Srijeda , 24.2.2021. | 18:21

Vremeplov

Objavljeno: 8.11.2020. u 19:15
Prikaza: 322

Djeca kršćana silom otomanski vojnici

LS Županija : Djeca kršćana silom otomanski vojnici

Dana 8. studenoga 1687. godine janjičari su u Istanbulu svrgnuli s vlasti sultana Mehmeda IV. i zatvorili ga u carsku palaču Topkapi.

 

Kao sultan obožavao je lov, zbog čega dobiva nadimakLovac.Većinu svoje vladavine Mehmed je slovio kao uspješni sultan. U njegovo doba osvojena je Kreta te je Venecija u potpunosti istisnuta iz Egejskog mora. Osvojen je i herojski mađarski Erdelj (danas Transilvanija u Rumunjskoj), domovina najhrabrijih boraca protiv Turaka kao Janosa Hunyadija (hrv. Janko dibinjanin), te poraženi katolički Poljaci. Problemi su nastali kada je odlučio dati potporu mađarskim pobunjenicima protiv habsburške vlasti. Mehmed IV. objavljuje rat Habsburškoj Monarhiji te šalje vojsku na Beč 1683. godine pod vodstvom velikog vezira Kara Mustafe. Osmanlije su teško poražene, a sultan je zapovijedio da se velikom veziru odrubi glava.

Nakon toga Habsburška Monarhija prelazi u ofenzivu te oslobađa veliki dio Ugarske što dovodi do pobune u državi koju predvode janjičari. Mehmed je svrgnut te je ostatak života, umro je 1693., proveo u izolaciji u Edirni.

Tko su Janjičari, što je danak u krvi koji čine oteta kršćanska djeca?

 

Danak u krvi(turski: devşirme) naziv je za odvođenje kršćanske djece i njihovo odvođenje u roblje, gdje su morali preći na islam i služiti sultanu. Bio je to jedan vid, grubo rečeno, redovnog oporezivanja živom djecom u Osmanlijskom Carstvu.

Janjičari (tur.yeniçeri,odyeni:nov içeri:vojska) su osmanska elitna i stajaća pješačka vojska koju je u prvoj polovici XIV.st. osnovao sultan Orhan. Podređeni izravno sultanu, janjičari su činili neku vrstu sultanove osobne garde, tj. tjelohranitelja. Već u 14. stoljeću janjičari su se počeli formirati kao vojna postrojba koju su činili oteti kršćanski dječaci. To je bio poznatidanak u krvi(otimanje kršćanske djece od strane muslimana i prevođenje na islam)uveden 1402. godine nakon poraza Turaka kod Angore (Ankare), kada je trebalo popunjavati osmansku vojsku.

Otimana su djeca i mladići između 8 i 20 godina, i to periodički u razmaku od 3,5 godine i ponekad čak do 7 godina.Ta djeca su na silu bila prisiljena preobratiti se na islam.

Nakon što su odvođeni od svojih obitelji, regrutirani dječaci su bili davani turskim obiteljima u provincijama kako bi učili turski jezik i turske običaje kao i pravila islama. Dječaci su indoktrinirani islamom da zaborave svoju kršćansku vijeru i korijene, prisiljeni na obrezivanje i nadgledani 24 sata od strane eunuha. Nakon vjerske izobrazbe na dvorovima velikodostojnika i sultana budući janjičari počinjali su vojnu obuku.

Janjičari – ekstremno disciplinirana, odana i nemilosrdna vojska

Većina janjičara supodrijetlom bili kršćani katolici ili pravoslavcizato što nije bilo dopušteno pokoriti muslimana.Budući da su potjecali iz siromašnih obitelji, janjičari su morali zaraditi svoje zasluge kroz mukotrpna dokazivanja. Za razliku od plemića koji su bili privilegirani od rođenja, janjičari su morali dokazivati svoju vrijednost. Trenirali su godinama, a u dobi od 25 do 27 godina postajali su carski vojnici, Kao rezultat indoktrinacije i obuke janjičari su bivali ekstremno disciplinirane trupe i postali su pripadnici asker staleža – povlaštenog staleža carskih administratora, građani prvog reda ili pripadnici vojnog staleža.

 

U ratu su janjičari nosili visoku bijelu pustenu kapu, a u mirno doba turbane. Bili su naoružani lukom, strijelom, handžarom, sabljom, sjekirom, buzdovanom, bodežom i kopljem, a poslije puškom. Za bitke, nalazili su se u središtu vojske, ispred sultana ako je sudjelovao u bitki. Većina uspjeha osmanske vojske pripisivana je njima. Nadaleko su bili poznati zbognemilosrdna postupanja s neprijateljima, a to su bile kršćanske vojske i kršćani odakle su bili janjičari po rođenju i precima.Povlašteni položaj davao im je istaknutu ulogu i u unutrašnjoj politici Osmanskoga Carstva, osobito u zbivanjima u Carigradu.

Tijekom XV. i XVI.st. bili su najvjernija sultanova vojska, a neki od njih postali su istaknuti vojnici i državnici Osmanskoga Carstva.

Kada je sultan MahmudII. odlučio osmansku vojsku ustrojiti europski, janjičari su digli bunu u kojoj je poginula gotovo cijela sultanova obitelj, a na tisuće janjičara bilo je sasječeno. Tada je MahmudII. ukinuo janjičarsko vojno ustrojstvo (1826).

 

 


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Kuharić je hrvatski Wojtyla

Kuharić je hrvatski Wojtyla

5.11.2020. | 9:21
Kuharić je hrvatski Wojtyla
Kuharić je hrvatski Wojtyla
Likaplus.hr : Tovarničkog svećenika likvidirali četnici 91.

Tovarničkog svećenika likvidirali četnici 91.

8.10.2020. | 16:53
Don Ivan Burik iz Tovarnika jedini je svećenik ubijen u Domovinskom ratu. Na današnji dan prije 29 godina u podrumu župnog ureda ubili su ga pripadnici četničke postrojbe 'Dušan Silni'
Don Ivan Burik iz Tovarnika jedini je svećenik ubijen u Domovinskom ratu. Na dan
Likaplus.hr : Ubili ju u 7.mjesecu trudnoće

Ubili ju u 7.mjesecu trudnoće

10.9.2020. | 8:27
Likaplus.hrUbijena u sedmom mjesecu trudnoće Među ubijenim ženama na karlovačkom području bila je i 29-godišnja Manda Prašin koja je bila u visokoj trudnoći
Likaplus.hr : Nije mogao živjeti u takvoj Hrvatskoj!

Nije mogao živjeti u takvoj Hrvatskoj!

1.9.2020. | 22:28
“Danas, na godišnjicu njegove smrti, prisjetimo se Zvonka Bušića 23. siječnja 1946. – 1. rujna 2013. kojem je MPT posvetio pjesmu „Duh ratnika“ i čiji zatvorski broj nosi na svojoj majci na koncertima turneje Ora et labora”, napisao je menadžment Marka Perkovića Thompson na Twitt
Likaplus.hr : Titovi komunisti prerezali mu grlo...

24.kolovoza 1947.

Titovi komunisti prerezali mu grlo...

24.8.2020. | 10:16
Titovi partizani-komunisti prerezali mu grlo 24.8.1947.-blaženi Miroslav Bulešić
Titovi partizani-komunisti prerezali mu grlo 24.8.1947.-blaženi Miroslav Bulešić
Likaplus.hr : Stjepana Radića ispratilo 150 tisuća Hrvata

Stjepana Radića ispratilo 150 tisuća Hrvata

13.8.2020. | 8:19
Stjepana Radića ispratilo je 150 tisuća ljudi: To je bio najveći sprovod u povijesti Hrvatske
Likaplus.hr : Čestitamo Dan državnosti

30.svibnja

Čestitamo Dan državnosti

30.5.2020. | 7:16
Likaplus.hr : Najveći pokolj u povijesti hrvatskog naroda

Bleiburg 1945.

Najveći pokolj u povijesti hrvatskog naroda

15.5.2020. | 8:28
Bleiburg 1945:Najveći pokolj u povijesti hrvatskoga naroda
Likaplus.hr : Akcija Bljesak i molitva za Hrvatsku

Akcija Bljesak i molitva za Hrvatsku

1.5.2020. | 10:27
Hrvatski vojnik se moli nakon oslobađanja pred jednim raspelom kojem su otkinuli ruku u razrušenoj katoličkoj crkvi. Srpski agresor je najviše gađao upravo katoličke crkve i ulazeći u crkve često je pucao i devastirao kršćanske kipove i slike iz katoličkih razrušenih crkava.
Likaplus.hr : Gdje su ona  lava dva -tu je moja Hrvatska!

Zrinski i Frankopani

Gdje su ona lava dva -tu je moja Hrvatska!

30.4.2020. | 8:11
Zrinski i Frankopani:Gdje su ona lava dva- tu je moja Hrvatska
Likaplus.hr : Blaženik i mučenik Stepinac

60.obljetnica smrti

Blaženik i mučenik Stepinac

10.2.2020. | 11:36
Katolička Crkva slavi blagdan mučenika, blaženoga kardinala Alojzija Stepinca i spominje se 60. obljetnice njegove smrti. Blaženim ga je 3. listopada 1998. godine proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici. Osim u rodnom Krašiću, Stepinčevo će se, uz izravan prijenos Hrvatsk
Likaplus.hr : "Ja se tim krvavim rukama ponosim"

Prosinačke žrtve 1918.

"Ja se tim krvavim rukama ponosim"

5.12.2019. | 8:01
“Po svojoj dužnosti smatrao sam da treba prvi da počnem i ja se tim krvavim rukama ponosim.” Te riječi izgovorio je Grga Budislav Anđelinović na beogradskoj Skupštini održanoj 26. travnja 1921. godine. Ruke je okrvavio naredivši otvaranje vatre iz tri ‘Shwarzlose‘ 8-milimetarsk
Likaplus.hr : U centru Korenice, u 17,00 sati, za Vukovar

U ponedjeljak, 18.11.

U centru Korenice, u 17,00 sati, za Vukovar

17.11.2019. | 22:42
U centru Korenice, u 17,00 sati, za Vukovar i Škabrnju, za sve poginule u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku
Likaplus.hr : Likvidacija na otoku Daksi, početak Bleiburga

Titovi partizani-zločini

Likvidacija na otoku Daksi, početak Bleiburga

26.10.2019. | 7:58
Otok Daksa i likvidacija uglednih Dubrovčana od strane Titovih partizana 1944. s crvenom petokrakom na čelu, a kokardom u srcu bio je početak Bleiburga
Likaplus.hr : Hrvatski jezik  postao službeni jezik

Na današnji dan 1847.

Hrvatski jezik postao službeni jezik

23.10.2019. | 11:11
Ivan Kukuljević Sakcinski na posljednjem staleškome zasjedanju Hrvatskoga sabora upozorio je narodne zastupnike na potrebu uvođenja službenog jezika u javne službe. Bilo je to 23. listopada 1847. u staroj zagrebačkoj županijskoj zgradi na Markovu trgu.
Likaplus.hr : Raskid s nesretnom tvorevinom Jugoslavijom

Dan neovisnosti 8.listopada

Raskid s nesretnom tvorevinom Jugoslavijom

8.10.2019. | 7:44
Likaplus.hr : Srbi ubili katoličkog svećenika 1991.

Srbi ubili katoličkog svećenika 1991.

7.10.2019. | 9:53
Obljetnica ubojstva katoličkog svećenika Ivana Burika
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :