Utorak , 26.1.2021. | 20:54

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 25.4.2020. u 21:39
Prikaza: 485

HOS-ovci žestoko uzvratili Milanoviću

LS Županija : HOS-ovci žestoko uzvratili  Milanoviću

HOS-ovci PORUČILI MILANOVIĆU: "Tog treba maknuti, taj nema veze s Domovinskim ratom!"


Gostujući u Bujici na Z1 televiziji, veterani HOS-a Josip Mišković i Damir Markuš - Kutina, odgovorili su Zoranu Milanoviću, parafrazirajući njegove riječi s komemoracije u Jasenovcu, gdje je rekao da "maknuti i negdje baciti” treba spomen-ploču podignutu u čast jedanaestorice poginulih hrvatskih heroja: "Tog treba maknuti i baciti u ropotarnicu povijesti, taj nema veze s Domovinskim ratom!"

Voditelj je emisiju započeo čitanjem imena jedanaestorice palih HOS-ovaca, uz napomenu kako su njihova imena zlatnim slovima ispisana u hrvatskoj povijesti: MARIO HUIS, DINO SIMIĆ, ZLATKO KLASIĆ, IVAN BEBIĆ, MIROSLAV MARTINOVSKI, MIRO PETRIN, DAVOR MILAKOVIĆ, SLAVKO JAGER, ŽELJKO GRGIĆ, ŽELJKO BARIĆ, MILAN ŠPOLJAREVIĆ.

U nastavku emisije je opisano kako su HOS-ovci s ploče u Jasenovcu junački izginuli... Jedan od njih bio je Željko Grgić, šogor gosta Bujice Josipa Miškovića, danas gradonačelnika Popovače, a '91. dragovoljca Domovinskog rata i pripadnika HOS-ove grupe 'Cobra': - Iza sebe je ostavio sedmomjesečnog sina Adrijana i sestru Miru, moju suprugu, ženu Katicu i majku Maru. Četvorica braće Grgić bili su HOS-ovci i svi zajedno sudjelovali u akciji, u kojoj je Željko poginuo, a vodio ju je general Ante Gotovina, koji je tada ranjen.

PRIČA O ŽELJKU GRGIĆU, HOS-ovcu S PLOČE U JASENOVCU: Stradao u akciji u kojoj je ranjen general Gotovina, iza sebe ostavio sedmomjesečnu bebu…

"Željko je bio 24-godišnji mladić kada je krenula velikosrpska agresija,” prisjeća se Mišković svog šogora: "Svi domoljubi osjećali su potrebu da na bilo koji način pomognu u obrani Republike Hrvatske. Željko je bio dragovoljac, kao i većina nas, u to je vrijeme organizacija obrane bila upitna, a kao dragovoljci HOS-a odlučili smo, prije svega, braniti naš dom, a dom se branio u Novskoj, na zapadnoslavonskom bojištu, budući da je Banjalučki korpus 'JNA' već bio nadomak Kutine i Popovače, u kojoj smo živjeli. Dvadesetak mladića s područja grada Popovače odlučilo je otići u rat. Među njima su bili i četvorica braće Grgić. Nažalost, Željko je 11. Prosinca 1991. poginuo u Gornjim Rajčićima, braneći Republiku Hrvatsku. Akciju je vodio general Gotovina... Tamo su bili i pripadnici drugih postrojbi Hrvatske vojske. Već smo tada išli u napadna djelovanja, desetak kilometara u unutrašnjosti okupiranog područja. Željko Grgić, nažalost, nije imao sreće, kao ni desetak drugih pripadnika hrvatskih snaga, koji su poginuli u toj akciji.”

Učinili smo sve kako bi Željka uspjeli izvući jer je bio teško ranjen, međutim, rane su bili takve da u transportu od Novske do ratne bolnice u Kutini, nije uspio preživjeti – s tugom se prisjeća Josip Mišković i naglašava: - Njegov sedmomjesečni sin, svoga oca nikada nije zapamtio.

Mišković je poručio Milanoviću: - On ne može baciti ljagu i govoriti o ljudima koji su sa srcem, dušom i nacionalnim nabojem išli braniti Hrvatsku. HOS je bio legalna postrojba u obrani RH i svi dečki koji su nosili tu oznaku, nosili su je s ponosom, zbog njih nitko ne može tražiti da se ta oznaka makne jer su oni poginuli s tom oznakom!

RODITELJI HOS-ovca DINE SIMIĆA SU UMRLI, A SINU NISU IMALI GDJE ZAPALITI SVIJEĆU!

Mišković je u Bujici ispričao i priču o Dini Simiću, još jednom junaku s HOS-ove ploče u Jasenovcu: - Moj prijatelj Dino ostao je negdje između Jasenovca i Novske, njegovo tijelo nikada nismo pronašli... Među zadnjima je izašao iz tada već napuštenog Jasenovca, prije njegova pada, a u akciji oslobađanja, nažalost, raznijela ga je granata. Dinovi roditelji su umrli, a nikada nismo uspjeli pronaći njegove posmrtne ostatke, iako smo učinili sve da ih pronađemo. Upravo zbog takvih ljudi, negdje mora postojati mjesto gdje će se obilježiti i uspomena na njih. Dinovi otac i majka preminuli su u teškoj boli i bolnoj želji da negdje upale svijeću za svoga sina…

"Pitam se, zašto danas to nekome smeta,” nastavio je Mišković: "HOS je predstavljao otpor, bunt i revolt prema nečemu što nas je u ono vrijeme kanilo uništiti.”

HOS-ova grupa 'Cobra' brojala je 20 članova, a danas nas je živo svega jedanaest - rekao je Mišković i dodao: - Dvojica su poginuli, dvojica izvršili samoubojstvo, a ostali su umrli od posljedica rata...

BRAT UBIJENOG HOS-ovca OBJESIO SE U SPLITU!

"Brat Željka Grgića objesio se u Splitu, a pokojni Rajko raznio se bombom,” kroz suze je nastavio Mišković: "Zbog svih tih ljudi, zbog svih tih patnji, ja sam ovdje večeras jer ne može nitko te dečke prozivati i kriviti zato što su s oznakom HOS-a ratovali i branili Hrvatsku!”

Mišković je imao 30 godina kada je otišao u rat: - Naš pokojni zapovjednik Miro Martinovski bio je najstariji i imao je 40 godina. Svi ostali su bili mladići, a imali smo i dva maloljetnika. Lagali su o svojim godinama, dolazili k' nama iz Zagreba i govorili da imaju 18! Nikada neću zaboraviti jednu majku, koja je došla tražiti svoga sina i inzistirala kod zapovjednika da će ga prijaviti jer u postrojbi drži maloljetnika. Dečko nam je lagao da ima 18 godina i nije htio ići doma… Nitko od tih dečki nije bio zaveden. Nitko od njih nije rekao da mora ići, svi su oni došli dragovoljno jer su osjetili potrebu da brane svoj dom – Popovaču, Kutinu, Zapadnu Slavoniju.

"Prosjek godina HOS-ovaca bio je 25, a Milanović je imao i više od toga, ali mu nija palo na pamet uzeti pušku u ruke," nadovezao se Markuš.

Josip Mišković u Bujici je podsjetio na Milanovićeve riječi kako su u rat išli "sirotinja i neobrazovani”: - U rat su išli svi mladići koji su osjećali da je to njihova dužnost. Među njima je bilo i studenata, ja sam, prijerice, inženjer elektrotehnike. Imao sam radnu obavezu, ali zbog svojih dečki i obitelji, prekinuo sam radnu obvezu u Zagrebu i otišao na ratište, u HOS.

MARKUŠ MILANOVIĆA NAZVAO "ŠMRKAVCEM” I "ČISTAČEM BRISELSKIH HODNIKA”

Bujica je objavila informaciju iz izvora bliskih slovenskoj Vladi na čijem je čelu sada Janez Janša, kako bi Hrvatska zbog uvredljive izjave Zorana Milanovića, mogla primiti prosvjednu notu od Slovenije - jer je jedan od palih heroja s jasenovačke ploče, bio Slovenac Slavko Jager.

"Četnici su ga zarobili teško ranjenog, polomili mu svaku kost i u njega ispalili čak 76 metaka! Šarafcigerima su mu iskopali oči, što je poruka koju bi posebno trebala čuti Vesna Pusić jer je i ona šarafcigere spominjala u kontekstu skidanja ploče HOS-a, na kojoj je i Slavkovo ime,” poručio je bivšoj šefici HNS-a, HOS-ovac Damir Markuš.

Pri pokušaju spašavanja Slavka Jagera poginula su još dva pripadnika HOS-a – podsjeća Markuš i napominje: - To je bila ta ljubav, koju su dali jedan za drugoga, kao i za Hrvatsku. On nije bio jedini Slovenac u Domovinskom ratu, bilo ih je dosta… Žao mi je što Ministarstvo hrvatskih branitelja još nije poradilo na popisu stranih dragovoljaca u Hrvatskoj. Za mene oni nisu "strani”, oni su 16 puta veći Hrvati od druga Milanovića i sličnih šmrkavaca, koji su brisali briselske hodnike, tamo negdje daleko, dok smo mi ratovali po Hrvatskoj i branili Domovinu s najljepšom oznakom i najljepšim pozdravom 'ZDS'.

UMJESTO DA UKLONE ČETNIČKE SPOMENIKE, NJIMA SMETA PLOČA HOS-a!

Markuš smatra da nas "ne treba čuditi Milanović, jer njegove su oznake crvene boje, kao što ih je imala i 'JNA' , to je zločinačka petokraka, njemu je uzor drug Tito”: - HOS-ovci mu poručuju da njega treba skinuti. Tog treba maknuti i baciti u ropotarnicu povijesti, taj nema veze s Domovinskim ratom!

"Milanoviću, nisi zaslužio voditi Hrvatsku, ti nisi moj predsjednik, nisi naš predsjednik,” okrenuo se prema kameri HOS-ovac Markuš: "Mene je sramota što takav čovjek vodi prelijepu Domovinu, s predobrim ljudima koji u njoj žive. Ovo je zaista 'Apsurdistan'.”

Duboko me vrijeđa kada Milanović kaže da "to nema veze s Domovinskim ratom” - ljuto je nastavio HOS-ovac Mišković: - Ja sam tu oznaku nosio, pripadnik sam HOS-a i nisam učinio nikakve loše stvari, nikada se nisam ogriješio o ratno pravo. Dečki s ploče u Jasenovcu, a ja ih većinu znam, zaista su pravi heroji.

"Jučer je preminuo HOS-ovac Ivan Lemo, srce mu je stalo,” objavio je Markuš u emisiji: "Ja se pitam da nije možda i zbog utjecaja ovakvih izjava?!”

Zamislite kako je obiteljima poginulih HOS-ovca koji sve to gledaju i slušaju – nastavio je pripadnik Satnije HOS-a Vukovar: - Jesu li oni to zaslužili? Branili su svoj dom, naš dom, od srpsko-četničke bande, od crvene petokrake i četniče kokarde. Umjesto da skinu četničke oznake i spomenike diljem Hrvatske, oni bi skidali ploče naših heroja, to njima smeta!

MARKUŠ: "NE ČUDIM SE BOJANU GLAVAŠEVIĆU, NJEGOV JE MENTOR PUPOVAC!”

Markuš je u Bujici prokomentirao i dopis koji je svim saborskim klubovima poslao notorni Bojan Glavašević, a kojim poziva na izradu 'Zakona o zabrani veličanja ustaštva u RH', hvali riječi Zorana Milanovića i zapravo, pokušava kriminalizirati znakovlje, kao i pozdrav HOS-a: - Ne čudim se tome, kada znamo da mu je mentor bio Milorad Pupovac! Oni su instruirali dijete Siniše Glavaševića i siguran sam da se on okreće u grobu, kada vidi što mu sin radi. Mi, HOS-ovci došli smo u Vukovar i neka pita domaće ljude, koji nisu pobjegli iz Vukovara, gdje je bio HOS i što je točno značio našim ljudima tamo.

Bujica je u petak navečer, u cijelosti emitirala potresno pismo Lyline Fournier, majke HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, koje je na 75. rođendan, povodom jasenovačke izjave, uputila Zoranu Milanoviću, poručivši mu "nek' se srami”: - Lilian je sve rekla. Dok ima nas, živih pripadnika HOS-a, ali i svih ostalih dečki, koji su bili na ratištima, nećemo dati nikome da pljuje po kostima heroja i našim svetinjama! Budite uvjereni da ima itekako puno hrvatske mladosti, novih hrvatskih dragovoljaca, koji su 'ZDS'. Vidjet ćete, vrijeme će pokazati, kad ćemo moći izaći na ulicu i kada ćemo svi zajedno doći tamo gdje treba i reći im; Sve su ovo HOS-ovci!

Damir Markuš je gledateljima iznio zadnje informacije o potrazi za posmrtnim ostacima Francuza, smaknutog na Ovčari: - Iz moje postrojbe još uvijek nismo našli Jadranka Antića, zvali smo ga 'Šnicala', Duška Smeka i Jean-Michel Nicoliera… Nikada nismo odustali od portage, ali moram ovdje prozvati sramotni DORH, koji ništa ne radi po tom pitanju! Francuska država je intervenirala i obitelj Nicolire-Furnier je u Francuskoj podigla tužbu pa francuski istražitelji ispituju njegovu smrt... Spremni smo ponuditi veliku novčanu nagradu za informacije koje će nas dovesti do kostiju Jean-Michela, kao i svih drugih naših junaka.

POZVALI NA BOJKOT MILANOVIĆA, TIJEKOM PROSLAVE 'BLJESKA'

Markuš u Bujici nije propustio spomenuti niti Žarka Manjkasa – Crvenkapu, junaka iz HOS-ove štafete smrti, koji je svjesno ušao u minsko polje i poginuo kako bi prokrčio put civilima, koji su se iz Bogdanovaca pored Vukovara, pred neprijateljem povlačili prema Nuštru. Njegovi su posmrtni ostaci pronađeni tek u veljači ove godine, a na njima i oznaka HOS-a, koja ni nakon 29 godina nije istrunula:- Ima tu simbolike i neka tu oznaku dobro pogledaju Milanović i njegovi banditi! I Crvenkapi su roditelji umrli, a da mu nisu imali gdje zapaliti svijeću... Nema ni brata ni sestru. To je opet jedna od tih priča, još donekle ispričana, ali ima i mnogo onih koje nisu. O takvim junacima treba pisati knjige i snimati filmove da se to nikad ne bi zaboravilo.

Zbog šutnje o Milanovićevoj jasenovačkoj izjavi, u Bujici je prozvan i Andrej Plenković.

"Očekujemo od Plenkovića kao premijera da se jasno ogradi od Milanovića. Neka jasno kaže smeta li mu ili ne to što je rekao Zoran Milanović,” bacio je rukavicu aktualnom šefu Vlade Damir Markuš.

Veterani HOS-a pozvali su sve braniteljske udruge na bojkot Zorana Milanovića ili njegova izaslanika, tijekom proslave 25. obljetnice akcije 'Bljesak', ukoliko dođe u Zapadnu Slavoniju.

RATNI ZAPOVJEDNIK OBRANE ŠKABRNJE MILANOVIĆA U BUJICI NAZVAO "DEZERTEROM” I UOPOZORIO GA: "NE IGRAJ SE VATROM!”

Skandaloznu Milanovićevu izjavu iz Jasenovca, za Bujicu je prokomentirao i ratni zapovjednik obrane Škabrnje, mjesta u čijem je oslobađanju od velikosrpske agresije sudjelovao upravo HOS, Marko Miljanić: - Zoran Milanović je mogao devedesetih godina pokazati svoj patriotizam i svoje domoljublje. Dok sam ja u svojim postrojbama imao maloljetnike od nepunih šesnaest godina, koji su samnom ratovali, Zoran Milanović je bio punoljetan, ali je pobjegao i dezertirao iz Hrvatske države!

"Milanović je zadnji u našoj državi koji može govoriti o časnim i poštenim HOS-ovcima,” naglasio je Miljanić: "To su ljudi koji su pokazali kako se voli dom i Domovina.”

Više cijenim jednog Srbina, koji je branio Hrvatsku državu kao što su Peđa Mišić i drugi ljudi srpske nacionalnosti, koji su zajedno samnom bili hrvatski vojnici, više valja njihov mali prst nego milijun Milanovića – zaključio je ratni zapovjednik obrane Škabrnje i dodao: - Samim svojim dolaskom na Pantovčak, Milanović je pokazao kakvu namjeru ima; najprije maknuti hrvatske velikane, a onda, poslije toga, obezvrijediti Domovinski rat. Poručujem mu da se vatrom ne igra! Nismo mi stvarali Hrvatsku državu da bi on po njoj pljuvao.


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Milanović je postao čimbenik razdora

Hasanbegović u Bujici

Milanović je postao čimbenik razdora

25.1.2021. | 6:55
Likaplus.hr : Akcija Maslenica, prvi veći poraz Srba

Akcija Maslenica, prvi veći poraz Srba

22.1.2021. | 9:43
Akcija Maslenica, prvi veći poraz Srba
Akcija Maslenica, prvi veći poraz Srba
Likaplus.hr : Zna li sdss tko je agresor?

Zna li sdss tko je agresor?

22.1.2021. | 9:37
Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića (SDSS) za vrijeme aktualnog prijepodneva pitao je o Zakonu o civilnim žrtvama rata.
Likaplus.hr : Domovinska sigurnost pala je na Banovini

Domovinska sigurnost pala je na Banovini

21.1.2021. | 6:50
Domovinska sigurnost pala je na Banovini
Domovinska sigurnost pala je na Banovini
Likaplus.hr : Rat i velikosrpski zločini na Banovini

Rat i velikosrpski zločini na Banovini

18.1.2021. | 8:11
“Hrvatski branitelj pravoslavne vjere Kosta Danilović, nije dobio kontejner od Pupovca! Nije došao na red od onih protiv kojih se borio '91.“
Likaplus.hr : Ne može biti jedinstvene bosanske nacije

Ne može biti jedinstvene bosanske nacije

13.1.2021. | 6:31
Ne može biti niti jedinstvene europske nacije kao niti bosanske jedinstvene nacije
Ne može biti niti jedinstvene europske nacije kao niti bosanske jedinstvene naci
Likaplus.hr : Dr Gajski: Rješenje nije u političarima

Dr Gajski: Rješenje nije u političarima

29.12.2020. | 5:26
Dr. Lidija Gajski u Bujici – “Rješenje nije u političarima, oni su uzrok ovoga što nam se događa”
Dr. Lidija Gajski u Bujici – “Rješenje nije u političarima, oni su uzrok ovoga š
Likaplus.hr : Zašto Most razbija konzervativnu opciju?

Zašto Most razbija konzervativnu opciju?

15.12.2020. | 8:04
I MOSTO-ov član Tomo Jelić napada odluku MOST-a Da zajedništvo nema alternativu, smatra i Tomo Jelić, istaknuti član zagrebačke organizacije Mosta, koji je u izjavi za Bujicu odluku svog stranačkog vodstva nazvao “kardinalnom pogreškom“.
Likaplus.hr : Zahvalio se HTV-u i odabrao Z1 televiziju

Opet ga se riješili

Zahvalio se HTV-u i odabrao Z1 televiziju

9.12.2020. | 22:27
Tihomir Dujmović:Zahvalio se HTV-u i odabrao Z1 televiziju
Likaplus.hr : Vlada želi biti vlast pogrebnika?

„Hrvatska je zakoračila u d

Vlada želi biti vlast pogrebnika?

4.12.2020. | 7:44
„Hrvatska je zakoračila u demografski slom
„Hrvatska je zakoračila u demografski slom
Likaplus.hr : Večernji list cenzurira Penavu

Večernji list cenzurira Penavu

24.11.2020. | 9:01
Večernji list cenzurira Penavu
Večernji list cenzurira Penavu
Likaplus.hr : Novi Hrvatski tjednik proziva Plenkovića

Novi Hrvatski tjednik proziva Plenkovića

20.11.2020. | 12:30
Novi broj Hrvatskoga tjednika od četvrtka na svim prodajnim mjestima u Hrvatskoj. Ne propustite! Objavljujemo POPIS 2717 svih civilnih i vojnih žrtava u Vukovaru
Likaplus.hr : Zločinac koji se  ne kaje,izaziva nove sukobe

Domovinski pokret

Zločinac koji se ne kaje,izaziva nove sukobe

13.11.2020. | 15:58
Mlinarić: Zločinac koji se ne zna kajati zaziva nove sukobe Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić govorio je u Hrvatskom saboru o Vukovaru
Mlinarić: Zločinac koji se ne zna kajati zaziva nove sukobe Saborski zastupnik
Likaplus.hr : Na ispovijest Vukovaraca, ostao je hladan

Penava o Plenkoviću

Na ispovijest Vukovaraca, ostao je hladan

5.11.2020. | 9:16
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :