih je dužan zaštiti od diskriminacije, kojoj su izloženi kada ih se prisiljava da rade nedjeljom bez pravedne plaće i u teškim uvjetima rada, koji je često prekomjeran.Predlažemo da se u Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije 2017. – 2022. i pripadajući Akcijski plan unesu odredbe koje će konkretno štititi ovu ranjivu skupinu radnika, u koju osobito spadaju žene, a sankcionirati poslodavce koji ih diskriminiraju prisilama na nepravednu plaću i teške uvjete rada”.

Ustavom Republike Hrvatske jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja (čl. 40), no unatoč tome posljednjih je godina u medijima sve izraženija diskriminacija vjernika katoličke vjeroispovijedi, što je osobito bilo vidljivo prilikom dolaska relikvija sv. Leopolda Mandića u Hrvatsku, ističu iz U ime obitelji. Stoga je udruga zatražila da se u Nacionalni plan unesu mjere kojima će sezaštiti dostojanstvo vjernika svih vjeroispovijedi i vjerskih zajednica i njihovih institucija u medijskom prostoru.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mirko

mirko

Komentirano: 9.6.2017. | 15:54

1

"Jurčević: Željka Markić vjerojatno je ucijenjena podacima iz prošlosti Organizacije poput Helsinki watcha, za koju je radila dr. Markić, bile su u stvari obavještajne ispostave stranih sila, smatra dr. Jurčević"
brinje

brinje

Komentirano: 9.6.2017. | 9:21

2

Komentar je izbrisao Administrator!
brinje

brinje

Komentirano: 9.6.2017. | 9:00

3

Ima talibana i s lijeve strane, ti Mirko očito pripadaš njima, pa pročitaj što piše pa onda komentiraj: "– unaprijediti zakonske odredbe koje reguliraju položaj i suzbijanje diskriminacije, – informirati i podići svijest trudnica, samohranih roditelja i roditelja s više djece o njihovim pravima iz radnog odnosa i na tržištu rada, kao i o mogućnostima ostvarivanja tih prava te – poboljšati kvalitetu i učinkovitost nadzora poslodavaca u provedbi zakonskih i drugih propisa vezanih uz ostvarivanje njihovih prava iz radnog odnosa."
mirko

mirko

Komentirano: 9.6.2017. | 8:51

4

...a što s onima koji rade i ne primaju nikakve plaće, penzionerima koji su zaradili svoje penzije pa sad kopaju po kontejnerima i životare ispod dostojanstva čovjeka? Talibanski licemjeri!?
brinje

brinje

Komentirano: 9.6.2017. | 8:26

5

Mirko a ti laješ radi sebe ili sela?
mirko

mirko

Komentirano: 8.6.2017. | 13:08

6

..."ne laje kuja zbog sela..."

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Hod za život okupio preko 20 tisuća u Zagrebu

Hod za život okupio preko 20 tisuća u Zagrebu

20.5.2017. | 16:32
Hod za život u Zagrebu okupio dvostruko više sudionika nego godinu dana ranije
Likaplus.hr : Hod za život u Zagrebu i Splitu

20.5.2017.

Hod za život u Zagrebu i Splitu

9.5.2017. | 23:54
Likaplus.hr : Zabrana paljenja vatre na otvorenom

Obavijest

Zabrana paljenja vatre na otvorenom

6.4.2017. | 17:03
Likaplus.hr : Danas je medicinsko čudo

Imao samo 2%mozga

Danas je medicinsko čudo

6.4.2017. | 7:05
Likaplus.hr : Mediji i pravosuđe

HNiP-javni razgovor

Mediji i pravosuđe

28.3.2017. | 10:24
Likaplus.hr : Potpiši i ti " Imam pravo živjeti"

Nacionalna peticija

Potpiši i ti " Imam pravo živjeti"

17.3.2017. | 17:44
Likaplus.hr : Sa stabla do potrošača

Sa stabla do potrošača

14.3.2017. | 8:38
Likaplus.hr : Borba osjećaja, volje i razuma

Božanstvena komedija

Borba osjećaja, volje i razuma

13.3.2017. | 7:17
Likaplus.hr : Obilježavanje pogibije heroja

Počast

Obilježavanje pogibije heroja

18.2.2017. | 11:51
Likaplus.hr : Čak i ovo neki lajkaju

Ništa čudno

Čak i ovo neki lajkaju

14.2.2017. | 12:59
30 dana-Molitva za hrvatski narod i Hrvatsku- od 6. srpnja do 4.kolovoza 2017.
Likaplus.hr :
Oče, po zagovoru sv. Josipa,kojega si hrvatskomu narodu dao kao zaštitnika prije 330 godina, prikazujemo Ti ovu misnu žrtvu (ili ovu molitvu) za naš hrvatski narod u domovini i u svijetu i za našu domovinu Hrvatsku.
Oče, po zagovoru sv. Josipa, molimo Te obnovi našu zemlju i naš narod. Ujedini nas da budemo narod jedne misli, jednoga srca, u zajedništvu s Tobom. Neka se očituje da smo mi Tvoj narod, a Ti naš Bog i da nijedno oružje skovano protiv Tvoga naroda neće uspjeti, jer Ti si s nama i Ti nas vodiš.
Oče, po zagovoru sv. Josipa,molimo Te za vođe po Tvom srcu u našem narodu, da ga vode i zastupaju u sili i snazi Tvoga Duha, na dobro našega naroda i naše domovine Hrvatske, da se naš narod i naša domovina Hrvatska preobraze i procvjetaju na slavu Tvoga Imena.
Oče, po zagovoru sv. Josipa,molimo Te i za sve Hrvate koji ne žive na svojoj djedovini i koji su rasuti po svijetu, kojima je Hrvatska duboko u srcu. Blagoslovi njihove živote i obitelji, a one koji se trebaju vratiti, po zagovoru sv. Josipa, potakni da se vrate.
Oče, molimo Te i za sve one koji su otišli ispred nas– za sve pokojne branitelje i duše u čistilištu hrvatskoga roda, da uđu u zajedništvo s Tobom.
Oče, po zagovoru sv. Josipa,molimo Te i za sve one kojima je Hrvatska druga domovina, da žive u miru i blagoslovu s hrvatskim narodom.
 Marijo, Majko naša i Kraljice Hrvata, zajedno sa sv. Josipom, Tvojim zaručnikom, moli za ove nakane i trajno budi naša zagovornica pred Prijestoljem Nebeskim. Tako neka bude. Amen.
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :