Utorak , 23.10.2018. | 21:01

Gospic

umjereno oblačnoumjereno oblačno

Temperatura

Tlak zraka

1018.6 hPa

Vlažnost

74 %

Senj

pretežno vedropretežno vedro

Temperatura

17°

Tlak zraka

1017.7 hPa

Vlažnost

52 %

Gospic

umjereno oblačnoumjereno oblačno

Temperatura

Tlak zraka

1018.6 hPa

Vlažnost

74 %

Senj

pretežno vedropretežno vedro

Temperatura

17°

Tlak zraka

1017.7 hPa

Vlažnost

52 %

Pretraživanje

Politika

Objavljeno: 12.12.2017. u 6:14
Prikaza: 646
Autor: Likaplus/narod

odvjetnica Praljka

13 godina ignorancije od države Hrvatske

LS Županija : 13 godina ignorancije od države Hrvatske

Prenosimo intervju s Nikom Pinter, odvjetnicom generala Slobodana Praljka, koji je objavljen u najnovijem broju Hrvatskog tjednika.

Podsjetimo, nakon najave ovog broja Hrvatskog tjednika, posvećenog generalu Praljku, facebook-stranica Hrvatskog tjednika je blokirana, kao što je to ovih dana slučaj i sa tisuće drugih facebook-stranica i profila u Hrvatskoj.

Blokirana i Facebook stranica "Hrvatskoga tjednika” nakon najave broja posvećenog generalu Praljku

Gospođo Pinter, još pod snažnim dojmom događaja iz haaške sudnice, možete li danas uopće odgovoriti na pitanje koje se nameće premda nije lagano: bi li ikakva, čak i uvjerljivija argumentacija od one koju je imala obrana generala Praljka, uvjerila Sudsko vijeće da je on nevin čovjek?

To sam si pitanje i ja postavljala. Ono što Vam sigurno mogu reći sljedeće je: general Praljak aktivno je sudjelovao u obrani i mislim da smo zajedno dali sve što se moglo dati kako bismo pokazali činjenice. Ne ću reći – da bismo pokazali istinu, nego – da bismo pokazali činjenice. Međutim, mnogo toga Sud uopće nije prihvaćao u postupku. Dakle mi smo pružili mogućnost da se činjenice utvrde, ali nam Sud veliki broj dokaza nije prihvatio. No i od onih koje nam je prihvatio, nije se mogla donijeti ovakva osuđujuća presuda. Nadam se da će netko, tko nema nikakvih emocija ni nacionalnih osjećaja prema generalu Praljku i toj presudi, imati živaca i volje pročitati sve stranice zapisnika, pročitati dokumente, pročitati presude, ne samo naslove nego i sadržaj i nakon toga donijeti razuman zaključak o tome je li Sud imao na raspolaganju dovoljno dokaza za presudu koju je odnio.

Je li vrlo dramatičan čin u kojemu general Praljak sebi oduzima život zato što je potpuno uvjeren da je nevin čovjek, a i svi koji ga znaju uvjereni su u to, je li se, dakle, taj čin na ikakav način dojmio članova Sudskoga vijeća, posebno predsjedavajućega? Hoće li ti sudci u budućnosti imati ikakvu grižnju savjesti jer su osudili nevina čovjeka?

Kako bi se mogla definirati poruka koju je general Praljak htio ostaviti ovim, sokratovskim činom?

Prvo, mislim da to nije sokratovski čin iz jednoga vrlo jednostavnoga razloga: Sokrat je dobio pravo izbora, a Praljak nije imao nikakvo pravo na to. Svojim činom mislim da je išao za tim da pokaže kako između nepravde i smrti, bira smrt. U svakom slučaju to je bilo duboko neslaganje, to je bila nemogućnost čovjeka kao što je general Praljak, istinskoga humanista, suočiti se s činjenicom da unatoč svemu što im je prezentirao i što im je rekao i, naposljetku, unatoč svemu što je radio, oni i dalje tvrde da je ratni zločinac.

Možete li reći je li netko i tko u ovih 13 godina „smrtni grijeh" prema generalu Praljku u smislu da bez toga grijeha činjenja i nečinjenja možda ne bi ni bilo optužnice niti bi on završio u Haagu?

Ne bih to mogla reći zato što tu je takav splet okolnosti, tu je toliko igara oko podizanja optužnica, oko procesuiranja da ne bih mogla uprijeti prstom na jednu osobu ili jednu organizaciju. Doista ne bih mogla pa da onda kažem kako ne bi bilo postupka protiv njega.

Onda ovako: je li bio pošten odnos Hrvatske prema generalu Praljku, čovjeku koji se za nju borio i učinio najviše što može, na kraju krajeva i na ovaj čin odlučio se zbog nje?

Ne bih to nazvala poštenim ili nepoštenim odnosom. Nazvala bih to nikakvim odnosom Hrvatske prema generalu Praljku. To je bila čista ignorancija generala Praljka, ne samo njega nego cijele šestorice iz predmeta. Svih tih 13 godina do sada, do ministra Šprlje, i to sam već rekla i pri tome ostajem, što se samoga predmeta tiče, to je od strane Hrvatske, dakle, bilo ignoriranje. Ne ću reći da nije bilo pomoći obiteljima što sam čula, govorim o onome što je bilo ključno za Hrvatsku. Od 2004. godine kolegica Tomanović, braniteljica gospodina Prlića, i ja govorili smo: „Ljudi, ovo je strašno ozbiljna optužnica, pomažite. Idemo se skupiti…" General Praljak to je govorio cijelo vrijeme. Nas dvije to smo govorile u prilikama kad god smo mogle. Stalno smo tvrdile da se ovo ne može ticati samo šestorice. Doista mislim da Hrvatska, osim nekakvih paušalnih izjava, ništa konkretno nije poduzela da bi se angažirala, da bi vodila neku politiku koja bi išla za tim da se u sudnici pokaže pravo stanje stvari, da nam se pomogne uza sve ostalo što smo mi imali, da nam se dadu vještaci na raspolaganje koji bi nam u krajnjem bili kao pomoć i kao pomoć sudu u kojem bi mogli prezentirati povijesne i sociološke činjenice. Probali smo, to su nam odbili. Ali znate, ako vam država pomaže, ako autoritet države stoji iza vas, ako je državi stalo da se nešto učini, onda bi država tada to i napravila, kao što je napravila srpska država, kao što je napravio bošnjački dio Federacije BiH.

Hoće li, po Vama, ikoga iritirati zaključak da je Srbija amnestirana kao država za sve što je napravila u BiH, a Hrvatska je preko šestorice osuđena kao agresor?

Srbija je možda amnestirana sada s ovom presudom Ratku Mladiću, ali znajući ostale presude, ne bih se usudila to reći. No što se tiče rata u Hrvatskoj, možda je Srbija amnestirana. U slučaju BiH Srbija možda nije amnestirana, ali da je osuđena kao izravno uključena, ne postoji takva presuda. Kompleksno je, dakle, odgovoriti je li amnestirana ili ne, no nema presude s izravnim uključivanjem Srbije kao države. Ima JNA, ali ne i Srbije. Dakle je li riječ o amnestiji ili ne, ni sama ne znam do kraja, premda bih se mogla složiti s Vama da ima elemenata toga.

Često ste razgovarali sa svojim branjenikom, generalom Praljkom. Znam da nije svojim postupcima i retorikom nagoviještao ovakav čin. O kakvoj se osobnosti radi?

Fascinantnoj! General Praljak nije bio samo moj klijent sve te silne godine. Razvio se jedan odnos gdje je on meni bio učitelj, savjetnik, prijatelj, i u mnogim stvarima iz mojih privatnih problema i dvojba. General Praljak prvenstveno je humanist jako širokih nazora, zdravi intelektualac, ne samo zato što ima tri diplome nego zato što je pročitao na tisuće knjiga. I kad ih je čitao, on je iz toga izvlačio neke zaključke. Moram reći, to je častan čovjek, pošten čovjek, vrlo socijalno osjetljiv, nevjerojatne socijalne inteligencije…

Zar ne pogađa taj paradoks, da jedan takav čovjek kao što je bio general Praljak koji je čak i vlastitu kuću ustupio bosanskim izbjeglicama, koji je slao konvoje oružja Sarajevu, dakle, izraziti humanist, bude osuđen? Kako to da u bošnjačkome narodu i politici Praljak nije spoznat kao takav te da ga zaštite od progona u Haagu? Kako biste to nepostojanje zahvalnosti s bošnjačke strane Vi kao Praljkova odvjetnici protumačili?

Teško bih to mogla protumačiti, doista. Naravno, postoje pojedinci Bošnjaci koji su pristali svjedočiti u prilog generalu Praljku i zato ne bih generalizirala, ne bi nezahvalnost protegnula na cijeli bošnjački narod. Mislim da je tu prvenstveno politika bošnjačkoga naroda bila da se trebaju Hrvatska, general Praljak i ostala petorica proglasiti krivima radi nekakvih daljnjih potkusurivanja ili eventualne naknade štete. Drukčije ja to ne mogu sebi protumačiti. Ja nisam političar, ja sam samo jedan mali pravnik.

Još jedan apsurd o kojemu Vas moram pitati: iz srednje Bosne Bošnjaci su protjerali 150 tisuća Hrvata, ubili više od tisuću branitelja i civila, daleko više nego što su žrtve na bošnjačkoj strani. Pa ipak, optužena je samo hrvatska strana. Zašto sudcima nije bilo jasno da su Hrvati ondje žrtve, a ne agresori?

Prvenstveno je riječ o odgovornosti Haaškoga tužiteljstva, koje treba odvojiti od Suda. Tužiteljstvo je kreiralo optužnice i onda se u okviru tih optužnica kretao Sud. Međutim, ono što je nepojmljivo jest da imate optužbu protiv šestorice BiH Hrvata za protjerivanje, odnosno samoprotjerivanje iz Srednje Bosne tvrdnjom da je to činjeno propagandom o mudžahedinima, te da je to sve bilo s ciljem realizacije plana stvaranja etnički čistoga teritorija. A da istodobno na tome istom sudu postoji optužnica protiv Hadžihasanovića, Kubure i Alagića, u kojoj nedvojbeno piše da, dakle, u to isto vrijeme u kojemu smo mi sami sebe protjerivali, da je Armija Bih imala ofenzivu i protjerivala Hrvate. Ali Hadžihasanović za to nije suđen. Da se u toj istoj presudi spominju mudžahedini, ali u našoj presudi oni su hrvatska propaganda. Imate optužnicu generalu Deliću i presudu njemu u kojoj se govori o ofenzivi Armije BiH. Onda imate oslobađajuću presudu, istina za Halilovića, u kojoj se govori o operaciji Neretva 1993. i to ne, naravno sve iznošeno i u ovom našem predmetu je to bio naš argument da je Armija BiH bila u ofenzivi i da se nije radilo ni o kakvu planskome djelovanju na strani HVO-a i Hrvata nego da se radilo o ratu u kojemu su se odbijali napadi i da je Armija BiH bila u napadu. Međutim, vi ćete u presudi naći da su Hrvati napadali civilnu populaciju i nema ofenzive u presudi. Nemojte me onda pitati može li se to razumom protumačiti. Ne može.

Nakon izrečene presude čelnik Bošnjaka Bakir Izetbegović pomalo je trijumfalistički izjavio kako je Hrvatska imala i svijetlo lice u politici prema BiH, ali da se ne može prijeći preko tamnoga lica te politike. Kako to komentirate?

Rado ću dati komentar na Izetbegovića, čak Vam i hvala na tom pitanju. Naravno da je Hrvatska imala svijetle trenutke. To je bilo ono kad ih je branila 1992. Bošnjaci nisu bili spremni na obranu i onda su se Hrvati iz Hercegovine prvi digli i organizirali otpor. Nakon toga, naravno da hrvatska politika iz perspektive Izetbegovića više nije bila svijetla politika jer je počela provedba bošnjačkoga plana izlaska na more i rata protiv HVO-a. Gledajte, ja jedno moram reći i za to neka me osudi tko god hoće, Bakir Izetbegović za Bošnjake, za svoj narod radi maksimalno. Milorad Dodik za svoj narod radi maksimalno. Što rade naši političari?!

Dakako, ne slažem se s Bakirom Izetbegovićem, zapravo bih mogla dati mnogo kontraargumenata jer, na njegovu žalost, ja znam mnogo više nego on. Prvo, on u ratu nije sudjelovao, nigdje ga nije bilo. Ja 18 godina čitam dokumente, razgovaram s ljudima i imam uvid u situaciju. Koja je svijetla strana Armije BiH? S masakrima u Dusini, Trusini, Orlištu, Bušćaku, području Konjica, Klisa, Stipića livade, Jablanice, Uzdola, Grabovice, Srednje Bosne, protjerivanja Maljina, Bikoša, Buhinih Kuća, Križančeva Sela, gdje su odgovornosti za te masakre nad Hrvatima i civilima? Nikad nitko nije odgovarao za to. Nema likovanja, ali ni pred sudom nije tužiteljstvo izvelo počinitelje zločina nad Hrvatima. Ovo malo što je izvelo nije radilo do kraja, nije radilo posao kako treba. Nisam čitala cijeli spis Hadžihasanovića i Delića, čitala sam presude, ali je činjenica da je kreator cijelih postupaka Tužiteljstvo, ne Sud. Sud se kreće u granicama onoga što mu Tužilaštvo servira i zato nekako ne bih htjela da se tužilaštvo abolira.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mirko

mirko

Komentirano: 13.12.2017. | 8:42

1

http://www.nacional.hr/ekskluzivno-dokumenti-dokazuju-seks-je-godinama-suradivao-s-udbom/
mirko

mirko

Komentirano: 12.12.2017. | 12:44

2

Imali su druge prioritete ....“Ovo je priča o obitelji Mamić. Radi se o moći i pohlepi, o prljavoj strani milijardama teških poslova u nogometu. Ovo je priča o vezama s najvišim političkim krugovima sve do hrvatske predsjednice i o tome kako nogometni idoli upadaju u pogubne situacije ovisnosti”, stoji u uvodu priloga i potom se navodi kako hrvatskim nogometom upravlja nekolicina ljudi." http://www.dnevno.hr/sport/protiv-modernog-nogometa/nijemci-snimili-prilog-o-mamicima-govorili-o-kriminalu-u-dinamu-kolindi-mutnim-poslovima-1104558/
velebit

velebit

Komentirano: 12.12.2017. | 7:09

3

Sukobi između Hrvata i Muslimana-Bošnjaka počeli su u jesen 1992. godine. Do tada su se i hrvatski i muslimansko-bošnjački narod skupa borili protiv zajedničkog srpskog agresora. Tijekom muslimansko-hrvatskih sukoba više od 1600 Hrvata izgubilo je život u ratnim zločinima (onako kako međunarodna zajednica definira ratni zločin). Među onima koji su život izgubili u masovnim zločinima bilo je i 1088 civila. Za vrijeme sukoba Armije BiH i HVO-a s područja Federacije, a iz općina u kojima se ratovalo, izbjeglo ili prognano 144.000 Hrvata. U tom broju nisu obuhvaćeni Hrvati izbjegli iz Sarajeva i nekih drugih mjesta, u kojima nije bilo izravnog ratnog sukoba. Opće je prihvaćeno da je iz Lašvanske doline izbjeglo ili prognano preko 66.000 Hrvata. U nastavku će biti ukratko predstavljeni samo neki od većih ratnih zločina ili zločini koji su imali naročit odraz na neka kasnija dogadjanja na prostorima srednje Bosne. 12. siječnja 1993. Lužani (Uskoplje) - Muslimanske snage su napale hrvatsko selo Lužani i učinili pokolj nad Hrvatima (ubijeno i masakrirano više civila) . Cilj je bio ovladati prometnicom koja od Tomislavgrada vodi u Srednju Bosnu. Pripadnici HVO-a su uzvratili na napade. U tim borbama poginula su 64 pripadnika HVO-a, a 19 ih je ranjeno. 19. siječnja 1993. Gusti Grab (opcina Busovača) - pripadnici ABiH masakrirali 5 staraca u dobi izmedju 70-80 godina. 26. siječnja 1993. Dusina (Lašvanska dolina), otet je zapovjednik HVO-a, a 4 od 5 njegovih pratilaca je ubijeno. Nekoliko sela (Višnjica, Lašva, Dusina…) je etnički očišćeno, prognano je više od 3.000, a dio civila je korišten kao živi vojni štit. 23. ožujka 1993. Orlište (Konjic) - ubijena 4 civila dobi izmedju 70-80 godina. 5. travnja 1993. Sušanj (Zenica) - ubijeno 17 civila, mahom starijih osoba koji su ostali u selu i dočekali ABiH nakon povlačenja HVO. 8. travnja 1993. Maljine (Travnik) - na lokalitetu Bikose strijeljano 30 zarobljenih ranjenika HVO i civila. Pri iskapanju tijela uočeno je da su u masovnoj grobnici rađeni naknadni zahvati kojima je bio cilj prikriti tragove zločina. 16. travnja 1993. Trusina (Konjic) – između 8 i 9 sati ujutro, u napadu na selo Trusina u sat vremena ubijeno je 16 civila i 6 zarobljenih vojnika HVO-a. Pripadnici ABIH su išli od kuće do kuće i ubijali civile koje bi tamo zatekli, a od djela civila su napravili tzv. živi štit te krenuli na brdo Križ gdje su uz prijetnje da će civile ubiti, natjerali pripadnike HVO-a (seljaci koji su branili selo) na predaju te ih strijeljali. 18. travnja 1993. Grm (Zenica) - ubijeno 6 civila. Tri starca su živa zapaljena. 24. travnja 1993. Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Pokolj u Miletićima 24. travnja 1993. Miletići (Travnik) - ubijeno i izmasakrirano 5 civila. 8. lipnja 1993. Čukle (Travnik) - ubijeno 9 civila i 12 zarobljenih pripadnika HVO. 8. lipnja 1993. Krpeljici (Travnik) - ubijeno 7 civila. UNPROFOR je tijela našao u selu, prebacio ih u Guču Goru i sahranio u crkvenom dvorištu. 10. lipnja 1993. Vitez - od granate ispaljene s položaja ABiH na dječje igralište u Vitezu, poginulo je 8 djece dobi od 9 do 15 godina. 13. lipnja 1993. Kraljeva sutjeska (Kakanj) - ubijena 4 civila i spaljene kuće. 13. lipnja 1993. Drenovik (Kakanj) – ubijeno 17 civila žene, dijeca i starci. 13. lipnja 1993. Slapnica (Kakanj) - ubijeno 9 civila. 16. lipnja 1993. Busovačke Staje (Busovača) - ubijene 22 osobe iz humanitarnog konvoja (14 civila i 8 pripadnika HVO, pratilaca konvoja kroz područje Busovačke planine). 18. lipnja 1993. Ljubinci, zaselak Jurići - 3 osobe. 28. srpnja 1993. Doljani (Jablanica) - pri upadu pripadnika ABiH u selo, u jeku žetvenih radova pokupljeno i ubijeno 37 osoba - 8 civila i 29 vojnih obveznika, od kojih je najveći broj u trenutku upada u selo bio zatečen nenaoružan na žetvenim radovima. Oko 180 civila, mahom žena i djece korišteno je pri izvlačenju kao živi zid, da bi potom bili odvedeni i internirani u logoru u Jablanici.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Ova fotografija obišla svijet

Ima svoju priču

Ova fotografija obišla svijet

14.10.2018. | 21:59
Likaplus.hr : Klali su me, križ me spasio

Srpski zločini Vukovara

Klali su me, križ me spasio

13.10.2018. | 19:04
Likaplus.hr : Mi o ubijanju Hrvata, silovanjima,a Plenković

Mi o ubijanju Hrvata, silovanjima,a Plenković

12.10.2018. | 22:14
Mi o ubijanju, masakriranju, silovanju...za koje nitko nije odgovarao 26 gosdina, a Plenković govori i brine se o politiziranju skupa u Vukovaru. Njemu je bitna fotelja , a ne žrtve za Hrvatsku
Likaplus.hr : Plenković vodi Hrvatsku poput Sanadera

Plenković vodi Hrvatsku poput Sanadera

9.10.2018. | 19:34
Bujica je ekskluzivno objavila dijelove strogo čuvanog zapisnika sa dramatične sjednice Glavnog odbora i Predsjedništva HVIDRA-e na kojoj Josip Đakić manipulira sa invalidima i laže da Đuro Glogoški ne podržava skup u Vukovaru, dok Josip Periša gradonačelnika Penavu u više navrat
Likaplus.hr : Je li Plenković manipulira HVIDR-om?

Je li Plenković manipulira HVIDR-om?

26.9.2018. | 10:32
Jad i bijeda čelnika braniteljskih udruga. Tko neće 13.listopada na Prosvjed u Vukovar, ne mora i ne treba niti 18 studenog paliti svijeće u Vukovaru
Likaplus.hr : Glas za Plenkovićev HDZ-glas za SDSS

Glas za Plenkovićev HDZ-glas za SDSS

18.9.2018. | 7:42
Glas za Plenkovićev HDZ je glas za SDSS i Milorada Pupovca
Likaplus.hr : “Hrvati -to su najbolji vojnici svijeta"

Napoleon o Hrvatima

“Hrvati -to su najbolji vojnici svijeta"

15.9.2018. | 16:29
Napoleon:“Hrvati, jučer sam se osobno uvjerio u vašu hrabrost. Stekli ste slavu i neumrlu čast!“,“Ja nisam nikada imao hrabrijih i boljih vojnika.“,“Hrvati to su najbolji vojnici svijeta. Kad bih imao samo 100.000 Hrvata, osvojio bih čitav svijet“
Likaplus.hr : Plenkoviću važniji Pupovac i SDSS od Penave

Plenkoviću važniji Pupovac i SDSS od Penave

14.9.2018. | 10:04
Nakon što se riješio desničara dr Darka Milinovića, Plenković se želi riješiti i desničara u Vukovaru, gradonačelnika Penave.Plenkoviću važniji Pupovac i SDSS od gradonačelnika Penave.
Likaplus.hr : Vlada ne smije zaustavljati referendum

Vlada ne smije zaustavljati referendum

12.9.2018. | 22:32
“Građanska inicijativa Narod odlučujeinformirala je svih 750 zastupnika Europskog parlamentai strane veleposlanike u Hrvatskojo presedanskom opstruiranju referenduma i demokracije u Hrvatskoj od strane Vlade RH”, rekla je Blaženka Kulić, koordinatorica GI Narod odlučuje za Primor
Likaplus.hr : Političke manipulacije s brojanjem potpisa

Narod odlučuje

Političke manipulacije s brojanjem potpisa

8.9.2018. | 20:50
Likaplus.hr : Ministar Kuščević:Zakon to sam ja!

Ministar Kuščević:Zakon to sam ja!

4.9.2018. | 23:03
Odgovor Kuščeviću: Ako u zakonu nema uporišta za promatranje, onda nema ni za brojanje potpisa!
Likaplus.hr : Grmoja žestoko po ministru Kuščeviću

Još ne broji glasove

Grmoja žestoko po ministru Kuščeviću

30.8.2018. | 22:27
Likaplus.hr : Kustiću smeta isticanje Like?

Kustiću smeta isticanje Like?

29.8.2018. | 18:29
Marijan Kustić je postao poznat kada je ušao kao zamjena dr Milinovića u Hrvatski sabor i kada je nakon što je Milinović odbio podržati Istanbulsku konvenciju, on se na susretu sa Plenkovićem u Gospiću, a da ga nitko nije niti pitao za stav, istupio i rekao da on podržava Konvenc
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :