Srijeda , 30.11.2022. | 18:58

Pretraživanje

Politika

Objavljeno: 27.10.2022. u 16:14
Prikaza: 97
Autor: Likaplus

Međunarodna kriza zahtjeva

Odgovori na lokalnoj razini

LS Županija :  Odgovori na lokalnoj razini

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe: Međunarodna kriza zahtjeva odgovore lokalne razine

U Strasbourgu se od 25. do 27. listopada održava plenarno zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe na kojemu sudjeluju predstavnici hrvatske delegacije: Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije, Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije i Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Uz aktualne teme vezane za lokalnu i regionalnu samoupravu, tematsku okosnicu zasjedanja čini rat u Ukrajini. Održana je rasprava o ratu Ruske Federacije protiv Ukrajine, uz online sudjelovanje gradonačelnika Kijeva, Vitalija Klitschka i ukrajinskog ministra za zajednicu i teritorijalni razvoj Oleksija Chernyshova. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe je u ožujku 2022. godine donio deklaraciju kojom se žali zbog gubitka života i razaranja izazvanih ruskom agresijom i poziva Ruska Federacija da odmah i bezuvjetno prekine svoj rat u Ukrajini.

Osam mjeseci od početka rata u Ukrajini pokazalo se da međunarodna kriza izazvana ratom ima snažne lokalne reperkusije, zbog čega je potrebno nastaviti inzistirati s rješenjima na lokalnoj i regionalnoj razini. „Kroz prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine u Gospiću prošlo je 1093 ljudi, od kojih je trajno zbrinuto 700. Škole u Ličko-senjskoj županiji pohađa 111 djece iz Ukrajine, a trajno smo zaposlili 52 Ukrajinaca, odnosno stotinjak za vrijeme sezone", ističe župan Ličko-senjske županije Ernest Petry.

U debatu o statusu žena i djeca izbjeglica uključila se gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, podsjećajući da je rat u Ukrajini sličan ratu koji je u Hrvatskoj počeo u Pakracu u ožujku 1991. godine. „Danas u Hrvatskoj boravi oko 18.400 izbjeglica iz Ukrajine. Vodimo brigu o njihovom zdravlju, integraciji, ali i održavanju kontakata sa svojim sunarodnjacima. Pružamo im podršku kao što su tečajevi jezika, formalno priznavanje vještina i, što je još važnije, pomoć oko usluga čuvanja djece kako bi mogli raditi izvan kuće. Osiguravamo da sva djeca imaju svoje mjesto u vrtiću i školi. Dajmo sve od sebe da se pobrinemo za izbjeglice, posebno za žene i djecu jer svi imamo zajednički cilj – spasiti živote i izgraditi sigurniju i bolju budućnost za toliki broj ljudi protjeranih iz svojih domova", ističe Blažević.

U nastavku sjednice, u debatu o regionalnim identitetim i isticanju važnosti dijaloga, Odboru za regije obratio se zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, kojoi je pozdravio Odbor ispred hrvatske delegacije, a posebne pozdrave uputio ukrajinskoj delegaciji i prijateljskom ukrajinskom narodu. Govoreći o regionalnom identitetu, istaknuo je da je on izuzetno važan za svaku općinu, grad i županiju, a onda i za državu u cjelini. "Svaka županija i država ima svoj identitet i na njemu treba raditi jer u konačnici je upravo to bogatsvo i čini jednu županiju i državu prepoznatljivom. U Hrvatskoj, ali i u mojoj, Zagrebačkoj županiji, prepoznatljivim nas čini upravo identitet koji imamo, a to je prije svega turizam, sport i bogata kultura. Cilj svih nas treba biti da se uključi što više građanki i građana na jačanju lokalnog i regionalnog identitea u svojim sredinama", zaključio je Kolarec.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Povezao Vukovar i Mariupolj, Buču i Gospić

Ruslan Stefančuk

Povezao Vukovar i Mariupolj, Buču i Gospić

26.10.2022. | 21:05
Likaplus.hr : Obuka za Ukrajince u Hrvatskoj

Priopćenje župana Petryja

Obuka za Ukrajince u Hrvatskoj

20.10.2022. | 7:08
Likaplus.hr : Izgradnja MC Domovinskog rata LSŽ

Potpisan Ugovor

Izgradnja MC Domovinskog rata LSŽ

13.10.2022. | 10:16
Likaplus.hr : Ivica Kovačević Ico umjesto Nikole Šimunića

Priopćenje stranke LiPO

Ivica Kovačević Ico umjesto Nikole Šimunića

8.9.2022. | 14:40
Likaplus.hr : Sastanak Medveda i ukrajinskog veleposlanika

Bujanec komentirao

Sastanak Medveda i ukrajinskog veleposlanika

18.7.2022. | 11:29
Likaplus.hr : Vladin partner na derneku u Banja Luci

Karamarko razočaran

Vladin partner na derneku u Banja Luci

12.1.2022. | 8:55
Likaplus.hr : Čišćenje snijega u Gospiću -zadovoljavajuće

Priopćenje stranke LiPO.

Čišćenje snijega u Gospiću -zadovoljavajuće

11.1.2022. | 21:53
Likaplus.hr : Buhine kuće: Obilježena 28. godišnjica zločin

Buhine kuće: Obilježena 28. godišnjica zločin

10.1.2022. | 7:48
BIH,Buhine kuće: Obilježena 28. godišnjica zločina za koji nikada nitko nije odgovarao
BIHBuhine kuće: Obilježena 28. godišnjica zločina za koji nikada nitko nije odgo
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Birovača (Mamac).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 15:00 sati

01.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

02.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Bilaj i to : kbr. 20,35,40,42,78,111,8792,88,86,79,36,34,100,98,97,96,95 i 89.

 

Povremeni prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :