Subota , 19.1.2019. | 20:17

Gospic

potpuno oblačnopotpuno oblačno

Temperatura

-2°

Tlak zraka

1017.2 hPa

Vlažnost

91 %

Senj

pretežno oblačno, jak vjetarpretežno oblačno, jak vjetar

Temperatura

Tlak zraka

1014.9 hPa

Vlažnost

65 %

Gospic

potpuno oblačnopotpuno oblačno

Temperatura

-2°

Tlak zraka

1017.2 hPa

Vlažnost

91 %

Senj

pretežno oblačno, jak vjetarpretežno oblačno, jak vjetar

Temperatura

Tlak zraka

1014.9 hPa

Vlažnost

65 %

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 4.1.2019. u 11:27
Prikaza: 789
Autor: Likaplus/Novi list

Čudna Plenkovićeva logika

Plenković ne ruši župana koji tuče ženu, ali

LS Županija : Plenković ne ruši župana koji tuče ženu, ali

Slavonskog župana Tomaševića, koji je isključen iz HDZ-a, radi kaznene prijave u vezi obiteljskoga nasilja, HDZ ne ruši, ali Plenković ruši Milinovićev Proračun Razlog? Prvi mu nije konkurencija, a ovaj drugi je htio bit predsjednik HDZ-a

Županijska skupština Ličko-senjske županije odbila je prijedlog proračuna župana Darka Milinovića. Premda je on prije nekoliko mjeseci isključen iz HDZ-a, iz te su stranke najavljivali da će podržati Milinovićev proračun za 2019., ali onda je došlo do preokreta i sada slijede izbori za Županijsku skupštinu. O svemu ovome Darko Milinović progovorio je za Novi list u intervjuu koji djelomično prenosimo.

Osobno ste razgovarali s Kustićem?

Bio je na predstavljanju prijedloga proračuna, inzistirao je da bude sam, i rekao mi da će proračun proći jer nikome ne trebaju novi izbori. Odvojeno su na sastanku bili svi ostali politički akteri u županiji i iznijeli su isti stav. Ali, premda su 27. prosinca svi odbori podržali proračun, po treći je put otkazana sjednica Županijske skupštine, koja je sazvana za idući dan. Shvatio sam da se nešto događa. Pogotovo zato što mi se Kustić više nije javljao na mobitel, to je stvar kulture.

Što vam je još bio indikator da će proračun propasti?

HDZ-ovi partneri, HSLS, HSS i HSP Ante Starčević, počeli su zamuckivati kad smo razgovarali o proračunu tih dana. Prethodno su kategorički tvrdili da podržavaju proračun što su iskazali i u priopćenju. Na osnovu ovog sam shvatio da je pokrenuta akcija rušenja proračuna.
 
Pokrenuta iz Zagreba?
 
Ako je Kustić do Božića tvrdio da će proračun proći, onda je valjda jasno da je netko u Zagrebu odlučio da mora biti suprotno. Ernest Petry, koji je promjenio nekoliko političkih opcija, nazivao je vijećnike, napominjući da je u kontaktu s Marijom Kapulicom, savjetnikom Andreja Plenkovića, i govorio im da ne dolaze na skupštinu jer da je odluka Središnjice da se proračun ruši.
 
U ovoj priči zapravo je najzanimljivija činjenica da je HDZ bez ikakvih problema, još početkom prosinca, podržao proračun što ga je predložio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. A njega su također isključili iz HDZ-a i to zbog zlostavljanja vlastite supruge.

Ne bih govorio o kolegi Tomaševiću, to je pitanje za vrh HDZ-a.

Dakle, iz perspektive Andreja Plenkovića veći je krimen nešto što on smatra kršenjem stranačke stege nego dugogodišnje maltretiranje supruge, zbog čega se Tomaševiću sada sudi.

Da se vratimo na Tomaševića. Premijer je inzistirao na ratifikaciji Istanbulske konvencije, a u redu mu je da župan bude čovjek kojem se sudi zbog nasilja nad ženom.

Ponavljam, o tome morate pitati Plenkovića.

On je sve rekao time što je HDZ podržao Tomaševićev proračun. Da su mu ga odbili, išlo bi se na prijevremene izbore za skupštinu, a ako bi i nakon njih proračun pao bili bi i izbori za župana. No, Plenkoviću požeško-slavonski župan ne smeta. Istina, izbacio ga je iz HDZ-a, ali kao župan mu je sasvim ok.

Eto, to je Plenkoviću prihvatljivo. Ne znam kakav je proračun predložio župan Tomašević.

Ne vjerujem da ga HDZ štedi zato što je izradio sjajan proračun, dok je vaš bio ni za što.

Naravno. Javno ću prezentirati svoj prijedlog proračuna, kako bi svi saznali da je to jako dobar dokument. O Tomaševiću, kažem, pitajte vodstvo HDZ-a.

Da, Tomašević je pitanje vjerodostojnosti HDZ-a, vi s njim nemate nikakve veze.

Upravo tako. Cijelo ovo vrijeme govorim o vjerodostojnosti. Ja sam vjerodostojnost dokazao vraćanjem svih dugova Ličko-senjske županije. Najavio sam prije godinu dana da ću podnijeti ostavku ako to ne učinim i sigurno bih to napravio da nisam uspio vratiti dugove. Čak je i SDP-ovac Nikola Maras, s kim zaista nisam u dobrim odnosima, ocijenio na sjednici Županijske skupštine da je proračun puno bolji nego za 2018. godinu i apelirao na sve da se dogovorimo kako ne bi došlo do zastoja u projektima. Čelnik Bure Ante Dabo također je rekao da je neodgovorno rušiti ovakav proračun i slati ljude na izbore. Ako je Andrej Plenković znao za akciju rušenja proračuna, to mu svakako ne služi na čast.

Sad su pred vama izbori, na koje idete sa svojom listom.

Ti izbori, takvi su proceduralni rokovi, najranije mogu biti između 1. i 10. ožujka. Uzmimo da će se održati 15. ožujka, pa će kraja tog mjeseca biti proglašeni službeni rezultati, a onda slijedi 45 dana za konstituiranje Županijske skupštine. Kad se skupština konstituira, u roku tri mjeseca se mora prihvatiti proračun za 2019., znači, tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Jasno je stoga da je ovo izgubljena godina za Ličko-senjsku županiju. Ali, što je tu je, nastupit ću na izborima s neovisnom listom i uvjeren sam da nakon njih HDZ prvi put u povijesti neće imati apsolutnu većinu u skupštini. Iznenadila me Kustićeva izjava da se na izbore ide zbog toga što u skupštini nitko nije imao većinu.

Nitko nema većinu niti u Saboru, pa Plenković nije išao na prijevremene izbore.

Zato i kažem da me je Kustićeva skandalozna izjava iznenadila. Zašto ovakva argumentacija onda ne vrijedi na nacionalnoj razini? Neće ni u idućem sazivu Županijske skupštine jedna opcija imati većinu i trebat će sjesti i razgovarati. Optimističan sam, proširio sam horizonte, na mojoj će listi osim HDZ-ovaca biti i neke nestranačke osobe poznate u javnosti Ličko-senjske županije i uvjeren sam da ću zabilježiti odličan rezultat. S druge strane, HDZ-ov rezultat bit će gori nego kad sam ja nosio listu, kad smo 2017. osvojili 19 skupštinskih mandata.

Birači HDZ-a vežu se za stranku, a ne za ljude i neće vam biti lako odnijeti sa sobom glasove što ste ih dobili kad ste bili u toj stranci.

Ima puno razočaranih HDZ-ovaca. Činjenica je i da sam ja kao župan dobio više glasova nego HDZ-ova lista. Ipak sam ja nekakav politički brend u našoj županiji, a poznat sao i u hrvatskoj javnosti. Završilo je vrijeme da možete koga god hoćete staviti na listu HDZ-a i da će taj sigurno pobijediti. Građanima su važna i imena, ne samo stranka. Ja sada nemam niti jednog vijećnika, a HDZ-ova koalicija ima ih 19, nakon izbora oni će ih imati manje, a moja lista će biti u Županijskoj skupštini.

Kakve su šanse da proračun iz drugog pokušaja, tijekom ljeta, bude usvojen?

Mislim da će prevladati razum i da će se proračun što prije biti usvojen. Sam Kustić je izjavio da neće ići na rušenje mene nego da im je cilj presložiti Županijsku skupštinu.

Vaš je adut to što bi Kustić, ako proračun ponovno ne bi bio prihvaćen, a vi zatim izgubili izbore za župana, ostao bez mjesta u Saboru. Vi biste u tom slučaju aktivirali svoj mandat, koji trenutačno konzumira Kustić.

Da, u toj bi se situaciji ja vratio u Sabor. Međutim, uvjeren sam da to toga neće doći i da će, iako su svi scenariji mogući, proračun na kraju ipak biti izglasan.

Kustićev je osobni interes da vi ostanete župan. Sumnjam da mu se napušta Sabor ako ima neke političke ambicije.

Kustić živi u Rijeci i Zagrebu i u Ličko-senjsku županiju navrati samo slučajno. Njegove su ambicije vezane za Zagreb i Rijeku, primarno uz Hrvatski nogometni savez. Manje je bitno je li mu ili nije interes da se ja vratim u Sabor.

Kakvo mišljenje o premijeru Plenkoviću imaju lokalni dužnosnici HDZ-a i članstvo?

Ne mogu govoriti u njihovo ime. Ali, znam da je dobar dio ljudi u HDZ-u nezadovoljan Plenkovićevom politikom centra i lijevog centra. Ličko-senjska županija prirodno ne pripada tom političkom spektru.

Kad analizirate događaje koji su prethodili vašem isključenju iz HDZ-a, smatrate li da ste u nečem pogriješili?

Ne, sve bih isto napravio. Tristotinjak članova HDZ-a pozvalo me da s njima idem u Zagreb i nisam to mogao odbiti, nisam ih mogao izdati. Bilo je to mišljenje većine koje se poklapalo s mojim mišljenjem. Necivilizirano su me, pet dana prije unutarstranačkih izbora, isključili iz stranke.
 

Prekršeno je tako pravilo da se protiv kandidata za neku dužnost u HDZ-u ne smije pokrenuti stegovni postupak.

To je evidentno. Još, evo, nisu održani izbori u HDZ-u Gospiću, koji se odgađaju od svibnja i koje smo mi tražili dolaskom u Središnjicu stranke.

Nevjerojatno.

I ja kažem. Kad god se pojavi protukandidat čovjeku kojeg gura Andrej Plenković, izbori se odgađaju.

Vjerujete li još u vaš povratak u HDZ?

Dok je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, on to neće dopustiti, a i ja sam sve dalje i dalje od današnjeg HDZ-a. No, svijet se promijeni za 15 dana, a kako ne bi HDZ.

Zagovarali ste ideju da Kolinda Grabar-Kitarović dođe na čelo HDZ-a. Jeste li ikad s njom o tome razgovarali?

Nisam. Ne bih rekao da sam ja zagovarao tu ideju, nego sam govorio da bi u određenoj konstelaciji, kad predsjednica ne bi pobijedila na predsjedničkim izborima ili se ne bi ni kandidirala, pa bi se opet učlanila u HDZ, bila izvanredan kandidat za šefa stranke.

Navodno je i Mate Radeljić, predsjedničin donedavni savjetnik, mislio da bi za nju bolje bilo da se aktivira u HDZ-u nego da ide po drugi mandat, a to mu se sada stavlja na teret kao neki težak zločin, spominje se čak državni udar.

Takva je politika na visokoj razini. Na lokalnoj razini, Kustić je do Badnjaka za proračun, a nakon Badnjaka protiv. Očito u politici tako funkcioniraju stvari i zato je u anketama često najpopularniji "nitko".

Jeste li i vi nekad kršili određena unutarstranačka pravila dok ste bili u HDZ-u? Natuknuli ste da je lažiran broj glasova kad je Plenković bio jedini kandidat za predsjednika HDZ-a.
 
Kad je samo jedan kandidat, ne postoji pravi nadzor izbora. Tako je bilo i u slučaju kad je Kustić izabran za predsjednika Županijskog odbora, bilo je dosta glasovanja umjesto članova koji nisu sudjelovali u izborima.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Amerikanac

Amerikanac

Komentirano: 4.1.2019. | 14:06

1

Nakon dugo vremena jedan pametan članak. A Plenki je Istanbulsku potpisao jer ne može protiv svoji EU pučana solirati. Druga stvar je na unutarnjoj politici. Ličanin se protiv Plenkija pobunio a Tomašević nije. ha ha ha Recite vi nama dali ste u 28 godina vidjeli Hrvatskog političara koji ima neki stav, lijevi ili desni da ga nije barem jednom mijenjao.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Optužbe na račun bivšeg ministra MUP-a

Molnarovo (samo)ubojstvo?

Optužbe na račun bivšeg ministra MUP-a

1.1.2019. | 8:43
Dana 30.prosinca 2018. portal dnevno.hr objavio je članak o misterioznom ubojstvu ili samoubojstvo, kako glasi službena verzija, hrvatskoga policajca Dina Molnara. Obzirom da se spominje i Miro Matijević, poznat na području Like, koji je istraživao misterioznu smrt policajca Dine
Likaplus.hr : Tko je veći Hrvat:Razim ili Anel?

Izigravanje u Bihaću

Tko je veći Hrvat:Razim ili Anel?

20.12.2018. | 22:41
U Bihaću Stranke se ne mogu dogovoriti tko je "veći Hrvat"
Likaplus.hr : Proganjaju kršćane u Iranu, ali broj im raste

Proganjaju kršćane u Iranu, ali broj im raste

19.12.2018. | 7:11
Iranske vlasti su tijekom prošlog tjedna uhitile više od 100 kršćana. Uhićenja, koja su uslijedila prije Božića, dio su vladinog pokreta protiv onih koji su napustili islam i preobratili se na kršćanstvo. Prema izvještaju, koji donosiTelegraph, mnogi od 114 kršćana su bili preobr
Likaplus.hr : SDSS i Pupovac ne bi da se uhićuju Srbi!!!

Ratni zločini, ali..

SDSS i Pupovac ne bi da se uhićuju Srbi!!!

6.12.2018. | 19:32
Likaplus.hr : Imamo Vladu koja neprestano laže

Imamo Vladu koja neprestano laže

2.12.2018. | 14:27
(VIDEO) Dr. Markić i dr. Kanački o Kuščevićevoj i Plenkovićevoj prijevari birača: ‘Imamo vlast koja neprestano laže i opstruira referendumski proces’
Likaplus.hr : Velika blamaža gospićkog HDZ-a

Večernji list o HDZ-u

Velika blamaža gospićkog HDZ-a

25.11.2018. | 21:16
Večernji list o velikoj blamaži novoga vodstva gospićkog HDZ.a
Likaplus.hr : Mogu li biti ljudi koji su ubili moga djeda

Luka Modrić

Mogu li biti ljudi koji su ubili moga djeda

18.11.2018. | 5:48
ZADAĆNICA LUKE MODRIĆA: ‘Mogu li biti ljudi oni koji su ubili mog dobrog didu….’
Likaplus.hr : Vršili genocid nad Hrvatima u NDH

Srpska posla i propanganda

Vršili genocid nad Hrvatima u NDH

5.11.2018. | 9:32
INTERVJU Povjesničar Stjepan Lozo: U NDH su Srbi provodili genocid nad Hrvatima, a onda su ‘strašne’ ustaše optužili za zločin nad njima.
Likaplus.hr : Logor u Sisku, apsolutna laž!

doc.de Vlatka Vukelić

Logor u Sisku, apsolutna laž!

3.11.2018. | 5:27
Likaplus.hr : Na HTV-u "Mit o Jasenovcu"

Svaka čast!

Na HTV-u "Mit o Jasenovcu"

27.10.2018. | 22:28
Likaplus.hr : Vernić se bavio znanstvenim radom u Jasenovcu

Ruši se mit o Jasenovcu

Vernić se bavio znanstvenim radom u Jasenovcu

23.10.2018. | 9:36
Likaplus.hr : Evo kako Plenkovićeva Vlada voli HNS kadrove

Evo kako Plenkovićeva Vlada voli HNS kadrove

20.10.2018. | 13:33
Željko Kraljičak je potreban Plenkovićevoj Vladi s kapom petokrakom na glavi
Likaplus.hr : "100 g srbijanskog terora u Hrvatskoj!

"100 g srbijanskog terora u Hrvatskoj!

18.10.2018. | 22:45
Jakov Sedlar snimio je novi dokumentarni film "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj (Od Karađorđevića i Pribičevića do Vučića i Pupovca)" koji će 9. 10. i 11. studenog biti premijerno prikazan u Zagrebu, Splitu i Zadru. To je bio i povod za naš razgovor s poznatim hrvatskim
Likaplus.hr : "Mit o Jasenovcu" sve se više razotkriva

Roman Ljeljak

"Mit o Jasenovcu" sve se više razotkriva

27.9.2018. | 22:38
(VIDEO) Roman Leljak: ‘Djeca s Kozare pokopana na Mirogoju, a vode se na popisu jasenovačkih žrtava’
Likaplus.hr : Hrvatski pravoslavci traže priznanje

Hrvatski pravoslavci traže priznanje

26.9.2018. | 22:22
Zadnje desetljeće mi pravoslavci u Hrvatskoj pokušavamo dokazati vlastima kako u RH postoje Hrvati-pravoslavci unatoč nametnutoj srpsko-jugoslavenskom obrazcu po kojem su svi pravoslavci Srbi. Tako svi stavljamo naglasak na to da je na popisu stanovništva iz 2011. bilo 16647 Hrva
Likaplus.hr : Plenković će opstruirati Kolindinu kampanju

Milinović gostovao u Bujici

Plenković će opstruirati Kolindinu kampanju

20.9.2018. | 0:03
Plenković će opstruirati predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović. Kuščević je spreman na sve da ne dođe do referenduma
Likaplus.hr : Plenković je čovjek s dva morala

Zdravko Tomac

Plenković je čovjek s dva morala

6.9.2018. | 9:23
Likaplus.hr : Branitelji ne dopuštaju " srpske Ojkače"

Branitelji ne dopuštaju " srpske Ojkače"

25.8.2018. | 14:59
BRANITELJI PROTIV OJKAČE: ‘Pjevali su o ubojstvu Tuđmana i Bobetka, danas to zovu kulturnom baštinom’ – video
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :