Srijeda , 19.1.2022. | 08:17

Pretraživanje

Život

Objavljeno: 11.8.2021. u 6:15
Prikaza: 302
Autor: Likaplus.hr

Mjera roditelj-odgojitelj i promjene

LS Županija : Mjera roditelj-odgojitelj i promjene

Udruga obitelji s troje ili više djece (skraćeno:Obitelji 3plus)

 Priopćenje udruge Obitelji 3plus o predloženim promjenama mjere roditelj odgojitelj u Gradu Zagrebu

Grad Zagreb otvorio je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o dopuni Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja. Mjera roditelj odgojitelj do sada je značajno utjecala na važne životne odluke više tisuća građana Grada Zagreba, a udruga Obitelji 3plus već se ranije zalagala da ta mjera, uz određene korekcije, bude uvedena i na nivou Republike Hrvatske – kao obiteljska i demografska mjera.

 

Roditelji koji skrbe o troje ili više djece izloženi su većim odgojnim, financijskim, logističkim, vremenskim i organizacijskim izazovima, te već ranije obećana mjera itekako može i treba olakšati njihovu svakodnevicu. Vezano uz prijedlog izmjena Odluke, dajemo sljedeće prijedloge.

1. Odlukom da postanu roditelji odgojitelji, obitelji su prihvatile obveze i prava postojećih propisa te je od presudne važnosti da se postojeća ugovorena prava ne mijenjaju. Smatramo neophodnim da se onim obiteljima koje svoje treće dijete očekuju do kraja svibnja 2022. godine zadrže uvjeti za ostvarenje i korištenje prava sukladno trenutno važećoj Odluci. Predlažemo stoga da se u Odluci o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja (Službeni glasnik Grada Zagreba 10/18), u članku 6., iza stavka 5. dodaju stavci 6. i 7. koji glase:

„Rok za podnošenje zahtjeva iz članka 1. ovog članka je 31. svibnja 2022. godine.

 

Zahtjevi podneseni izvan roka iz stavka 6. ovog članka obradit će se sukladno novoj odluci Gradske Skupštine o daljnjoj provedbi mjere."

 

Naime, u obrazloženju za privremenu obustavu podnošenja zahtjeva za ostvarivanje novčane pomoći za roditelja odgojitelja, navedeni su podaci o porastu broja živorođene djece, porastu broja odseljenih stanovnika u inozemstvo, ali su propušteni podaci o tome da se Grad Zagreb, kao i ostali dijelovi Republike Hrvatske, nalazi pred izazovima koji nose dugotrajni pad nataliteta, starenje stanovništva i iseljavanje radnosposobnog i obrazovanog stanovništva. Takvi trendovi stvaraju strukturne probleme, a u srednjem i dužem roku slabe razvojni potencijal područja. Grad Zagreb privlači stanovništvo iz ostalih dijelova zemlje, u prvome redu zbog svoga gospodarskog potencijala, ali i zbog svog doprinosa zagrebačkom strategijom za djecu, a koja je utemeljena na suvremenim znanstvenim postignućima i odredbama nacionalnih i međunarodnih zakona i dokumenata.

 

2. Nadalje, kako smo i ranije naglašavali, potrebno je redefinirati uvjete ove mjere na zadovoljstvo svih uključenih dionika te, u očekivanju potvrde termina sastanka s gradonačelnikom Tomaševićem kojeg smo zatražili prije gotovo mjesec dana, iznosimo neke od njih:

 

2.1. Omogućiti korištenje mjere uz rad – rad na pola radnog vremena, i to u kombinaciji s fleksibilnim radnim vremenom i radom od kuće. Smatramo da će ovakvom prilagodbom znatan dio roditelja, a posebice visokoobrazovanih, biti višestruko korisno društvu – i kao roditelji, ali i kao stručnjaci u svojim profesijama. Predlažemo doradu ove mjere – npr. za rad na pola radnog vremena, pola plaće bi primali od poslodavca, a od Grada Zagreba bi primali pola novčane pomoći roditelja odgojitelja. Na taj način roditelji ne bi bili godinama neaktivni na tržištu rada, a imali bi vrijeme potrebno za veću posvećenost obitelji.

2.2. Skratiti vrijeme korištenja mjere – maksimalno do kraja prvog razreda osnovne škole djeteta za koje se mjera koristi.

2.3. Ukinuti nezaposlenost od najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva kao uvjet za pokretanje mjere, jer se time demografska mjera pretvorila u socijalnu mjeru i pogodna je samo za (trenutno) nezaposlene roditelje, što u nepovoljni položaj stavlja zaposlene roditelje koji se žele na određeno razdoblje u većoj mjeri posvetiti obitelji.

2.4. Ukinuti nemogućnost da korisnik rodiljne/roditeljske naknade ne može biti korisnik mjere roditelj odgajatelj, čak ni za četvrto, peto ili bilo koje drugo dijete. S obzirom na to da se rodiljne/roditeljske naknade financiraju iz državnoga proračuna, a ne iz gradskoga, zagovaramo mogućnost korištenja istih za dijete koje je rođeno nakon ostvarenog statusa roditelj odgojitelj.

2.5. Ne isključivati pravo da dijete pohađa vrtićki program koji nude gradski i privatni dječji vrtići. Roditeljima odgojiteljima trebalo bi stoga omogućiti, ukoliko to žele i/ili imaju potrebu za tim, da njihova djeca u dobi od 3 do 7 godina idu u vrtić. Naravno da jedna mjera (roditelja odgojitelja) isključuje drugu mjeru (subvenciju cijene dječjeg vrtića), no upravo u tome vidimo mogućnost dorade mjere. Ovo pravo djeteta nije u koliziji s pravom roditelja da bude odgajatelj jer roditelji s više djece uvijek imaju pune ruke posla i obveza oko djece i kućanstva. Također, smatramo da je potrebno omogućiti predškolskoj djeci svakodnevni boravak u programu predškolskog odgoja.

2.6. Potrebno je propisati način redovne kontrole predmetne mjere i pripadajuće sankcije kako pojedini nekorektni slučajevi ne bi bili razlog smanjivanja ili ukidanja prava ostalim korisnicima ove mjere.

2.7. Odrediti rok trajanja mjere do donošenja Zakona o pravima i statusu roditelja – odgojitelja što je bilo jedno od predizbornih obećanja Vlade Republike Hrvatske. Podsjećamo i na izjave vodećih hrvatskih demografskih stručnjaka koji često izdvajaju upravo mjeru roditelja odgojitelja kao dobru mjeru pronatalitetne politike. Štoviše, i oni se, kao i udruga Obitelji 3plus, zalažu za uvođenje ovakve vrste mjere na razini cijele države.

Vjerujemo da će vodstvo grada Zagreba prepoznati važnost održavanja obiteljskih i demografskih politika. Podsjećamo da je Grad Zagreb 19. studenoga 2019. godine proglašen jednim od prvih sedam europskih gradova prijatelja obitelji. To veliko i vrijedno priznanje Gradu Zagrebu uručeno je zbog izvrsnih obiteljskih i demografskih politika, i to iz razloga što Grad Zagreb kontinuirano prepoznaje važnu ulogu obitelji u društvu, a posebno obitelji s više djece, a za ovo vrijedno priznanje Grad Zagreb nominirala je upravo udruga Obitelji 3plus.

 

 

Krakta bilješka o udruzi Obitelji 3plus

Udruga Obitelji 3plus okuplja gotovo 1.000 obitelji u kojima živi oko 6.000 članova tih obitelji (roditelja + djece). Svojim djelovanjem nastoji doprinositi stvaranju boljih uvjeta života za obitelji u Hrvatskoj, a osobito onih s troje ili više djece, kako bi obitelji bile ishodište zrelih pojedinaca i nositelji razvoja društva. To čini kroz razne zagovorničke aktivnosti, ali i putem konkretnih projekata. Jedan od aktualnih projekata koji provodi je edukacija o digitalnoj pismenosti za djecu iz 3plus obitelji, pod nazivom "Jednake (digitalne) prilike za sve”. Cilj ovog projekta je omogućiti da osnovnoškolska djeca u Hrvatskoj imaju iste (digitalne) šanse za školski i životni uspjeh. Više informacija na dostupno je OVDJE. Značajan projekt Udruge je Obiteljska kartica, u okviru koje svim 3plus obiteljima koje su članovi Udruge partneri projekta omogućuju povoljniju kupnju svojih proizvoda i/ili usluga. U taj je projekt uključeno već više od 80 poduzeća, a popis svih partnerskih poduzeća i pripadajućih pogodnosti dostupan je OVDJE.

Obavijesti iz HEP-a
Likaplus.hr :


Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Biljevine (Burnjak i Lopci).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

17.01.2022.

08:00 do 16:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Biljevine (Burnjak i Lopci).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

14.01.2022.

08:00 do 16:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

  

 

Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Novalje da će im zbog interventnih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bitiobustavljena isporuka električne energije.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

14.01.2022. 09:00 do 10:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :