Subota , 15.8.2020. | 19:33

Pretraživanje

Politika

Objavljeno: 29.11.2019. u 7:37
Prikaza: 518
Autor: Likaplus/narod.hr

Zašto ignorira učitelje?

Plenković mijenjao koeficijente mnogima...

LS Županija : Plenković mijenjao koeficijente mnogima...

Prema grubim izračunima, s ponuđenom povišicom od10,4posto prosječna učiteljska plaća do kraja 2020. porasla bi oko740kuna (sa 7135 na 7877 kuna). Dakle, nastavnicima i učiteljima premijer Andrej Plenković zagarantirao je povećanje plaće u idućih dvanaest mjeseci od najmanje četiri posto povrh povećanja od6,12posto koliko će dobiti u tri obroka tijekom 2020. godine kao i svi zaposlenici državnih i javnih službi.-piše narod.hr

S druge strane, kada bi Vlada prihvatila zahtjev sindikata za promjenom koeficijenata ukupna povišica iznosila bi12,25posto (povećanje osnovice od 6,15 posto + povećanje koeficijenata od 6,1 posto). U tom slučaju, prosječna plaća porasla bi za874kuna (sa 7135 na 8009 kuna). Dakle, razlika je samo134kune. Pa zašto onda premijer inzistira da se koeficijenti u ovom trenutku ne mijenjaju? Provjerili smo što se događalo s koeficijentima u njegovom mandatu.

'Na početku mandata ove Vlade pokušali smo mijenjati koeficijente, ali nije išlo jer svaki ministar misli da su baš ljudi iz njegovog resora ti koji rade najteže poslove i zaslužuju najveće koeficijente', poručio je Andrej Plenković.

No, u arhivi Narodnih novina evidentirano je da je njegova Vlada osam puta mijenjala Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslovau javnim službama, dvaput je mijenjala istovrsnu uredbu za državnu službu, a donijela je i novu uredbu za zaposlenike Državnog inspektorata.

Osim toga, Vlada je u veljači izmijenila Uredbu o plaćama, dodacima i naknadama u službi vanjskih poslova, određujući i koeficijente složenosti poslova u rasponu od 3,450 za glavnog pravnog savjetnika do 0,873 za namještenika III. vrste za podršku službi vanjskih poslova. Glasnovornik u službi vanjskih poslova ima 3,2. Podsjetimo, učitelj, nastavnik, stručni suradnik i odgajatelj s položenim stručnim ispitom ima 1,325.

 

Državni inspektorat

Na prijedlog Državnog inspektorata, Vlada je na sjednici 7. studenog – na 20. dan štrajka prosvjetara –uredila radna mjesta i koeficijente u Državnom inspektoratu. Pomoćnik glavnog državnog inspektora tako je dobio najviši koeficijent 3,500 kuna, a najniži pripada namješteniku III. vrste, 0,776.

Podržite nas!Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima itemama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaćiOVDJE

Javne službe

Prvo je,u veljači 2017., Uredbi dodano radno mjesto voditelja Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske, s pripadajućim koeficijentom 2,473. Izvršitelj obavlja vrlo složene međunarodne poslove i zadaće u području audiovizualne djelatnosti, obrazložila je Vlada. Dva mjeseca kasnije, u travnju, Uredba je izmijenjena s ciljem reorganizacije ustrojstva Hrvatskog hidrografskog instituta, jer je još 2015. godine 'utvrđena neusklađenost pojedinih radnih mjesta u Institutu s odredbama propisa kojim se uređuju nazivi radnih mjesta i koeficijenti složenosti poslova u javnim službama'. Najveći koeficijent ima ravnatelj (3,395), a najmanji dijele zaposleni na nekoliko radnih mjesta, od strojara do brodskog kuhara (0,824).

U srpnju 2017. na red su došle Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za poljoprivredno zemljište. Vlada je obrazložila da je s obzirom na specifičnosti poslova potrebno utvrditi posebne nazive i niz radnih mjesta, poput pomoćnika ravnatelja, savjetnika ravnatelja, načelnika službe u središnjem uredu, voditelja Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka, višeg stručnog savjetnika – specijalista, višeg laboranta, laboranta, tehničkog suradnika i radnika na općim poslovima. Uglavnom, ravnatelji imaju koeficijent 3,395, njihovi savjetnici 2,231, radnik na općim poslovima 0,727.

U prosincu iste godine,ujednačen je koeficijent za ravnatelje ustanova kulture i zaklade u kulturikojima je osnivač Republika Hrvatska, na 2,813. Uz to, predviđena su nova radna mjesta pomoćnika ravnatelja, s koeficijentom 2,425, za Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata te Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru. Koeficijenti su povećani tutti-glazbenicima, jer bi 'bolja plaća motivirala mlade kvalitetne osobe s tek završenom Muzičkom akademijom da dođu raditi u orkestar.' Njihov je koeficijent sada 1,406. Muzej antičkog stakla u Zadru dobio je pak radno mjesto staklopuhača, s koeficijentom 1,014.

U siječnju 2018. Uredba je izmijenjenajer je došlo do promjena u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, pa su posebni nazivi pojedinih radnih mjesta brisani, dok naziv 'voditelj odjela' s pripadajućim koeficijentom 2,134 ostaje važiti.

Lani u lipnju, povećani su koeficijenti djelatnicima u socijalnoj skrbi, ali ne svima. Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske bio je zahvalan tadašnjoj ministrici Nadi Murganić koja je prihvatila njihovo objašnjenje o zaostajanju plaća, ali je Ministarstvo financija osujetilo povećanje koeficijenata administrativnim i računovodstvenim radnicima u socijali. S ministricom je potom dogovoreno povećanje postotka na uvjete rada i za te radnike, no ministar Marić odbio je, podsjeća SSZSSH, već parafirani prijedlog Kolektivnog ugovora s obrazloženjem da će u protivnom i ostale djelatnosti javnih službi tražiti povećanje. Koeficijenti sad variraju od 2,472 za ravnatelja ustanove socijalne skrbi s 201 i više zaposlenih radnika, do 0,727 za bolničara.

U lipnju ove godine, na prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja povećani su koeficijenti za učitelje, nastavnike i stručne suradnike u školama i ustanovama za učenike s teškoćama u razvoju.Do usklađivanja je došlo zbog razlika u koeficijentima u sustavima odgoja i obrazovanja te socijalne skrbi, a koeficijenti se sada kreću od 1,676 do 1,400.

Konačno,u kolovozu 2019. propisana su radna mjesta za zamjenika i pomoćnika ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nakon što im je ukinut status državnog dužnosnika. Plaća im je ostala ista.

Redoviti profesor na fakultetu ima manji koeficijent od glasnogovornika u MVP-u

Makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti Matija Kroflin usporedio je za T-portal neke od navedenih koeficijenata s onima u obrazovnom sektoru, primjećujući da je glavni pravni savjetnik u službi vanjskih poslova, s koeficijentom 3,45, izjednačen s dekanom sveučilišta. Osim toga, redoviti profesor na fakultetu s koeficijentom od 2,9 rangiran je dosta niže od glasnogovornika u vanjskim poslovima (3,2).

Sindikati, naravno, nemaju ništa protiv da se koeficijenti uređuju, ali je nužno da taj proces bude transparentniji. Također, zamjeraju premijeru i pojedinim članovima Vlade što je cijelo vrijeme naglašavao da se koeficijenti ne mogu dirati, a ispalo je da su upravo to radili – i to samo u vanjskim poslovima, što se najčešće govorilo u javnosti.

'Djelatnicima MUP-a dvaput su mijenjali koeficijente u zadnje četiri godine, koeficijenti su im povećani za od pet do devet posto. Za pravosudnu policiju i granične policajce može, a za učitelje – ne može', napominje Kroflin. Dodaje da su vojsci u novom kolektivnom ugovoru priznati dodaci za sveučilišne specijaliste, a Nezavisnom sindikatu znanosti rečeno je da to nije moguće ugovoriti jer – nema novca.-piše narod.hr
 "Na izjašnjavanju članstva Sindikata Preporod i nečlanova koji su sudjelovali u štrajku, provedenom u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u kojima djeluju podružnice Preporoda, 88,03% onih koji su pristupili izjašnjavanju odbilo je ponudu Vlade Republike Hrvatske.U osnovnoškolskim ustanovama 5793 ili 87,43%, a u srednjoškolskim ustanovama 2543 ili 89,38% odbili su ponudu Vlade. Sukladno rezultatima izjašnjavanja, članstvo Sindikata Preporod u petak 29. studenoga nastavlja sa štrajkom koji su organizirali školski sindikati", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Sindikata Željko Stipić, objavili su jutros mediji.


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : HDZ,SDP.Radnička fronta  protiv nas...

Domovinski pokret

HDZ,SDP.Radnička fronta protiv nas...

10.8.2020. | 17:50
Likaplus.hr : Krpina razvalio SDSS i Pupovca

Pogledajte kako je

Krpina razvalio SDSS i Pupovca

8.8.2020. | 10:44
Drago Krpina razvalio SDSS i Pupovca
Likaplus.hr : Domovinski pokret bez HOS-a ne želi ...

Domovinski pokret bez HOS-a ne želi ...

4.8.2020. | 16:47
Izaslanstvo Domovinskog pokreta predvođeno predsjednikom Miroslavom Škorom, u pratnji saborskih zastupnika i županijskih povjerenika Domovinskog pokreta, posjetit će Knin u srijedu, 5. kolovoza 2020., u povodu 25. obljetnice akcije Oluja. Zapalit će svijeće i položiti vijenac za
Likaplus.hr : Na što je potrošeno 100 tis kuna u Srbu?

Domovinski pokret

Na što je potrošeno 100 tis kuna u Srbu?

27.7.2020. | 18:19
Klub zastupnika Domovinskog pokreta danas je održao konferenciju za medije kako bi postavili pitanje koje se tiče financiranja obilježavanja tzv. Dana ustanka u Srbu. Ispred Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, medijima se obratila saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto.
Likaplus.hr : Plenković Pupovcu dao 100 tis kuna za Srb

Plenković Pupovcu dao 100 tis kuna za Srb

23.7.2020. | 10:02
Plenković dao Pupovcu 100 tisuća kuna za proslavu četničkog ustanka u Srbu
Likaplus.hr : Primitivizam Plenkovićevog savjetnika

Krešimir Macan

Primitivizam Plenkovićevog savjetnika

21.7.2020. | 8:39
Primitivizam Plenkovićevog savjetnika
Likaplus.hr : Hoće li Albanka podržati SDSS?

Hoće li Albanka podržati SDSS?

17.7.2020. | 18:27
A POTEZU ALBANKA: HOĆE LI GLASOVATI ZA MILOŠEVIĆA, IAKO SDSS NEGIRA DRŽAVNOST KOSOVA?!
Likaplus.hr : HDZ prije izbora odlučio ići sa SDSS-om

Ne ŠKORO, DA SDSS

HDZ prije izbora odlučio ići sa SDSS-om

15.7.2020. | 21:17
HDZ prije izbora odlučio ići sa SDSS-om
HDZ prije izbora odlučio ići sa SDSS-om
Likaplus.hr : Fra Mario Knezović oštro o HDZ-u i SDSS-u

Fra Mario Knezović oštro o HDZ-u i SDSS-u

10.7.2020. | 7:57
Fra Mario Knezović oštro o HDZ-u i SDSS-u .O namjeri HDZ-a da Pupovčev SDSS dobije mjesto u Vladi RH, fra Knezović je napisao da je Pupovac bio komunistički iodeolog do 1990.. a onda je postao ideolog srpske nacionalističke imperije
Likaplus.hr : Titoizam SDP-a potopljen na izborima

Titoizam SDP-a potopljen na izborima

6.7.2020. | 8:20
Titoizam SDP-a potopljen na izborima
Likaplus.hr : Karolina Vidović Krišto ušla u Sabor

Škorin velik adut

Karolina Vidović Krišto ušla u Sabor

6.7.2020. | 8:08
Likaplus.hr : Pupovčeve "Novosti "prestat ćemo financirati

Penava i Radić

Pupovčeve "Novosti "prestat ćemo financirati

1.7.2020. | 22:53
I Radić i Penava najavili su da će, dođe li na vlast Domovinski pokret, prestati financirati Pupovčeve `Novosti`, a na pitanje bi li ikada pristali na koaliciju sa SDSS-om, u kakvoj je sada Plenković, Radić je prasnuo u smijeh i rekao: - Mislim da je pitati to nas dvojicu potpuno
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :