Petak , 14.12.2018. | 19:07

Gospic

slab snijegslab snijeg

Temperatura

-2°

Tlak zraka

1017.5 hPa

Vlažnost

94 %

Senj

slab snijeg, vjetrovitoslab snijeg, vjetrovito

Temperatura

Tlak zraka

1014.2 hPa

Vlažnost

71 %

Gospic

slab snijegslab snijeg

Temperatura

-2°

Tlak zraka

1017.5 hPa

Vlažnost

94 %

Senj

slab snijeg, vjetrovitoslab snijeg, vjetrovito

Temperatura

Tlak zraka

1014.2 hPa

Vlažnost

71 %

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 16.8.2017. u 11:36
Prikaza: 1430

Strašna ispovijest

Ubili logoraša pred mojim očima

LS Županija : Ubili logoraša pred mojim očima
Za Vukovarca ubijenog batinama pred Pernarovim očima nitko nije odgovarao. "Bio sam svjestan da postoji velika šansa da ne preživim torture kojima sam bio izložen. Kad je nakon 15 dana u logoru pred mojim očima ubijen vukovarski branitelj u kasnim tridesetim godinama, shvatio sam da mi život, kao ni ostalima, ne vrijedi puno. Ma nije vrijedio ništa. A tog su čovjeka doslovno zatukli"-piše Novi list

"Od strašnih batina koje sam dobivao, ponekad sam mislio da se neću izvući. Bio sam svjestan da postoji velika šansa da ne preživim torture kojima sam bio izložen. Kad je nakon 15 dana u logoru pred mojim očima ubijen vukovarski branitelj u kasnim tridesetim godinama, shvatio sam da mi život, kao ni ostalima, ne vrijedi puno. Ma nije vrijedio ništa. A tog su čovjeka doslovno zatukli. Ubili su ga batinama. Udarali su ga pendrecima, čizmama, šipkama. U nekih pet minuta izdahnuo je pred nama. Gledali smo, ja s možda dvadesetak metara, što mu se događa, ali nismo mu mogli nikako pomoći", kaže Emil Pernar, Riječanin koji je zarobljen noću s 18. na 19. studenog 1991. godine u padu Vukovara. Bio je pripadnik Tigrova, 1. gardijske brigade, 23-godišnjak koji je tek kretao u ozbiljan život.

 Ošišan na nulu, u dronjcima, bolesno mršav

Loše i izmučeno, poput svojih suboraca, izgledao je prilikom razmjene Riječanin Emil Pernar. Njegovoj majci Marici i bratu Elvisu, koji su ga došli dočekati, samo su oči i usta i dalje bili Emilovi. Bio je ošišan na nulu, u dronjcima umjesto odjeće, bolesno mršav. Nije to bio Emil kakvog su poznavali, ali to je u tom trenutku bilo najmanje važno. Vratio im se i uslišao sve molitve majke Marice, i to dan prije Vele Gospe.

Premlaćivanje

Umjesto izazova koji nose te godine, morao se suočiti s izazovom preživljavanja. Postao je, naime, zatočenik srpskih koncentracijskih logora. Na jučerašnji dan, kad je navršeno 25 godina od oslobađanja hrvatskih zarobljenika koji su nakon okupacije Vukovara u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica proveli gotovo 300 dana, prisjeća se dijela onoga što je preživio.

– Ne ponovilo se. Bilo je strašno. U Stajićevu kraj Zrenjanina, gdje smo bili do Božića 91., bilo nas je oko dvije, tri tisuće. Sjećam se premlaćivanja i tog osjećaja bespomoćnosti. Njihovim rezervistima i vojnoj policiji bili smo prepušteni na milost i nemilost i ne možeš ništa napraviti. Bili smo u štalama, počela je i zima, smrzavali smo se. I u Sremskoj Mitrovici je bilo užasno – kaže Pernar.

Svake godine, 14. kolovoza, kad se obilježava dan razmjene u Nemetinu i puštanja na slobodu, Pernar se prisjeća oba logora i trauma koje je tamo doživio. Još uvijek osjeća posljedice zlostavljanja. I fizičke, i psihičke.

– Kao posljedica premlaćivanja bole me noge, leđa, imam glavobolje. Ponekad su mi potrebne tablete za smirenje. Iako to pokušavam izbjeći, ima situacija kad ih je najbolje popiti. Trudim se što manje ih uzimati, ali kad su mi potrebne, uzmem – kaže Pernar.

Njegovi suborci i zarobljenici srpskih koncentracijskih logora potvrdili su nam kako je Emil Pernar bio toliko premlaćivan da su ga u deki i potpuno onesviještenog vraćali s tih tortura. On kaže da rane koje je zadobio od brojnih premlaćivanja tijekom boravka u logorima uopće nisu bile sanirane. I zato su posljedice danas velike.– Ma tukli su me čime su stigli: rukama, čizmama, palicama. I životinje imaju bolji tretman nego što smo mi imali. Prvih desetak dana nismo ništa jeli, eventualno deci vode dnevno – kaže Pernar koji je u 300 dana smanjio kilažu napola: s više od 90 kilograma pao je na 50.

Sam Pernar ne može vjerovati da za Vukovarca ubijenog batinama pred njegovim očima nitko nije odgovarao. Iako su i on i mnogi naši zarobljenici vidjeli lica nasilnika koji su to napravili, nitko za to nije odgovarao.

– Bojim se da nikada ni neće odgovarati. A kako i bi, kad nikada nisam imao prilike nikome ni reći da sam bio svjedok tog ubojstva – kaže Pernar. Sada je skoro 50-godišnjak koji danas slavi novo rođenje i pola života: 25. rođendan od spasonosne razmjene "svi za sve".

Sremska Mitrovica i Stajićevo najzloglasniji

Najviše je zatočenika dopremljeno u koncentracijske logore na tlu Srbije nakon okupacije Vukovara u studenom 1991. godine. Najveći i najzloglasniji takvi logori bili su u Sremskoj Mitrovici i Stajićevu nadomak Zrenjanina. Zarobljenici s dubrovačkog bojišta bili su zatočeni u logorima u Bileći u Bosni i Hercegovini, te Morinju u Crnoj Gori.

U zagrljaju majke

Hrvatski branitelj Emil Pernar iz Rijeke našao se u zagrljaju svoje majke Marice 14. kolovoza 1992. godine na osječkom Trgu Ante Starčevića, nakon devet užasnih mjeseci torture koju je prošao u srpskim logorima. Tog dana našao se konačno na slobodi, zajedno s ostalim hrvatskim vojnicima, uglavnom vukovarskim borcima, zahvaljujući razmjeni zarobljenika, dogovorenoj sa srpskom stranom. Razmjena je dogovorena na području između Nemetina i Sarvaša, kranjih točaka slobodnog i okupiranog hrvatskog teritorija, nedaleko od Osijeka. Četiri vojnika odbila su razmjenu te su vraćena u Srbiju, a s naše strane na mjesto razmjene dovezeno je 406 zarobljenih Srba, od kojih je čak 156 odbilo ići u Srbiju te su ostali u hrvatskim zatvorima.

Pored Emila Pernara, iz zarobljeništva su se vratili i Dražen Mršić iz Rijeke te Berislav Margetić i Anton Mihaljić iz Kraljevice. Svi živi, ali koliko su u tom trenutku bili zdravi, tek se trebalo utvrditi. Iz Osijeka su, nakon zadržavanja u Virovitici upućeni u Zagreb na preglede, kontrolu zdravstvenog stanja, liječenje i oporavak. Nakon toga su konačno bili pušteni svojim kućama. Mada, pisao je tad u Novom listu ratni reporter, a sada glavni urednik Edi Prodan, čim su prešli iz Bijelog Brda i Sarvaša do Nemetina pa Osijeka, oni su bili kod kuće.

– Osječki centralni trg bio je prepun ljudi. Konačno slobodnih boraca, rodbine, prijatelja, ljudi koji su jednostavno došli pozdraviti svoje heroje. Jer, izdržati torturu srpskih zatvora doista je herojstvo. Svi su užasno izgladnjela izgleda, pomalo bolećive bljedoće, puni modrica. Dok pričaju, ruke im se tresu. Nervoza i strah koji ne mogu proći u trenutku. Vratili su se, ostali su živi, a još je ujutro tog 14. kolovoza sve bilo nekako neugodno, neizvjesno – izvještavao je iz Osijeka Edi Prodan.

Tog 14. kolovoza za razmjenu je planiran veći broj ljudi, među kojima je trebalo biti i 13 slavonskih diverzanata koji su bili u somborskom zatvoru, 15 boraca s dubrovačkog područja te dvadesetak zarobljenih Hrvata u logorima u Manjači i Kninu, no oni tad nisu stigli. Oslobođene branitelje na razmjeni dočekali su dr. Vesna Bosanac, grof Jakob Eltz Vukovarski, tada novoizabrani saborski zastupnik Vukovaraca, te Branimir Glavaš, tada u svojstvu predsjednika osječkog Izvršnog vijeća.

TRI VELIKE RAZMJENE

27. ožujka 1992. u Nemetinu – razmijenjen 381 hrvatski zarobljenik

22. svibnja 1992. u Lipovcu iz zatočeništva oslobođeno 288 hrvatskih vojnika

14. kolovoza 1992. u Nemetinu – oslobođeno 714 hrvatskih branitelja

"Svi za sve"

U petak 14. kolovoza 1992. godine u Nemetinu je razmijenjeno 714 hrvatskih državljana, zatočenika srpskih koncentracijskih logora. U spomen na taj je događaj Hrvatski sabor 26. ožujka 2010. godine proglasio Dan sjećanja na zatočenika neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata. Razmjenu u Nemetinu po principu "svi za sve" hrvatska i srpska strana dogovorile su na pregovorima u Budimpešti. Bila je to najveća razmjena, odnosno oslobađanje zatočenih hrvatskih vojnika i civila iz koncentracijskih logora na teritoriju Srbije, tada dijelu Savezne Republike Jugoslavije.

I prije toga organizirane su dvije velike razmjene. Prva je bila 27. ožujka 1992. godine, također u Nemetinu, kada je razmijenjen 381 hrvatski zarobljenik za 40 srpskih, a druga 22. svibnja 1992. kada je u Lipovcu iz zatočeništva oslobođeno 288 hrvatskih vojnika.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak na komemoraciji u Vukovaru, održanoj u ponedjeljak, ustvrdio je da je u logorima bilo oko 30.000 osoba, ali da Hrvatska danas priznaje da je u logorima bilo nešto više od 7.600 logoraša. Iz logora s teritorija Srbije razmijenjeno je 7.666 zatočenika. Zatočenici su u logorima ispitivani, maltretirani, mučeni, ponižavani, a neki od njih, brojke sežu do 300, su i ubijeni, dok ih se više stotina još vodi na popisima nestalih.

Zbog zločina počinjenih nad logorašima koji su bili u Srbiji još nitko nije odgovarao. U ljeto prošle godine Hrvatska je uspjela ugraditi u pregovaračka stajališta za Poglavlje 23 pristupnih pregovora Srbije za članstvo u Europskoj uniji prijelazno mjerilo prema kojem Srbiju ima obvezu osigurati prava žrtava i pristup prvosuđu bez diskriminacije, što znači da bi svatko tko je bio u logorima imao pravo sudski zatražiti odštetu.

U slučaju zločina počinjenih u logoru Morinj kroz koji su prošle najmanje 292 osobe, a dvije su ubijene, na suđenju završenom 2014. godine, u Crnoj Gori je na četiri godine zatvora osuđen Ivo Menzalin, na po tri godine Špiro Lučić i Boro Gligić, a Ivo Gojnić na dvije godine. Zapovjednik logora Mlađen Govedarica je oslobođen, a Hrvatsko društvo logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Dubrovačko-neretvanske županije ocijenilo je suđenje farsom.

Danijel Rehak je na komemoraciji naveo da su hrvatski građani bili zatočeni u sedamdesetak logora u Srbiji i okupiranim dijelovima Hrvatske, a unatoč odmaku od 25 godina nisu uspjeli ostvariti niz svojih zahtjeva. Rehak nema informacija o zahtjevima logoraša za isplatu odštete, a niti podnesene kaznene prijave ne daju rezultate. Požalio se i na odnos Hrvatske prema logorašima i njihovim stradanjima.

– Hrvatske državne institucije nemaju interesa da nam pomognu, a mi to kao amateri ne možemo. Učinili smo što smo mogli i došli do zida. U isto vrijeme u Srbiji ne žele priznati da su odvodili hrvatske građane, zatvarali ih i batinali – kazao je Rehak.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
JAVOR

JAVOR

Komentirano: 18.8.2017. | 21:42

1

Podsjeća potom na nedavni napad bivšeg predsjednika Josipovića na Katoličku crkvu, zgraža se nad činjenicom da je biskupa proglasio narkomanom te da je nojevima nazvao više od 90 posto stanovnika Hrvatske, dakle sve one koji se smatraju kršćanima. I to na Veliku Gospu! Podsjeća na divljački ispad sveučilišnog profesora, Engleza Paul Stubsa, koji je član hrvatskog Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje, a koji je poželio ‘zločestom kardinalu Bozaniću da umre te ga počastio uvredom: ‘kurvin sine’… ”Sve to govori koliko su se razbahatili. Možda im, s druge strane, sve i ne ide onako kako su zamislili pa su zato nervozni. Govorim o osobama koje su izašle iz kojekakvih mračnih loža i orijenta. I oni se usude govoriti o toleranciji, o čovjekoljublju, o ljudskim pravima?! Prestrašno! To je dio priče o rušenju postojećeg i stvaranju Novog svjetskog poretka. Svjesno, planirano i ciljano događaju se napadi na Republiku Hrvatsku i Katoličku crkvu, baš u vrijeme obilježavanja ‘Oluje’ i slavljenja Velike Gospe. Mi smo u ratu pobjedili s krunicom oko vrata, a ne s oružjem, jer oružja nismo ni imali. Zato ti napadi. Požari su ciljano potpaljivani upravo u to vrijeme. Kada sam to izjavio, proglasili su me luđakom, Htjeli su mi zabraniti svaki javni nastup. Samo zato jer govorim istinu. A sada, kada postoje dokazi podmetanja više požara, kažu da sam bio u pravu. Činjenica je da se danas najviše progone oni koji govore istinu”, zaključuje geopolitički analitičar i vojni strateg Davor Domazet Lošo.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : SDSS i Pupovac ne bi da se uhićuju Srbi!!!

Ratni zločini, ali..

SDSS i Pupovac ne bi da se uhićuju Srbi!!!

6.12.2018. | 19:32
Likaplus.hr : Imamo Vladu koja neprestano laže

Imamo Vladu koja neprestano laže

2.12.2018. | 14:27
(VIDEO) Dr. Markić i dr. Kanački o Kuščevićevoj i Plenkovićevoj prijevari birača: ‘Imamo vlast koja neprestano laže i opstruira referendumski proces’
Likaplus.hr : Velika blamaža gospićkog HDZ-a

Večernji list o HDZ-u

Velika blamaža gospićkog HDZ-a

25.11.2018. | 21:16
Večernji list o velikoj blamaži novoga vodstva gospićkog HDZ.a
Likaplus.hr : Mogu li biti ljudi koji su ubili moga djeda

Luka Modrić

Mogu li biti ljudi koji su ubili moga djeda

18.11.2018. | 5:48
ZADAĆNICA LUKE MODRIĆA: ‘Mogu li biti ljudi oni koji su ubili mog dobrog didu….’
Likaplus.hr : Vršili genocid nad Hrvatima u NDH

Srpska posla i propanganda

Vršili genocid nad Hrvatima u NDH

5.11.2018. | 9:32
INTERVJU Povjesničar Stjepan Lozo: U NDH su Srbi provodili genocid nad Hrvatima, a onda su ‘strašne’ ustaše optužili za zločin nad njima.
Likaplus.hr : Logor u Sisku, apsolutna laž!

doc.de Vlatka Vukelić

Logor u Sisku, apsolutna laž!

3.11.2018. | 5:27
Likaplus.hr : Na HTV-u "Mit o Jasenovcu"

Svaka čast!

Na HTV-u "Mit o Jasenovcu"

27.10.2018. | 22:28
Likaplus.hr : Vernić se bavio znanstvenim radom u Jasenovcu

Ruši se mit o Jasenovcu

Vernić se bavio znanstvenim radom u Jasenovcu

23.10.2018. | 9:36
Likaplus.hr : Evo kako Plenkovićeva Vlada voli HNS kadrove

Evo kako Plenkovićeva Vlada voli HNS kadrove

20.10.2018. | 13:33
Željko Kraljičak je potreban Plenkovićevoj Vladi s kapom petokrakom na glavi
Likaplus.hr : "100 g srbijanskog terora u Hrvatskoj!

"100 g srbijanskog terora u Hrvatskoj!

18.10.2018. | 22:45
Jakov Sedlar snimio je novi dokumentarni film "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj (Od Karađorđevića i Pribičevića do Vučića i Pupovca)" koji će 9. 10. i 11. studenog biti premijerno prikazan u Zagrebu, Splitu i Zadru. To je bio i povod za naš razgovor s poznatim hrvatskim
Likaplus.hr : "Mit o Jasenovcu" sve se više razotkriva

Roman Ljeljak

"Mit o Jasenovcu" sve se više razotkriva

27.9.2018. | 22:38
(VIDEO) Roman Leljak: ‘Djeca s Kozare pokopana na Mirogoju, a vode se na popisu jasenovačkih žrtava’
Likaplus.hr : Hrvatski pravoslavci traže priznanje

Hrvatski pravoslavci traže priznanje

26.9.2018. | 22:22
Zadnje desetljeće mi pravoslavci u Hrvatskoj pokušavamo dokazati vlastima kako u RH postoje Hrvati-pravoslavci unatoč nametnutoj srpsko-jugoslavenskom obrazcu po kojem su svi pravoslavci Srbi. Tako svi stavljamo naglasak na to da je na popisu stanovništva iz 2011. bilo 16647 Hrva
Likaplus.hr : Plenković će opstruirati Kolindinu kampanju

Milinović gostovao u Bujici

Plenković će opstruirati Kolindinu kampanju

20.9.2018. | 0:03
Plenković će opstruirati predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović. Kuščević je spreman na sve da ne dođe do referenduma
Likaplus.hr : Plenković je čovjek s dva morala

Zdravko Tomac

Plenković je čovjek s dva morala

6.9.2018. | 9:23
Likaplus.hr : Branitelji ne dopuštaju " srpske Ojkače"

Branitelji ne dopuštaju " srpske Ojkače"

25.8.2018. | 14:59
BRANITELJI PROTIV OJKAČE: ‘Pjevali su o ubojstvu Tuđmana i Bobetka, danas to zovu kulturnom baštinom’ – video
Likaplus.hr : Thompsonova pjesma na prosvjedu u Puli

Thompsonova pjesma na prosvjedu u Puli

24.8.2018. | 18:00
Atmosfera je uzavrela. Thompson se ori Bulevarom. Radnici idu prema upravi i pjevaju stihove Thompsona "Lijepa li si" Skandirali su i vulgarno Jakovčiću iz IDS-a
Likaplus.hr : Djecu smiješ odbiti, ali homoseksualce NE

Iznajmljivanje

Djecu smiješ odbiti, ali homoseksualce NE

12.8.2018. | 12:16
Only gay i kinderfrei: Je li naše društvo postalo neprijatelj djece?
Likaplus.hr : Plenkoviću, zašto ne izbaciš Pupovca iz Vlade

MOST možeš izbaciti.ali..?

Plenkoviću, zašto ne izbaciš Pupovca iz Vlade

10.8.2018. | 10:21
Plenkoviću, zašto ne izbaciš Pupovca i SDSS iz Vlade? MOST možeš izbaciti, ali Pupovca i SDSS ne možeš? MOST nije bio dobar, ali Pupovac i SDSS su ti dobri???
Čudesan restoran u Lohovu-Bihać
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :