Srijeda , 21.2.2018. | 17:52

Gospic

slab snijegslab snijeg

Temperatura

-1°

Tlak zraka

1011.8 hPa

Vlažnost

88 %

Senj

pretežno oblačno, jak vjetarpretežno oblačno, jak vjetar

Temperatura

Tlak zraka

1006.8 hPa

Vlažnost

65 %

Gospic

slab snijegslab snijeg

Temperatura

-1°

Tlak zraka

1011.8 hPa

Vlažnost

88 %

Senj

pretežno oblačno, jak vjetarpretežno oblačno, jak vjetar

Temperatura

Tlak zraka

1006.8 hPa

Vlažnost

65 %

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 28.9.2017. u 21:34
Prikaza: 421
Autor: Likaplus

Od Vučića treba tražiti ratnu odštetu

LS Županija : Od Vučića treba tražiti ratnu odštetu

Iako su se u saborskoj raspravi o prijedlogu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u srijedu svi zastupnici načelno složili kako toj populaciji treba osigurati dostojnu skrb, oporba je otvorila niz pitanja – od stvarnog broja branitelja, do toga koliko će sve to koštati i odakle će se platiti, a 'mostovac' Miro Bulj predložio je da srbijanski predsjednik Vučić koji se nedavno obrušio na zakon, plati ratnu štetu od 45 milijardi eura pa će biti "i za Zakon o hrvatskim braniteljima i za sve ostale socijalne kategorije”.

> Zašto je Pupovcu prihvatljiv "četnik” Stanimirović, a "ustaša” Hasanbegović nije?

"Izradi zakona pristupili smo kako bismo najzaslužnijima za obranu domovine pružili sveobuhvatnu skrb prilagođenu njihovim potrebama”, istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved dodajući kako su nastojali objediniti njihova disperzirana prava u niz različitih zakona.

Analiza koja je služila kao podloga za izradu zakona, pojasnio je, pokazala je da od ukupno 505.694 hrvatska branitelja koji se nalaze u evidenciji, danas živih njih 442.710. "Trajna prava po važećem zakonu ostvaruje 56.562 branitelja koji imaju status hrvatskog ratnog vojnog invalida. 82.889 hrvatskih branitelja je nezaposleno i nema redovita primanja. Posebno zabrinjavajuća je činjenica da je više od 54 tisuće hrvatskih branitelja umrlo nakon Domovinskog rata i svake godine ih umire sve više. U 2016. godini umrlo je 4073 hrvatska branitelja”, rekao je Medved.

Mrsić: Zakon nije razmjeran financijskim mogućnostima

"Vaše izlaganje nije potkrijepljeno s financijskim podacima koliko će paket zakona o braniteljima koštati hrvatske poreznike. Vrlo je jasno da mi iz doprinosa ne možemo financirati mirovine hrvatskih branitelja… Stvaramo različite tipove umirovljenika u Hrvatskoj”, zamjerao je SDP-ov Mirando Mrsić.

> Antun Ivanković: Zašto se zataškavaju ratni zločini Vojislava Stanimirovića i njegove supruge Ljeposave?

> Davor Ivanković: Zašto bismo zaboravili da Slovenija laže, a da je Srbija bila agresor

Mrsić je ministra Medveda upitao kako to da ako netko ima opću nesposobnost za rad može raditi. "Očekivali smo puno više od ovog zakona. Prije svega na način da taj zakon ne bude ustvari izdvajanje braniteljske populacije unutar našeg društva kao apsolutno privilegirane grupacije, a to se nažalost dogodilo… Zakon nije razmjeran financijskim mogućnostima, mogućnostima mirovinskog fonda, a ni stanju u gospodarstvu”, isticala je Nada Turina Đurić (GLAS).

> Pupovac: Zakon o braniteljima neprihvatljiv je za Srbe u Hrvatskoj

Njezin stranački kolega Goran Beus Richembergh upozoravao je pak kako se donosi zakon koji će nas do 2025. godine koštati 5 i pol milijardi kuna. "Mislim da je velika sramota da Hrvatski sabor donosi ovakav zakon 2017. godine, 22 godine nakon Domovinskog rata. Sabor priznaje da dosadašnje sve vlasti nisu ni štitile ni poštovale one koji su iznijeli na svojim plećima i na svojim ranama pa i na svojim životima, Domovinski rat”, rekao je.

> Kako je uopće nastao Pupovčev SDSS, stranka koju je utemeljio Hadžić?

Sramotno je, kaže, i da se ovakvim zakonima ponovno 'betoniraju' statusi drugog i trećeg reda građana u Hrvatskoj. "Godinama u ovom domu govorimo o tome da jednaka vrsta invaliditeta ne smije biti diskriminacijska”, kazao je Beus Richembergh.

Bulj traži od Vučića da plati štetu od 45 milijardi eura

Hvaleći zakon 'mostovac' Miro Bulj vladajuće je podsjećao kako je njihov "koalicijski partner Milorad Pupovac, usporedio generala Bobetka sa Slobodanom Miloševićem, Slavkom Dokmanovićem i Milanom Babićem”.

"Nije dostojanstvo Domovinskog rata ako govorimo samo o jedanaestorici poginulih hrvatskih branitelja iz HOS-a dok u Hrvatskoj imamo četničke spomenike Šoškočaninu i ostalima. Nije dostojanstvo da hrvatska država ne traži od Vučića četnika, koji komentira ovaj zakon, ratnu štetu od 45 milijardi eura pa će biti i za ovaj Zakon o hrvatskim braniteljima i za sve ostale socijalne kategorije”, poručio je Bulj.

> 18. kolovoza 1991. otet dr. Ivan Šreter – kako je Degoricija opisao sramnu ulogu Milorada Pupovca u slučaju Šreter?

Njegova stranačka kolegica Ines Strenja Linić ustvrdila je: "To što Vučić govori protiv ovog zakona, mene to zabavlja jednako koliko i to što dijeli putovnice stranim ostarjelim glumcima. Ono što me žalosti to je da jedan saborski zastupnik Hrvatskog sabora govori za srpske medije protiv ovog zakona, a pripadnici njegove nacionalnosti zajedno s nama borili su se u Domovinskom ratu”.

Mišljenja je i kako bi registar branitelja treba biti javan.

"Registar branitelja treba ostati javan, čast je biti u njemu, ali treba objaviti i registar agresora. Nitko nije mogao misliti da će Stanimirović koji je hodao po Vukovaru biti saborski zastupnik. Stranka koja vam drži vlast, okolo hoda po Srbiji i govori protiv ovog Zakona”, rekla je.

Glasnović Bunjcu poručio da je urbani rasist

Branimir Bunjac (Klub Živog zida i Snage) ističe kako braniteljima treba dati sva prava, ali samo onima koji to zaslužuju. "Velik broj navodnih branitelja nikad nije vidio ni liniju bojišta ni neprijateljskog vojnika niti mu je granata pala na glavu… Imali smo vlada koje su pokušavale instrumentalizirati branitelje za svoje političke ciljeve, a s druge strane su postojale vlade koje se boje branitelja pa im daju veća prava nego je to nužno te se dešava da se dio javnosti okreće protiv ratnih veterana što je jako loše”, istaknuo je Bunjac.

> Neprihvatljivo je da Vojislav Stanimirović odlučuje o formiranju Vlade

Čudi ga i to što danas 506 tisuća ljudi ima prava branitelja. "Kako je to moguće? Branitelj je onaj tko je do 30. lipnja '96. bio u Hrvatskoj vojsci, a rat je trajao do studenog 1995. Koji se rat vodio u lipnju '96”, pitao se Bunjac. Javnost sumnja, kaže Bunjac, kako postoje lažni branitelji i invalidi koji su u boljoj kondiciji nego njihovi vršnjaci "ali nema nikakve revizije po tom pitanju što bi bilo dobar iskorak da se napravi”, rekao je.

> Kako se biraju srpski predstavnici u Saboru?

Zamjerio je i zbog otkazivanja Europske noći kazališta zbog insistiranja braniteljske udruge, a njegovo je izlaganje uzrujalo nezavisnog Željka Glasnovića koji mu je poručio kako je urbani rasist. "Ja ne znam kako vi možete biti doktor znanosti, a ne znate ništa. Skoro 50 posto branitelja radi na minimalcu. Nemate pravo govoriti o HVO-u jer nemate pojma. Ja ne znam tko ste vi? Da nije bilo žrtve Hrvata u Bosanskoj Posavini, ti danas ne bi sjedio ovdje. Ta tvoja zlonamjeronost, ti si čisti urbani rasist” poručio je Glasnović Bunjcu.

"Ne znam o čemu vi pričate, vi svaki dan pričate isto! Crveni kmeri, skliske banane, strijeljali biste suce, ne znate šutjeti dok drugi govore. S vama se ne može raspravljati jer samo vičete nešto”, uzvratio mu je prozvani Bunjac.

Josip Đakić (HDZ) je kazao da njegova stranka želi da zakon bude snažna potpora i priznanje svima onima koji su braneći Hrvatsku dali sve od sebe. "Tu, kako je neki zovu privilegiju ja ne bih zvao privilegijom, kažem stečena prava hrvatskih branitelja koji su to zaslužili jer staviti se u funkciju Domovine”, rekao je Đakić.

Na pozivanje vladajućih na jedinstvo oko zakona SDP-ov Alen Prelec upitao je vladajuće zašto na to jedinstvo i konsenzus nisu pozivali u vrijeme kada je Fred Matić bio ministar.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mirko

mirko

Komentirano: 30.9.2017. | 13:27

1

Zamagljivači, a što treba tražiti od domaćih štetočina što u miru uništiše nam domovinu? "HRVATSKA TUGA - Najveći popis u državi: Svi političari koji su radili za Todorića i jedini koji je s njime ratovao"

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Srbima je svaka  hrvatska država "ustaška"

Biserko Sonja iz Srbije

Srbima je svaka hrvatska država "ustaška"

21.2.2018. | 14:46
Likaplus.hr : Pupovcu nakon posjete Vučića porasli apetiti

Traže vijeće srpskih općina

Pupovcu nakon posjete Vučića porasli apetiti

19.2.2018. | 9:08
SDSS I Milorad Pupovac kada su god u prilici ucijeniti Vladu RH, nekog načelnika, župana...kojima je jako stalo do fotelje i vlasti, oni ucjenjuju jer računaju na neodoljivi zov fotelje vlasti i vlasti i opet vlasti...
Likaplus.hr : Kriza pravih muškaraca-muževnost

Božanstvena komedija

Kriza pravih muškaraca-muževnost

18.2.2018. | 17:07
Kriza muževnosti
Likaplus.hr : Tomislav Ivančić- godina dana otkad je otišao

Tomislav Ivančić- godina dana otkad je otišao

18.2.2018. | 6:50
Tomislav Ivančić- godina dana otkad je otišaoBio je 2001. izabran za rektora zagrebačkog Sveučilišta izabran je dr. Tomislav Ivančić, teolog.profesor na bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu .Lijevi mediji i rigidni ljevičari optuživali su kako je moguće da teolog bude rekt
Likaplus.hr : "Laže ko Aleksandar Vučić..."

Postala mjera laži

"Laže ko Aleksandar Vučić..."

8.2.2018. | 9:59
Kad netko kaže laž u kameru, pa poslije pokuša preko facebook-a reći da to nije rekao...tada mu se kaže "Laže ko Aleksandar Vučić" koji je u Glini govorio o "ustaškoj vlasti, srpskoj Glini..." a onda tvrdio da to nije rekao, a kamoli da je tamo i bio...Ali, kamera ne laže!
Likaplus.hr : U centru Zagreba-masovna grobnica

Komunistički zločini

U centru Zagreba-masovna grobnica

7.2.2018. | 8:54
Likaplus.hr : Ministrica HNS-a:Nema 1kn po km za učitelje

Ministrica HNS-a:Nema 1kn po km za učitelje

6.2.2018. | 8:47
Učiteljima i profesorima koji na posao putuju u drugi grad, općinu ili županiju u odnosu na mjesto stanovanja više se neće isplaćivati kuna za prijeđeni kilometar ako na relaciji kojom putuju na posao postoji mjesni ili međumjesni javni prijevoz, navodiVečernji list.
Likaplus.hr : Kako putuje bombonijera?

LAUDATO TV

Kako putuje bombonijera?

4.2.2018. | 16:21
U prilogu Božanstvene Komedije, ekipe iz Laudato Tv, pogledajte skeč na temu Bombonijere. Najveći svjetski putnik je…BOMBONIJERA! Zašto? Pogledaj i otkrij! Koliko puta ste nekome poklonili bombonijeru koju ste od nekoga dobili...
Likaplus.hr : Vrijeme  je za istinu o Jasenovcu

Srbin Igor Vukić

Vrijeme je za istinu o Jasenovcu

30.1.2018. | 7:32
Likaplus.hr : Evo zašto naši ljevičari mrze Trumpa i Markić

Ono su za ŽIVOT

Evo zašto naši ljevičari mrze Trumpa i Markić

20.1.2018. | 17:59
Likaplus.hr : Za Pupovčeve Novosti-ministar je ustaša

Penković šuti

Za Pupovčeve Novosti-ministar je ustaša

7.1.2018. | 13:44
Nije samo naš načelnik u Korenici sklon sve proglašavati ustašlukom(škola ustaška, portal je ustaški, ...) nego i njegov koalicijski partner Pupovac i SDSS to redovito radi kroz Novosti koje financira Država RH. Svi šute, jer u modi je sve zvati "ustašama" pa i ministra hrvatskih
Likaplus.hr : U Iraku svijetli križ..

Na zapadu skidaju, a

U Iraku svijetli križ..

27.12.2017. | 10:04
Likaplus.hr : Protuhrvatski i protukatolički mediji u RH

Koja je pozadina djelovanja

Protuhrvatski i protukatolički mediji u RH

23.12.2017. | 18:44
Likaplus.hr : Izabrao radije smrt, nego slobodu s optužbom

general Praljak

Izabrao radije smrt, nego slobodu s optužbom

4.12.2017. | 7:12
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :