Petak , 2.12.2022. | 03:12

Pretraživanje

Politika

Objavljeno: 23.5.2022. u 17:22
Prikaza: 316
Autor: Administrator

"Slava Ukrajini "na Danu Županije

LS Županija : "Slava Ukrajini "na Danu Županije

Obilježavanje rođendana Oca Domovine dr. Ante Starčevića i Dana Ličko-senjske županije započelo je jutros polaganjem vijenaca na njegovu spomen-bistu u Velikom Žitniku i komemoracijom za poginule branitelje i civilne žrtve rata u Gradskom groblju u Gospiću.

U Kinu „Korzo" je na svečanoj sjednici Županijske skupštine Ličko-senjske županije bilo mnoštvo uzvanika. Bio je tu predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, od jučer počasni građanin Ličko-senjske županije, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, mnogi državni tajnici, saborska zastupnica Anta Pocrnić Radošević, predstavnici Ličko-senjske županije, nekolicina župana, Vladimir Šeks te veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasyl Kyrylycho.

Marijan Kustić je govoreći o radu Županijske skupštine istaknuo je kako je dolaskom na vlast nove političke garniture HDZ započela snažna ekspanzija ovog dijela Hrvatske koja se očituje razvojem infrastrukture i provođenjem brojnih projekata. Župan ličko-senjski Ernest Petry je u svojem izlaganju nekoliko puta prekidan pljeskom krcate dvorane.

-Mi smo uvijek ponosni što čuvamo uspomene na naše korijene i zaslužne ljude. Od Oca Domovine, preko bana Jelačića do dr. Franje Tuđmana. Na sve naše branitelje.

Poštovani premijeru Plenkoviću, ministre Medved, državni tajnici i dragi prijatelji. Dobro nam došli u zemlju vukova, medvjeda i sokolova. Naša je županija na glasu po mnogim ljepotama i prirodnim bogatstvima. Nikada nismo stvarali podjele pa su nam dobrodošle ideje svih ljudi dobre volje. Za ličko-senjskog župana sam izabran 30. svibnja prošle godine, na dan kada je moj pokojni otac u Hrvatskom saboru dao prisegu.

Svjestan sam ogromne časti, ali i odgovornosti. Naša snaga je u ljudima, u povjerenju koje imamo iz svih naših Gradova i Općina. Zato pitam ima li nam uzvišenijeg cilj od dobrobiti naših ljudi. Naša snaga je u našem jedinstvu pa moram reći kako je časno doživjeti situacije kao iz 1990. godine kada smo na poziv dr. Tuđmana gotovo svi do jednoga znali kuda ćemo se svrstati i kojim putem krenuti, zaključio je župan Petry i izlaganje završio riječima: Živjela nam Hrvatska, živjela Ličko-senjska županija, slava Ukrajini!

Ukrajinski veleposlanik Vasyl Kyrylycho se u vrlo emotivnom govoru još jednom zahvalio Republici Hrvatskoj na iskrenoj skrbi za njegove izbjegle sunarodnjake.

-Vidim da vi izuzetno poštujete svoje mrtve i sjećate se svih žrtava Domovinskog rata. Nažalost, u našoj Domovini se vodi krvava agresija, ruše se gradovi, ubijaju civili. Hrvatska je nedavno prošla rat i otuda vaše ogromno razumijevanje za ukrajinske tragedije. Od sunarodnjaka sam doznao kako su ovdje izuzetno toplo primljeni, da su ih svi građani iskreno prihvatili. Hvala vam na tome- rekao je veleposlanik Vasyl Kyrylycho.

Na svečanoj sjednici uručena su broja priznanja i nagrade, a za počasnog građanina Ličko-senjske županije proglašen je premijer Andrej Plenković koji je u svojem govoru isticao izvrsnu suradnju koju ima s županom Petryjem.

-Dragi prijatelji, uvaženi Ernest, poštovani Marijane i Anita. Drage Ličanke i Ličani, Ukrajinke i Ukrajinci. Ugodno je danas biti s vama i dijelom ove svečanosti. Nalazimo se u Županiji koja ima herojsko srce. Ličko-senjska županija je naša najveći prostor, ali nažalost s najmanjim brojem stanovnika. Zemljopisno spajate kontinentalnu i primorsku Hrvatsku, vi ste poveznica Zagreba i Dalmacije, preko vas idu mnoge prometne rute, prijevoz putnika i roba. Ovoj Županiji treba pomoć. Demografski je osakaćena, rat je učinio svoje, a slično je i s gospodarstvom.

Vi ste izuzetno zaslužni što je Hrvatska opstala, nikada se Lika nije predavala. Nalazite se na području dva nacionalna parka, tu je Park prirode Velebit i mnoga zaštićena područja. Ono što je dobro, vi ste valorizirali ta bogatstva. Činjenica da je ova Vlada stalno na terenu, da smo stalno skupa, pomaže ukupnoj revitalizaciji, dogovorima i ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske. Vaše proglašenjem mene osobno za počasnog građanina Ličko-senjske županije doživljavam kao odličnu gestu, kao priznanje meni kao premjeru i mojim suradnicima da smo unatrag šest godina radili dobro. Ovo je stimulacija da radimo još više, da još bolje osnažimo vaš fiskalni kapacitet i poboljšamo standard ovdašnjih ljudi, zaključio je Andrej Plenković.

Javno priznanje dodijeljeno je ministru branitelja Tomi Medvedu, kao i mnogim humanitarcima koji su se na djelu iskazali u prihvatu i smještaju ukrajinskih izbjeglica: NP Plitvička jezera, hotelu „Ana" iz Gospića i restoranima „Maki" i „Prašina". Za kulturni doprinos nagrađena ja otočanka Manja Kostelac Gomeričić, za požrtvovnost DVD Sinac i humanost GD Crvenog križa Gospić. Vlado Dasović iz Brinja također je dobio Javno priznanje.

Priznanja za životno djelo dodijeljeno je posthumno Mati Čopu za gospodarske projekte, Marinu Ćaćiću i Josi Starčeviću-Ćeli za doprinos u sportu i Milanu Kranjčeviću za životno djelo.
Na koncu Svečane sjednice je mješoviti zbor iz Kijeva, Harkova i Lavova izveo pjesmu „Slava Ukrajini".

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr :  Odgovori na lokalnoj razini

Međunarodna kriza zahtjeva

Odgovori na lokalnoj razini

27.10.2022. | 16:14
Likaplus.hr : Povezao Vukovar i Mariupolj, Buču i Gospić

Ruslan Stefančuk

Povezao Vukovar i Mariupolj, Buču i Gospić

26.10.2022. | 21:05
Likaplus.hr : Obuka za Ukrajince u Hrvatskoj

Priopćenje župana Petryja

Obuka za Ukrajince u Hrvatskoj

20.10.2022. | 7:08
Likaplus.hr : Izgradnja MC Domovinskog rata LSŽ

Potpisan Ugovor

Izgradnja MC Domovinskog rata LSŽ

13.10.2022. | 10:16
Likaplus.hr : Ivica Kovačević Ico umjesto Nikole Šimunića

Priopćenje stranke LiPO

Ivica Kovačević Ico umjesto Nikole Šimunića

8.9.2022. | 14:40
Likaplus.hr : Sastanak Medveda i ukrajinskog veleposlanika

Bujanec komentirao

Sastanak Medveda i ukrajinskog veleposlanika

18.7.2022. | 11:29
Likaplus.hr : Vladin partner na derneku u Banja Luci

Karamarko razočaran

Vladin partner na derneku u Banja Luci

12.1.2022. | 8:55
Likaplus.hr : Čišćenje snijega u Gospiću -zadovoljavajuće

Priopćenje stranke LiPO.

Čišćenje snijega u Gospiću -zadovoljavajuće

11.1.2022. | 21:53
Likaplus.hr : Buhine kuće: Obilježena 28. godišnjica zločin

Buhine kuće: Obilježena 28. godišnjica zločin

10.1.2022. | 7:48
BIH,Buhine kuće: Obilježena 28. godišnjica zločina za koji nikada nitko nije odgovarao
BIHBuhine kuće: Obilježena 28. godišnjica zločina za koji nikada nitko nije odgo
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Birovača (Mamac).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 15:00 sati

01.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

02.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Bilaj i to : kbr. 20,35,40,42,78,111,8792,88,86,79,36,34,100,98,97,96,95 i 89.

 

Povremeni prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :