Četvrtak , 28.5.2020. | 17:01

Politika

Objavljeno: 29.4.2020. u 11:12
Prikaza: 231
Autor: Likaplus/Luka Krilić

Luka Krilić:Hrvatska kontradikcija

LS Županija : Luka Krilić:Hrvatska kontradikcija

Na mail uredništva likaplus portala došao je još jedan izvrstan članak Luke Krilića. Luka Krilić, dipl. politolog, konzultant, dugogodišnji predsjednik Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu i glavni tajnik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji. Vodio je turističku firmu, mali hotel u Rimu, a u Hrvatsku se vratio u srpnju 2016. godine. Trenutno živi u Zagrebu, otac je troje djece.

Ovih dana smo svi, više ili manje u konfuziji.

Nije to samo zbog virusa ili potresa, nego gotovo u nevjerici doživljavamo da čak i u ovoj nemiloj situaciji opetovano vidimo i slušamo od strane naših političara uvijek iste „teme": Jasenovac, djeca s Kozare, Ustaše, NDH… Stječe se dojam da u zadnjih 30 godina – otkako je Hrvatska postala samostalna država –nikada nije bilo govora o tim temama više nego sada.

To nas navodi da istražimo i shvatimo što se skriva iza tog stalnog vraćanja u prošlost i kome to služi.

Polazimo od pretpostavke da smo svi suglasni da je uređena demokracija bolja za život nego što je bilo doba komunizma – ako se slažemo da je tome tako, onda se istom moramo složiti da nešto u interpretaciji naše povijesti itekako nije u redu.

Znamo da smo bili mučki napadnuti i da su branitelji Hrvatske i naših života izvrsno okončali svoju zadaću, a to je uspješna obrana Domovine i pobjeda u ratu. Moramo nažalost konstatirati da jedan važan dio našeg društva, onaj koji zovemo 
i n t e l e k t u a l c i , nije učinio svoj dio posla ili bolje rečeno totalno je promašio zadaću, a većina toga dijela kao da uopće ne razumije koja je njihova uloga.
Zašto intelektualci nisu uspjeli u svom području: svome narodu objasniti da je Drugi svjetski rat konačno završio uspostavom samostalnosti naše Države i da je konačno došlo vrijeme da se oslobodimo prošlosti i započnemo izgrađivati novu, demokratsku i slobodnu Državu ? Državu Hrvatsku !

Jedino je znanstvenik Ivan Supek (1915 - 2007), veliki komunist i partizan, ali i fizičar, filozof, književnik, povjesničar, mirovni aktivist, humanist, akademik, čovjek koji se družio s najvećim znanstvenicima svog vremena, imao hrabrosti reći tek malo prije smrti: "Mi smo sanjali jedan bolji, pravedniji svijet, društvo utemeljeno na načelima humanizma. Pokušali smo to ostvariti, ali nismo uspjeli. Zato je čitav moj život, više ili manje, jedan promašaj. Ali vi mladi, ako ste sve te ideje prihvatili, morate ih provesti. Mi smo izgubili rat".

Ovako jasno i čisto izrečeno priznanje, precizno konstatirana spoznaja, ostala je raritet umjesto da na toj činjenici "ostali intelektualci" grade pozitivan svjetonazor utemeljen na čestitom odnosu prema povijesti te naslijeđu hrvatske društvene i znanstvene misli. Znate, u ozbiljnom svijetu dobro su poznati vrijednosni sustavi, kriteriji i metodologije. 
Međutim naši "ostali intelektualci" nisu prepoznali ono što je prepoznao Ivan Supek, nego su ostali mentalno kružiti u jednom te istom kovitlacu, uspješno komplicirati, petljati i mrsiti na takav način zbog čega još nismo izašli iz doba komunizma.Nastavljamo živjeti kao u doba Josipa Broza Tita, kada je bio najveći krimen biti "Hrvat".

Ako mislite da pretjerujem, podsjećam vas na ono što je bivša predsjednica rekla u izbornoj kampanji: "... ako budem izabrana imenovat ćemo diplomate hrvatski orijentirane".
Ta rečenica izgovorena 2019. godine nakon skoro trideset godina od stjecanja samostalnosti baca jednu veliku uznemirujuću sjenu na stvarnu političku situaciju u Hrvatskoj.
Pa tko onda u diplomaciji predstavlja Hrvatsku svo ovo vrijeme? Sami zaključite
.

Možda je sada jasno zašto se posvuda u našem društvu nadvijaju tamni oblaci i crne misli. Ljudi odlaze iz Hrvatske, samoubojstva branitelja se nastavljaju nesmanjeno, gospodarstvo je prepušteno samo sebi, nema osnova osnove barem nužne industrijske i agrarne samodostatnosti ... Nemamo nikakav jasan Politički program osim uvesti Euro i stalno u javnom prostoru reciklirati i kažnjavati NDH i Hrvate.

Ništa ne ide kako treba, ali bitno je stalno nekritički dokazivati i potvrđivati da smo nasljednici AVNOJ-a, ZAVNOH-a i partizanske borbe. Upravo ovdje vidimo da su si intelektualci sami navukli luđačku košulju i zarobili cijelu Državu prošlošću.

Po njima, moramo poštivati crvenu zvijezdu petokraku za koju svi znamo koliko je bila brutalna i neprijatelj naše Države, tu krvavocrvenu zvijezdu za koju je i znanstveno dokazano da je ubila puno više naših građana poslije nego li za vrijeme Drugog svjetskog rata i zatim nastavila devedesetih godina svirepo ubijati naše ljude pod istim tim petokrakim simbolom … Ali, izgleda da je važnije kažnjavati branitelje koji su stvorili ovu državu jer ih je okupljao i jer ih je hrabrio pozdrav Za dom spremni?

Pitam sebe i pitam vas, može li se biti toliko bez osjećaja ili bolje rečeno tako zastrašujuće glup?

Razumiju li uopće „ostali intelektualci" pitanje zločina koji su počinjeni u komunističkim društvima nakon Drugog svjetskog rata, a koje zaokuplja interes europske javnosti još od pada Željezne zavjese? Vijeće Europe prvo je tijelo koje se pozabavilo tim pitanjem te je u rasponu od deset godina (1996.-2006.) donijelo dvije rezolucije koje su upozorile na potrebu uklanjanja nasljeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava i potrebu osude zločina koji su počinjeni pod okriljem tih sustava. Na tragu tih rezolucija Europski parlament donio je svoje rezolucije - o savjesti i totalitarizmu 2009. i o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe 2019.

Čovjek intelektualac već po definiciji upotrebljava razum više nego „običan" čovjek ili bi barem trebalo tako biti. Što se onda događa u Hrvatskoj? Zašto intelektualci nisu bili u stanju upozoriti Franju Tuđmana da onakva "Pomirba" znači osuđivanje novonastale države na smrt? Da to znači ostaviti kompletnu državnu mrežu u neprijateljskim rukama, pod teškom sjenom zvijezde petokrake, istim onim rukama koje su uvijek bile i jesu višeza Jugoslaviju nego li za samostalnu Hrvatsku državu?

Opravdavanje intelektualaca, da je „Pomirba" bila jedina opcija koji je Tuđman imao, ne opravdava činjenicu da nisu bili dovoljno mudri ili barem pronicljivi da prikažu da bi posljedice ove politike bile puno jače od onog što bismo imali da je nismo donijeli. Barem bi branitelji znali tko je neprijatelj unutar naše Države i – u konačnici – sigurno ne bi imali Državu gdje se većinsko domicilno stanovništvo, Hrvate, opet želi prisiliti da se svog hrvatstva stide ili da se tihe, samozatajne, „normalne" stanovnike „psiho-socijalnim inženjeringom" uvodi u stanje da svoje određenje - Hrvat prikrivaju ili ga se srame, a što se danas (ponovno) događa.

Takva smrtonosna kontradikcija dosiže svoj zenit za Hrvate pogotovo kada se otvori tema o žrtvama Drugog svjetskog rata. Onda se višestruko potencira ono nama tako prepoznatljivo, što alarmantno dokazuje da nismo normalna država. Kada naši mladi, neopterećeni povjesničari metodom objektivne istrage kao i trudom povijesnih instituta uspijevaju dokazati pravu istinu ili barem dio istine drugačije od one „službeno" uspostavljene još davno od strane komunističkog represivnog sustava, događa se da niti jedna od službenih državnih institucija takvo istraživanje ne valorizira na adekvatan način.

Svaki bi narod bio više nego sretan kada bi se objektivnim povijesnim istraživanjem otkrilokako se zločini koji mu se pripisuju nisu zbili u onoj mjeri i na onaj način kako je to prikazano propagandno političkim povijesnim istraživanjima. Što još reći o Hrvatskoj? Što još misliti o državnim institucijama koje sumanuto poriču istražene i dokumentirane istine o vlastitoj zemlji i ljudima te marginaliziraju one stručnjake koji tu istinu traže, poštuju i zastupaju? U čijim je rukama naša Država?

Pokušajmo dokučiti kome ide na korist ovakva situacija.

Nalazimo više "čimbenika" koji su svi tijesno povezani, djeluju koordinirano i zajednički. „Čimbenici" znaju da mogu nastaviti kontrolirati cijelu Državu samo ako poput hijena i najmanju banalnost prekvalificiraju i preuveličaju u krimen koji se zove ustaše i NDH. Samo onda „čimbenici" mogu rastvarati svoj kišobran da bi zaštitili vlastite laži koje neprekidno i ustrajno ponavljaju, a to je njihova navodna borba protiv ustaštva. Ta „prljava igra" odvija se po jednom te istom scenariju. Država Hrvatska ne raste, gubimo stanovništvo, gospodarstvo grca u kojekakvim problemima i snažno stagnira, kriza na sve strane… ali "prljava igra" je apsolutni prioritet, uvijek mora biti u prvom planu.

Niti korona virus, niti pandemija ne može spriječiti komemoraciju u Jasenovcu, pa makar se svi koji u tome sudjeluju zarazili – jer jasenovački Mit se mora održavati, on je pitanje života ili smrti, njegovi prenapuhani, lažirani podaci i podmetnute retuširane fotografije su ta važna „brnjica" kojom se desetljećima čepe usta Hrvatima i koja su bila tako čvrsto jamstvo zlokobne „hrvatske šutnje".

Zamislite kako bi bili sretni Talijani kada bi ozbiljno istraživanje dokazalo da nije istina da je u Sloveniji u 29 mjeseci fašističke okupacije ubijeno 13.000 Slovenaca! Ili zamislite Srbe kad bi se dokumentirano otkrilo da nije istina da je Srbija proglašena Judenfrei 1942. godine. Međutim to su povijesne istine, a mi kojima je političko-propagandno povijesnim istraživanjima nametnuta u svemu višestruko preuveličana odgovornost ne podržavamo istraživanja koja žele dokazati pravu istinu.

Većina se naših aktualnih političkih elita ponaša kao da bi čak bile sretnije kada bi se istraživanjem dokazalo da je stvarno u Jasenovcu pobijeno 700 tisuća ljudi. I utome je sva naša kontradikcija koja nas ne želi osloboditi okova prošlosti.


 

 

 

 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : HDZ neće sa Škorom, a s kim hoće?

HDZ neće sa Škorom, a s kim hoće?

25.5.2020. | 22:28
HDZ uporno ponavlja da neće sa Škorom,ali se postavlja pitanje s kime želi? Znači li to da i dalje želi koaliciju sa HNS-om, lijevom opcijom i SDSS-om Milorada Pupovca koji optužuje Tuđmana da je etnički očistio Hrvatsku? Ili HDZ koji vidi da Škori raste potpora pokušava optužbam
Likaplus.hr : Škoro: Utvrditi pravu istinu o Jasenovcu

Škoro: Utvrditi pravu istinu o Jasenovcu

22.4.2020. | 20:58
Na današnji dan važno je podsjetiti kako se o Jasenovcu desetljećima nije smjelo istraživati, a prvi hrvatski predsjednik je zbog hrabrosti da preispituje tu temu završio u zatvoru. Stoga nam je dužnost, i tri četvrt stoljeća nakon sramotnog razdoblja, podsjećati na nj i boriti
Likaplus.hr : Pupovac sretan što Penava nije izabran

Pupovac sretan što Penava nije izabran

17.3.2020. | 8:22
Pupovac je oduševljen i zrelošću članova HDZ-a koji su izabrali Plenkovića. Pupovac je iznimno zadovoljan što su članovi HDZ-a odlučili da ne izaberu Penavu, gradonačelnika Vukovara za zamjenika HDZ-a. Evo HDZ-ovci, radujete se zajedno sa SDSS-om i Miloradom Pupovcem što niste iz
Likaplus.hr : Plenković nervozan  i bahat u sučeljavanju

Video sučeljavanje

Plenković nervozan i bahat u sučeljavanju

14.3.2020. | 20:40
(VIDEO) Kovač Plenkoviću na sučeljavanju: ‘U vrijeme kada je padao Berlinski zid, g. Plenković kao maturant citirao je Kardelja, Marxa…’
Sučeljavanje Plenković-Kovač
Likaplus.hr : Odgodite svoja putovanja

Stožer civilne zaštite

Odgodite svoja putovanja

13.3.2020. | 23:29
Likaplus.hr : Popis stanovništva po receptu SDSS-a

I u Korenici

Popis stanovništva po receptu SDSS-a

2.3.2020. | 8:54
Popis stanovništva po receptu SDSS-a i Milorada Pupovca
Popis stanovništva po receptu SDSS-a i Milorada Pupovca
Likaplus.hr : Plenkovićevu timu izruguju se sami hadezeovci

Na društvenim mrežama

Plenkovićevu timu izruguju se sami hadezeovci

22.2.2020. | 22:15
“Plenkovićev tim za vladanje Hrvatskom” Na fotografiji “Plenkovićev tim za vladanje Hrvatskom” su Plenković, Davor Božinović i koalicijski partneri Milorad Pupovac iz SDSS-a i Ivan Vrdoljak iz HNS-a.
Likaplus.hr : Ustavni sud i Šeparović ne misle na djecu

Važan im je LGBT aktivizam

Ustavni sud i Šeparović ne misle na djecu

8.2.2020. | 6:34
Likaplus.hr : Narod želi stabilnu treću opciju

Ni HDZ niti SDP

Narod želi stabilnu treću opciju

20.1.2020. | 9:05
Narod želi stabilnu treću opciju. niti HDZ niti SDP
Likaplus.hr : Povrat Šarengradske Ade

Povrat Šarengradske Ade

11.1.2020. | 7:51
Šarengradska Ada uvijek bila hrvatska
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :