Subota , 15.8.2020. | 19:26

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 1.3.2019. u 8:43
Prikaza: 717
Autor: Likaplus/24sata

Srpski fašizam 90-tih

Stavljali sol na ranu,bijela traka oko ruke

LS Županija : Stavljali sol na ranu,bijela traka oko  rukePobijeni u Lovasu Hrvati imali su bijelu traku oko ruke..kao znak da su Hrvati(Foto: foto Općina Lovas)

Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1991. ima sve elemente fašizma i nacizma, stavljali su Hrvatima bijele trake oko ruke, ubijali ih samo zato što su katolici i Hrvati, rušili crkve jer su katoličke, silovali zarobljenike jer su Hrvati...a Hrvati su se borili uz uzvik Za dom -spremni, pa tko je onda bio borac protiv fašizma 1991.? Pupovac i SDSS nije osudio srpsku agresiju na Hrvatsku, ali je zato strateški partner HDZ-u, listi STOP u Korenici, SDP-u...

Sve je počelo 10. listopada, a trajalo do 18.10 kada su civile natjerali da hodati po minskom polju.Naime, srpske paravojne postrojbe su natjerale skupinu od 50-ak Hrvata "očistiti” minsko polje. Prije toga su im rekli da idu u berbu grožđa.Prisilili su mještaneda se drže za ruke i hodaju ravno po minskom polju. Tek tada ljudi su shvatili da su im ispod nogu nagazne mine. Preživjeli su natjerani da pokupe ostatke leševa... O tom događaju 2017. snimljen je i dokumentarac 'Krvava berba grožđa'-piše 24 sata


U krvavom pohodu na Lovas ubijeno je između 70 i 85 mještana Lovasa, a 1341 civil natjeran je da napusti svoje selo.

Napad na Lovas je bio dijelom akcije kojim se "čistilo" teritorij za napredovanje velikosrpskih postrojbi u okolici Vukovara.U napadu na Lovas sudjelovale su četničke postrojbe, Dušan Silni i Beli orlovi. Tako navode i Ujedinjeni Narodi u svojem izvještaju.

Poput Auschwitza: Mučeni i ubijani s bijelim trakama oko ruku

Zapalili su crkvu u Lovasu, a zatimnatjerali hrvatske mještane da kao znak raspoznavanja da nose bijele vrpce oko ruke.Na hrvatskim kućama morale su stajati bijele plahte. Zapalili su, uništili i opljačkali 261 kuću.

 

foto:Youtube/Screenshot
Već na ulazu u selo u svom automobilu ubijen je Antun Sabljak, umirovljenika Ivana Ostruna odveli su u kafić i strijeljali, amnogi su izvučeni iz podruma gdje su se skrivali i smaknuti.Samo tog prvog dana ubijeno je 23 hrvatskih stanovnika Lovasa. Stanovništvo je mučeno na najstravičnije načine.Batinani su pendrecima, šipkama, kabelima.Vadili bi im zube, stavljali sol na rane, mučili elektro-šokovima, bušilicama im bušili noge... Tortura nisu bile pošteđene ni žene.

PROŠAO KROZ PAKAOĐuro: Strijeljali su me, izboli i gađali bombama. Još sam živ...

Stručnjaci Ujedinjenih narodapočeli su ekshumacije žrtava iz masovne grobnice u Lovasu u lipnju 1997.U toj grobnici otkriveno je 68 leševa.

foto:Općina Lovas

Na mjestu masovne grobnice podignut je spomenik žrtvama kao i križ kako bi označio lokaciju minskog polja.Još jedna masovna grobnica sa šest leševa otkrivena je u obližnjoj šumi Jelaš, zajedno sa tri pojedinačna groba.
Žrtve su dostojanstveno sahranjene u ožujku 1998. godine.

foto:Youtube/Screenshot

Masovna grobnica Lovas po broju žrtava najveća je nakon one na Ovčari.

Preživio hod po minskom polju

Lovro Gerstner(59) preživio je mučenje, zlostavljanje i 'krvavu berbu grožđa'u okupiranom Lovasu 1991. Ranjen je i jedva je preživio.

- Kada je svanulo jutro 18. listopada 1991. godine,stigao je četnički zapovjednik pa je počelo izdvajanje.Mlatili su nas puškama, nogama, palicama, željeznim šipkama, boli noževima. Cijelo je dvorište bilo krvavo. U međuvremenu je došlo naređenje da idemo "brati grožđe". Odveli su nas do kraja sela. Putem su ubili Boška Bođanca koji više nije mogao hodati, pa ga je jedan od četnika šutnuo nogom u kanal i pustio rafal po njemu. Tada sam shvatio da ne idemo brati grožđe.Doveli su nas u djetelinu, tj. u minsko polje koje su postavili četnici i jugovojska. Morali smo se držati za ruke, a nogama smo razgrtali djetelinu- ispričao nam je svojedobno Lovro Gerstner.-piše 24 sata

 

Kada su došli do mina, stali su. Neki je četnik gurnuo jednog od ljudi. Čovjek je pao preko užeta, a u tome su se trenutku aktivirale dvije do tri mine. Četnici i jugovojnici ležali su za to vrijeme u djetelini, 50-ak metara iza njih.

-Mine su eksplodirale, a četnici su nam počeli pucati u leđa automatskim oružjem.Mene je metak pogodio u nogu te sam pao u djetelinu. Oko sebe sam čuo jauke i zapomaganja te gledao poginule i ranjene. Cestom je tada stigao landrover iz kojeg je izišao neki oficir i upitao što se događa. Četnički zapovjednik mu je odgovorio: 'Ustaše su bježale iz sela i utrčali u svoje minsko polje.' A oni su nas doveli s namjerom da nas sve poubijaju. Oficir je naredio da se ranjenici iznesu s minskoga polja - prisjetio se u razgovoru Lovro.

Govorili su nam u ambulanti u Šidu: 'Oni svoje kuće vidjeti neće'

Odvezeni su u ambulantu u Tovarnik gdje nisu dobili nikakvu pomoć već sudirektno prevezeni u Šid.

- U šidskoj ambulanti su nas previli.Došao je neki kapetan koji nam je naredio da očistimo svoju krv s poda.To smo činili onako ranjeni i izmučeni. Oficir je vikao i na medicinske sestre koje su nas previjale govoreći: Oni svoje kuće neće vidjeti.

Pobacali su ih u kamion i dok su se vozili kroz Šid zaustavila ih je vojna policija koja je naredila da ih odvezu u Lovas u ambulantu. No kad su tamo stigli pojavili su se četnici.

-Pojavila se grupa četnika koji su nas htjeli dokrajčitipa je lovaski doktor zatražio iz Komande deset vojnika rezervista da nas čuvaju. Konačno nam je bilo malo lakše. No, doktor nam po naređenju nije smio dati ništa jesti. Bili smo tako četiri dana bez hrane, iskrvareni i izmučeni. Peti dan su nas, teže ranjenike, prebacili u Mitrovicu u bolnicu - priča Gerstner koji je tada završio u sobi sa srpskim ranjenicima.

- Stavili su me u sobu s njihovim ranjenicima. Trpio sam prijetnje smrću svaki dan i noć. Osam dana bilo je kao osam godina. Deveti dan došao je iz Lovasa doktor Kačar po nas četvoricu. Izvukao nas je iz bolnice i odvezao u Lovas. U to vrijeme u selu se stanje malo smirilo. Ostali su rezervisti jugovojske. Nisu nam ni oni bili naklonjeni, ali nije više bilo četnika. A onda je došla naredba da svi moramo napustiti selo.

A UBOJICE NA SLOBODI'Ubili su mi starog oca kao psa, presjekli su ga rafalom na ulici'

Ostao invalid za cijeli život

Lovro Gerstner 5. prosinca 1991. godine ugledao je Zagreb. S autobusnog kolodvora morao je odmah u bolnicu. Operiran je, uslijedile su dvije godine liječenje u toplicama.Ostao je invalid, nesposoban za posao, narušenog zdravlja. Noga mu je utrnuta i dana danas, šepa dok hoda...

Njegovo svjedočenje kako i svjedočenja još nekolicine preživjelih objavljena su uspomen knjizi „Krvava istina (novome životu ususret)"koja je nastala u povodu dvadesete obljetnice ukopa posmrtnih ostataka 68lovaskih Hrvata, žrtava srpske agresije, koji su 1991. godine većinom bili pokopani u masovnoj grobnici, te u nekoliko pojedinačnih grobnica na groblju u Lovasu.

foto:Općina Lovas

Maratonsko suđenje za ratne zločine

Haaški sud dodao jezločin u Lovasu na popis optužbe protiv Slobodana Miloševića.No on nije dočekao presudu. Umro je prije donošenja presude, u ožujku 2006. godine.

Optužili su za progon, istrebljenje, ubojstvo, mučenje, okrutno postupanje, prisilno raseljavanje, bezobzirno razaranje gradova i pljačkanje vlasništva iGorana Hadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske Krajine.Ni on nije dočekao presudu. Uhićen je 2011, a već 2015. zbog tumora na mozgu i potrebe za kemoterapijompušten je na privremenu slobodu. Umro je u srpnju 2016.


Srbijanske vlasti optužile su 14-oricu da su, kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni" lišili života 70 osoba. Suđenje je otpočelo 2008., a saslušano je 213 svjedoka. Presuda je donesena u lipnju 2012. godine. Skupina je osuđena za ubijanje civila na ukupno 128 godina zatvora. Najviše je dobioLjuban Devetak, pripadnik formacije Dušan Silni koji je upravljao selom.On je osuđen na 20 godina zatvora.

SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN U LOVASU'Optuženi se sprdaju s nama, a mi smo tada proživjeli pakao'

U obrazloženju presude navedeno je da su svi oni proglašeni krivima zbog kršenja pravila međunarodnog prava te je utvrđeno da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom.
No Žalbeni sud u Beogradu u siječnju 2014.bez ikakvog obrazloženja ukinuo presudu te naložio da se suđenje za zločine u Lovasu ponovi.

Kazneni postupak za zločine u Lovasu pred srbijanskim sudovima ušao je tako u 11. godinu i još nije pravomoćno okončan.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Istinoljubivi

Istinoljubivi

Komentirano: 2.3.2019. | 21:15

1

Umjesto "kao u Auschwitzu" treba napisati "kao u Jasenovcu" i odmah "za dom spremni" dobiva jasnu definiciju. Treba priznati da je taj uzvik 1990. godine netko pogrešno shvatio, malo ga se previše toleriralo. Sad je toga dosta jer našoj djeci trebaju knjige, radnicima plaće, starcima mirovine, i svima malo više božjeg blagoslova, a ne ratni uzvici iz 1940. godine.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Pozvao Pupovca na sva stratišta Hrvata 1991.

Milan Vrkljan, Domovinski p

Pozvao Pupovca na sva stratišta Hrvata 1991.

31.7.2020. | 10:46
Domovinski pokret, dr Milan Vrkljan pozvao Pupovca da posjeti sa SDSS-om sva stratišta Hrvata iz 1991.
Likaplus.hr : Ne pomažu maske, do morate nositi maske...

Čudne odluke Stožera

Ne pomažu maske, do morate nositi maske...

31.7.2020. | 10:38
Likaplus.hr : Zločini u banjalučkoj regiji nad Hrvatima

Zločini u banjalučkoj regiji nad Hrvatima

26.7.2020. | 12:48
Banjolučki biskup Franjo Komarica predvodio je u subotu misu za 67 hrvatskih civila koje su pripadnici srpskih snaga pobili na početku rata 1992. u mjestu Briševu u prijedorskoj općini u BiH, što je najveći pojedinačni zločin počinjen nad Hrvatima u posljednjem ratu.
Likaplus.hr : Bilo bi dobro da SDSS bude u Kninu

Milanović

Bilo bi dobro da SDSS bude u Kninu

26.7.2020. | 12:44
Milanović: Do devastacije srpskog naroda u Hrvatskoj došlo je zbog Beograda
Likaplus.hr : Djeca komunista preuzela vlast u Hrvatskoj

Djeca komunista preuzela vlast u Hrvatskoj

17.7.2020. | 18:32
Djeca komunista preuzeli vlast u Hrvatskoj...Plenković, Pupovac, Čačić..Svi su sinovi komunističkih roditelja.
Likaplus.hr : HDZ nagovarao Ćiru da laže protiv Škore

Kao i Grdovića

HDZ nagovarao Ćiru da laže protiv Škore

12.7.2020. | 16:49
EKSKLUZIVNO: MIROSLAV ĆIRO BLAŽEVIĆ PRIZNAO: “HDZ me slao na televiziju da lažem protiv Škore!”
Likaplus.hr : Thompson podržao Domovinski pokret

Prkačin, HOS

Thompson podržao Domovinski pokret

3.7.2020. | 20:28
Thompson podržao Domovinski pokret Miroslava Škore
Likaplus.hr : Đokovića puštaju,a Hrvatima iz BiH brane

Karolina Vidović Krišto

Đokovića puštaju,a Hrvatima iz BiH brane

23.6.2020. | 6:32
Otežavaju prelazak Hrvatima iz BiH u Hrvatsku, i obrnuto. Ali, kada je u pitanju region, hrvatski građani i njihovo zdravlje nije više vrijedno zaštite. Tenisač Đoković odbio se testirati i Plenkovic ga objeručke primi u hrvatsku državu, u hrvatski Zadar od ushićenja oko svog lju
Likaplus.hr :  Kolinda pokazala srednji prst vjernicima

Hrvoje Zekanović

Kolinda pokazala srednji prst vjernicima

21.6.2020. | 10:42
Hrvoje Zekanović:Kolinda pokazali srednji prst vjernicima
Likaplus.hr : Dr Milan Vrkljan, ratni liječnik, znanstvenik

Poznati Ličanin uz Škoru

Dr Milan Vrkljan, ratni liječnik, znanstvenik

16.6.2020. | 7:29
Škoro će biti hrvatski premijer
Likaplus.hr : Škoro: Mi smo najveća brana povratka SDP-a

Škoro: Mi smo najveća brana povratka SDP-a

14.6.2020. | 23:08
Pogledajte kako je čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro u razgovoru s Mislavom Bagom odlučno ušutkao bahatog novinara koji stalno prekida sugovornika i ne dopušta mu govoriti...
Likaplus.hr : Politiku poljoprivredne proizvodnje

Škoro:Promijenimo

Politiku poljoprivredne proizvodnje

12.6.2020. | 8:29
Domovinski pokret Miroslava Škore posjetio je Bjelovar na blagdan Tijelova, u obilasku II. izborne jedinice. Miroslav Škoro poslao je poruku vezano uz izazove hrvatske poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane, koji su posebno došli do izražaja za vrijeme koronakrize. „Želi
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :