Petak , 10.7.2020. | 19:01

Pretraživanje

Život

Objavljeno: 15.3.2019. u 21:26
Prikaza: 662
Autor: Likaplus

Hasanbegović: Plenkoviću, dođi na Bleiburg!

LS Županija : Hasanbegović: Plenkoviću, dođi na Bleiburg!

DR. HASANBEGOVIĆ POZVAO MAGISTRA PLENKOVIĆA: "BUDI DRŽAVNIK I DOĐI NA BLEIBURG!”

Pozivam Plenkovića da se prestane skrivati iza crkvenih skuta i habita, da preuzme državničku odgovornost i dođe na Bleiburško polje - poručio je u Bujici na Z1 televiziji dr. Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik NHR-a i dugogodišnji zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda. Dodao je: - S obzirom da se radi o kalkulantima, magistru Plenkoviću je to prigoda da prikupi i koji glas više, tjedan dana uoči europskih izbora...

Omah na početku emisije Hasanbegović se osvrnuo na priopćenje HDZ-a u kojem ga se naziva "ekstremistom" i optužuje da su "takvi poput njega odgovorni za zabranu mise na Bleiburgu". U Bujici je otkriveno da je stvarni autor priopćenja kontroverzni Andrej Rora, a ne Zoltan Kabok, koji ga je potpisao. Hasanbegović i Bujanec Roru poznaju već duže vrijeme, a sadašnji Plenkovićev savjetnik za PR bio je svojedobno kolumnist lista 'NDH', glasila Hrvatskog oslobodilačkog pokreta. Osim na priopćenje, dr. Hasanbegović osvrnuo se i na izjavu premijera, koja je uslijedila dan kasnije...

"Postavlja se pitanja na koji način se manifestira taj moj navodni ekstremizam?! Misli li Plenković, koji kukavički bježi od izjašnjavanja o Bleiburgu, na moje 'eksremističko djelovanje' kada sam bio HDZ-vo ministar kulture?! Misli li na moje dugogodišnje djelovanje u Počasnom bleiburškom vodu?! Zaista bih volio znati o kakvom je ekstremizmu riječ?! Od 2007. godine sam u PBV-u. Uvijek sam jasno isticao da je Počasni bleiburški vod iznad uskostranačke politike... Kada je pala Oreškovićeva Vlada, jasno mi je rečeno da sam postao nepoželjan u PBV-u," po prvi puta javno otkriva dr. Hasanbegović.

HASANBEGOVIĆ: KADA JE NA VLAST DOŠAO PLENKOVIĆ, REKLI SU MI DA SAM NEPOŽELJAN U PBV-u! NA MOJE MJESTO DOŠAO JE ŠEKS...

Čini se da je neka vrsta uvjeta Plenkovića i Jandrokovića za daljnju potporu Hrvatske države PBV-u, kao da je riječ o milosti, a ne o njenoj prvorazrednoj obvezi, bilo moje micanje – nastavlja Hasanbegović, na pitanje voditelja jesu li svi problemi na Bleiburgu započeli dolaskom Šeksa u PBV, odgovara: - Umjesto da se provede lustracija nad duhovnim sljedbenicima i počiniteljima nedjela na Bleiburgu, oni su proveli moju lustraciju iz PBV-a! Maknuli smu me na dan kada mi je umrla majka i na moje je mjesto došao Vladimir Šeks.

Zanimljivo bi bilo pogledati službene stranice HDZ-a, upozorava Hasanbegović: - Imate bizarnu situaciju gdje na stranicama HDZ-a još uvijek možete vidjeti moje predavanje na međunarodnom simpoziju o Bleiburgu, uoči izbora 2015. godine, kada nisam bio "ekstremist” i "sektaš” nego ugledni član i povjesničar, a danas, u najnovijem priopćenju, na istim stranicama, možete vidjeti napade na mene, začinjene tipično briselskim izrazima o "ekstremnoj desnici" itd.

Dr. Hasanbegović je iznio svoje viđenje zabrane mise na Bleiburgu: - To je posljedica dugogodišnje protuhrvatske, difamacijske kampanje. Nažalost, biskupija u Klagenfurtu je podlegla toj kampanji. Ona uopće nema biskupa, jer je smijenjen prije nekog vremena. Riječ je o biskupu Schwarzu, a zabranu je potpisao dijecezanski upravitelj.

U Bujici je rečeno da je biskup čak i ucjenjen zbog određenih pronevjera i protuzakonitih radnji, pa sada crkveni krugovi popuštaju pritiscima agresivne ljevice: - To svakako možemo gledati kao prihvaćanje određenog diktata... S druge stane, Austrija ne može zabraniti održavanje komemoracije, ali se njihove vlasti nalaze pod određenim pritiskom, s obzirom na to da su u bečkoj Vladi i elementi jedne od stranaka koju se već duže vrijeme sumnjiči za nepodobnu fašističku prošlost. Komemoracija na Bleiburgu i sam Hrvatski narod kažnjeni su kao kolateralna žrtva stanovitih međunarodnih pritisaka na austrijske vlasti.

ZABRANA MISE NA BLEIBURGU NIJE LITURGIJSKO-KANONSKI PROBLEM, NEGO PRVORAZREDNI DRŽAVNI I NACIONALNI SKANDAL!

Nije Hrvatskoj problem niti stav crkve u Koruškoj, niti lokalna ili državna vlast u Austriji, problem je nečinjenje naše aktualne vlasti: - Ključni politički akteri zadnjih nekoliko dana kao papige ponavljaju da podržavaju priopćenje Hrvatske biskupske konferencije. Pa, nije ovo liturgijsko-kanonski problem, ovo je prvorazredno državno i nacionalno pitanje i skandal u kojem je po tko zna koji put, ponižen Hrvatski narod, a posebno žrtve jugoslavenskog terora.

Problemi s Bleiburgom koincidiraju s dolaskom Plenkovića – kaže Hasanbegović i obrazlaže: - Imali smo domaću difamacijsku kampanju i onu u međunarodnim krugovima. Godine 2017. skupine takozvanih antifašističkih organizacija pokreću javnu kampanju sa zahtjevom da se zabrani Bleiburška komemoracija, uz obrazloženje da se radi o najvećem okupljanju fašista u cijeloj Europi. Reakcija iz Hrvatske bila je - nikakva. 

Godine 2018. ide se i korak dalje, pa skupina austrijskih europarlamentaraca traži isto i ponovno hodočasnike nazivaju fašistima, što je prvorazredni skandal. Među njima je i jedan europarlamentarac pučanin, iz HDZ-u bratske stranke, koji se poziva na isto mišljenje Plenkovića! Iz Hrvatske tada nije stigla nikakva reakcija, Šuica nije sazvala nikakvu konferenciju kako bi sprala ljagu, koju agitatori bacaju na Hrvatski narod. Plenković nije sazvao sve diplomate i objasnio im hrvatsko stajalište. Dakle, on je šutio, a vrhunac svega je da su u njegovoj Vladi, HNS i SDSS, koji podržavaju takva stajališta!

Hasanbegović se prisjetio još jednog zanimljivog detalja: - Pa, upravo je Plenkovićev savjetnik Krešimir Macan prije dvije godine dijelio uvredljive tweetove, u kojima se zlurado najavljuje zabranjivanje okupljanja "fašista” na Bleiburgu! On nije tada dobio izgon iz Vlade, što je najbolji pokazatelj kakav je njihov stav.

PREDSJEDNICA JE TREBALA REAGIRATI KAO DRŽAVNICA, A NE SAMO ŽALITI KAO VJERNICA!

Hasanbegović nije ostao dužan niti aktualnoj ministrici vanjskih poslova, koja je povodom pokušaja zabrene Bleiburga izjavila da "ne može komentirati ono što druge države rade": - To se samo nadovezuje na moje teze o Plenkovićevoj politici prema Bleiburgu. Postavlja se pitanje koja je zapravo uloga Marije Pejčinović-Burić, a da ne spominjem ulogu veleposlanice u Beču Vesne Cvjetković, koja je na tu dužnost imenovana 2015. godine pogodbom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Vesne Pusić. Predsjednica je tada imala priliku odbiti njezino imenovanje, ali nije!

Voditelj je otkrio kako je predsjednica namjeravala otići na Bleiburg 2015. godine, gdje ju je tada čekalo više ljudi nego ikada ranije, da je to dogovorila sa svojim suradnicima i Božom Vukušićem, ali se u zadnji čas predomislila i u Austriju otišla poskrivečki, dva dana prije komemoracije.

"To je njezina politička odluka. Na samoj komemoraciji njezina izaslanica tada je bila Bruna Esih. Zašto se predomislila, to morate pitati predsjednicu. I u njenoj izjavi o zabrani mise na Bleiburgu imamo opet tipično politikantsko obrazloženje da ona zbog toga žali kao Hrvatica i vjernica. Nitko od nas u političkom životu ne sudjeluje zbog svojih svojstava, vjerskih ili nekih drugih preferencija. Od predsjednice se u svakom trenutku očekuje da o svakom narodnom i državnom pitanju ima stav kao državnica! Nažalost, toga nema i to je jedan od razloga svega ovoga što nam se događa," komentirao je Hasanbegović, a voditelj je javnosti otkrio još jedan zanimljivi podatak: dok nije postala predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović ni jednom nije bila čak niti u vukovarskoj Koloni sjećanja!

ZABRANE LI BLEIBURG, MOGLI BI UKINUTI I KOLONU SJEĆANJA...

Hasanbegović je nastavio s kritikama aktualnog premijera: - Plenković nikada nije bio na Bleiburgu. Stoga ga ovom prigodom pozivam da se prestane skrivati iza crkvenih skuta i habita, da preuzme državničku odgovornost i dođe na Bleiburško polje! S obzirom na to da se radi o kalkulantima, ovo je prigoda za magistra Plenkovića da prikupi i koji glas više uoči europskih izbora...

Uspiju li zabraniti Bleiburg, nije isključeno da će se krenuti i na uništenje proslave Dana pobjede u Kninu te ukidanje Kolone sjećanja u Vukovaru, o čemu se već u kuloarima i pričalo – rekao je voditelj, a Hasanbegović se nadovezao: - Šutnja hrvatskih političkih kvazi-elita i neizjašnjavanje o pozadini difamacijske kampanje protiv Bleiburga, dovodi i do toga da naša djeca jednoga dana možda čak svjedoče razvitku situacije o kojem vi govorite...

U Bujici su prokomentirane i sramotne izjave lijeve opozicije protiv komemoracije na Bleiburgu. Voditelj je šefa SDP-a Davora Bernardića upozorio da "ne slini toliko, kada priča", a Valtera Flegu iz IDS-a je pitao gdje su nestale milijarde iz Uljanika, ali i gdje mu je bila nona kada je zaklan katolički mučenik don Miro Bulešić, u Lanišćima kod Buzeta 1947. godine...

BLEIBURŠKA KOMEMORACIJA PREŽIVJET ĆE S DRŽAVNIM POKROVITELJSTVOM ILI BEZ NJEGA!

"Aktere iz ljevice nevoljko komentiram. O njima sam rekao sve što sam imao reći u trenutku kada su bili na vrhuncu moći, kada je na vlasti bio Milanović i zloglasni Josipović. S njima sam vodio otvoreni rat, koji su oni nametnuli ukidanjem saborskog pokroviteljstva nad Bleiburškom komemoracijom," kaže Hasanbegović i nastavlja: "Oni su stvarni, formalni, duhovni i krvni sljednici one ideologije koja je stajala iza Bleiburških likvidacija. No, danas naš glavni predmet interesa treba biti usmjeren na one koji pod lažnom zastavom domoljublja, na perfidan način provode ostavštinu titoista i likvidatora Hrvatskog naroda... Na one koji uživaju vlast zahvaljujući glasovima potomaka žrtava Bleiburške tragedije, a najradije bi ukinuli komemoriranje tih istih žrtava.

Hasanbegović se oštro protivi svim zlonamjernim, ali i onim dobronamjernim zagovornicima premještanja Bleiburške komemoracije u Hrvatsku:

 - To je jedna od najopasnijih posljedica nastale situacije. Imamo tu i dobronamjerne glasove. Vidio sam prijedlog biskupa Bogovića da je ovo prilika da se komemoracija premjesti u Udbinu, u sklopu njegove dobronamjerne, ali po mom mišljenju, potpuno krive koncepcije da se sve žrtve stave u jedan širi kontekst ukopnog povijesnog stradanja Hrvatskog naroda. Bleiburške žrtve se moraju gledati posebno, jer imaju svoju specifičnu težinu, a posljedice Bleiburga do danas stoje u pozadini svih naših problema. Već duži niz godina slušamo razne prijedloge kojima se pokušava likvidirati Bleiburg. To je jedan od najstarijih komemorativnih skupova, koje je očuvala izgnana Hrvatska. Imala je ključnu ulogu čuvanja sjećanja na hrvatske žrtve i to je sjećanje doneseno u Domovinu nakon oslobođenja 1990. godine. Bleiburška komemoracija je starija od državnog pokroviteljstva i preživjet će s njim ili bez njega.

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

https://youtu.be/M5VzlDcCpyY

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Istinoljubivi

Istinoljubivi

Komentirano: 17.3.2019. | 19:16

1

Haso je mozak. Haso je znalac. Haso je Hrvat. Haso je prezren. Haso je najbolji ministar kulture do sada. Haso se srozao idući u pohode Bujancu.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Lika bez virusa

Lika bez virusa

26.6.2020. | 7:47
Likaplus.hr : I Biskupa kaznili radi mise na Cvjetnicu

Luda vremena

I Biskupa kaznili radi mise na Cvjetnicu

8.4.2020. | 19:14
Don KAĆUNKO osvrnuo se na skandal da je kažnjen biskup u Italiji jer nije htio istjerati vjernike iz Crkve, ali i radi nekih svećenika u Hrvatskoj koji se ne mire s preporukom da ne smiju slaviti Euharistiju sa vjernicma koji žele doći primiti Krista u Euharistiji. Zaključuje: "N
Likaplus.hr : Riječi ovoga starca rasplakale liječnike

Slučaj iz Italije

Riječi ovoga starca rasplakale liječnike

8.4.2020. | 8:59
Plačem jer dišem Božji zrak već 93 godine, ali ga nisam nikad platio. Cijena disanja na respiratoru je 500 € za jedan dan. Znate li koliko dugujem Bogu? Nikad prije nisam zahvalio Bogu na tome!"
Likaplus.hr : "Ja bih išao gore"...dječak s Krka

Dirljiva ispovijest

"Ja bih išao gore"...dječak s Krka

3.4.2020. | 10:00
‘Ja bih išao gore’ – bila je posljednja želja koju je mali Roko izrazio majci prije nego će zauvijek sklopiti očiMajka ga je upitala zašto bi išao “gore” i ima li koga ondje, a on je rekao da ih ima puno, da ih poznaje, ali im ne zna imena. I da im je lijepo
Likaplus.hr : Nedjelja u 20,00 sati zvučnike na balkone...

Moja Domovina

Nedjelja u 20,00 sati zvučnike na balkone...

29.3.2020. | 18:29
Likaplus.hr : Bila je učenica NKG-a

Bila je učenica NKG-a

26.3.2020. | 11:55
Posljednja zadaća Anamarije :Hvala Ti ,Isuse, što jesi i uvijek ćeš biti moj jedini i najbolji prijatelj...
Likaplus.hr : Prvi oboljeli od korona virusa u  Županiji

U Senju

Prvi oboljeli od korona virusa u Županiji

20.3.2020. | 14:11
Prvi oboljeli od korona virusa u Ličko-senjskoj županiji
Likaplus.hr : Prevaranti na kućnom pragu

Upozorenje

Prevaranti na kućnom pragu

20.3.2020. | 14:03
Likaplus.hr : Iskorištavaju strah od virusa korona

lačni WHO

Iskorištavaju strah od virusa korona

19.3.2020. | 14:07
Likaplus.hr : Odgoda većih skupova

Odgoda većih skupova

11.3.2020. | 7:25
Likaplus.hr : Od 44 učenika 1945. nitko nije imao živog oca

SPOMENIK MAJKAMA UDOVICAMA

Od 44 učenika 1945. nitko nije imao živog oca

17.2.2020. | 9:23
Većinu života Ante je svjedočio o životnim teškoćama i nedaćama s kojima su se susretale njegova majka i ostale heroine iz ljubuškog kraja. O težini tragedije i broju žrtava zorno svjedoče i podaci iz knjige “Spomenica ljubuškim žrtvama” koju je 1998. godine objavilo Općinsko vij
Likaplus.hr : Kolonije pingvina smanjile se do 77%

Kolonije pingvina smanjile se do 77%

12.2.2020. | 9:13
Kolonije pingvina na Antarktici smanjile su se i do 77% u posljednjih 50 godina
Likaplus.hr : Uklonimo azbestne krovove i u Korenici

Uklonimo azbestne krovove i u Korenici

6.2.2020. | 13:42
U Korenici ima jako puno kuća s azbestnim krovovima koji sigurno imaju za posljedicu povećano oboljevanje od karcinoma pluća, tako su i mnoge općine raspisale poticaje za uklanjanje azbestnih krovova.Zašto i naša Općina ne bi tako postupila? Dovoljno se prošetati Korenicom i podi
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :