Ponedjeljak , 10.8.2020. | 21:33

Pretraživanje

Obrazovanje

Objavljeno: 5.10.2017. u 13:15
Prikaza: 1677
Autor: Likaplus

SKAC

Tvoja šansa-3D formacija

LS Županija : Tvoja šansa-3D formacija

3D formacija – tvoja šansa, tvoja zrelost!

Biti svet. Biti potpun. Biti autentičan. Već i samo Biti!, danas je velik izazov.

Pozvani smo biti. Pozvani biti sve to: sveti, cjeloviti, autentični. Već 2 tisućljeća Krist poziva, nudi, garantira, omogućuje: posvećenje. Već 2 tisućljeća svijet zaglušuje taj poziv bukama ispraznosti, gramzljivosti, mlakosti, straha, laži, nepravde. Ma kako god se mijenjao stil života kroz stoljeća, za čovjeka izazov je uvijek isti: Kako odgovoriti na poziv? Kako živjeti puninu? Kako biti sretan? Kako do svetosti? Crkva je iznjedrila mnoge svece, puteve i metode. Neki sveci poznati su široj javnosti. Još ih je više koji su umrli u skrovitosti, živeći živote ponizno, kreposno i posvećeno, žrtvujući se i boreći, ljubeći pošto poto.

Jedna moderna inačica nastojanja oko svetosti programi su 3D formacije. Studentski katolički centar Palma mjesto je za one koji žele više, koji žele k Bogu po ljubavi prema čovjeku. Već šestu godinu za redom nudi program 3D formacije kao svojevrstan trening koji za cilj ima postizanje zrelosti. Desetljeće iskustva rada s mladima, a posebno intenzivno kroz kamp Modrave, pokazalo je da za cjelovito sazrijevanje osobnosti nisu dovoljne samo kateheze. Kakav odnos s Bogom čovjek ima najjasnije se očituje kroz njegov odnos prema sebi i drugima. Za njega je važno rasti, tesati se i graditi kroz međuljudske odnose, zato je tu grupni rad. Uz sve ono što učimo o nama i našoj vjeri, važno je imati prakse. Tako smo došli do modela koji uz znanje nudi iskustvo; uz slušanje sudjelovanje; uz nauk vjere društvene eksperimente; uz kontemplaciju omogućuje akciju, i obrnuto! Trogodišnji model koji omogućuje čovjeku sazrijevanje na području duše, duha i društva:

·Prva godina koju zovemo „ISTINA" za cilj ima izgradnju karaktera kroz kreposti. Uz nagovore koje drže isusovci i laici, mladi u grupama zajedno otkrivaju svoje vrijednosti, pomažu jedni drugima upoznati se bolje, te zajedno razmatraju Božju riječ. Za rast u zrelosti nije dovoljna teorija i grupno dijeljenje pa će zato od ove godine grupe povremeno imati eksperimente – male zajedničke praktične vježbe koje će služiti kao team building ali i prilika za učenje nekih važnih životnih vještina. Ovaj program baš je za dušu, da je očisti i izgradi, a obzirom na razboritost, jakost, pravednost i umjerenost, te sve srodne kreposti: od poniznosti do uzdržljivosti. To je dakle prvi D: duša.

·Drugu godinu zovemo „PUT" jer se temelji na ignacijanskoj duhovnosti. Sv.Ignacija nazivali su Hodočasnikom i njegov život već je svojevrstan putokaz kako bliže Bogu. Ovaj program nudi temelje zdrave duhovnosti u prvom dijelu akademske godine. Nakon nagovora (o svrsi, slobodi, grijehu, oprostu, križu, patnji…) mladi u grupama dijele iskustva i zajednički mole metodom lectio divina. Drugi semestar počinje individualan rad kroz same duhovne vježbe u svakodnevici, a uz pratnju duhovnih voditelja jednom tjedno. Konačno, zadnjih nekoliko susreta ide za time da mladi koji su u vježbama snažnije se opredijelili za Krista sada konkretno prepoznaju svoje mjesto u Crkvi i društvu, ili se s većim žarom daju tamo gdje već jesu.

·Treća godina ima za cilj omogućiti mladima uspostaviti odnos prema svijetu i odgovoriti na njegove potrebe po načelu pravednosti. Ovaj program zovemo ŽIVOT: da se ohrabrim i idem svijetu dati sebe, kao što je Krist svoj život za mene položio. Sudionici se organiziraju u interesne skupine, najčešće na području evangelizacije, umjetnosti, kulture i stvaralaštva, društvenog zagovaranja, djela milosrđa kroz Volonterski centar SKAC, te u logističkoj pripremi hodočašća i kampova.

Većina mladih u Hrvatskoj nezadovoljna je društvom u kojem živi, a da bi se ono mijenjalo trebamo početi od sebe. 3D je program koji nudi zdravo okruženje i kvalitetne sadržaje, a zamišljen je kao jedna odskočna daska za zrelo življenje kršćanskih vrijednosti u Crkvi i društvu. Ako želiš promjenu, 3D formacija je baš za tebe. Pohađati sva tri programa slijedom kako je zamišljeno, ili samo jedan, sukladno potrebi i poticaju koji imate – to je najbolje razlučiti u inicijalnom razgovoru nakon što se prijavite.

Program se provodi u Splitu i Dubrovniku, a od ove godine i u Osijeku. Za prijave na 3D formaciju u Zagrebu sve potrebne informacije i prijavnice za svaki od programa (Istina, Put, Život) možete naći na mrežnim stranicama: www.skac.hr ili na društvenim mrežama: SKAC Palma.

Ovogodišnji trailer: 3D FORMACIJA

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Film i knjiga ‘Koliba’ kao umijeće Michelange

Film i knjiga ‘Koliba’ kao umijeće Michelange

8.5.2020. | 7:54
Film i knjiga ‘Koliba’ kao umijeće Michelangela.
Likaplus.hr : Čovjek i smisao života:ZA ŠTO/KOGA živjeti?

Viktor Frankl

Čovjek i smisao života:ZA ŠTO/KOGA živjeti?

15.4.2020. | 18:26
Iz boravka u logoru stekao je iskustvo da ljudi mogu biti neopisivo zli, ali i neopisivo dobri. Za preživljavanje u uvjetima koncentracijskog logora bilo je od presudne važnosti,da si osoba zna odgovoriti na pitanje – zašto (zbog koga ili čega) želi preživjeti?
Likaplus.hr : Oprez debeli muškarci, korona vas ugrožava!

Potvrđeno istraživanje

Oprez debeli muškarci, korona vas ugrožava!

13.4.2020. | 9:57
Dosadašnje statistike iz britanskih odjela intenzivnog liječenja potvrđuju taj fenomen: 73 pacijenata su muškarci, a 73,4 posto ih ima prekomjernu tjelesnu težinu. Usto, kod pretilih je muškaraca uočena manja vjerojatnost ozdravljenja kad zapadnu u kritično stanje.
Likaplus.hr : HEP dijeli stipendije

HEP dijeli stipendije

14.1.2020. | 10:59
HEP raspisao natječaje za dodjelu 129 stipendija učenicima i studentima
Likaplus.hr : Filmovi  na Laudato TV

Filmovi na Laudato TV

31.12.2019. | 19:34
Obiteljska televizija Laudato TV započinje novu 2020. godinu iza ponoći s koncertom 'Progledaj srcem' održanim u svibnju 2019. pred 18 tisuća posjetitelja u zagrebačkoj Areni. Prisjetit ćemo se ovog glazbeno-duhovnog spektakla i pjevati neke od najljepših i najpoznatijih pjesama
Likaplus.hr : Učitelji poslali jasnu poruku Plenkoviću

Učitelji poslali jasnu poruku Plenkoviću

29.11.2019. | 11:41
Sindikat HSU je optužio i neke načelnike Općina koji vrše pritisak na neke učitelje da prekinu štrajk. Mišljenje učitelja je da Plenković SVJESNO ide na iscrpljivanje učitelja da sami odustanu od štrajka
Likaplus.hr : Cijela Hrvatska štrajka

Utorak,19.11.2019.

Cijela Hrvatska štrajka

18.11.2019. | 20:23
Mogu li roditelji spasiti štrajk? Mogu, tako da se solidariziraju s učiteljima i ne pošalju svoju djecu sutra u školu. U tom slučaju niti učitelji koji ne štrajkaju ne bi mogli raditi. A nitko im ne bi oduzeo od plaće radi štrajka. Navodno se na društvenim mrežama već stvaraju
Likaplus.hr : Što učitelji traže?

Što učitelji traže?

31.10.2019. | 16:43
Na slici imate koeficijente dužnosnika. Svaki koeficijent se množi sa osnovicom, a osnovica je od 1.rujna 2019. 5.695,87kn Sada učitelji imaju do 1,32, a dužnosnici ? Pogledajte i pomnožite s koeficijentom i dobit ćete bruto plaću.
Likaplus.hr : U ponedjeljak štrajk učitelja u Lici

U ponedjeljak štrajk učitelja u Lici

31.10.2019. | 8:38
Dvije trećine ih smatra da su nastavnici premalo plaćeni za odgovoran posao (65,5%), a 19,3% u njemu vidi borbu za dostojanstvo nastavnika. Ispitivanje je pokazalo da 6,3% smatra da ova Vlada, kao ni prethodne, nije fer prema nastavnicima, a njih 3,2% veće plaće vide i kao zalo
Likaplus.hr : Učitelji štrajkaju i pjevaju Plenkoviću

Učitelji štrajkaju i pjevaju Plenkoviću

15.10.2019. | 12:10
VIDEO: NASTAVNICI IZ DARDE SMISLILI ŠTRAJKAŠKI BEĆARAC Plenkoviću poručili neka da pare i pitali ga: 'Da te nije učo naučio, gdje bi sada bio?!'
Likaplus.hr : Početak školske godine u Lapcu -misa u crkvi

Početak školske godine u Lapcu -misa u crkvi

10.9.2019. | 12:28
Donj Lapac-U ponedjeljak 09.rujna u zupnoj crkvi Sv.Ivana Pavla II odrzana je Misa za pocetak skolske i vjeronaucne godine.Misu je predvodio zupnik Dino Rupcic.Zupnik je zazvao bozji blagoslov na sve djelatnike skole i vjeroucenike kojih je ove skolske godine od prvog do osmog ra
Likaplus.hr : Uf, sutra je škola, zar si spremna?

Uf, sutra je škola, zar si spremna?

8.9.2019. | 20:42
VIDEO Luka Bulić na rubu suza opjevao skori 'rastanak' s kćeri: Tuga hvata me ekstremna!
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :