Srijeda , 21.2.2018. | 18:00

Gospic

slab snijegslab snijeg

Temperatura

-1°

Tlak zraka

1011.8 hPa

Vlažnost

88 %

Senj

pretežno oblačno, jak vjetarpretežno oblačno, jak vjetar

Temperatura

Tlak zraka

1006.8 hPa

Vlažnost

65 %

Gospic

slab snijegslab snijeg

Temperatura

-1°

Tlak zraka

1011.8 hPa

Vlažnost

88 %

Senj

pretežno oblačno, jak vjetarpretežno oblačno, jak vjetar

Temperatura

Tlak zraka

1006.8 hPa

Vlažnost

65 %

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 18.8.2017. u 14:13
Prikaza: 694
Autor: Likaplus/dnevno

dr Šreter

Ovo je "hrvatski Gandi"

LS Županija : Ovo je "hrvatski Gandi"

Ovaj 'hrvatski Gandi', kako ga neki nazivaju, imao je vjeru u mir i zajednički život svih naroda koji žive na prostoru republike Hrvatske. Zalagao se za mirna rješenja i nastojao izbjeći rat i krvoproliće, a kao liječnik liječio je svakoga bez obzira na vjeru i naciju!

 

 
 

Znate li tko je bio najviše rangirani dužnosnik republike Hrvatske koji je poginuo u Domovinskom ratu? Kao što je poznato to nisu bili predsjednici Republike ili Vlade, nije to bio neki saborski zastupnik, nije niti netko od brojnih gradonačelnika ili načelnika općina. Bio je to dr. Ivan Šreter, ravnatelj lipičke bolnice koji je početkom srpske oružane pobune vršio dužnost Predsjednika kriznog štaba za zapadnu Slavoniju.

Veljko Džakula kaže da ne zna gdje se nalaze posmrtni ostaci dr. Ivana Šretera

Godine 2008. snimljen je dokumentarni biografski film o dr. Ivanu Šreteru: Časnik – mirotvorac. Među brojnima u filmu je sudjelovao i Veljko Džakula. Tijekom domovinskog rata Džakula je vršio dužnost Predsjednika Vlade SAO Krajine zapadne Slavonije, a potkraj rata bio je zarobljen ali i ubrzo amnestiran. On tvrdi da ne zna gdje se nalaze posmrtni ostaci dr. Ivana Šretera a najčešći komentar pakračana na to je: 'Svi mi znamo tko je on! A on sigurno zna gdje se nalazi tijelo Ivana Šretera.'

Dr. Tomislav Ivančić i don Živko Kustić suglasni: On je kršćanski mučenik i treba ga proglasiti blaženikom!

Prof. Tomislav Ivančić koji je dr. Šreteru bio duhovnik za vrijeme studija misli da je njegova pomirljivost neprijateljima mira bio njegov najveći „grijeh" i da je zato „morao" umrijeti. U spomenutom filmu dr. Ivančić i don Živko Kustić izrekli su istovjetno, tj. da dr. Šreter ima obilježja kršćanskog mučenika i da za njega treba biti pokrenut postupak za proglašenje blaženim. Kada bi se to dogodilo, možemo samo zamisliti kakvo bi to novo svjetlo bacilo na Domovinski rat!

Iako do sada još uvijek nedovoljno poznat široj javnosti, dr. Šreter s vremenom, malo po malo, postaje uzor čovjekoljublja i bogoljublja novije hrvatske povijesti. Hrvatski narod mu se do sada uspio odužiti time što njegovo ime nose trg u Pakracu, odjel pakračke bolnice te Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ. Svake godine na godišnjicu otmice u TV kalendaru o njemu se prikaže kratki prilog a spomenuti film, iako postoji veliki interes javnosti da ga se prikaže, trune u nekoj uredničkoj ladici HTV-a. Hrvatska klasika. Unatoč tome, za očekivati je da njegov svetački lik i žrtva neće izblijedjeti, štoviše, da će ga Hrvati sve više prepoznavati kao uzor koji ima što 'poručiti', ovoj i generacijama koje dolaze.

 

O tome zašto je film do sada prikazan samo četiri puta i kako je došlo do nove remasterirane verzije filma, autorDražen Bušićje rekao:

”Nakon prvih projekcija za koje je bio ogroman interes javnosti, dogodio se jedan organizacijski zastoj kojemu razlog tada nisam razumio. Jednostavno smo stali s projekcijama, a koliko se sjećam, niti ozbiljnih pregovora s nekom televizijskom kućom nije bilo. No, kad sam nedavno predložio producentskoj kući da napravimo remaster filma, promptno sam dobio zeleno svjetlo. Gledano iz ove perspektive sve mi je jasnije da je moralo ovako biti, da je 'Časnik mirotvorac' jednostavno bio snimljen prije vremena, u smislu da je hrvatska javnost tek sada spremna upoznati ovu veličinu kao i okolnosti njegove mučeničke smrti te razloge zašto su neki od sudionika uvršteni u film. Da vas podsjetim na nešto vrlo važno! Znate li tko je bio najviše rangirani dužnosnik Republike Hrvatske koji je poginuo u Domovinskom ratu? Kao što je poznato to nije bio predsjednik Republike ili Vlade, netko od saborskih zastupnika, niti koji od brojnih gradonačelnika ili načelnika općina. Bio je to dr. Ivan Šreter, ravnatelj bolnice u Lipiku, koji je početkom srpske oružane pobune vršio dužnost Predsjednika kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Ovaj 'hrvatski Gandhi', kako ga neki nazivaju, imao je vjeru u mir i zajednički život svih naroda koji žive na prostoru Republike Hrvatske, zalagao se za mirna rješenja i nastojao izbjeći rat i krvoproliće. Kao liječnik liječio je svakoga bez obzira na vjeru i naciju. Iako do sada još uvijek nedovoljno poznat široj javnosti, vjerujem da će dr. Šreter s vremenom malo po malo, postati uzor čovjekoljublja i bogoljublja novije hrvatske povijesti. Upravo živimo u jednoj od naših najtežih razdoblja, vremenu poljuljanih vrijednosti, najveće moguće apatije, prave društvene agonije koja mlade ljude tjera izvan Hrvatske ali isto tako, ovo je vrijeme kad trebamo, baš iz ovih razloga, podsjećati na svijetle primjere poput dr. Ivana Šretera”, rekao je Bušić.

Biografija

Ivan Šreter je rođen 21. 12. 1951. u Pakracu kao prvo od troje djece Josipa i Danice. Od malih je nogu volio biti u crkvi. Bio je među najmlađim ministrantima a osobito je volio ići u blagoslov kuća sa župnikom Pašićem. Kao dječak je maštao da jednoga dana postane liječnik. Nakon srednje fizioterapeutske škole zaputio se u Zagreb na studij medicine nakon kojega se vratio u rodni kraj gdje mu se ispunila mladenačka želja. Zaposlio se kao liječnik opće prakse u lipičkoj bolnici. Radeći na tom radnom mjestu, sredinom osamdesetih je dospio u medije radi slučaja 'Časnik'. Nekom oficiru JNA je u karton umjesto 'penzionirani oficir' napisao 'umirovljeni časnik'. Kazna za to je bila pedeset dana zatvora ali je kasnije promijenjena u deset koje je Šreter štrajkao glađu. Od brojnih osoba kojima se tada obratio za podršku odgovorio mu je samo kardinal Kuharić koji ga je odgovarao od toga poručivši mu da misli na svoje zdravlje. Nakon izvršenja kazne vraća se na radno mjesto a uskoro postaje i ravnateljem bolnice. Uoči demokratskih promjena učlanjuje se u HDZ a početkom srpske agresije dragovoljno prihvaća biti Predsjednikom kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Njegova nastojanja da mirnim putem dođe do mira sa Srbima koje je nazivao braćom, nisu urodila plodom. Štoviše, četnici su ga 18. 08. 1991. zarobili na barikadama u selu Kukunjevac. Potom je prebačen u jednu kuću u blizini zloglasnog logora Bučje gdje je prema svjedočenju očevica, također sužnja, dr. Vladimira Solara bio neviđeno mučen. Do danas nije poznat dan njegove smrti kao niti mjesto gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
JAVOR

JAVOR

Komentirano: 18.8.2017. | 21:43

1

Podsjeća potom na nedavni napad bivšeg predsjednika Josipovića na Katoličku crkvu, zgraža se nad činjenicom da je biskupa proglasio narkomanom te da je nojevima nazvao više od 90 posto stanovnika Hrvatske, dakle sve one koji se smatraju kršćanima. I to na Veliku Gospu! Podsjeća na divljački ispad sveučilišnog profesora, Engleza Paul Stubsa, koji je član hrvatskog Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje, a koji je poželio ‘zločestom kardinalu Bozaniću da umre te ga počastio uvredom: ‘kurvin sine’… ”Sve to govori koliko su se razbahatili. Možda im, s druge strane, sve i ne ide onako kako su zamislili pa su zato nervozni. Govorim o osobama koje su izašle iz kojekakvih mračnih loža i orijenta. I oni se usude govoriti o toleranciji, o čovjekoljublju, o ljudskim pravima?! Prestrašno! To je dio priče o rušenju postojećeg i stvaranju Novog svjetskog poretka. Svjesno, planirano i ciljano događaju se napadi na Republiku Hrvatsku i Katoličku crkvu, baš u vrijeme obilježavanja ‘Oluje’ i slavljenja Velike Gospe. Mi smo u ratu pobjedili s krunicom oko vrata, a ne s oružjem, jer oružja nismo ni imali. Zato ti napadi. Požari su ciljano potpaljivani upravo u to vrijeme. Kada sam to izjavio, proglasili su me luđakom, Htjeli su mi zabraniti svaki javni nastup. Samo zato jer govorim istinu. A sada, kada postoje dokazi podmetanja više požara, kažu da sam bio u pravu. Činjenica je da se danas najviše progone oni koji govore istinu”, zaključuje geopolitički analitičar i vojni strateg Davor Domazet Lošo.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Sačuvao popis svih zarobljenika

Iz srbijanskog logora

Sačuvao popis svih zarobljenika

30.1.2018. | 11:02
Likaplus.hr : Gvozdansko- neponovljivo hrvatsko junaštvo

Gvozdansko- neponovljivo hrvatsko junaštvo

13.1.2018. | 18:06
Priča o herojskoj i nepoznatoj obrani Gvozdanskog (Banovina) od strane malobrojne posade hrvatskih vojnika pred muslimanskom turskom najezdom neponovljiva je u svjetskoj povijesti.
Likaplus.hr : Titoisti pobili pola milijuna Hrvata

Zločinac bez premca

Titoisti pobili pola milijuna Hrvata

10.1.2018. | 20:24
Roman Leljak: Pola milijuna hrvatskih vojnika i civila likvidirali su Titovi partizani u Sloveniji
Likaplus.hr : Pucali joj u usta i čudom ostala živa

Joševica-zločin

Pucali joj u usta i čudom ostala živa

19.12.2017. | 6:07
Pokolj u Joševici 16. prosinca 1991. je bio ratni zločin kojeg su počinile srpske postrojbe za vrijeme Domovinskog rata. U ovom ratnom zločinu srpske su paravojne postrojbe ubile 21 hrvatskog civila u Joševici kod Gline, a jednog civila nisu uspjeli ubiti, no taj je civil preživ
Likaplus.hr : O ovom  zločinu hrvatska javnost ništa ne zna

Ubijena djeca u Glini

O ovom zločinu hrvatska javnost ništa ne zna

11.12.2017. | 10:53
Likaplus.hr : "Krvava berba grožđa"

Potresni film

"Krvava berba grožđa"

3.11.2017. | 12:15
Film je to koji prikazuje stravična događanja i zvjerske zločine velikosrpskog agresora nad Lovaščanima, počinjene tijekom 1991. godine. Svjedoci i žrtve zločina, kao i autentične arhivske snimke, donijele su prikaz neljudskih, zvjerskih zločina u obliku zlostavljanja, batinjanja
Likaplus.hr : Ako izgubimo rat, a šta ćete vi?

Šešeljevo proročanstvo

Ako izgubimo rat, a šta ćete vi?

28.10.2017. | 19:23
Likaplus.hr : 100 godina od čuda u Fatimi

13.listopada 2017.

100 godina od čuda u Fatimi

13.10.2017. | 16:02
Šesto Gospino ukazanje (13. listopada 1917.) Gospa je zamolila da se na mjestu ukazanja podigne kapelica. Izjavila je da je ona - Gospa od svete KrunicŠesto Gospino ukazanje (13. listopada 1917.) Gospa je zamolila da se na mjestu ukazanja podigne kapelica. Izjavila je da je ona -
Likaplus.hr : „Otvori, pope, majku ti ustašku!“

Srpski zločini

„Otvori, pope, majku ti ustašku!“

8.8.2017. | 17:58
Da ne razvale vrata, otvorio je na povike „Otvori, pope, majku ti ustašku!“ „Ostavljen sam.“ Ta ga misao uznemiri, sledi. Zaječa, zaplaka kao što nikad nije…, od davnih dana kad je mrtva brata iznosio iz vode. Još osjeća, godinama iza toga, stisak mrtvih ruku oko vrata. Učini m
Likaplus.hr : Ubijen od komunističkog režima

dr Ljudevit Jurak

Ubijen od komunističkog režima

9.6.2017. | 8:12
Likaplus.hr : Istinom do pomirbe

Istinom do pomirbe

13.2.2017. | 9:48
Likaplus.hr : Za Hrvate uveli bijele vrpce

Srpski fašisti

Za Hrvate uveli bijele vrpce

30.1.2017. | 12:22
Likaplus.hr : Pokolj u Zagrebu naredio Hrvat

5.prosinca 1918.

Pokolj u Zagrebu naredio Hrvat

5.12.2016. | 8:41
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :