Nedjelja , 17.10.2021. | 18:38

Pretraživanje

Život

Objavljeno: 11.6.2021. u 20:37
Prikaza: 527
Autor: Likaplus

Predsjednik Milanović i obitelj Toljanić

LS Županija : Predsjednik Milanović i obitelj Toljanić

U Vrbniku na otoku Krku uručena je nagrada za Europsku veliku obitelj godine koju je Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC) za 2020. godinu dodijelila vrbničkoj obitelji Toljanić. Nagradu obitelji Toljanić uručio je glavni tajnik ELFAC-a Raúl Sánchez, a svečanosti je uz predsjednika udruge Obitelji 3plus Ivana Malbašića i članicu Upravnog odbora Udruge Đurđicu Mostarčić nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Svečanost je počela uvodnim govorom predsjednika udruge Obitelji 3plus Ivana Malbašića, koji je među ostalim istaknuo kako je obitelj oduvijek bila, jest i bit će temeljna stanica društva. Uslijedilo je obraćanje Raúla Sáncheza, koji je nagradu za Europsku veliku obitelj godine usporedio s filmskom nagradom Oscar, istaknuvši da je ova nagrada svojevrsni Oscar za obitelji. Nakon što je glavni tajnik ELFAC-a uručio ovo vrijedno priznanje obitelji Toljanić, okupljenima se obratila Katarina Toljanić, majka 12-ero djece, zahvalivši u ime cijele obitelji što je na europskoj razini njena obitelj posebno istaknuta.

Čestitajući gospođi Toljanić na nagradi, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je da na obitelji s više djece gleda prvenstveno kao na posvećenost žena i muškaraca odgoju djece. „To je nevjerojatno teško. Nekada je to bilo potpuno normalno, a sada imati više od troje djece, a kamoli dvanaestoro djece, zahtjeva od roditelja u svijetu očekivanja koja postoje od te djece, nevjerojatnu ne žrtvu, nego angažman i predanost", rekao je predsjednik Milanović.

„Ovo radi čega sam ovdje je moja fascinacija i divljenje tom malom broju ljudi koji imaju puno djece. Jer djeca nisu hir. Djeca su posvećenost, obaveza, rad, trud, dužnost dakle sve ono zbog čega i kako želimo vidjeti zajednicu u kojoj živimo, konkretno Hrvatsku", zaključio je predsjednik Milanović.

 

Obitelj Toljanić je za ovu prestižnu nagradu nominirala udruga Obitelji 3plus u listopadu 2020. godine, a priznanje od strane ELFAC-a stiglo je u studenome iste godine. U nominacijskom pismu navedeno je među ostalim sljedeće: „Priča obitelji Toljanić započela je 1997. godine kada su se Katarina i Franjo vjenčali. Bračni par Toljanić vjerovao je u snagu obiteljskog zajedništva od samih početaka te su kroz svoj bračni život u 23 godine braka postali roditelji dvanaestero djece: Kate (23), Stjepana (21), Ljubice (20), Zlatka (18), Marije (17), Franice (15), blizanaca Mihaela (13) i Gabriela (13), Gašpara (11), Anđele (8), Karmen (6) i Luce (2). Kate je već zasnovala i vlastitu obitelj te je nedavno rođena i njena kćer Beata."

Obitelj Toljanić prepoznatljiva je i po tome što uspješno vodi i obiteljski posao. „Obitelj Toljanić je još 1995. godine otvorila restoran, podrum pretvorila u konobu, nedaleko od vinograda sagradili su veliku vinariju, a 2016. godine i impresivni hotel koji je posvećen vinovoj lozi.

Katarina je svome suprugu bila stalna podrška, a između ostalog, uredila je njihove poslovne prostore u Vrbniku – kušaonicu vina Gospoja, pizzeriju i konobu Žlahtina, luksuzni hotel Gospoja i prodavaonice vina u Rijeci.

Obitelj Toljanić primila je niz nagrada vezano uz obiteljski posao, a Franjo je proglašen i hrvatskim menadžerom godine 2018. u kategoriji malih poduzeća.", navedeno je među ostalim u nominacijskom pismu. Unatoč velikoj tragediji koja je lani zadesla obitelj, majka Katarina i dalje svjedoči obiteljske vrijednosti, a uspomenu na prerano preminuloga oca zauvijek će čuvati u srcima i sjećanjima.

Uz iskrene čestitke obitelji Toljanić, udruga obitelji 3plus posebno zahvaljuje glavnom tajniku ELFAC-a Raúlu Sánchezu i predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću što su svojom nazočnošću te iskrenim i lijepim riječima uzveličali svečanost uručenja nagrade za Europsku veliku obitelj godine vrbničkoj obitelji Toljanić.

Zahvaljujemo i partneru udruge Obitelji 3plus u projektu Obiteljska kartica, poduzeću Fjok, koje je za ovu prigodu pripremilo poseban poklon paket za obitelj Toljanić.

 

Izvor fotografija: Ured Predsjednika RH, Ana Marija Katić.

 

Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :