Utorak , 11.12.2018. | 10:46

Gospic

vedrovedro

Temperatura

-3°

Tlak zraka

1019.7 hPa

Vlažnost

95 %

Senj

vedrovedro

Temperatura

Tlak zraka

1016.8 hPa

Vlažnost

42 %

Gospic

vedrovedro

Temperatura

-3°

Tlak zraka

1019.7 hPa

Vlažnost

95 %

Senj

vedrovedro

Temperatura

Tlak zraka

1016.8 hPa

Vlažnost

42 %

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 29.12.2017. u 18:03
Prikaza: 823
Autor: Likaplus/zadarska nadbiskupija

Zar je zločin biti za hrvatsku državu?

LS Županija : Zar je zločin biti za hrvatsku državu?

Dan 28.12. 1959. godine umro je Ante Pavelić, poglavnik Nezavisne Države Hrvatske. Umro je u španjolskom glavnom gradu Madridu. Hrvatska javnost je vrlo slabo upoznata s historiografijom razdoblja Drugog svjetskog rata, stoga danas, iz pera mostarskog biskupa dr. Ratka Perića, donosimo povijesni pregled susreta dvije osobe koje su obilježile to razdoblje: poglavnika NDH Ante Pavelića i zagrebačkog nadbiskupa, blaženog Alojzija Stepinca.

Biskup dr. Perić bio je član Mješovite komisije o blaženom Stepincu, a na jedan od prigovora pravoslavnih teologa i povjesničara da je Stepinac bio za NDH, biskup Perić je istaknuo Stepinčevu misao izrečenu na komunističkom sudu: „Zašto bi bio zločin biti za hrvatsku državu?".

Biskup Perić argumentirano je opisao izravne odnose između zagrebačkog nadbiskupa Stepinca i Ante Pavelića, poglavnika NDH, u vremenu od 1941. do 1945. g. Deset osobnih susreta i dvadeset pisama bilanca je Stepinčeva nastojanja prema Paveliću. Kardinal Stepinac je intervenirao za svaki srpski, židovski i drugi dopis ugroženoga kojeg je dobio. Stepinac je napisao dvadeset pisama direktno na adresu Pavelića. Pavelić mu nije odgovorio ni na jedno. Jednom ili dva puta je odgovorio preko nekog ureda i rekao da nije istina što je napisano, pišezadarskanadbiskupija.hr

Mons. Perić je opisao datume i situacije u kojima je Stepinac deset puta otišao Paveliću. Svaki put, osim prvog puta kad je išao čestitati na obnovljenoj državnosti, kardinal je išao kako bi za nekoga intervenirao. Pavelić zauzvrat nikad nije došao u Nadbiskupski dvor ni u zagrebačku katedralu. „Stepinac je ostao na svom mjestu. Gdje god je bio, on je bio na svom mjestu. Zato što mu je savjest na svom mjestu. Stepinac je pokazao kako je velikodušan prema potrebnima koji su se njemu obraćali za pomoć, a dostojanstven prema silnicima. Nije za njega bilo silnika. Stepinac je izravno poželio Paveliću: 'Upravljajte u pravdi i istini, kao najčvršćem temelju blagoslovljene budućnosti'. To je ostalo u Stepinčevoj rječniku i duši. Svaki put će doći, istina i pravda. Bez toga, sve je razbojništvo, kako kaže sv. Augustin" istaknuo je biskup Perić.

Na jedan od prigovora SPC-a da je Stepinac bio za NDH, hrvatsku državu, biskup je istaknuo Stepinčevu misao, „zašto bi bio zločin biti za hrvatsku državu". „To nije zločin nego izraz duboke domoljubne svijesti. Bori se za nešto što je vrijedno u ljudskom, rodoljubnom smislu. Stepinac je razlikovao državu od konkretnog režima. Stepinac je rekao: 'Hrvatska država je politički cilj svih dobrih rodoljuba. Ali ustaški i komunistički režim nisu država'. To je hrabro reći. To je rekao i na sudu. Pred komunistima je rekao, ja sam za hrvatsku državu" rekao je mons. Perić, istaknuvši Stepinčeve riječi „Neka hrvatski narod izađe na slobodne izbore, pa neka izabere komunističku Hrvatsku, ja ću je priznati. Ja priznam ono što narod hoće". „Ako ćemo demokraciju, onda ćemo tako. Stepinac poštuje kako narod kaže. Ako narod plebiscitarno hoće to, kaže, 'Bih bih ništarija da ne želim hrvatsku državu'. Nije mogao jasnije ni razgovjetnije" istaknuo je mons. Perić.

Stepinac je čestitao Paveliću na obnovi državne nezavisnosti nakon proglašenja NDH 1941. „Ništa se ne zalijeće, ne trijumfira. Dostojanstveno. Ne zna kuda će sve otići" rekao je mons. Perić. Stepinac prvi put susreće Pavelića 16. travnja 1941. g. u Banskim dvorima. Razgovor je trajao petnaest minuta. Nadbiskup mu je poželio Božji blagoslov u radu i naglasio „da se Crkva ni dosad nije miješala, niti se želi ubuduće miješati, u aktivnu politiku". „Naglasak je na aktivna. Aktivna znači: Poglavniče, ja tebi neću imenovati župane, a nemoj ti meni imenovati župnike. Međutim, Pavelić je baš to htio. U crkvi sv. Marka na Gornjem gradu htio je imenovati ličkog župnika. Stepinac kaže, ne može tako. Ovdje je nadbiskupska vlast koja ima kompetenciju imenovati. Nećemo se miješati. Nemoj ti zadirati u moje, neću ni ja u tvoje. Poštovat ćemo se. Jasno da ne može jasnije. Stepinac će jednako tako reći kralju, caru, Paveliću i Titu. Snaga Stepinca je da on ne nastupa sam. Nego kaže, iza mene je Crkva, papa, Bog, Božji zakoni. Pavelić nastupa sam" istaknuo je mons. Perić, naglasivši da je Stepinac zauzeo crkveni stav Svete Stolice.

Poštuje legitimnog predstavnika države, ali je i odmah na početku upozorio Pavelića: „Ako bismo kada morali po pastirskoj dužnosti reći otvorenu riječ, upozoriti, opomenuti, to ćemo učiniti". „Ponaša se kao nadbiskup pred zakonitim poglavarom, tko god bio, Pavelić ili Tito. Komunistima je rekao, 'Vi ste za mene vlast od 8. svibnja. Dotad kad ste bili u šumi, niste bili za mene vlast. Stepinac se ponaša korektno. Ja sam nadbiskup, ovo je zakonita vlast. Sad je takva. Ja ću se s vama rukovati, pozdraviti i obratiti se kad se budu tražila prava Crkve i vjernika. Tražit će to smiono" istaknuo je biskup Perić.

Stepinac se 1941. g. osobno zauzeo kod Pavelića za brata bačkog episkopa Irineja Čirića, Stevana, ministra prosvjete u Kraljevini Jugoslaviji kojeg su bolesnog ustaše internirale u Koprivnicu. Inače je Stevan bio sklon Hrvatima. „”Poglavnik nažalost”, piše Stepinac, "nije bio odviše sklon da popusti. Na koncu mi je rekao da će ga dati otpremiti u Srbiju. Rekao sam mu, bolje i to, nego da pogine u logoru. Kasnije nisam više ništa doznao kako je ta stvar završila”. Stepincu nije ništa javljeno niti mu je ikad išta javljeno što se učinilo" rekao je mons. Perić, istaknuvši da je Stepincu bilo zapriječeno da će se njegovi interventi smatrati sabotažom državne vlasti. "Ti rušiš državu što se boriš za Srbe, Židove. Koja svijest i savjest Stepinčeva! Stepinac ima savjest, mora odgovarati svojom savješću pred Bogom, papom” rekao je predavač.

Primivši od beogradskog nadbiskupa Josipa Vujičića pismo da se zauzme za gornjo-karlovačkog episkopa Savu Trlajića u logoru, Stepinac se tri puta s papinim legatom Marconeom osobno zauzeo za njega kod Pavelića.
"To piše Vujičić jer zna da će stradati i njegovi katolici u Beogradu. Ide se osvetnički. Ako ćete vi tako tretirati Trlajića i mi ćemo vaših 15 000 katolika u Beogradu. Ratna vremena su luda vremena” istaknuo je mons. Perić.

Stepinac je u Krašiću 1956. g. u sjećanju na svoje pohode Paveliću napisao: "Teško je bilo meni ići često k Paveliću. No, kad je bila veća stvar posrijedi, ja ću ići. Neću pisati, neću spremati tajnike, generalnog vikara. Neću ići ministru unutarnjih poslova, pravosuđu, nego ja ću ići direktno Paveliću. Vidite te odlučnosti, dobrohotnosti, plemenitosti” poručio je biskup Perić. Podsjetio je na Stepinčev zapis: "Zanimljivo je da Pavelić nikad nije bio u Nadbiskupskom dvoru od 1941. do 1945. g. Da je barem jedanput došao, alaj bi komunisti uživali i koliko bi to bio za njih argument i za njihove laži”.
"Pavelić je pazio da Stepinca ponizi koliko više može. Da ga ignorira. Nema ništa teže u životu, nego kad te netko ignorira. Taj je stav Pavelić zauzeo prema Stepincu. Kojeg cijeli svijet prizna, svi ga znaju. Samo ga on ne zna” upozorio je biskup Perić. Istaknuo je kako je Stepinac u svakoj prigodi bio "kulturan, fin, dostojanstven. Ima svoj stil, standard svoje forme. Ne preskače ih, održava to kod kralja, maršala i poglavnika”.

Biskup Perić je istaknuo i govor Stepinca ispred crkve sv. Marka u Zagrebu, uz otvaranje hrvatskog sabora, kada je Stepinac poručio: „Neka Hrvatski sabor donosi zakone poštene, koji se neće kositi sa zakonom Božjim. Da se osigura blagoslov Boga Stvoritelja. Jer pisano je, jedan je zakonodavac i sudac koji može spasiti i upropastiti. Neka donosi zakone pravedne. Gdje su jednake obveze, neka su jednaka i prava. Srbi, Židovi, Romi i Hrvati".
"Kad se takva nađe, ne mora svaki dan to ponavljati. Rekao je to na dan otvaranja Hrvatskog sabora. To je njegova ideja: jednaka prava, jednake dužnosti, svima. Za sve ljude i narode”, istaknuo je biskup Perić, dodavši da su tri karakteristike dobrog zakona: da je pošten, pravedan i moguć.
"Ključne riječi Stepinca u govoru na prvi dan otvaranja Hrvatskog sabora: poštenje, pravda, zakon, iste dužnosti, ista prava, svijest odgovornosti, suradnja, Božji sud, molitva, blagoslov. Kud ćeš više? To je projekt i program. Slušajte Stepinca” potaknuo je mons. Perić.
U reakciji na taj Stepinčev govor, Pavelić je rekao: "Neće mene ovaj balavac učiti politiku”. Nasuprot pisanju da je Stepianc jednom ili dva puta posjetio Pavelića, biskup je istaknuo da je Stepinac svaki mjesec išao k njemu zauzimati se za ugrožene.

Stepinac je 1942. g. intervenirao kod Pavelića za dvjesto pravoslavnih vjernika iz Pakraca koji su s pravoslavlja prešli na katolištvo. Pavelićeva vlast ih je pod optužbom suradnje s partizanima odvela u logor. Nadbiskup je za njih molio i upravu logora u Staroj Gradiški. Stepinac je Paveliću 1944. predao i pojedinačne molbe, uglavnom Hrvata komunista, časnika, službenika i molio pomilovanje za sve osuđenike. U toj skupini bilo je jedanaest osuđenih na smrt.
"Stepinac je stalno govorio poglavniku, ne može se živjeti i vladati bez Boga, bez Božjeg blagoslova, pravde i poštenja. Nikad nije propustio, da je imao na stolu, a da nije intervenirao” istaknuo je mons. Perić, podsjetivši na Stepinčev zapis 1956. g.: "Hvala Bogu, ali mi ne znamo za mržnju i zato opraštamo rado svima: Nijemcima, Talijanima, ustašama, partizanima. Svima, a neki su i iz naših redova. Jedno trajno stoji, Gospod Bog nikad ne gubi bitku” istaknuo je biskup Perić, naglasivši kako je Stepinac u toj rečenci podvukao riječrado.

Kad je sve išlo kraju, Stepinčev deseti i zadnji susret prije sloma NDH bio je 1945. g. Pavelić je pozvao Stepinca i rekao mu da je „tradicija da su zagrebački biskupi vršili bansku čast kad je izbila neka neprilika. Pa smatram da biste vi preuzeli i civilnu vlast u Hrvatskoj". Kako je kasnije zapisao, Stepinac je odmah tada "u duši imao gotov odgovor. Ne. Pristati na to značilo bi za nekoliko dana izgubiti život. Naslijedio si Pavelića, znači i prije si bio s njim, odgovoran si za sve. Vješala. Nije moj odgovor "Ne” bio za to da bih se ja bojao smrti. Daleko od toga. Ali radi takve stvari, kad je već sve jasno bezizgledno, ići u smrt, a ostaviti dijecezu, kler, narod, činilo mi se nerazumo. Nerazborito. I onda, komu predati vlast”.
"Time je nadbiskup sve sam protumačio, i kakav je bio njegov odnos prema Paveliću. Bio je s Isusom. Njegova načela mu je iznosio”, rekao je mons. Perić.

Na Pavelićev poziv hrvatskim biskupima da brane državu, sastao se uži odbor petorice članova HBK i izdao deklaraciju o pravu hrvatskog naroda na državu osudivši komunistička nasilja.
"I svi su potpisali. Nakon potpisa, dvojica biskupa su pobjegla, jednog su zatvorili i slomili, drugog su slomili da ga nisu zatvorili. Jedan je Stepinac! On neće biti slomljen ni za kraljevine, ni za endehazije, ni za komnuzima. To je njegova veličina. Stepinac je ostao sam na bojišnici. Kao Krist pred Poncijem Pilatom. On ne bježi. On se ne lomi. Njega se zatvara, osuđuje i u zatočeništvu umire kao hrvatski heroj i katolički mučenik. On je i hrvatski nacionalni heroj. Nije samo katolički svetac i blaženik. Kad ga se čita pod nacionalnim vidom, nadmašio je, baš što je rekao 1934. g. s prozora, "Neću se dati natkriliti u ljubavi prema hrvatskom narodu””, istaknuo je biskup Perić.

Kad je Stepinac preko radija čuo da je 1957. g. na Pavelića u Argentini izvršen atentat, nadbiskup je rekao: "Bilo bi mi žao da mu se zlo dogodi, makar se nismo u mnogome slagali. I ljutih mi je jada zadao. Bog sam može prosuditi. Ja ga više puta nisam mogao razumjeti. Kad sam mu i prigovorio, znao je reći, "Moja je savjest pred historijom mirna””.

"Stepinac je dostojanstveno očuvao sve ljudske norme, forme, manire, a pogotovo kršćanske vrline u ophođenju s poglavnikom. Jednako će s maršalom, poglavnikom, ako treba s Hitlerom i Staljinom. Dostojanstveno. Tu je njegova veličina. Nije on bezveze došao u "Sacramentum caritatis”. U svojoj postsinodalnoj pobudnici, umirovljeni papa Benedikt XVI. 2010. g. spomenuo je Stepinca u 48. broju. Papa kaže, 'Da navedemo sve koji su najdoslovnije, najveličanstvenije proveli Sveto pismo u svom životu. Papa nabraja, sv. Atanzaije, sv. Augustin, sveti ovaj, sveti onaj, bl. Alojzije Stepinac. Njega je papa uzvisio i dao mu mjesto. Tebi je mjesto u Sacramentum caritatis" poručio je biskup Perić, zaključivši molbom za Stepinčev zagovor.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mirko

mirko

Komentirano: 10.1.2018. | 11:44

1

..."HRVATSKI BRANITELJ MINISTRIMA: ‘Hvala što tjerate mene i obitelj iz države, gdje nam je bolje otići?"...
mirko

mirko

Komentirano: 6.1.2018. | 10:20

2

Opravdavanje zločina zločinom nije argument! Masovno uništavanje života/čovjeka bez obzira kako ga zvali za mene je fašizam. Sljepići ne primjećuju da smo i danas zloženi masovnom uništavanju - bave se kosturima, jamama ...
smoljanac

smoljanac

Komentirano: 4.1.2018. | 22:28

3

Zar Titova Jugoslavija nije stvorena na zločinu? Pa se pola ovih komentatora klanja Titi ko zlatnom teletu, Zar Velika Britanija nije stvorena na zločinu-kolonije...? Zar Izrael nije stvoren na zločinu? Zar Republika Srpska u Bosni nije stvorena na zločinu? Zar Amerika nije stvorena na zločinu-pobili Indijance? Zar Australija nije stvorena na zločinu-aboriđini? Zar samo NDH je stvorena na zločinu i ne smije se niti spomenuti? Ma vidi udbaša...
mirko

mirko

Komentirano: 3.1.2018. | 11:55

4

Kakva je država sa marionetskom vlasti, stvorena na zločinu? Neosviještena sitnozuba stoka veliča sve čega se pametni srame...
vukefendija

vukefendija

Komentirano: 3.1.2018. | 11:46

5

exhadezeovac, u čemu je problem? Zar Korenica mora biti Titova ili Pavelićeva? Može li biti jednostavno biti Korenica. Inače, kad bi dali Korenici ime Draža Mihailović, pod uvjetom da svi stanovnici dobivaju mjesečnu apanažu od 20 000 kuna, svi bi potpisali, a najprije oni iz prvog reda u crkvi i pripadnici HČSP, HSP i HKS-a.
exhadezeovac

exhadezeovac

Komentirano: 3.1.2018. | 0:19

6

VUKefendija, ne , sve će bit ljepše i bolje kad ti i takvi ko ti...koji sjede u općini...budu za to..kako pišu.....da bude opština...i titina korenica! jadnici!
Vukefendija

Vukefendija

Komentirano: 2.1.2018. | 23:24

7

Ako čitatelju nije jasno, ovdje vidimo epitaf samozvanom poglavniku satelitske države, fašistu i zločincu, a zatim se dokazuje razina svetosti jednog blaženika kao proporcionalna ideološkoj udaljenosti s poglavnikom. Tko je tu bio za hrvatsku državu? Aluzija je: "obojica". No pastir crkve je doista uspješno balansirao u doba rata i nitko pametan mu može što zamjeriti, dok je poglavnik bio takav da ga se svak pametan treba stidjeti.
Amerikanac

Amerikanac

Komentirano: 2.1.2018. | 11:47

8

Zar je zločin biti za hrvatsku državu? SAMO BUDALE MOGU OVAKO PITANJE POSTAVLJATI! Zločin je biti zločinac. Zločin je ubijati nevine ljude u ime ikakve države!

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : SDSS i Pupovac ne bi da se uhićuju Srbi!!!

Ratni zločini, ali..

SDSS i Pupovac ne bi da se uhićuju Srbi!!!

6.12.2018. | 19:32
Likaplus.hr : Imamo Vladu koja neprestano laže

Imamo Vladu koja neprestano laže

2.12.2018. | 14:27
(VIDEO) Dr. Markić i dr. Kanački o Kuščevićevoj i Plenkovićevoj prijevari birača: ‘Imamo vlast koja neprestano laže i opstruira referendumski proces’
Likaplus.hr : Velika blamaža gospićkog HDZ-a

Večernji list o HDZ-u

Velika blamaža gospićkog HDZ-a

25.11.2018. | 21:16
Večernji list o velikoj blamaži novoga vodstva gospićkog HDZ.a
Likaplus.hr : Mogu li biti ljudi koji su ubili moga djeda

Luka Modrić

Mogu li biti ljudi koji su ubili moga djeda

18.11.2018. | 5:48
ZADAĆNICA LUKE MODRIĆA: ‘Mogu li biti ljudi oni koji su ubili mog dobrog didu….’
Likaplus.hr : Vršili genocid nad Hrvatima u NDH

Srpska posla i propanganda

Vršili genocid nad Hrvatima u NDH

5.11.2018. | 9:32
INTERVJU Povjesničar Stjepan Lozo: U NDH su Srbi provodili genocid nad Hrvatima, a onda su ‘strašne’ ustaše optužili za zločin nad njima.
Likaplus.hr : Logor u Sisku, apsolutna laž!

doc.de Vlatka Vukelić

Logor u Sisku, apsolutna laž!

3.11.2018. | 5:27
Likaplus.hr : Na HTV-u "Mit o Jasenovcu"

Svaka čast!

Na HTV-u "Mit o Jasenovcu"

27.10.2018. | 22:28
Likaplus.hr : Vernić se bavio znanstvenim radom u Jasenovcu

Ruši se mit o Jasenovcu

Vernić se bavio znanstvenim radom u Jasenovcu

23.10.2018. | 9:36
Likaplus.hr : Evo kako Plenkovićeva Vlada voli HNS kadrove

Evo kako Plenkovićeva Vlada voli HNS kadrove

20.10.2018. | 13:33
Željko Kraljičak je potreban Plenkovićevoj Vladi s kapom petokrakom na glavi
Likaplus.hr : "100 g srbijanskog terora u Hrvatskoj!

"100 g srbijanskog terora u Hrvatskoj!

18.10.2018. | 22:45
Jakov Sedlar snimio je novi dokumentarni film "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj (Od Karađorđevića i Pribičevića do Vučića i Pupovca)" koji će 9. 10. i 11. studenog biti premijerno prikazan u Zagrebu, Splitu i Zadru. To je bio i povod za naš razgovor s poznatim hrvatskim
Likaplus.hr : "Mit o Jasenovcu" sve se više razotkriva

Roman Ljeljak

"Mit o Jasenovcu" sve se više razotkriva

27.9.2018. | 22:38
(VIDEO) Roman Leljak: ‘Djeca s Kozare pokopana na Mirogoju, a vode se na popisu jasenovačkih žrtava’
Likaplus.hr : Hrvatski pravoslavci traže priznanje

Hrvatski pravoslavci traže priznanje

26.9.2018. | 22:22
Zadnje desetljeće mi pravoslavci u Hrvatskoj pokušavamo dokazati vlastima kako u RH postoje Hrvati-pravoslavci unatoč nametnutoj srpsko-jugoslavenskom obrazcu po kojem su svi pravoslavci Srbi. Tako svi stavljamo naglasak na to da je na popisu stanovništva iz 2011. bilo 16647 Hrva
Likaplus.hr : Plenković će opstruirati Kolindinu kampanju

Milinović gostovao u Bujici

Plenković će opstruirati Kolindinu kampanju

20.9.2018. | 0:03
Plenković će opstruirati predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović. Kuščević je spreman na sve da ne dođe do referenduma
Likaplus.hr : Plenković je čovjek s dva morala

Zdravko Tomac

Plenković je čovjek s dva morala

6.9.2018. | 9:23
Likaplus.hr : Branitelji ne dopuštaju " srpske Ojkače"

Branitelji ne dopuštaju " srpske Ojkače"

25.8.2018. | 14:59
BRANITELJI PROTIV OJKAČE: ‘Pjevali su o ubojstvu Tuđmana i Bobetka, danas to zovu kulturnom baštinom’ – video
Likaplus.hr : Thompsonova pjesma na prosvjedu u Puli

Thompsonova pjesma na prosvjedu u Puli

24.8.2018. | 18:00
Atmosfera je uzavrela. Thompson se ori Bulevarom. Radnici idu prema upravi i pjevaju stihove Thompsona "Lijepa li si" Skandirali su i vulgarno Jakovčiću iz IDS-a
Likaplus.hr : Djecu smiješ odbiti, ali homoseksualce NE

Iznajmljivanje

Djecu smiješ odbiti, ali homoseksualce NE

12.8.2018. | 12:16
Only gay i kinderfrei: Je li naše društvo postalo neprijatelj djece?
Likaplus.hr : Plenkoviću, zašto ne izbaciš Pupovca iz Vlade

MOST možeš izbaciti.ali..?

Plenkoviću, zašto ne izbaciš Pupovca iz Vlade

10.8.2018. | 10:21
Plenkoviću, zašto ne izbaciš Pupovca i SDSS iz Vlade? MOST možeš izbaciti, ali Pupovca i SDSS ne možeš? MOST nije bio dobar, ali Pupovac i SDSS su ti dobri???
Čudesan restoran u Lohovu-Bihać
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :