Nedjelja , 19.5.2019. | 11:29

Politika

Objavljeno: 31.5.2018. u 13:03
Prikaza: 416

Skoro 400 tisuća potpisa za referendum

LS Županija : Skoro 400 tisuća potpisa za referendum

U slavljeničkoj atmosferi GI Narod odlučuje objavila je na konferenciji za medije da je prikupljeno 397 024 potpisa za prvo pitanje, 390 189 za drugo referendumsko pitanje, a na konferenciji je prisustvovao velik broj volontera inicijative i ostalih građana, koji su ovu objavu pozdravili gromoglasnim pljeskom.

 

Konferenciju možete pogledatiovdje, a u nastavku pogledajte fotografije koje donose dio ozračja s Gornjeg grada.

"I najvažnije od svega: hvala svim volonterima! Oni su uzor Hrvatske kakvu sanjamo!”

 

Danas,31. svibnja, u 11 sati ispred Hrvatskog sabora, građanska inicijativaNarod odlučujeorganizirala jekonferenciju za medije.

Inicijativa je prikupila dovoljno potpisa za oba referendumska pitanja koja imaju za cilj demokratizaciju izbornog sustava i saborske zastupnike odgovorne biračima, objavljeno je u utorak navečer, a na konferenciji je iznesen točan broj potpisa te su se javnosti obratili Zvonimir Troskot, Hrvoje Pende i Marija Burazer iz Inicijatove.

Video s konferencije pogledajte u nastavku:

Dr. Pende: "Da nije bilo donacija građana, ne bismo se uspjeli nositi s opstrukcijama”

"Ja sam dr. Znanosti Hrvoje Pende, član sam organizacijskog odbora GI Narod odlučuje i dolazim iz Rijeke. Pred narodnu inicijativu stavljane su brojne prepreke kako bi se dodatno otežalo izjašnjavanje građana o raspisivanju referenduma za pravedniji izborni sustav. Dio gradonačelnika i načelnika općina sprječavao je stanovnike svojih gradova i mjesta da se demokratski izjasne na tri načina:

1. Gradovi i mjesta koji su naplaćivali lokacije za izjašnjavanje kao da se radi o komercijalnoj djelatnosti, a ne ustavnom pravu. Porez na referendum uveli su, između ostalih gradovi Karlovac, Našice, Osijek, Zagreb, Vodice, Nova Gradiška, Rijeka, Knin, Novi Vinodolski, Rab itd..

2. Gradovi i mjesta u kojima smo morali plaćati mjesta izjašnjavanja, a uz to su nam ograničili broj lokacija. Nisu nam dopustili prikupljanje potpisa na najfrekventnijim gradskim lokacijama te su dozvole izdavali sa velikim zakašnjenjem. Tako su neki gradovi skratili ionako najkraći rok za prikupljanje potpisa u EU od 2 tjedna na tjedan dana ili čak na samo 3 dana. To su, između ostalih Rijeka, Lovran, Sisak, Samobor i dr.
Hrvatski su građani morali ovim gradonačelnicima i načelnicima platiti oko 100 000 kuna da bi imali pravo prikupljati potpise za referendum. Da nije bilo brze i velikodušne potpore građana koji su nam odmah počeli uplaćivati donacije – u svim tim gradovima i mjestima uvođenjem poreza na referendum srpiječilo bi se izjašnjavanje građana o raspisivanju referenduma za pravedniji izborni sustav.”

Marija Burazer: "Ovu inicijativu iznijeli su naši volonteri, a narod je odlučio!”

Marija Burazer je poručila:

"Ovu inicijativu GRAĐANA ZA GRAĐANE iznijeli su naši volonteri, koji su omogućili da građani RH pred 27. obljetnicu njene samostalnosti napokon imali priliku izboriti se, i to najdemokratskijim mogućim sredstvom – referedumom, za konačno jedan bolji, pravedniji i smisleniji izborni sustav.

Oni su za sve nas izborili priliku ostvariti sustav koji će:
-omogućiti da Hrvatskom upravljaju sposobni a ne podobni,
-koji će obezglaviti trenutni politički inženjering, klijentelizam i političku trgovinu,
-u kojemu će svaki izabrani saborski zastupnik odgovarati neposrednom biraču koji mu je svojim glasom povjerio vlast,
-koji će omogućiti dopisno i elektroničko glasovanje i time jednako sudjelovanje svih državljana RH u njenim izbornim procesima, te
-urediti izborne jedinice prema administrativnim grsanicama na način da svaki glas građanina RH konačno vrijedi jednako.

I za kraj želim istaknuti kako je ovako visok odaziv građana koji su zatražili raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu:

DOKAZ da je 'Narod odlučio!'”

Radi se o ovim pitanjima:

1) Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi:

„Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.

Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.

Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova.

U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 4% važećih glasova birača.

Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem."

2) Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi:

„Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna."

Građani su svojim potpisom mogli podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

Tijekom prikupljanja potpisa GI se susrela s brojnim opstrukcijama, a pokrenute su i ustavne tužbe protiv gradova Rijeke i Samobora jer su, kažu, svojim građanima uskratili osnovno ustavno pravo da se izjasne po pitanju referenduma, dok će Zagreb, Osijek i Rijeku tužiti jer su svojim građanima naplatili porez na referendum. Ministar uprave Lovro Kušćević nijenapravio ništa po pitanju situacije u navedenim gradovima.
Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Neovisni za Hrvatsku  i HSP

Održali predizborni skup

Neovisni za Hrvatsku i HSP

12.5.2019. | 19:00
Likaplus.hr : Jandrokovićevo sramotno vrijeđanje Grmoje

Jandrokovićevo sramotno vrijeđanje Grmoje

9.5.2019. | 23:39
Jandroković izgubio živce i Grmoji poručio: "Prestani govoriti! Reći da ste smeće je malo!
Likaplus.hr : Kaznimo na izborima kradljivce referenduma

Kaznimo na izborima kradljivce referenduma

24.4.2019. | 6:28
Plenkovićev HDZ sa SDSS, SDP-om, HNS-om...ukrao narodu pravo na referendum o izbornom zakonu...Kaznimo na izborima kradljivce referenduma!!!
Likaplus.hr : Ovakvo je bilo sudstvo u NDH!

Zanimljivo!

Ovakvo je bilo sudstvo u NDH!

28.3.2019. | 16:56
Sud u Pavelićevoj NDH:Zagrepčanin, Hrvat, osuđen 1943. jer je lažno prijavio ženu Srpkinju da psuje Poglavnika
Likaplus.hr : Ostaje li HDZ prvi put u oporbi u Županiji?

Starčević-Milinović

Ostaje li HDZ prvi put u oporbi u Županiji?

18.3.2019. | 16:35
Zajedničko priopćenje dr. Darka Milinovića i Karla Starčevića Na sastanku održanom 18. ožujka 2019. godine između predstavnika Nezavisne liste dr. Darka Milinovića i predsjednika Hrvatske stranke prava Karla Starčevića razgovaralo se o mogućoj daljnjoj suradnji na razini Ličk
Likaplus.hr : Eh, a da je slušao Thompsonove pjesme?

Što bi tad pisali ljevičari

Eh, a da je slušao Thompsonove pjesme?

16.3.2019. | 21:36
Zamislite da je ubojica iz Novoga Zelanda krenuo u pohod sa Thompsonovom pjesmom "Čavoglave"? Kakva bi bila reakcija naši lijevo zadojenih novinara Tomića, Pilsela...ili lijevo zadojenih političara iz HSS-a Beljaka, iz SDP-a Bernardića, Stazića...ili HNS-a ili svih onih kojima
Likaplus.hr : Nisu iskopana grobišta i nikoga to ne smeta?

Biskup Palić

Nisu iskopana grobišta i nikoga to ne smeta?

14.3.2019. | 12:35
Likaplus.hr : Načelnik Kovač odgovorio u vezi Bleiburga

Postavili smo pitanje

Načelnik Kovač odgovorio u vezi Bleiburga

12.3.2019. | 20:44
Zato smo nazvali i načelnika Općine Antu Kovača na telefon i nije znao točno odgovoriti , te je zatražio da mu pošaljemo službeno pitanje na mail. Poslali smo gore navedena pitanja i evo što nam je načelnik Općine Ante Kovač odgovorio:
Likaplus.hr : Čudesno svjedočanstvo Simone

Čudesno svjedočanstvo Simone

9.3.2019. | 21:53
Čudesno svjedočanstvo Simone
Likaplus.hr : Glas za HDZ, glas za rušenje i opet izbori?

komentar

Glas za HDZ, glas za rušenje i opet izbori?

8.3.2019. | 17:46
Glas za HDZ, glas za kaos i opet izbori
Likaplus.hr : Nitko nije veći Hrvat i katolik od nas!

Plenković,Jandroković...

Nitko nije veći Hrvat i katolik od nas!

7.3.2019. | 12:45
Predsjednik Sabora, i glavni tajnik HDZ-a, Jandroković prekinuo je zasjedanje Hrvatskoga sabora kako bi kompletna Vlada RH sudjelovala u kampanji u Lici protiv aktualnog župana Milinovića. Kojeg Milinovića? Onoga koji je HDZ-u, u prijašnjim izborima, donosio mandate. Isti Jandro
Likaplus.hr : Andrija Hebrang javno podržao Milinovića

Andrija Hebrang javno podržao Milinovića

5.3.2019. | 15:56
Andrija Hebrang javno podržao Milinovića:“Podržavam Darka Milinovića, mog prijatelja jer Lika je izvor Hrvatske i hrvatstva. Trebaju je voditi ljudi koji su Hrvatsku stvarali, a ne oni koji su za to vrijeme spavali. Ovi izbori su veliki ispit za sve domoljube !
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :