Ponedjeljak , 17.12.2018. | 09:09

Gospic

umjeren snijegumjeren snijeg

Temperatura

-4°

Tlak zraka

1020.1 hPa

Vlažnost

96 %

Senj

potpuno oblačnopotpuno oblačno

Temperatura

Tlak zraka

1018.4 hPa

Vlažnost

64 %

Gospic

umjeren snijegumjeren snijeg

Temperatura

-4°

Tlak zraka

1020.1 hPa

Vlažnost

96 %

Senj

potpuno oblačnopotpuno oblačno

Temperatura

Tlak zraka

1018.4 hPa

Vlažnost

64 %

Pretraživanje

Reagiranja

Objavljeno: 24.11.2018. u 22:28
Prikaza: 153
Autor: Likaplus

Hrvatska slobodna desnica

Sramotno od pučke pravobraniteljice Vidović

LS Županija : Sramotno od pučke  pravobraniteljice Vidović


Priopćenje:REAKCIJA UDRUGE HRVATSKA SLOBODNA DESNICA NA NEDAVNI DOKUMENT PUČKE PRAVOBRANITELJICE LORE VIDOVIĆ

Ad1) S obzirom na to da ni fašizam i nacizam nisu isti, već samo slični režimi, ne može se staviti ni znak jednakosti između talijanskog fašizma i hrvatskog ustaštva.Prvenstveno, zato što, za razliku od fašizma, ustaški pokret nije imao imperijalističke pretenzije na tuđi teritorij.

Ad2) Tekovina suvremenog demokratskog svijeta je također i osuda komunističkog totalitarnog sustava i Broza koji je, prema svim svjetskim relevantnim znanstvenicima i institutima, svrstan među 10 najvećih zločinaca. Kako ne relativiziranje, nego veličanje ovoga diktatora i njegova režima nikomu ne smeta?

Ad3) Opet se spominju famozne "odluke ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH". Ne ulazeći u razloge nastanka ove floskule i njezina uvrštavanja u Ustav RH, pokušavam dokučiti koje su to odluke ZAVNOH-a i na temelju čega imaju legitimitet. Nikada nisam dobio odgovor ni na jedno od ova dva pitanja.

Ad4) Spominje se da su "eksplicitni ustaški ili nacistički simboli ili oni koji asociraju na ustaški pokret prisutni su u javnom prostoru u Hrvatskoj", pri čemu se ne navodi koji su to simboli i gdje točno su prisutni. Ukoliko se to odnosi na spomenuto šaranje po fasadama, utoliko se radi o vandalizmu, a ne o revizionizmu.
Također, spominju se "huškački i nacionalistički obojeni mediji", ne navodeći koji su to mediji. Naravno, još jednom je izostalo obrazloženje, po čemu je nacionalizam nešto negativno.

 

Ad5) Država ne može imati "zločinački karakter". Zločinačke mogu biti vlasti (nacistička, ustaška, komunistička), ali ne i države (Dritte Reich, NDH, Jugoslavija).
Nitko ne negira postojanje logora, nepravednih zakona ili činjenje određenih zločina. Čak se i ne umanjuje, nego se pokušava konkretizirati broj stradalih na bilo koji način i ukinuti mitomaniju i megalomanju, koje okružuju povijest NDH.

Ad6) Vojne počasti nisu upriličene stranačkoj ustaškoj vojsci, nego domobranima koji su bili regularna i profesionalna hrvatska vojska, od njihova utemeljenja 1868. godine. Dakle, Hrvatski domobran nije revizionistička, nego udruga koja čuva uspomenu na ukinutu i jedno vrijeme zabranjenu hrvatsku povijesnu postrojbu. Ako je istraživanje istine o partizanskim zločinima, govor o njima i pokapanje nevinih žrtava revizionizam, onda da - mi, iz udruge smo revizionisti.

Ad7) Kada je u pitanju višedesetljetna propisana istina, onda revizija ovih dogmi ne bi trebala biti samo dopuštena, već poželjna, pa čak i nužna. U samom tekstu se priznaje konstantno preuveličavanje žrtava, ali se sadašnji broj opet uzima kao aksiom. Koja je razlika između propisivanja istine od strane komunističkog režima i propisivanja istine od strane JUSP-a Jasenovac?
To je istina koja se ne dira, ali se istovremeno ne smije govoriti o radu jasenovačkog logora nakon 1945., iako za to postoje dokazi i pisani tragovi.

Ad8) Nadalje, u tekstu stoji da "neki iskrivljuju i činjenicu ili okolnosti stradavanja srpske djece odvojene od roditelja u jasenovačkom i u drugim logorima ili prihvatilištima u NDH". Koje su to "iskrivljene činjenice" i na čemu one počivaju? Da bi se nešto moglo smatrati činjenicom, potrebni su neosporni i provjerljivi empirijski dokazi.
Gdje su konkretni dokazi o masovnim smaknućima u Jasenovcu?
Gdje su dokazi o usmrćivanju djece od strane službenih organa NDH?

Ad9) U tekstu se postavlja i pitanje "je li, i u kojoj mjeri, pravno dopušteno negirati utvrđene povijesne činjenice o zločinima počinjenima u NDH?". Opet se ne navodi koje su to neosporno utvrđene činjenice niti tko ih je i kada utvrdio.
Na pitanje "gdje je granica slobode izražavanja i kažnjivog djela", kao odgovor se predlaže da sud odlučuje o svakom konkretnom slučaju zasebno. S obzirom na to da naše pravosuđe nije poznato po brzini rješavanja sporova, ovakva praksa bi uvelike usporila znanstvena istraživanja ili bi ih potpuno dokinula jer bi povjesničari odustali od konstantne borbe s vjetrenjačama.
Tu se legitimno može postaviti pitanje: imamo li mi uopće slobodu istraživanja ili težimo ponovnom uvođenju tabu-tema, što je zasigurno odlika totalitarizma, a ne demokracije?

Ad10) Očito je da su glavni problem gospoda Leljak i Vukić. Činjenica je da je, prema vlastitu priznanju, bivši suradnik Udbe, a drugi član obitelji koja je proživjela ustaški logor u Jasenovcu. Je li moguće da, temeljem navedenoga, njih dvojica znaju malo više od običnoga puka pa su, samim time, posebno opasni za propisane istine?
S obzirom na to da su i Leljak i Vukić proveli sate i sate u zagrebačkom i beogradskom arhivu, istražujući kilometre dokumenata o ovoj temi te da su joj posvetili godine svojega rada, nije li plauzibilno pretpostaviti da o Jasenovcu znaju više od autorice ovoga teksta?

Ad11) Primjećujem da je dobar dio teksta posvećen pozdravu "Za dom spremni". S obzirom na to da se radi o otvorenom i neriješenom pitanju pravnog i društvenog postavljanja prema ovom pozdravu, neodgovorno je nastupati kao da je sve već riješeno i de facto i de iure.
Štoviše, autorica nije dala ijedno novo saznanje ili barem specifičan vidik, nego je ponovila ono već izrečeno, i to samo od jedne strane. Također, nije zauzela jasno stajalište i o drugim spornim simbolima, vezanima za ovu temu. Zašto nije spomenula komunistički pozdrav SF-SN i zvijezdu petokraku? Zašto se nije barem osvrnula na četničku kokardu, CCCC ili pozdrav s tri uzdignuta prsta?

Ad12) Dakle, u potpunosti je izostala objektivnost i strana je zauzeta više, nego očito. Selektivno se osuđuju simboli jednoga totalitarnoga režima, dok se drugi zločinački, ali i agresorski simboli izostavljaju.
Osoba koja bi trebala zastupati sve ljude jednako, osuđuje bilo koje znanstveno istraživanje koje nije u skladu s "već utvrđenim činjenicama općeprihvaćenom istinom". Ljude koji se bave istraživanjem osjetljivih tema apriorno proglašava povijesnim revizionistima i onima koji relativiziraju povijest, pritom očito pogrešno rabeći pojmove "revisio" i "relatio".
Ne samo da i Leljakovu i Vukićevu knjigu smatra negativnima (iako ih vjerojatno nije pro/čitala), nego izlazi iz okvira svoje struke. Naime, koje to kompetencije ima pravnica da procjenjuje je li neki autor historiografske podatke iznio cjelovito ili partikularno?

Ad13) Na službenim stranicama stoji: "Pučka pravobraniteljica opunomoćenica je Hrvatskoga sabora za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda, središnje je tijelo za suzbijanje diskriminacije te djeluje kao Nacionalni preventivni mehanizam za zaštitu osoba lišenih slobode".
Ne vidim kako se istraživanje povijesti i iznošenje faktografije kosi s ljudskim pravima i slobodama. Diskriminaciju pokušava provesti upravo pravobraniteljica jer nastoji propisati tko se i čime smije baviti u svojemu znanstvenomu radu, dakle trebala bi prvenstveno procesuirati samu sebe. Usto, čini mi se da se gđa. Vidović malo "zaigrala" pa je izašla iz svojega zakonom propisanoga djelokruga.

Također, moram napomenuti, da je ironično što pravobraniteljica ima tri zamjenice, a niti jednoga zamjenika. Toliko o ravnopravnoj zastupljenosti spolova...

S dužnim poštovanjem,

U ime Udruge Hrvatska Slobodna Desnica,

Ivan Sklizović, mag. phil.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : HSP protiv EU vojske

HSP protiv EU vojske

15.11.2018. | 5:16
Likaplus.hr : Apel predsjednici RH  da zaštiti referendum

GI Narod odlučuje:

Apel predsjednici RH da zaštiti referendum

6.11.2018. | 22:18
Činjenica je kako je GI Narod odlučuje od 13. do 27.5.2018. prikupila 405.342 valjanih potpisa za prvo i 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje, odnosno više od 374.740 potpisa, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma -unatoč svim opstrukcijama od strane l
Likaplus.hr : Podržavamo opravdan prosvjed u Vukovaru

U ime obitelji:

Podržavamo opravdan prosvjed u Vukovaru

14.9.2018. | 10:01
Likaplus.hr : "Slavlje u Milinovićevom stožeru"

Reagiranje na članak

"Slavlje u Milinovićevom stožeru"

22.8.2018. | 10:33
Likaplus.hr : Vojislav Pupovac javno veliča četništvo?

Vojislav Pupovac javno veliča četništvo?

3.8.2018. | 19:16
Brat Milorada Pupavca javno veliča četništvo i Dražu Mihajlovića !
Likaplus.hr : Ustanici iz Srba poubijali strce i svećenike

Zločini ustanika 1941

Ustanici iz Srba poubijali strce i svećenike

2.8.2018. | 8:54
2. kolovoza 1941. Boričevac – srpski ustanici iz Srba poubijali preostale starce, a kakva je bila sudbina župnika Stuparića?
Likaplus.hr : Raspišite referendum bez odugovlačenja

Raspišite referendum bez odugovlačenja

5.7.2018. | 17:56
Građanska inicijativa Narod odlučuje uputila je svim saborskim zastupnicimapismo s pravnom argumentacijom o tome da su dva referendumska pitanja o promjeni izbornog sustava u skladu s najvišim vrednotama ustavnog poretka Republike Hrvatske. Od zastupnika je zatražila da sukladno
Likaplus.hr : Član HDZ-a i sveučilišni prof PROTIV

Otvoreno pismo

Član HDZ-a i sveučilišni prof PROTIV

18.3.2018. | 12:42
Likaplus.hr : Plenković skokom gdje Pupovac i SDSS okom

Plenković skokom gdje Pupovac i SDSS okom

14.3.2018. | 16:04
Plenković skokom gdje Pupovac i SDSS okom
Likaplus.hr : Stier :Štetno je tražiti ratifikaciju

Reagirao iz Argentine

Stier :Štetno je tražiti ratifikaciju

12.3.2018. | 16:44
Stier iz Argentine poslao pismo u središnjicu HDZ-a: 'Neodgovorno je i štetno tražiti od zastupnika HDZ-a ratifikaciju Istanbulske koncencije'
Likaplus.hr : Plenković je opet prevario birače

Željka Markić

Plenković je opet prevario birače

9.3.2018. | 8:12
Najava premijera Plenkovića, predsjednika HDZ-a, da će nakon pritisaka Europske komisije i nastavka trgovine s koalicijskim partnerima u proceduru uputiti ratifikaciju Istanbulske konvencije, predstavlja još jednu prijevaru birača i potvrda je da je promjena izbornog sustava kroz
Likaplus.hr : Hoću i dalje biti "ustaša"

Petar Janjić

Hoću i dalje biti "ustaša"

4.3.2018. | 19:00
TROMBLON NEZADOVOLJAN ODLUKOM PREMIJER DOBIO PISMO: ‘Oduzmete li mi moj status ustaše, nabit’ ću vas ranjenom nogom u gu*icu!’
Likaplus.hr : Thompson:Bojna Čavoglave nije zabranjena...

Thompson:Bojna Čavoglave nije zabranjena...

3.3.2018. | 10:04
Uzvik “Za dom spremni” nije korišten samo u pjesmi “Bojna Čavoglave”, nego su ga koristili hrvatski branitelji iz gotovo svih postrojbi od početka Domovinskog rata pa sve do njegovog kraja, a postrojbe HOS-a su taj poklič uzele kao svoj službeni pozdrav.
Likaplus.hr : Dokad zakonito izrabljivanje -rad nedjeljom

Priopćenje

Dokad zakonito izrabljivanje -rad nedjeljom

14.2.2018. | 15:20
Čudesan restoran u Lohovu-Bihać
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :