Subota , 23.10.2021. | 00:55

Pretraživanje

Politika

Objavljeno: 16.4.2021. u 10:53
Prikaza: 591
Autor: 24 sata

SDSS načelnik

Poticaji, kuća, a hoće još jednu u Korenici

LS Županija : Poticaji, kuća, a hoće još jednu u KoreniciTko mu je sredio baš u Korenici, koalicija općinska?

Načelnik ličke općine Donji Lapac nalazi se na ovogodišnjoj listi prvenstva za stambeno zbrinjavanje iako živi u kući koja glasi na suprugu i ima niz drugih primanja

Ilija Obradovićje SDSS-ov načelnik općine Donji Lapac. Iako u svojoj imovinskoj kartici ima upisanu kuću s okućnicom, OPG i još nekoliko nekretnina tegodišnje dobiva preko 170 tisuća kuna državnih poticaja, svejedno se nalazi na listi prvenstva za stambeno zbrinjavanje.

O čemu se radi?

Pomoć države

U ožujku je Ličko-senjska županijaobjavilalistu prvenstva za 2021. godinu. Na njoj su popisani podnositelji prijava za stambeno zbrinjavanje po modelu E. Taj model podrazumijeva darovanje građevinskog materijala za obnovu, dogradnju i završetak izgrađene obiteljske kuće. U slučaju da nema kuće, daruje se materijalza gradnju na zemljištu u vlasništvu podnositelja prijave.

 

Na listi su redom istaknuti grad i općina zbrinjavanja, zatim prezime i ime podnositelja, broj članova obitelji te ukupni broj bodova. Na istoj listi, pod rednim brojem pet, nalazi se i Ilija Obradović, načelnik Donjeg Lapca. Međutim, Obradović se na listi uopće ne vodi pod Donjim Lapcem, već pod Plitvičkim Jezerima.

Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, prema kojem je i sastavljena ova lista, jasno navodi da se zbrinjavanje osigurava uz pomoć države osobama koje se zbog socijalnih, ekonomskih i drugih razloga ne mogu stambeno zbrinuti po tržišnim uvjetima. Također, jedan od uvjeta stambenog zbrinjavanja jest i taj da podnositelji i članovi njihove obitelji koji žive u zajedničkom kućanstvuu vlasništvu ili suvlasništvu nemaju drugu useljivu obiteljsku kuću ili stan.-piše 24 sata

Načelnik u imovinsku upisao kuću, OPG i dobiva poticaje. Na listi je za stambeno zbrinjavanje

Kuća, livade, OPG i poticaji

Načelnik Obradović, kako smo već naveli, u imovinskoj kartici ima upisanu kuću s okućnicom površine 110 kvadrata koja glasi na njegovu suprugu. U Donjem Lapcu posjeduje također i "drugu nekretninu" površine 1,06 hektara, kao i livadu od 6147 kvadrata te dvije livade na području Plitvičkih jezera površine od 1111 i 1039 kvadrata. Njegova mjesečna načelnička plaća iznosi 8018 kuna neto, ali to mu nisu jedini prihodi. Obradović je vlasnik OPG-a i u imovinskoj kartici navodi 15.336 kuna godišnjih prihoda od drugog dohotka, a upisao je i državne poticaje od 172 tisuće kuna godišnje.

Zanimalo nas je zbog čega se onda, s obzirom na riješeno stambeno pitanje i visoke prihode, uopće nalazi na listi prioriteta za stambeno zbrinjavanje, i to u općini u kojoj ne živi. Javili smo se načelniku, a on nam je potvrdio da ima kuću i OPG. Kako kaže, riječ je o nesporazumu.

- Gledajte, ja sam još 2010. podnio zahtjev za stambeno zbrinjavanje, kad nisam bio oženjen, kad nisam imao kuću na sebi, nisam tada imao ništa na sebi. Tada su bile i moje sestre tu, zajednički smo podnijeli, a one su u međuvremenu otišle u inozemstvo. U 2012. sam se ozbiljnije krenuo baviti poljoprivredom, stvorio sam OPG, došlo je do braka, došlo je i dijete na svijet, a onda smo supruga i ja kupili kuću u Donjem Lapcu od njene rodbine - objašnjava Obradović i dodaje da je priča o zbrinjavanju puka greška.

Načelnikov propust

- To je moja greška od prošle godine. Kad ured formira listu prvenstva, traži ugovore i onda se provjerava imate li vlasništvo ili ne. Prošle godine su mi rekli da sam na listi u Korenici. Ja nisam imao pojma, mislio sam da sam zatvorio to, mislio sam da je završena priča, nisam ni sanjao da sam u proceduri, od 2014. se nisam time bavio - kazuje nam Obradović.

Dobro, a zašto onda nije zatvorio proceduru prošle godine kad mu je rečeno da je na listi, pitamo ga.

- Imao sam obaveza, nisam im poslao odustajanje. Rekao sam im usmeno. Istina je da formalno pravo na zbrinjavanje nemam jer imam kuću na sebi. Ja sam trebao zatražiti odustajanje. To je moj propust, moram ovih dana otići u ured u Gospić da potpišem izjavu o odustajanju - razjašnjava načelnik.

Još uvijek nam nije jasno zašto je na listi na Plitvičkim Jezerima.

- Gledajte, ja sam tada imao ambiciju prelaska u Korenicu. To s liste je lokacija za Korenicu. Mislio sam prijeći gore živjeti i možda se u budućnosti baviti turizmom, ali otišao sam ipak u poljoprivredu - objasnio nam je svoj životni put Ilija Obradović. I sudeći po njegovoj imovinskoj kartici, donio je dobru odluku.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : 100 dana neznanja, revanšizma i nepotizma

Prioćenje LiPO

100 dana neznanja, revanšizma i nepotizma

17.10.2021. | 17:17
Likaplus.hr : Na izbornoj skupštini Hrvatske zajednice ...

Župan Ernest Petry

Na izbornoj skupštini Hrvatske zajednice ...

6.10.2021. | 21:42
Likaplus.hr : Predsjednik Županijske skupštine podržao

Zdravstvene djelatnike

Predsjednik Županijske skupštine podržao

5.10.2021. | 19:26
Likaplus.hr : Sdss i načelnik Kovač ucjenjuju Župana?

Sdss i načelnik Kovač ucjenjuju Župana?

23.9.2021. | 10:48
SDSS i načelnik Kovač ucjenjuju župana Petrya?
Likaplus.hr : Kovač ide u istražni zatvor

Trgovina uticajem

Kovač ide u istražni zatvor

10.9.2021. | 16:43
Likaplus.hr : Sve više pravoslavaca Hrvata u Hrvatskoj

Hrvatska pravoslavna crkva

Sve više pravoslavaca Hrvata u Hrvatskoj

27.8.2021. | 19:09
Likaplus.hr : Stavite u Kninu Srbe koji su branili Hrvatsku

Ćipo Mlinarić

Stavite u Kninu Srbe koji su branili Hrvatsku

23.8.2021. | 6:26
Likaplus.hr : Lipo održala Glavni odbor

Lipo održala Glavni odbor

11.6.2021. | 15:20
Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :