Nedjelja , 17.10.2021. | 18:32

Pretraživanje

Sport

Objavljeno: 3.2.2019. u 23:46
Prikaza: 1068
Autor: Likaplus

Danas bih vikao "Hrvatska, Hrvatska"

LS Županija : Danas bih vikao "Hrvatska, Hrvatska"

Zašto, prema vašem mišljenju, Europski sud odbija raspravljati o vašoj žalbi?

– Ne znam. Osjećam da je pod utjecajem nacionalnih sudova. Da sam zadovoljan odlukama hrvatskih sudova, ne bih se žalio Europskom sudu kao važnom pravnom autoritetu u Europi.

Kakvi su sada, nakon ove odbijenice, vaši daljnji koraci? Što ćete sada učiniti? Pomiriti se s kaznom koju ste dobili u Hrvatskoj?

– O pravnim koracima ću razgovarati s pravnim timom. Vidjet ćemo jesmo li iskoristili sve pravne lijekove. Sigurno je da se neću umoriti tražeći pravednost, ma kako izgledale pravne presude. Duboko vjerujem da nisam imao namjeru nikoga povrijediti i iz toga proizlazi moja pravna odlučnost.

Zašto ste vi i vaš odvjetnik poklonili vjeru u Europski sud za ljudska prava ili u Fifu? Jeste li uistinu vjerovali da bi mogao presuditi u vašu korist? Na čemu ste polagali te nade? Naime, vrlo je poznato kako se te institucije odnose prema fašističkim i nacističkim simbolima, imali smo slučaj svastike na Poljudu i dobro znamo kako je to prošlo.

– Naravno da jesam vjerovao jer znam da nisam, kao što sam istaknuo, imao namjeru nikoga povrijediti. Kada osoba smatra da su mu povrijeđena prava, logično je da se obrati pravnim institucijama.

Zašto se uopće žalite? Da možete promijeniti vrijeme, biste li se ponovno žalili? Mnogi smatraju da ste jednostavno trebali prihvatiti kaznu takva kakva jest jer da ste žalbama samo odugovlačili ono što je neizbježno. Kako komentirate takve komentare?

– Svaki normalni čovjek bi se žalio na mom mjestu i jasno da bih se ponovno žalio. Prihvatiti kaznu za nešto s čime se apsolutno ne slažeš i što je apsurdno ne ostavlja ti puno mogućnosti nego se protiviti da raščistiš svoje ime. Na koncu, za nešto u što vjeruješ uvijek se isplati boriti.

Koliko ste novca dosad uložili u žalbe, kako na Europski sud tako i na odluku Fife i hrvatske sudove?

– Pravni proces nije vezan za novac. Novac je u ovom slučaju nebitan. Pitanje je časti, pravednosti i ljudskosti. To nadilazi sve troškove. Moja pravna borba je borba za čast. Ja sam osoba koja ima svoje ime i prezime u međunarodnim okvirima. Igrao sam u klubovima koji su multietnični. U takvoj sam sredini odgojen. Nikad nisam imao problem međukulturalnosti. Nisam isključiv i ne dopuštam nikome da mi lijepi takve etikete, pa iako bio i autoritet suda.

Vratimo se kratko na noć u Maksimiru kada je Hrvatska osigurala Svjetsko prvenstvo. Zbog čega ste uopće uzeli mikrofon? Jeste li znali što uzvikujete i da bi vas mogla kazniti Fifa, a poslije i hrvatski sudovi?

– Mikrofon sam uzeo jer sam osjećao potrebu slaviti s našim navijačima nakon našeg velikog uspjeha. Ja sam slavio pobjedu, pobjedu Hrvatske. Naše su emocije bile na vrhuncu. Nisam bio svjestan implikacija jer ja nisam dugo živio u Hrvatskoj i nisam osjećao takvu podijeljenost oko nekih pitanja, pa bili oni i "Za dom spremni”. Dakle, vrlo jasno, ja nisam slavio fašizam, nacizam ili bilo koji totalitarizam. Slavio sam Hrvatsku. Bio sam uvjeren da je to ispravan način. Danas shvaćam da ima dosta onih koji smatraju da je to bio pogrešan način.

Kad ste vi prvi put čuli za taj pozdrav? Mnogo ste puta istaknuli da je "Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav. Jeste li o tom pozdravu ikad čuli u Australiji, kao dijete ili kao mladić? Jeste li tada slušali u Australiji da je to bio ustaški pozdrav u vrijeme NDH? Postoji li razlika kako na povik "Za dom spremni” gledaju Hrvati u Australiji i Hrvati u Hrvatskoj?

– Kada je počeo rat u Hrvatskoj, dobio sam na poklon majicu HOS-a i s tom majicom sam išao na demonstracije ispred australske vlade zajedno s tisućama i tisućama australskih Hrvata da bi Australija priznala Hrvatsku kao neovisnu državu. S druge strane, poznato nam je da su Dražen Petrović i naši proslavljeni sportaši isto činili u New Yorku. Tek nakon te večeri na Maksimiru naučio sam da je "Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav koji se koristio više puta tijekom naše povijesti. To su mi rekli naši povjesničari. Ja sam rođen 1978. i moja asocijacija s tim pozdravom je vezana isključivo za Domovinski rat. Kao što bi pravnici rekli, sve je bilo iz nehata, a ja kažem sve je bilo iz ljubavi prema Hrvatskoj.

S kakvim ste se reakcijama suočili nakon slučaja u Maksimiru?

– Bio sam iznenađen i zbunjen. Nisam uopće osjećao u čemu je problem. Ako želiš nekoga povrijediti, to ti treba biti namjera. Moraš biti tako kodiran, da ne kažem odgojen. Ja to nisam. Moja namjera te večeri je bila iskren odnos prema pobjedi i snazi Hrvatske, a ne slavljenje, naglašavam, nekakvog povijesnog režima.

Ustaškog režima. Jeste li dobivali podršku nakon te večeri? Prijetnje možda?

– Imao sam dosta podrške javnosti i pojedinaca, i hvala tim ljudima na tome. Prijetnje nisam nikakve dobivao. Ali, bio sam osobno uvrijeđen više puta od dosta vaših kolega.

Dojam je da niste bili zadovoljni medijima koji su pisali o vama.

– Nisam. Nisam sretan kako se u novinarstvu kod nas u Hrvatskoj razdvajaju činjenice od osobe. Prihvaćam da svi mi, pa i novinari, mogu imati svoj stav o izrečenom pozdravu na utakmici. Ali, ne prihvaćam da se Josip Šimunić proglasi zbog toga nekim tko nema toleranciju i da je isključiv. Moj odgoj to meni ne dopušta. Moja nogometna karijera o tome svjedoči.

Uzvikivali ste pozdrav koji je bio karakterističan za ustaški režim pod kojim je stradalo mnogo nevinih. Mislite li da su ti povici povrijedili neke ljude i izazvali nelagodu ili strah?

– Prihvaćam da su mogli nekoga povrijediti. Ako jesu, meni je žao i ja se ispričavam. Međutim, ključni je trenutak u tome da Josip Šimunić nikoga nije imao namjeru uvrijediti. Ponavljam, slavio sam uspjeh Hrvatske. To je namjera. To je motiv koji me potaknuo.

O svom ste slučaju snimili i dokumentarni film "Moja voljena Hrvatska” u režiji Jakova Sedlara. Čija je to bila ideja? Koliko je ljudi vidjelo film i u kojim zemljama je prikazan?

– Film je bio moja ideja da pokažem svoju istinu. Prikazao se u SAD-u, Kanadi, Australiji, Njemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini te u Hrvatskoj u raznim gradovima. Dakle, film je bio i odgovor na novinarske tekstove i priloge. Izabrao sam drugi komunikacijski kanal da svjedočim svoju istinu. A istina svih istina je da sam slavio uspjeh moje i naše Hrvatske, bez namjere da nekoga povrijedim. Nažalost, taj kontekst sud nije uvažio i prepoznao.

Najavili ste da ćete pisati knjigu o ovom slučaju. Jeste li počeli pisati?

– Počeo sam je pisati, ali još nije gotova. Kao i film, i knjiga je medij kroz koji želim prenijeti svoj stav, svoja razmišljanja i svoj pogled na ovaj slučaj.

Vas su osudili, a, recimo, Marka Perkovića Thompsona su oslobodili, iako na koncertima prilikom izvođenja pjesma "Čavoglave” uzvikuje "Za dom”, a publika odgovara "spremni”. Kako to komentirate? Zašto je to tako?

– Ne želim komentirati druge slučajeve, iako je istina i to što vi konstatirate. Ali, pravo je svakog pojedinca da se bori za pravdu i pravičnost. Imam osjećaj kako je kontekst zbivanja u Hrvatskoj bio takav da je mnogima odgovarala moja osuda.

Jeste li se osjećali izdani od Hrvatske?

– Nisam se osjećao izdan, ali sam se jako razočarao, ne toliko u zemlju, nego u sustav i pojedince.

Da možete vratiti vrijeme, biste li ponovili isto na maksimirskom stadionu nakon utakmice s Islandom?

– Imajući u vidu kontekst i sve što se zbilo, danas bih vikao "Hrvatska, Hrvatska”. Za mene je Hrvatska svetinja i vrijednost bez presedana. Moja ljubav prema domovini je velika. Morate znati da sam odgojen u drugom sustavu vrijednosti. Kada sam se ja rodio, vi ste bili u Jugoslaviji i pjevali "Hej, Slaveni”. Naravno da i to razumijem, a ne osuđujem. Moja je himna uvijek bila "Lijepa naša”. Ja nisam živio i radio u komunizmu. Moj odgoj je Hrvatska. Josip Šimunić cijeni različitosti i odgojen je u interkulturalnosti. Dijelio je radost i suze sa svojim prijateljima svih nacija. Sa svima sam bio u sjajnim odnosima. Ali, od svega na svijetu najviše voli obitelj i Hrvatsku. Je li to grijeh? Ako jest, ja ću taj teret nositi dok sam živ -rekao je za Jutarnji list Šimunić

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Milinović primio predstavnike Atletskog kluba

Atleski klub Velebit 2001.

Milinović primio predstavnike Atletskog kluba

26.4.2021. | 15:08
Likaplus.hr : "Ovo je naša krv" Bronca za hrabre Hrvatice

Rukometašice nose medalju

"Ovo je naša krv" Bronca za hrabre Hrvatice

20.12.2020. | 16:37
Hrvatska ženska rukometna reprezentacija senzacionalnom igrom osvojila je brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Danskoj, pobijedivši domaćina s 25-19 (11-11).
"Ovo je naša krv" Bronca za hrabre Hrvatice
Likaplus.hr : Coca -Cola Cup 2020

Sportske igre mladih

Coca -Cola Cup 2020

12.6.2020. | 21:01
Coca – Cola Cup 2020 U sklopu Sportskih igara mladih, najvećeg i najmasovnijeg natjecanja mladeži u regiji, održati će se kvalifikacijski malonogometni turniri u Ličko – senjskoj županiji a poznatiji kao Coca – Cola Cup.
Likaplus.hr : Ljetni nogometni kamp 2020.

Duga Resa

Ljetni nogometni kamp 2020.

9.3.2020. | 22:36
Likaplus.hr : Policija nam psuje ustaško-katoličku majku

Navijači Širokog Brijega

Policija nam psuje ustaško-katoličku majku

6.3.2020. | 8:06
NAVIJAČI ŠIROKOG BRIJEGA: “Policija nam psuje ustaško-katoličku majku i vrijeđa nas na nacionalnoj osnovi” Škripari, navijači Širokog Brijega, oglasili su se nakon slavlja svog kluba na gostovanju kod Mladosti u Doboju kod Kaknja s 3:2. Naime, policija ih je nasilno izbacila i su
Likaplus.hr : Brzina hodanja znak za starenje organizma

Brzina hodanja znak za starenje organizma

12.10.2019. | 12:39
Brzina hodanja znak koliko brzo organizam stari
Likaplus.hr : Milorade , to se ne zaboravlja!

BBB stali kod Knina

Milorade , to se ne zaboravlja!

31.8.2019. | 17:57
EKSKLUZIVNO! BBB NA PUTU ZA SPLIT STALI U UZDOLJU KOD KNINA: “Milorade, to se ne zaboravlja!”
Likaplus.hr : Neka živi Dinamo i majka Hrvatska

BBB u Vukovaru

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska

24.8.2019. | 6:09
Nešto ranije ovog mjeseca BBB na jedinstven način odali su počast svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za danas slobodnu i neovisnu Hrvatsku okupivši se u Petrinji. „Ideja je zasnovana od pripadnika Bad Blue Boysa iz Siska i Petrinje. Htjeli smo na taj način oda
Likaplus.hr : Lovrenu nezaboravan doček u Općini Kakanj

Lovrenu nezaboravan doček u Općini Kakanj

26.7.2018. | 23:23
Gdje god putujem po svijetu, rado kažem da sam iz Kraljeve Sutjeske i uvijek se sjetim kako su me otac i majka držali pred ovim samostanom u krilu, a tu sam se i krstio. Stoga pozdravljam sve fratre iz ovog samostana. Ovo što smo u Rusiji napravili, to je dar svim Hrvatima i hrva
Likaplus.hr : Najbolji komentar jednoga Nijemca navijača

Meri Cetinić, pjevačica

Najbolji komentar jednoga Nijemca navijača

25.7.2018. | 14:22
Hrvatska nam je ponudila ono što nitko nije očekivao ni u snu i osvojila svijet, osvojila srce svijeta! Hvala Hrvatska!”
Likaplus.hr : Hrvatska zadivila svijet

Hrvatska zadivila svijet

12.7.2018. | 21:51
Likaplus.hr : Ovako su slavili igrači u hotelu

Ovako su slavili igrači u hotelu

8.7.2018. | 10:40
Ovako su igrači zapjevali Hrvatskoj i u hotelu nakon utakmice
Likaplus.hr : "Neka slavi naš hrvatski narod "

Danijel Subašić

"Neka slavi naš hrvatski narod "

6.7.2018. | 8:12
Danijel Subašić:Neka slavi naš hrvatski narod
Likaplus.hr : Naprijed Hrvatska-himna najmlađih navijača

Naprijed Hrvatska-himna najmlađih navijača

27.6.2018. | 21:54
Dječji plesni zbor Zagrepčanke i dečki ima novu navijačku pjesmu i spot Naprijed Hrvatska. Ako hrvatskim nogometnim reprezentativcima nedostaje motivacije – ovaj spot s najmlađim navijačima svakako bi ih mogao razveseliti
Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :