Subota , 15.8.2020. | 13:33

Pretraživanje

Politika

Objavljeno: 20.11.2019. u 23:13
Prikaza: 815
Autor: Likaplus

Nikola Lalić pita može li biti plaćen ...

LS Županija : Nikola Lalić pita može li biti plaćen ...Nikola Lalić, SDSS, zamjenik župana na još jednoj funkciji...

Rođakinja,SDSS član, preuzela Prosvjetu, sada i Vijeće srpske nacionalne manjine dolazi pod kapu par pojedinaca iz SDSS-a, dokle to ide pita se dopisom jedan član srpske nacionalne manjine upućenim portalu likaplus uz kopiju Mišljenja povjerenstva za sukob interesa

Broj: 711-I-1763-M-131/19-02-11

Zagreb, 11. listopada 2019.g.

 

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) u sastavu Nataše Novaković kao predsjednice Povjerenstva te Tončice Božić, Davorina Ivanjeka, Aleksandre Jozić-Ileković i Tatijane Vučetić kao članova Povjerenstva, na temelju članka 30. stavka 1. podstavka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine", broj 26/11, 12/12, 126/12, 48/13 i 57/15, u daljnjem tekstu: ZSSI), na zahtjev dužnosnika Nikole Lalića, zamjenika župana Ličko-senjske županije za davanjem mišljenja Povjerenstva, na 65. sjednici, održanoj 11. listopada 2019.g., daje sljedeće:

MIŠLJENJE

Dužnosnik Nikola Lalić može istovremeno uz obnašanje dužnosti zamjenika župana Ličko-senjske županije biti predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Plitvička Jezera, no za obavljanje navedene funkcije nema pravo na naknadu ili dar, osim na naknadu putnih i drugih opravdanih troškova, neovisno o tome obnaša li dužnost zamjenika župana profesionalno ili volonterski.

Obrazloženje

Zahtjev za davanjem mišljenja Povjerenstva podnio je Nikola Lalić, zamjenik župana Ličko-senjske županije. U knjigama ulazne pošte zahtjev je zaprimljen pod poslovnim brojem 711-U-3238-M-131/19-01-2 dana 23. rujna 2019.g., povodom kojeg se vodi predmet broj M-131/19.

Člankom 3. stavkom 1. podstavkom 42. ZSSI-a propisano je da sužupani i gradonačelnik Grada Zagreba i njihovi zamjenici dužnosnici u smislu navedenog Zakona. Uvidom u Registar dužnosnika koji vodi Povjerenstvo utvrđeno je da je Nikola Lalić obnašao dužnost zamjenika župana Ličko-senjske Županije u mandatu 2013-2017 te da istu dužnost obnaša i od 25. svibnja 2017.g. Stoga je Nikola Lalić povodom obnašanja navedene dužnosti obvezan postupati sukladno odredbama ZSSI-a.

Člankom 6. stavkom 1. i stavkom 2. ZSSI-a propisano je da su dužnosnici dužni u slučaju dvojbe je li neko ponašanje u skladu s načelima javnih dužnosti zatražiti mišljenje Povjerenstva koje je potom dužno, na zahtjev dužnosnika, dati obrazloženo mišljenje u roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva.

Nikola Lalić pita Povjerenstvo može li biti plaćen po Pravilniku NN 24/06

U zahtjevu dužnosnik u bitnom navodi da obnaša profesionalno dužnost zamjenika župana Ličko-senjske županije, na koju je izabran na lokalnim izborima 21. svibnja 2017.g., sa manjinske liste. Na ovogodišnjim izborima za članove vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina, izabran je u Općinsko vijeće srpske nacionalne manjine općine Plitvička Jezera. Na konstituirajućoj sjednici Vijeća izabran je za predsjednika. 
Slijedom navedenog dužnosnik(Nikola Lalić ,opaska likaplus) traži mišljenje smije li koristiti prava kao i ostali članovi manjinskih vijeća propisana člankom 3. „Pravilnika o naknadi troškova i nagradi za rad članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina" („Narodne novine" broj: 24/06.).
Člankom 14. ZSSI-a propisana su pravila vezana za članstvo dužnosnika u upravnim tijelima i nadzornim odborima. Stavkom 5. navedenog članka propisano je da dužnosnici smiju biti članovi upravnih i nadzornih tijela najviše dviju neprofitnih udruga i zaklada, ali bez prava na naknadu ili primanje dara u toj ulozi, osim prava na naknadu putnih i drugih opravdanih troškova.

Člankom 20. stavkom 3. ZSSI-a propisano je da obveze koje za dužnosnika proizlaze iz članka 14. počinju danom stupanja na dužnost i traju dvanaest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti.

Nacionalna manjina, u smislu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina („Narodne novine" broj 155/02., 47/10., 80/10. i 93/11.) je skupina hrvatskih državljana čiji pripadnici su tradicionalno nastanjeni na teritoriju Republike Hrvatske, a njeni članovi imaju etnička, jezična, kulturna i/ili vjerska obilježja različita od drugih građana i vodi ih želja za očuvanjem tih obilježja.

Člankom 23. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina propisano je da s ciljem unapređenja, očuvanja i zaštite položaja nacionalnih manjina u društvu, pripadnici nacionalnih manjina biraju, na način i pod uvjetima propisanih u tom Ustavnom zakonu, svoje predstavnike radi sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima putem vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave.

Vijeće nacionalne manjine i koordinacija vijeća nacionalnih manjina su neprofitne pravne osobe. Svojstvo pravne osobe stječu upisom u Registar vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koji vodi Ministarstvo uprave, sukladno odredbama Zakona o Registru vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina („Narodne novine" broj 80/11. i 34/12.) i Pravilnika o obrascima i načinu vođenja Registra vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina („Narodne novine" broj 106/11.). Sukladno navedenim propisima, u Registar se upisuju i predstavnici nacionalnih manjina te drugi oblici udruživanja nacionalnih manjina koji se osnivaju sukladno međunarodnim ugovorima.

Gore navedenim Ustavnim zakonom, pripadnicima nacionalnih manjina jamči se pravo na zastupljenost u predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave i predstavničkim tijelima jedinica područne (regionalne) samouprave.

U jedinicama u kojima se treba osigurati srazmjerna zastupljenost članova predstavničkih tijela iz reda pripadnika nacionalnih manjina, pripadnicima nacionalnih manjina osigurava se i zastupljenost njihovih predstavnika u izvršnom tijelu jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave.

Pravilnikom o naknadi troškova i nagradi za rad članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina" („Narodne novine" broj: 24/06.) propisano je pravo na naknadu troškova i pravo na nagradu članovima vijeća nacionalnih manjina i predstavnicima nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su imali u obavljanju poslova za vijeće, odnosno u obavljanju poslova predstavnika.

Povjerenstvo smatra da se na vijeća nacionalnih manjina, koja se osnivaju kao neprofitne pravne osobe, a u smislu primjene ZSSI-a, na odgovarajući način primjenjuje članak 14. stavak 5. ZSSI-a, koji definira prava dužnosnika u odnosu na članstvo u upravnim tijelima neprofitnih udruga.

Uvidom u Registar vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina pri Ministarstvu uprave utvrđeno je da je pod registarskim brojem 152 upisano Vijeće srpske nacionalne manjine u Općini Plitvička Jezera, OIB: 74379421645. Kao predsjednik Vijeća upisan je Nikola Lalić.

Obzirom na sve navedeno, a primjenom članka 14. stavka 5. ZSSI-a, Povjerenstvo je mišljenja da situacija istovremenog obnašanja dužnosti zamjenika župana Ličko-senjske županije i predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Plitvička Jezera ne predstavlja kršenje odredbi ZSSI-a, odnosno ne predstavlja situaciju sukoba interesa, uz ograničenje da dužnosnik nema pravo na naknadu ili primanje dara u ulozi predsjednika Vijeća nacionalne manjine, osim prava na naknadu putnih i drugih opravdanih troškova.

Slijedom navedenog, Povjerenstvo je dalo mišljenje kako je navedeno u izreci ovoga akta.

PREDSJEDNICA POVJERENSTVA

Nataša Novaković, dipl. iur.

Dostaviti:

1. Dužnosnik Nikola Lalić, elektroničkom dostavom

2. Objava na internetskoj stranici Povjerenstva

3. Pismohrana

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : HDZ,SDP.Radnička fronta  protiv nas...

Domovinski pokret

HDZ,SDP.Radnička fronta protiv nas...

10.8.2020. | 17:50
Likaplus.hr : Krpina razvalio SDSS i Pupovca

Pogledajte kako je

Krpina razvalio SDSS i Pupovca

8.8.2020. | 10:44
Drago Krpina razvalio SDSS i Pupovca
Likaplus.hr : Domovinski pokret bez HOS-a ne želi ...

Domovinski pokret bez HOS-a ne želi ...

4.8.2020. | 16:47
Izaslanstvo Domovinskog pokreta predvođeno predsjednikom Miroslavom Škorom, u pratnji saborskih zastupnika i županijskih povjerenika Domovinskog pokreta, posjetit će Knin u srijedu, 5. kolovoza 2020., u povodu 25. obljetnice akcije Oluja. Zapalit će svijeće i položiti vijenac za
Likaplus.hr : Na što je potrošeno 100 tis kuna u Srbu?

Domovinski pokret

Na što je potrošeno 100 tis kuna u Srbu?

27.7.2020. | 18:19
Klub zastupnika Domovinskog pokreta danas je održao konferenciju za medije kako bi postavili pitanje koje se tiče financiranja obilježavanja tzv. Dana ustanka u Srbu. Ispred Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, medijima se obratila saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto.
Likaplus.hr : Plenković Pupovcu dao 100 tis kuna za Srb

Plenković Pupovcu dao 100 tis kuna za Srb

23.7.2020. | 10:02
Plenković dao Pupovcu 100 tisuća kuna za proslavu četničkog ustanka u Srbu
Likaplus.hr : Primitivizam Plenkovićevog savjetnika

Krešimir Macan

Primitivizam Plenkovićevog savjetnika

21.7.2020. | 8:39
Primitivizam Plenkovićevog savjetnika
Likaplus.hr : Hoće li Albanka podržati SDSS?

Hoće li Albanka podržati SDSS?

17.7.2020. | 18:27
A POTEZU ALBANKA: HOĆE LI GLASOVATI ZA MILOŠEVIĆA, IAKO SDSS NEGIRA DRŽAVNOST KOSOVA?!
Likaplus.hr : HDZ prije izbora odlučio ići sa SDSS-om

Ne ŠKORO, DA SDSS

HDZ prije izbora odlučio ići sa SDSS-om

15.7.2020. | 21:17
HDZ prije izbora odlučio ići sa SDSS-om
HDZ prije izbora odlučio ići sa SDSS-om
Likaplus.hr : Fra Mario Knezović oštro o HDZ-u i SDSS-u

Fra Mario Knezović oštro o HDZ-u i SDSS-u

10.7.2020. | 7:57
Fra Mario Knezović oštro o HDZ-u i SDSS-u .O namjeri HDZ-a da Pupovčev SDSS dobije mjesto u Vladi RH, fra Knezović je napisao da je Pupovac bio komunistički iodeolog do 1990.. a onda je postao ideolog srpske nacionalističke imperije
Likaplus.hr : Titoizam SDP-a potopljen na izborima

Titoizam SDP-a potopljen na izborima

6.7.2020. | 8:20
Titoizam SDP-a potopljen na izborima
Likaplus.hr : Karolina Vidović Krišto ušla u Sabor

Škorin velik adut

Karolina Vidović Krišto ušla u Sabor

6.7.2020. | 8:08
Likaplus.hr : Pupovčeve "Novosti "prestat ćemo financirati

Penava i Radić

Pupovčeve "Novosti "prestat ćemo financirati

1.7.2020. | 22:53
I Radić i Penava najavili su da će, dođe li na vlast Domovinski pokret, prestati financirati Pupovčeve `Novosti`, a na pitanje bi li ikada pristali na koaliciju sa SDSS-om, u kakvoj je sada Plenković, Radić je prasnuo u smijeh i rekao: - Mislim da je pitati to nas dvojicu potpuno
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :