Subota , 17.11.2018. | 10:28

Gospic

pretežno oblačnopretežno oblačno

Temperatura

Tlak zraka

1027.3 hPa

Vlažnost

72 %

Senj

umjereno oblačno, vjetrovitoumjereno oblačno, vjetrovito

Temperatura

Tlak zraka

1025.1 hPa

Vlažnost

55 %

Gospic

pretežno oblačnopretežno oblačno

Temperatura

Tlak zraka

1027.3 hPa

Vlažnost

72 %

Senj

umjereno oblačno, vjetrovitoumjereno oblačno, vjetrovito

Temperatura

Tlak zraka

1025.1 hPa

Vlažnost

55 %

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 28.9.2017. u 21:34
Prikaza: 753
Autor: Likaplus

Od Vučića treba tražiti ratnu odštetu

LS Županija : Od Vučića treba tražiti ratnu odštetu

Iako su se u saborskoj raspravi o prijedlogu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u srijedu svi zastupnici načelno složili kako toj populaciji treba osigurati dostojnu skrb, oporba je otvorila niz pitanja – od stvarnog broja branitelja, do toga koliko će sve to koštati i odakle će se platiti, a 'mostovac' Miro Bulj predložio je da srbijanski predsjednik Vučić koji se nedavno obrušio na zakon, plati ratnu štetu od 45 milijardi eura pa će biti "i za Zakon o hrvatskim braniteljima i za sve ostale socijalne kategorije”.

> Zašto je Pupovcu prihvatljiv "četnik” Stanimirović, a "ustaša” Hasanbegović nije?

"Izradi zakona pristupili smo kako bismo najzaslužnijima za obranu domovine pružili sveobuhvatnu skrb prilagođenu njihovim potrebama”, istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved dodajući kako su nastojali objediniti njihova disperzirana prava u niz različitih zakona.

Analiza koja je služila kao podloga za izradu zakona, pojasnio je, pokazala je da od ukupno 505.694 hrvatska branitelja koji se nalaze u evidenciji, danas živih njih 442.710. "Trajna prava po važećem zakonu ostvaruje 56.562 branitelja koji imaju status hrvatskog ratnog vojnog invalida. 82.889 hrvatskih branitelja je nezaposleno i nema redovita primanja. Posebno zabrinjavajuća je činjenica da je više od 54 tisuće hrvatskih branitelja umrlo nakon Domovinskog rata i svake godine ih umire sve više. U 2016. godini umrlo je 4073 hrvatska branitelja”, rekao je Medved.

Mrsić: Zakon nije razmjeran financijskim mogućnostima

"Vaše izlaganje nije potkrijepljeno s financijskim podacima koliko će paket zakona o braniteljima koštati hrvatske poreznike. Vrlo je jasno da mi iz doprinosa ne možemo financirati mirovine hrvatskih branitelja… Stvaramo različite tipove umirovljenika u Hrvatskoj”, zamjerao je SDP-ov Mirando Mrsić.

> Antun Ivanković: Zašto se zataškavaju ratni zločini Vojislava Stanimirovića i njegove supruge Ljeposave?

> Davor Ivanković: Zašto bismo zaboravili da Slovenija laže, a da je Srbija bila agresor

Mrsić je ministra Medveda upitao kako to da ako netko ima opću nesposobnost za rad može raditi. "Očekivali smo puno više od ovog zakona. Prije svega na način da taj zakon ne bude ustvari izdvajanje braniteljske populacije unutar našeg društva kao apsolutno privilegirane grupacije, a to se nažalost dogodilo… Zakon nije razmjeran financijskim mogućnostima, mogućnostima mirovinskog fonda, a ni stanju u gospodarstvu”, isticala je Nada Turina Đurić (GLAS).

> Pupovac: Zakon o braniteljima neprihvatljiv je za Srbe u Hrvatskoj

Njezin stranački kolega Goran Beus Richembergh upozoravao je pak kako se donosi zakon koji će nas do 2025. godine koštati 5 i pol milijardi kuna. "Mislim da je velika sramota da Hrvatski sabor donosi ovakav zakon 2017. godine, 22 godine nakon Domovinskog rata. Sabor priznaje da dosadašnje sve vlasti nisu ni štitile ni poštovale one koji su iznijeli na svojim plećima i na svojim ranama pa i na svojim životima, Domovinski rat”, rekao je.

> Kako je uopće nastao Pupovčev SDSS, stranka koju je utemeljio Hadžić?

Sramotno je, kaže, i da se ovakvim zakonima ponovno 'betoniraju' statusi drugog i trećeg reda građana u Hrvatskoj. "Godinama u ovom domu govorimo o tome da jednaka vrsta invaliditeta ne smije biti diskriminacijska”, kazao je Beus Richembergh.

Bulj traži od Vučića da plati štetu od 45 milijardi eura

Hvaleći zakon 'mostovac' Miro Bulj vladajuće je podsjećao kako je njihov "koalicijski partner Milorad Pupovac, usporedio generala Bobetka sa Slobodanom Miloševićem, Slavkom Dokmanovićem i Milanom Babićem”.

"Nije dostojanstvo Domovinskog rata ako govorimo samo o jedanaestorici poginulih hrvatskih branitelja iz HOS-a dok u Hrvatskoj imamo četničke spomenike Šoškočaninu i ostalima. Nije dostojanstvo da hrvatska država ne traži od Vučića četnika, koji komentira ovaj zakon, ratnu štetu od 45 milijardi eura pa će biti i za ovaj Zakon o hrvatskim braniteljima i za sve ostale socijalne kategorije”, poručio je Bulj.

> 18. kolovoza 1991. otet dr. Ivan Šreter – kako je Degoricija opisao sramnu ulogu Milorada Pupovca u slučaju Šreter?

Njegova stranačka kolegica Ines Strenja Linić ustvrdila je: "To što Vučić govori protiv ovog zakona, mene to zabavlja jednako koliko i to što dijeli putovnice stranim ostarjelim glumcima. Ono što me žalosti to je da jedan saborski zastupnik Hrvatskog sabora govori za srpske medije protiv ovog zakona, a pripadnici njegove nacionalnosti zajedno s nama borili su se u Domovinskom ratu”.

Mišljenja je i kako bi registar branitelja treba biti javan.

"Registar branitelja treba ostati javan, čast je biti u njemu, ali treba objaviti i registar agresora. Nitko nije mogao misliti da će Stanimirović koji je hodao po Vukovaru biti saborski zastupnik. Stranka koja vam drži vlast, okolo hoda po Srbiji i govori protiv ovog Zakona”, rekla je.

Glasnović Bunjcu poručio da je urbani rasist

Branimir Bunjac (Klub Živog zida i Snage) ističe kako braniteljima treba dati sva prava, ali samo onima koji to zaslužuju. "Velik broj navodnih branitelja nikad nije vidio ni liniju bojišta ni neprijateljskog vojnika niti mu je granata pala na glavu… Imali smo vlada koje su pokušavale instrumentalizirati branitelje za svoje političke ciljeve, a s druge strane su postojale vlade koje se boje branitelja pa im daju veća prava nego je to nužno te se dešava da se dio javnosti okreće protiv ratnih veterana što je jako loše”, istaknuo je Bunjac.

> Neprihvatljivo je da Vojislav Stanimirović odlučuje o formiranju Vlade

Čudi ga i to što danas 506 tisuća ljudi ima prava branitelja. "Kako je to moguće? Branitelj je onaj tko je do 30. lipnja '96. bio u Hrvatskoj vojsci, a rat je trajao do studenog 1995. Koji se rat vodio u lipnju '96”, pitao se Bunjac. Javnost sumnja, kaže Bunjac, kako postoje lažni branitelji i invalidi koji su u boljoj kondiciji nego njihovi vršnjaci "ali nema nikakve revizije po tom pitanju što bi bilo dobar iskorak da se napravi”, rekao je.

> Kako se biraju srpski predstavnici u Saboru?

Zamjerio je i zbog otkazivanja Europske noći kazališta zbog insistiranja braniteljske udruge, a njegovo je izlaganje uzrujalo nezavisnog Željka Glasnovića koji mu je poručio kako je urbani rasist. "Ja ne znam kako vi možete biti doktor znanosti, a ne znate ništa. Skoro 50 posto branitelja radi na minimalcu. Nemate pravo govoriti o HVO-u jer nemate pojma. Ja ne znam tko ste vi? Da nije bilo žrtve Hrvata u Bosanskoj Posavini, ti danas ne bi sjedio ovdje. Ta tvoja zlonamjeronost, ti si čisti urbani rasist” poručio je Glasnović Bunjcu.

"Ne znam o čemu vi pričate, vi svaki dan pričate isto! Crveni kmeri, skliske banane, strijeljali biste suce, ne znate šutjeti dok drugi govore. S vama se ne može raspravljati jer samo vičete nešto”, uzvratio mu je prozvani Bunjac.

Josip Đakić (HDZ) je kazao da njegova stranka želi da zakon bude snažna potpora i priznanje svima onima koji su braneći Hrvatsku dali sve od sebe. "Tu, kako je neki zovu privilegiju ja ne bih zvao privilegijom, kažem stečena prava hrvatskih branitelja koji su to zaslužili jer staviti se u funkciju Domovine”, rekao je Đakić.

Na pozivanje vladajućih na jedinstvo oko zakona SDP-ov Alen Prelec upitao je vladajuće zašto na to jedinstvo i konsenzus nisu pozivali u vrijeme kada je Fred Matić bio ministar.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mirko

mirko

Komentirano: 30.9.2017. | 13:27

1

Zamagljivači, a što treba tražiti od domaćih štetočina što u miru uništiše nam domovinu? "HRVATSKA TUGA - Najveći popis u državi: Svi političari koji su radili za Todorića i jedini koji je s njime ratovao"

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Vršili genocid nad Hrvatima u NDH

Srpska posla i propanganda

Vršili genocid nad Hrvatima u NDH

5.11.2018. | 9:32
INTERVJU Povjesničar Stjepan Lozo: U NDH su Srbi provodili genocid nad Hrvatima, a onda su ‘strašne’ ustaše optužili za zločin nad njima.
Likaplus.hr : Logor u Sisku, apsolutna laž!

doc.de Vlatka Vukelić

Logor u Sisku, apsolutna laž!

3.11.2018. | 5:27
Likaplus.hr : Na HTV-u "Mit o Jasenovcu"

Svaka čast!

Na HTV-u "Mit o Jasenovcu"

27.10.2018. | 22:28
Likaplus.hr : Vernić se bavio znanstvenim radom u Jasenovcu

Ruši se mit o Jasenovcu

Vernić se bavio znanstvenim radom u Jasenovcu

23.10.2018. | 9:36
Likaplus.hr : Evo kako Plenkovićeva Vlada voli HNS kadrove

Evo kako Plenkovićeva Vlada voli HNS kadrove

20.10.2018. | 13:33
Željko Kraljičak je potreban Plenkovićevoj Vladi s kapom petokrakom na glavi
Likaplus.hr : "100 g srbijanskog terora u Hrvatskoj!

"100 g srbijanskog terora u Hrvatskoj!

18.10.2018. | 22:45
Jakov Sedlar snimio je novi dokumentarni film "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj (Od Karađorđevića i Pribičevića do Vučića i Pupovca)" koji će 9. 10. i 11. studenog biti premijerno prikazan u Zagrebu, Splitu i Zadru. To je bio i povod za naš razgovor s poznatim hrvatskim
Likaplus.hr : "Mit o Jasenovcu" sve se više razotkriva

Roman Ljeljak

"Mit o Jasenovcu" sve se više razotkriva

27.9.2018. | 22:38
(VIDEO) Roman Leljak: ‘Djeca s Kozare pokopana na Mirogoju, a vode se na popisu jasenovačkih žrtava’
Likaplus.hr : Hrvatski pravoslavci traže priznanje

Hrvatski pravoslavci traže priznanje

26.9.2018. | 22:22
Zadnje desetljeće mi pravoslavci u Hrvatskoj pokušavamo dokazati vlastima kako u RH postoje Hrvati-pravoslavci unatoč nametnutoj srpsko-jugoslavenskom obrazcu po kojem su svi pravoslavci Srbi. Tako svi stavljamo naglasak na to da je na popisu stanovništva iz 2011. bilo 16647 Hrva
Likaplus.hr : Plenković će opstruirati Kolindinu kampanju

Milinović gostovao u Bujici

Plenković će opstruirati Kolindinu kampanju

20.9.2018. | 0:03
Plenković će opstruirati predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović. Kuščević je spreman na sve da ne dođe do referenduma
Likaplus.hr : Plenković je čovjek s dva morala

Zdravko Tomac

Plenković je čovjek s dva morala

6.9.2018. | 9:23
Likaplus.hr : Branitelji ne dopuštaju " srpske Ojkače"

Branitelji ne dopuštaju " srpske Ojkače"

25.8.2018. | 14:59
BRANITELJI PROTIV OJKAČE: ‘Pjevali su o ubojstvu Tuđmana i Bobetka, danas to zovu kulturnom baštinom’ – video
Likaplus.hr : Thompsonova pjesma na prosvjedu u Puli

Thompsonova pjesma na prosvjedu u Puli

24.8.2018. | 18:00
Atmosfera je uzavrela. Thompson se ori Bulevarom. Radnici idu prema upravi i pjevaju stihove Thompsona "Lijepa li si" Skandirali su i vulgarno Jakovčiću iz IDS-a
Likaplus.hr : Djecu smiješ odbiti, ali homoseksualce NE

Iznajmljivanje

Djecu smiješ odbiti, ali homoseksualce NE

12.8.2018. | 12:16
Only gay i kinderfrei: Je li naše društvo postalo neprijatelj djece?
Likaplus.hr : Plenkoviću, zašto ne izbaciš Pupovca iz Vlade

MOST možeš izbaciti.ali..?

Plenkoviću, zašto ne izbaciš Pupovca iz Vlade

10.8.2018. | 10:21
Plenkoviću, zašto ne izbaciš Pupovca i SDSS iz Vlade? MOST možeš izbaciti, ali Pupovca i SDSS ne možeš? MOST nije bio dobar, ali Pupovac i SDSS su ti dobri???
Likaplus.hr : Nikada više neću u Beogradu pjevati

Čovjek od riječi

Nikada više neću u Beogradu pjevati

30.7.2018. | 13:38
Tihomir Dujmović, poznati novinar i publicist, objavio je svoje sjećanje na Olivera, ističući njegovu gestu ponosa, morala i ljudskosti. Bio si najbolji i jedini koji je rekao Beogradu – nikada me nećete vidjeti!
Likaplus.hr : Uplašili se "kockastog naroda" na ulici

Uplašili se "kockastog naroda" na ulici

20.7.2018. | 22:49
HLOVERKA O(TV)ORENO TKO SE PREPLAŠIO ‘KOCKASTOG NARODA’? Glasnoj manjini koja vidi ‘ustašizaciju’ – polako otkucava vrijeme
Likaplus.hr : Izraelski pjevač pjeva "Croatio, iz duše ...

Izraelski pjevač pjeva "Croatio, iz duše ...

15.7.2018. | 8:50
Uz pjesmu Giladi je poručio: “Moje srce i srce svih izraelaca koje poznajem sutra će biti s Hrvatskom. Svi očekujemo pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije. Pjesma (‘Croatio iz duše te ljubim’) koju sam modificirao i otpjevao na hrvatskom jeziku neka bude poticaj i motiv pono
Likaplus.hr : Uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se...

Zlatko Dalić

Uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se...

12.7.2018. | 12:07
“Vjera mi daje snagu, uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se prije utakmice. Zahvalim se Bogu na svakom danu, jer dao mi je snagu i vjeru, ali i prigodu da nešto u životu napravim”, izjavio je izbornik nogometne hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić u adventskom razgovoru za pri
Čudesan restoran u Lohovu-Bihać
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :