Subota , 25.6.2022. | 04:37

Pretraživanje

Kultura

Objavljeno: 8.12.2021. u 22:20
Prikaza: 306
Autor: Likaplus.hr /narod hr

Smrt uslijed cijepljenja

Tko će odgovarati za smrt mladića?

LS Županija : Tko će odgovarati za smrt mladića?

Muškarac je, kako je ustanovio HALMED, razvio sindromom tromboze s trombocitopenijom, i to 12 dana nakon cijepljenja.

Taj slučaj komentirao je i Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kaić tvrdi da u Hrvatskoj cijepljenje nije obavezno, pa bi to, po njemu, bio argument zbog kojeg oštećeni cjepivom nemaju šanse za dobivanje tužbe. Kaić se pita i tko bi bio tuženik.

Protiv koga se može podignuti tužba?

Koga bi to obitelj preminulog mogla tužiti? Evo što o tome kaže odvjetnik Josip Mađarić, specijaliziran za zdravstveno pravo i naknade štete u medicini.

"Da, to je nagradno pitanje. Po mojem mišljenju, radi se o dvije strane. Prva je sam proizvođač cjepiva, a druga institucija je država koja je cjepivo naručila, kupila i distribuirala”, kaže Mađarić. Ističe da bi na mjestu obitelji preminulog muškarca bio optimist što se tiče moguće tužbe.

"HALMED je proveo dosta ozbiljnu istragu o cijeloj priči i s vrlo velikom vjerojatnošću može se tvrditi da je smrt tog čovjeka povezana s cjepivom. Ako polazimo s te pozicije, postoji vrlo velika šansa da oni u sporu dobiju naknadu štete za smrt člana obitelji”, dodaje.

Smatra da obitelj treba tražiti naknadu štete, i to objedinjeno, i od proizvođača cjepiva i od Republike Hrvatske.

"Najprije ide zahtjev u mirnom postupku za naknadu štete u cilju postizanja nagodbe. A ako to neće ići, a sumnjam da će se postići nagodba, ostaje privatna tužba”, pojašnjava odvjetnik.

Informirani pristanak

Spominje jednu stavku koja je vrlo važna, a to je informirani pristanak. Riječ je o izjavi u kojoj pacijent potpisuje da je upoznat s medicinskim zahvatom i da je upoznat s mogućim nuspojavama. Takav tip pristanka pacijenti u hrvatskom zdravstvenom sustavu potpisuju prilikom svakog medicinskog zahvata, počevši od lokalne narkoze, recimo kod zubara. No, informiranog pristanka prije cijepljenja nema u Hrvatskoj, iako mnoge zemlje ne cijepe bez tog papira.

"Pitanje je jesmo li svi mi koji smo primili cjepivo na adekvatan način upoznati s mogućim nuspojavama, pa i onima koje mogu dovesti do smrtne posljedice. Mišljenja sam da ovakva upozorenja koja se šalju putem medija ne zadovoljavaju pravnu formu informiranog pristanka. Ovo što čujemo u medijima nije standard valjanog informiranog pristanka”, ističe Mađarić.

Potvrđuje da na punktovima za cijepljenje građane nitko ne traži potpisivanje informiranog pristanka. To je definitivno vjetar u leđa mogućim tužbama zbog nuspojava.

"U ovom slučaju ne bi se mogao dio rizika prebaciti na pacijenta. Rizik pada na državu koja je kupila i distribuirala cjepivo te proizvođača”, dodaje.

No, postoji još nekoliko bitnih komponenti.

Proizvođači cjepiva se u tajnim ugovorima ograđuju od odgovornosti

Naime, ugovori između proizvođača cjepiva i Europske komisije, koja u ime država članica Europske unije naručuje cjepivo, tajni su. "Iako su ti ugovori tajni, prema informacijama kojima raspolažem, a koje su dosta provjerene, u svim tim ugovorima stoji da se proizvođači ograđuju od odgovornosti, s obrazloženjem da se radi o prekratkom vremenskom razdoblju da bi se mogle znati nuspojave”, otkriva Mađarić.

Unatoč tome, smatra da to nema utjecaja na treću stranu, a to su potencijalno oštećeni građani.

"U ovom slučaju mi smo treća strana te ugovor između proizvođača i uvoznika ne smanjuje naša prava prema proizvođaču. Pitanje tog ugovora i tajnih klauzula pitanje je pravnog odnosa proizvođača i uvoznika i ne dira naša prava prema proizvođaču. Kako će se oni međusobno obračunati, ne može ići nama na teret. To je njihova stvar.

U svakom slučaju, prema našem zakonu, a i po međunarodnim propisima, mi bismo kao pacijenti imali pravo potraživati naknadu štete i od proizvođača i od uvoznika, tj. distributera, a to je RH. S obzirom na to da nemamo informirani pristanak, mislim da se ne može ni dio rizika prebaciti na pacijenta”, naglašava.

Cijepljenje nije obavezno, pa država s tim nema veze?

Na pitanje ima li veze s tužbama činjenica da u Hrvatskoj nije obavezno cijepljenje, što epidemiolog Kaić smatra bitnim za tužbe, Mađarić smatra da to nema veze. "Država je uvoznik, stavlja nam na mogućnost da se cijepimo i mora biti svjesna svoje odgovornosti. Činjenica da cijepljenje nije obavezno ne abolira državu, ne oslobađa je od odgovornosti”, zaključuje Mađarić.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : "Lijepo mi je s tobom,znaš"

"Lijepo mi je s tobom,znaš"

9.3.2021. | 11:03
Pridružite se online projekciji filma "Lijepo mi je s tobom, znaš” i sudjelujte u raspravi o filmu u nedjelju navečer te tako zajedno s nama obilježite Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.
Pridružite se online projekciji filma "Lijepo mi je s tobom, znaš” i sudjelujte
Likaplus.hr : Jedne kišne večeri 1915....

Jedne kišne večeri 1915....

4.6.2020. | 21:18
Jedne tmurne, kišne večeri, u travnju 1915. godine, Hans Leip, gardijski pješak i hamburški pjesnik čuvao je stražu ispred berlinske vojarne. Prvi svjetski rat bijesnio je Europom, a Leip je sljedećeg jutra trebao biti prebačen na front u Karpate. Prije odlaska želio je još sam
Likaplus.hr : Glazba i svakodnevni život

Glazba i svakodnevni život

12.5.2020. | 8:58
Glazba je sastavni dio čovjekovog svakodnevnog života i kulture od prvih civilizacija do danas. Za Schopenhauera je lijepa glazba "kupelj duha".
Likaplus.hr : Otkud naziv "žuti tisak"?

Otkud naziv "žuti tisak"?

15.4.2020. | 19:08
Likaplus.hr : Monografija o Matošu

Monografija o Matošu

5.11.2019. | 19:24
Likaplus.hr : Laik, a tako s ljubavlju piše o Euharistiji

Laik, a tako s ljubavlju piše o Euharistiji

22.9.2019. | 9:25
Uskoro u nakladi Figulus-Medije iz tiska izlazi drugo izdanje knjige o Svetoj Misi autora Josipa Lončara, glavnog urednika časopisa „Book“, koji možete kupiti na svim kioscima. Za ovo izdanje predgovor je napisao kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, koji je uj
Likaplus.hr : Počinje prijava na Darfest

Festival zabavne glazbe

Počinje prijava na Darfest

13.9.2019. | 21:21
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja općine Brinje da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja Žuta Lokva i Blažani.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :