Subota , 19.1.2019. | 20:17

Gospic

potpuno oblačnopotpuno oblačno

Temperatura

-2°

Tlak zraka

1017.2 hPa

Vlažnost

91 %

Senj

pretežno oblačno, jak vjetarpretežno oblačno, jak vjetar

Temperatura

Tlak zraka

1014.9 hPa

Vlažnost

65 %

Gospic

potpuno oblačnopotpuno oblačno

Temperatura

-2°

Tlak zraka

1017.2 hPa

Vlažnost

91 %

Senj

pretežno oblačno, jak vjetarpretežno oblačno, jak vjetar

Temperatura

Tlak zraka

1014.9 hPa

Vlažnost

65 %

Pretraživanje

Politika

Objavljeno: 29.4.2018. u 9:23
Prikaza: 778
Autor: Likaplus

GI Narod odlučuje:

Šest mjera za pravedniji izborni sustav

LS Županija : Šest mjera za pravedniji izborni sustav
GI Narod odlučuje: Šest mjera za pravedniji izborni sustav 

GI Narod odlučuje u Splitu je održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila referendumska pitanja za promjenu izbornog sustava. Izjašnjavanje o referendumu za pravedniji izborni sustav počinje za 2 tjedna, u nedjelju 13.5., a birači će svojim potpisom moći zatražiti raspisivanje referenduma do nedjelje, 27.5. 

Cilj referenduma je osigurati veće odlučivanje birača o njihovim saborskim zastupnicima, veće sudjelovanje birača u izborima te smanjenje političke trgovine i korupcije. Zvonimir Troskot, glavni koordinator GI Narod odlučuje objasnio je da će uvođenje 3 preferencijska glasa bez praga od 10% osigurati da isključivo preferencijski glasovi, glasovi birača, određuju poredak na kandidacijskoj listi stranaka, odnosno tko od kandidata ulazi u Sabor. Tako se više neće moći dogoditi da u Sabor uđe, npr. sadašnji predsjednik Hrvatskog sabora, g. Jandroković s oko 800 glasova birača, a ne uđe netko tko ima nekoliko puta više glasova od njega – jer nije dosegao istodobno 10% glasova cijele liste, odnosno svih kandidata. Isto tako, 3 preferencijska glasa bez praga spriječit će predizborne koalicije kojima velike stranke uvode proizvoljno male stranke koje ne mogu same prijeći prag od 4%. Naime, do sada se dogovorom šefa stranaka, na primjer HDZ-a ili SDP-a s HNS-om – kandidate HNS-a stavljalo na prva mjesta na listi – što je bilo jamstvo da će ući u Sabor. Referendum će to promijeniti – više se nikome neće moći jamčiti ulazak bez potpore birača, objasnio je Troskot. 

Druga promjena koju donosi referendum za pravedniji izborni sustav je omogućavanje dopisnog i elektroničkog glasovanja – koje će osigurati veću slobodu u korištenju biračkog prava te veću izlaznost birača – i u Hrvatskoj i izvan nje. Danas 800 000 hrvatskih državljana s pravom glasa koji žive izvan Hrvatske imaju namjerno, jako otežano sudjelovanje na izborima. Moraju se prvo predregistrirati, a onda, zbog smanjenog broja glasačkih mjesta, moraju putovati stotine i tisuće kilometara da bi mogli sudjelovati na izborima. Istodobno i BiH i Slovenija omogućuju svojim građanima da glasuju dopisno. Zašto političke stranke ne dopuštaju to isto – Hrvatima? Elektronsko glasovanje danas koriste mnoge države, a Hrvatska ima sve pretpostavke uvesti ga brzo i sigurno uvede uporabom sustava e-građanina, objasnila je prof. Ivana Bilić Antičević. Referendumom za pravedniji izborni sustav broj saborskih zastupnika smanjit će se s najviše 160 na najviše 120. Proporcionalno će se smanjiti i broj zastupnika manjina – na najviše 6, rekla je Marija Burazer. Objasnila je i da će raspon od 100-120 zastupnika osigurat će racionalizaciju troškova. Za jednog saborskog zastupnika mjesečno se izdvaja oko 75 000 kuna – oko 30 000 kuna za bruto plaću i još 35 000 kuna svaki se mjesec za svakog zastupnika uplaćuje njegovoj stranci. Ugrubo, godišnje će se smanjenjem broja zastupnika uštediti oko 38 milijuna kuna iz državnog proračuna. 

Referendumska inicijativa također osigurava da zastupnici manjina ne mogu glasovati o Vladi i proračunu. Naime, predstavnici manjina u Saboru imaju rezervirana mjesta, tako da ulaze u Sabor sa i po deset puta manjim brojem glasova nego ostali zastupnici. Nema niti životnog niti pravnog rezona da zastupnici koji na privilegirani način ulaze u Sabor kako bi zastupali interese nacionalnih manjina, oni koji imaju višestruko manji izborni legitimitet, odlučuju o tome tko će sastavljati hrvatsku Vladu. Na ovaj se način sprječava i politička trgovina manjskim mandatima koja može biti korisna za neke predstavnike manjina, ali sigurno nije u interesu naših sugrađana, pripadnika nacionalih manjina, objasnila je Marija Burazer. Podsjetila je i da sve države Europske unije zajedno u svojim parlametima imaju 8 rezerviranih mjesta za zastupnike manjina - koliko ih ima sama Hrvatska.

 Odvjetnik Darko Varnica objasnio je da će promjene vezane za izborne jedinice osigurati da ujednačen broj birača ima svog saborskog zastupnika. Danas imamo razliku veću od 30% između broja birača u nekim izbornim jedinicama. To znači da isti broj zastupnika – njih 14 , bira 30% više birača u, recimo 9. izbornih jedinica nego u 4. izborne jedinice. 

To znači da glas hrvatskih građana u toj izbornoj jedinici vrijedi 30% manje nego u nekoj drugoj. Istodobno, referendumom će se osigurati da izborne jedinice prate administrativne granice županija, te da iz svake dolazi 15 zastupnika, rekao je Varnica. Jelena Teklić je objasnila 6. mjeru kojom će referendumska inicijativa Narod odlučuje izborni sustav učiniti pravednijim – a to je sniženje izbornog praga s 5 na 4%. 

Referendumom tražimo smanjenje izbornog praga sa 5% na 4% kako bi time omogućili bolju i pravedniju zastupljenost što većeg broja glasača u Hrvatskom saboru. Time bi smanjili i velik broj "propalih glasova". Naime, 2011.godine 26% birača je glasalo za kandidacijske liste koje nisu prešle izborni prag. Smanjenjem izbornog praga približit ćemo se praksi europsih zemalja i preporuci parlamentarne skupštine Vijeća Europe koja je predložila izborni prag od 3%. Naše analize odnosa broja izbornih jedinica, zastupnika i praga od 4% pokazuju da će se ovim pragom smanjiti broj "propalih” glasova, a da istovremeno neće doći do veće fragmentacije Sabora, rekla je Jelena. 

Predstavnici GI Narod odlučuje ponovili su kako će se potpisi za promjenu izbornog sustava prikupljati 2 tjedna i da će u razdoblju od 13. do 27.5.2018. te da će trebati prikupiti oko 380 000 potpisa. Ovdje donosimo oba referendumska pitanja u cjelosti: 1) Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: „Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem.

 Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva. Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas). Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova. U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. 

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 4% važećih glasova birača. Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem." 2) Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: „Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna."

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Pobačaj je društveni problem

Hrvatska desnica

Pobačaj je društveni problem

17.1.2019. | 13:29
Pa da se tim zakonom definira dolazak licenciranih profesionalnih dadilja u kućanstva u kojima je novorođenče 4 sata na tjedan, na račun države? Imate poticano zapošljavanje i majku koja npr. Može oprati kosu u miru. Zašto ne govorimo o zakonu o zdravstvenoj skrbi male djece koji
Likaplus.hr : Plenković brani Pupovca, napada Penavu

Izdajnička politika

Plenković brani Pupovca, napada Penavu

17.1.2019. | 5:35
Da ne spominjem što rade Pupovčeve Novosti financirane “ustaškim” kunama. Ali kada gradonačelnik VukovaraIvan Penava upozorava da u Vukovaru zločinci šetaju ulicom, da velikosrpski projekt u Vukovaru nije mrtav, da su vlastitu djecu zagadili mržnjom prema hrvatskoj (i) himni, da
Likaplus.hr : Premijer Plenković izgubio živce

Premijer Plenković izgubio živce

16.1.2019. | 18:44
(VIDEO) Grmoja: ‘Što sam doživio kao zastupnik, da se premijer ide sa mnom fizički obračunati!’
Likaplus.hr : Učenici Srbi ne ustaju na Hrvatsku himnu

SDSS-PUPOVAC politika ili?

Učenici Srbi ne ustaju na Hrvatsku himnu

16.1.2019. | 6:34
Likaplus.hr : Nismo mi ništa odgovorni, nego župan

Predsjednica LS županije

Nismo mi ništa odgovorni, nego župan

10.1.2019. | 19:53
Likaplus.hr : Svim hrvatskim pravoslavcima Sretan Božić

Svim hrvatskim pravoslavcima Sretan Božić

7.1.2019. | 12:24
Danas pravoslavni vjernici slave Božić po julijanskom kalendaru. U Hrvatskoj imamo pravoslavne vjernike Srbe, pravoslavne vjernike Hrvate, pravoslavne vjernike Makedonce, pravoslavne vjernike Ukrajince...Zanimljivo da raste broj vjernika pravoslavne vjere koji se izjašnjavaju kao
Likaplus.hr : Neću  raditi što nije u interesu Županije

Milinović na N1

Neću raditi što nije u interesu Županije

3.1.2019. | 11:52
"Kustić mi je na Badnjak rekao da će proračun biti donesen uz neke amadmane, i ja sam rekao u redu. Nakon toga mi se nije htio javiti na telefon i tad mi je bilo jasno da je neka druga igra u pitanju. Iz centara moći u Zagrebu je odlučeno da proračun Ličko-senjske županije mora p
Likaplus.hr : Pao Proračun Županije za 2019.

HDZ, SDSS i SDP srušili

Pao Proračun Županije za 2019.

31.12.2018. | 14:54
GOSPIĆ- Proračun Ličko-senjske županije za 2019.godinu nije prošao na glasanju. 11 članova bilo je za proračun, 14 je bilo suzdržanih. Posljedica tog političkog obračuna, kako ga je danas nazvao župan Darko Milinović, je to da idemo na nove izbore za županijsku skupštinu,a župani
Likaplus.hr : Plenkovićev HDZ "krade" Lici 21 mil kuna

Ruše i Proračun?

Plenkovićev HDZ "krade" Lici 21 mil kuna

19.12.2018. | 7:19
Plenkovićev HDZ "krade" Lici 21 mil kuna i ruše Proračun Županije?
Likaplus.hr : Udruge branitelja  sa županom Milinovićem

Podržavaju Proračun

Udruge branitelja sa županom Milinovićem

15.12.2018. | 11:16
Jučer je župan Milinović održao sastanak sa Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata koje djeluju na županijskoj razini te im prezentirao proračun, a poglavito dio koji je vezan za financiranje Udruga
Likaplus.hr : Smijenite Kuščevića i raspišite referendum

Smijenite Kuščevića i raspišite referendum

11.11.2018. | 6:33
Bilač je podsjetila i na Kuščevićevu izjavu da se referendumom ne mijenja izborni sustav, koja je u suprotnosti s demokratskim standardima. “Sve ovo pokazuje nezakonit rad i nesposobnost aktualnog ministra Kuščevića koji je od početka provodio antireferendumsku kampanju i pokuša
Likaplus.hr : Sva zvona u Hrvatskoj zvone za Vukovar

18.studenog

Sva zvona u Hrvatskoj zvone za Vukovar

7.11.2018. | 17:58
Inicijativom „ZVON za Vukovar" obilježimo zajedno Dan sjećanja na žrtvu Vukovara Pozivaju se sve crkve u RH da se priključe inicijativi te zvonom crkvenih zvona 18. studenog u 18 sati i 11 minuta obilježe ovaj dan
Likaplus.hr : HDZ-ova  vlast bezočno izigrava građane

Glas Koncila

HDZ-ova vlast bezočno izigrava građane

28.10.2018. | 19:17
Likaplus.hr : Kaznena prijava radi krađe potpisnih knjiga

Kuščeviću, Kuščeviću...

Kaznena prijava radi krađe potpisnih knjiga

28.10.2018. | 14:28
GI Narod odlučuje podnosi kaznenu prijavu zbog nestanka potpisnih knjiga
Likaplus.hr : 13 tisuća partizanskih mirovina???

Lažni partizani s 3 godine?

13 tisuća partizanskih mirovina???

25.10.2018. | 10:10
Ukinite lažne partizanske mirovine, još ih ima 13 tisuća, a rat završio prije 70 i više godina
Likaplus.hr : Plenković i Kušćević skrivaju potpise

Plenković i Kušćević skrivaju potpise

24.10.2018. | 10:15
Plenković i Kuščević sprječavaju ponovni pregled i brojanje potpisa
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio



/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :