Petak , 2.12.2022. | 04:55

Pretraživanje

Kultura

Objavljeno: 4.6.2020. u 21:18
Prikaza: 954
Autor: Likaplus/Ivan Remeta (Johnny)

Jedne kišne večeri 1915....

LS Županija : Jedne kišne večeri 1915....

Jedne tmurne, kišne večeri, u travnju 1915. godine, Hans Leip, gardijski pješak i hamburški pjesnik čuvao je stražu ispred berlinske vojarne.

Prvi svjetski rat bijesnio je Europom, a Leip je sljedećeg jutra trebao biti prebačen na front u Karpate.

Prije odlaska želio je još samo jedno – poljubac za oproštaj od neke djevojke. I dobio je čak dva – jedan od djevojke po imenu Lili koja je radila kao ispomoć u kuhinji, a drugi od medicinske sestre Marleen.

Mladi vojnik volio ih je obje. Toliko da ih je u pjesmi koju je napisao spojio u jednu osobu: Lili Marleen.

Papirić na kojem je zapisao stihove godinama je držao u ladici.

Tek 20 godina kasnije ponovno ga je pronašao, dodao još dva stiha i objavio u svojoj zbirci pjesama 1937. godine. (pod naslovom „Pjesma mladog vojnika na straži")

Tekst je prvo uglazbio on sam, nešto kasnije Rudolf Zink i na kraju Norbert Schultze (1938) https://youtu.be/9qibSFwcm7Q

S obzirom na to da je pjesma izvorno napisana na njemačkom jeziku, uskoro je prevedena na engleski, a zatim i na više od 48 jezika, uključujući francuski, ruski, talijanski i hebrejski. (Britanci su je na ratištu u Africi čak proglasili svojom pjesmom – "Eighth Army Song”.)

Njemačka varijanta snimljena je 1939. godine u izvedbi Lale Andersenhttps://youtu.be/8btnYYDbkqQ, a verziju na engleskom jeziku pjevala je Marlene Dietrich. https://youtu.be/hZAV4hsP5WU

- Tijekom Domovinskog rata često se vrtila pjesma Lili Marleen s prijevodom "Čekam te". https://youtu.be/0wxjsZBhizc Hrvatsku obradu izvele redom: Suzana Nikolić, Urša Raukar, Anja Šovagović Despot, Barbara Nola, Alma Prica, Doris Šarić i Branka Cvitković.

Zanimljivosti;

O tome kako se pjesma proslavila postoje dvije relativno slične verzije. Prema prvoj po zauzeću Beograda formirana je vojna radio stanica Beograd. U sklopu programa emitirane su ploče sa kojima se raspolagalo, a među malobrojnima je svirana i tamo pronađena ploča „Lili Marlen".

Druga verzija kreće iz Francuske gdje je Karl-Heinz Reintgen sudjelovao u Rommelovoj jedinici. Svake su večeri njegovi prijatelji slušali istu melodiju koja im se sviđala... ( premda ministar propagande Joseph Goebbels nije bio suglasan s tematikom Lili Marlene jer je to bila sentimentalna, a ne borbena pjesma. Vojnici ipak nisu zaboravili pjesmu „Lili Marleen" i Lale Andersen, koja je postala poznata i kao „vojnički anđeo" („Engel der Soldaten"), pa je beogradska vojnička radiopostaja bila zatrpana pismima brojnih vojnika koji su tražili izvođenje te pjesme. Suočen s velikom popularnošću pjesme i njezine izvođačice, Goebbels je popustio i dopustio je njezino daljnje izvođenje, i to nove inačice koja je zvučala nešto „vojničkije" i bila je snimljena na njegov zahtjev godine 1942. Kada je postrojba prebačena na afričko bojište Reintgen je kao poručnik dobio službu voditelja vojne radio postaje Beograd.(Tadašnji signal Soldatensender Belgrad pokrivao je većinu Europe i Mediterana.

U spomen na svoju jedinicu puštao je tu pjesmu svake večeri u 21.57 sati. Pjesma se ubrzo proširila na druge radio stanice.

Svoj je pogled na priču o toj pjesmi i njezinoj pjevačici u Drugom svjetskom ratu godine 1981. dao i poznati njemački filmski redatelj Rainer Werner Fassbinder u istoimenom filmu. https://youtu.be/iD8eThzIGqk

Umjesto zaključka;

Svaki rat prate vojnička glazba i pjesme prirasle srcima vojnika. Najčešće su to stihovi koji su odraz želje njihovih skladatelja i pisaca da njihovi uraci i sami postanu snažno oružje u borbi koju vodi njihova ratujuća strana.

Pisac jednog članka objavljenog potkraj studenoga 1942. u talijanskom polumjesečniku "Tempo" napisao je da je to „omiljena i sjetna" pjesma koju „kroz kazališta, gramofonske ploče i krugoval pjeva neumorni ženski glas" i u „kojoj se nikada ne spominje rat.

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

*Ivan Remeta (Johnny) čovjek je široka spektra znanja i interesiranja. Mediji ovoga intelektualca predstavljaju kao filozofa, umjetnika, esejista, glazbenog i filmskog kritičara, buntovnika. Interesira ga sve i zato se neprestano educira i o svemu kritički promišlja. Svakako je intrigantna osoba, nepredvidljiva. Često se predstavlja metodom negacije: kazuje ono što nije. "Ono što jesam, usprkos svemu - jesam slobodan čovjek". Nadimak Johnny dobio je zbog istoimene pjesme grupe Vaya Con Dios. Ivanu možete pisati na e-mail: ivan.remeta@yahoo.com

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Tko će odgovarati za smrt mladića?

Smrt uslijed cijepljenja

Tko će odgovarati za smrt mladića?

8.12.2021. | 22:20
Likaplus.hr : "Lijepo mi je s tobom,znaš"

"Lijepo mi je s tobom,znaš"

9.3.2021. | 11:03
Pridružite se online projekciji filma "Lijepo mi je s tobom, znaš” i sudjelujte u raspravi o filmu u nedjelju navečer te tako zajedno s nama obilježite Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.
Pridružite se online projekciji filma "Lijepo mi je s tobom, znaš” i sudjelujte
Likaplus.hr : Glazba i svakodnevni život

Glazba i svakodnevni život

12.5.2020. | 8:58
Glazba je sastavni dio čovjekovog svakodnevnog života i kulture od prvih civilizacija do danas. Za Schopenhauera je lijepa glazba "kupelj duha".
Likaplus.hr : Otkud naziv "žuti tisak"?

Otkud naziv "žuti tisak"?

15.4.2020. | 19:08
Likaplus.hr : Monografija o Matošu

Monografija o Matošu

5.11.2019. | 19:24
Likaplus.hr : Laik, a tako s ljubavlju piše o Euharistiji

Laik, a tako s ljubavlju piše o Euharistiji

22.9.2019. | 9:25
Uskoro u nakladi Figulus-Medije iz tiska izlazi drugo izdanje knjige o Svetoj Misi autora Josipa Lončara, glavnog urednika časopisa „Book“, koji možete kupiti na svim kioscima. Za ovo izdanje predgovor je napisao kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, koji je uj
Likaplus.hr : Počinje prijava na Darfest

Festival zabavne glazbe

Počinje prijava na Darfest

13.9.2019. | 21:21
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Birovača (Mamac).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 15:00 sati

01.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

02.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Bilaj i to : kbr. 20,35,40,42,78,111,8792,88,86,79,36,34,100,98,97,96,95 i 89.

 

Povremeni prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :