Četvrtak , 28.10.2021. | 20:22

Pretraživanje

Kultura

Objavljeno: 5.2.2019. u 23:38
Prikaza: 1119

Komunistički zločini

Istinom do pomirbe

LS Županija : Istinom do pomirbe

Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizma u BiH organizira Memento književno-glazbenu večer uz izložbu knjiga o temi komunističkoga totalitarizma ISTINOM DO POMIRBE dana utorak, 12.veljače 2019. od 19,00 sati u maloj dvorani i holu HD hercega Stjepana Kosače, Mostar.

U programu sudjeluju renomirani književnici, povjesničari, autori, novinari i glazbenici koji su svojim djelima zainteresirali širu javnost i otvorili prozore istine, zalažući se za nedovoljno zastupljene teme o totalitarizmima, a posebno o komunističkom režimu koji je ostavio najveće posljedice zla na ovim prostorima.

Posjetitelji ove večeri imat će prigodu čuti profesora povijesti Antu Čuvala,književnika Miljenka Stojića, publicistu i novinara Stanislava Vukorepa, povjesničara Hrvoja Mandića i književnicu Anitu Martinac. Ulomak iz nagrađene pripovijetke o stradanju fratara u Mostaru 1945. govorit će Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela. Program će moderirati Višnja Spajić, novinarka Radiopostaje „Mir" Međugorje, a u glazbenom dijelu programa nastupit će glazbenica Lucija Zovko sa skladbom Pjesma o ljubavi i glazbenica Lucija Hrstić sa skladbom Sveti pastiri.

Također u sklopu programa organizirana je izložba knjiga autora, koji su pisali o temi komunističkog totalitarizma, stradanju naroda i posljedicama, te bacili sasvim novo svjetlo na ovu temu, a koju je nekadašnja jugoslavenska historiografija ranije obradila sukladno diktatima i interesima tada vladajuće Partije.

Većina izložbenih knjiga moći će se kupiti po promotivnoj cijeni, među brojnim knjigama posjetiteljima će biti na raspolaganju slijedeće:

˗Ante Čuvalo,Od Bleiburga do Ljubuškog - Svjedočenje preživjelih.Ljubuški-Chicago: CroLibertas, 2014.

˗Ante Čuvalo,Komunistički totalitarizam na djelu. Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945.-1952.).Chicago: CroLibertas, 2018.

˗Ante Čuvalo,Poraće (1945. - 1946.)Popis otpuštenih s državnog posla u BiH i imena amnestiranih. (brošura). Chicago: CroLibertas, 2018.

˗Ante Čuvalo,Croatian Martyrs for the Faith.Chicago: CroLibertas, 2018.

˗Ante Čuvalo,100. obljetnica pravaške saborske interpelacije 1918. - 2018. Grozote u Odesi 1916. - 1917.Chicago: CroLibertas i Zagreb:Hrvatsko žrtvoslovno društvo, 2018.

˗Florian Boras,Spomenica ljubuškim žrtvama.Ljubuški: Općinsko vijeće Ljubuški, 1998.

˗Anita Martinac, Medaljon, OMH Čitluk i Vinkovci 2015.

˗Anita Martinac, Posljednji, OMH Čitluk i Vinkovci 2016.

˗Anita Martinac, Od Franje do Franje, OMH Čitluk i Vinkovci 2017.

˗Janko Bubalo, Apokaliptični dani, OMH Mostar-Široki brijeg-Vrgorac-Čitluk 2014.

˗fra Ratimir Kordić, Fratar – narodni neprijatelj, Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće", Široki Brijeg –Zagreb 2014.

˗dr. fra Častimir Majić, U nebo zagledani, Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće", Široki Brijeg –Zagreb 2011.

˗Jozo Tomašević – Koška, Istina o ubijenoj gimnaziji, Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće", Široki Brijeg –Zagreb 2010.

˗fra Blago Karačić, Ratne i poratne uspomene 1945. - 1952.,

˗fra Jerko Karačić, Uspomene iz doba mučeništva, Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće", Široki Brijeg –Zagreb 2014.

˗ Stanislav Vukorep, Ivica Puljić i Đuro Bender, Stradanje Hrvata tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u istočnoj Hercegovini, Zagreb, 2001.

˗ Stanislav Vukorep , Preživjeli svjedoče, Zagreb 2005.

˗Vlado Bogut i Ljubo Leko,Grudski žrtvoslov, (Grude: Općina Grude, 2014.), 880.

˗ Pero Kožul, Velimir Mabić, Miljenko Stojić, Mile Lasić, Dinko Grbešić, Eugen Zeljko,Otkopana istina Širokog Brijega(iz II. svjetskog rata i poraća), Logotip Široki Brijeg 2017.

˗ Velimir Mabić, Od Širokog do Bleiburga i nazad, Logotip Široki Brijeg 2017.

˗ Časopis Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petović i 65 subraće", Stopama pobijenih

˗ te ostale knjige i promotivni materijali.

Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Istinoljubivi

Istinoljubivi

Komentirano: 6.2.2019. | 8:36

1

Ima li na ovom portalu mjesta za Liku i Ličane? Jel moguće da iz Like nitko nije bio na Bleiburgu. Ja znam barem jednoga. Treba ovo nazvat Bosna.plus da budemo načisto. Ali mogla bi to biti uvreda i za Bosance jer su priče neobjektivne. Petog veljače je bila obljetnica zločina u Širokom Brijegu kada su crveni vragovi postrijeljali 66 franjevaca bez suda i bacili ih u jamu. Zar tome nema mjesta ovdje? Nedvojbeno nema, a zašto nema? Nije valjda zato što o tome ne pišu opskurni portali koji zlorabe pridjev "hrvatski"?

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : "Lijepo mi je s tobom,znaš"

"Lijepo mi je s tobom,znaš"

9.3.2021. | 11:03
Pridružite se online projekciji filma "Lijepo mi je s tobom, znaš” i sudjelujte u raspravi o filmu u nedjelju navečer te tako zajedno s nama obilježite Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.
Pridružite se online projekciji filma "Lijepo mi je s tobom, znaš” i sudjelujte
Likaplus.hr : Jedne kišne večeri 1915....

Jedne kišne večeri 1915....

4.6.2020. | 21:18
Jedne tmurne, kišne večeri, u travnju 1915. godine, Hans Leip, gardijski pješak i hamburški pjesnik čuvao je stražu ispred berlinske vojarne. Prvi svjetski rat bijesnio je Europom, a Leip je sljedećeg jutra trebao biti prebačen na front u Karpate. Prije odlaska želio je još sam
Likaplus.hr : Glazba i svakodnevni život

Glazba i svakodnevni život

12.5.2020. | 8:58
Glazba je sastavni dio čovjekovog svakodnevnog života i kulture od prvih civilizacija do danas. Za Schopenhauera je lijepa glazba "kupelj duha".
Likaplus.hr : Otkud naziv "žuti tisak"?

Otkud naziv "žuti tisak"?

15.4.2020. | 19:08
Likaplus.hr : Monografija o Matošu

Monografija o Matošu

5.11.2019. | 19:24
Likaplus.hr : Laik, a tako s ljubavlju piše o Euharistiji

Laik, a tako s ljubavlju piše o Euharistiji

22.9.2019. | 9:25
Uskoro u nakladi Figulus-Medije iz tiska izlazi drugo izdanje knjige o Svetoj Misi autora Josipa Lončara, glavnog urednika časopisa „Book“, koji možete kupiti na svim kioscima. Za ovo izdanje predgovor je napisao kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, koji je uj
Likaplus.hr : Počinje prijava na Darfest

Festival zabavne glazbe

Počinje prijava na Darfest

13.9.2019. | 21:21
Likaplus.hr : Najveći duhovni koncert u Hrvatskoj

Povijesni koncert

Najveći duhovni koncert u Hrvatskoj

12.5.2019. | 9:24
Zagreb- Sinoć je u Areni Zagreb održan sigurno najveći duhovni koncert u povijesti Hrvatske. Naime, sinoć se okupilo 18 tisuća, uglavnom mladih, koji su skoro četiri sata pjesmom i molitvom, kratkim meditacijama slavili Isusa Krista. Mnogi su plakali od ganuća pjevajući duhovne p
Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :