Četvrtak , 2.7.2020. | 20:43

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 17.9.2019. u 14:56
Prikaza: 346

Hebrang u emisiji o Tuđmanu

LS Županija : Hebrang u emisiji  o Tuđmanu

U emisiji Projekta Velebit gostovao je nekadašnji potpredsjednik Vlade i ministar, dr. sc. Andrija Hebrang, koji je odgovarao i na pitanja gledatelja

Prvo pitanje odnosilo se na njegovu ostavku na mjesto ministra obrane 1998.

"Napisali ste predsjedniku pismo koje ste završili riječima: 'Neka Vam Bog pomogne'”. – kazao je voditelj.

"Ne. Napisao sam: 'Drago predsjedniče neka Vam Bog da snage razlikovati dobro od zla'” – odgovorio je dr. sc. Hebrang.

"Kada danas to gledate, mislite li da je to bilo ishitreno? Mislite li da ste dobro postupili?” – upitao je voditelj.

"Kada mi je rekao predsjednik Tuđman da će me imenovati za ministra obrane, rekao sam 'Može, ali prvo da ja stavim svoje uvjete.' Rat je završio, htio sam se vratiti u svoju struku. Napisao sam 11 svojih smjernica kako bih transformirao Ministarstvo obrane. On je to potpisao i rekao: 'Slažem se sa svime”. Ministarstvo obrane je u ratu odradilo gorostasan posao, ali je radilo pod ratnim okolnostima. '98. smo u miru i cijeli svijet gleda pod povećalom to Ministarstvo obrane i kritizira nas iz petnih žila.” – rekao je Hebrang te opisao kako je pokušavao nadgledati financijsko poslovanje tvrtke RH Alan i s kojim problemima se tu susretao. Zatim je naveo drugi primjer:

"Onda sam bio u Hercegovini nekoliko puta i pitali su me ti momci: 'Ministre, zašto mi ne dobivamo plaću?' (Tada je Hrvatska financirala HVO, dok još nije Sarajevo profunkcioniralo). 'Kako ne dobivate, ja potpisujem svaki mjesec.' – rekao sam im. Napravio sam istragu i vidio kako ogroman novac odlazi, a ja ne znam kamo.”

Nakon toga je, prisjeća se, obavijestio predsjednika da to više neće potpisivati.

"Onda sam preuzeo plaće vojnicima HVO-a, ja sam imenovao ljude koji isplaćuju i to je od tada bilo u redu. (…) Ali sam odrezao par sto milijuna svaki mjesec nekome, a o tome ću govoriti u jednoj knjizi koja će izaći nakon moje smrti.” – kazao je Hebrang.

Naveo je još jedan događaj.

"General Miljavac mi je rekao: 'Ministre, pod ovim krovom da niste ništa stavili u usta, ni vodu…'
Izišao sam pred Tuđmana i rekao 'Predsjedniče, sad presjeci, ili hoćeš da ovi tvoji udbaški kadrovi i dalje ocrnjuju hrvatsku državu, da koriste tim gangsterima koji zamračuju novac, ili se ja mičem'.”

"Taj talog je u Ministarstvu obrane ostao. Ja njima na čelu nisam htio biti. Nismo ginuli zbog toga, nismo Hrvatsku stvarali zbog toga. I onda sam dao neopozivu ostavku.”

"Tuđman je izgubio samo jednu bitku u životu, to je bila bitka protiv UDBA-e.” – zaključio je Hebrang.

"Odnos sa Sanaderom bio je iskren prvih godinu dana, onda je među nama nastao razdor”

Drugo pitanje odnosilo se na Hebrangov odnos prema Sanaderu.

"Moj odnos sa Sanaderom počeo je onog trenutka kada me pozvao i pitao jesam li zadovoljan ovakvom Hrvatskom. Nisam bio zadovoljan, vodio ju je Račan, koji između dva kruga izbora 1990. predao oružje Teritorijalne obrane Beogradu.
Mogu vam reći da me sa svojim planovima osvojio, ne mene, nego većinu naroda koji ga je tada izglasao.” – prisjeća se Hebrang.

"Taj naš odnos je bio iskren godinu dana prvog mandata. Onda sam vidio da on vozi drumom, priča šumom. Počeo se stvarati među nama razdor…” – rekao je.

Treće pitanje odnosilo se na termin "antifašizam” i zagovaranje Jugoslavije. "Kako razumjeti da se na takvoj jednoj interpretaciji antifašizma može vrlo uspješno graditi jedna takva snažna struktura koja danas uspijeva čak i tu svoju ispraznicu nametnuti hrvatskom narodu i na njoj graditi konstrukciju svoje političke i ideološke pravovjernosti?” – pitao je voditelj.

"To je prvi dio njihovih ciljeva. Drugi dio je da je Hrvatska fašistička država. Oni kad govore o antifašizmu misle na NDH i misle i na sve one koji danas zagovaraju današnju Hrvatsku.” – rekao je Hebrang.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Đokovića puštaju,a Hrvatima iz BiH brane

Karolina Vidović Krišto

Đokovića puštaju,a Hrvatima iz BiH brane

23.6.2020. | 6:32
Otežavaju prelazak Hrvatima iz BiH u Hrvatsku, i obrnuto. Ali, kada je u pitanju region, hrvatski građani i njihovo zdravlje nije više vrijedno zaštite. Tenisač Đoković odbio se testirati i Plenkovic ga objeručke primi u hrvatsku državu, u hrvatski Zadar od ushićenja oko svog lju
Likaplus.hr :  Kolinda pokazala srednji prst vjernicima

Hrvoje Zekanović

Kolinda pokazala srednji prst vjernicima

21.6.2020. | 10:42
Hrvoje Zekanović:Kolinda pokazali srednji prst vjernicima
Likaplus.hr : Dr Milan Vrkljan, ratni liječnik, znanstvenik

Poznati Ličanin uz Škoru

Dr Milan Vrkljan, ratni liječnik, znanstvenik

16.6.2020. | 7:29
Škoro će biti hrvatski premijer
Likaplus.hr : Škoro: Mi smo najveća brana povratka SDP-a

Škoro: Mi smo najveća brana povratka SDP-a

14.6.2020. | 23:08
Pogledajte kako je čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro u razgovoru s Mislavom Bagom odlučno ušutkao bahatog novinara koji stalno prekida sugovornika i ne dopušta mu govoriti...
Likaplus.hr : Politiku poljoprivredne proizvodnje

Škoro:Promijenimo

Politiku poljoprivredne proizvodnje

12.6.2020. | 8:29
Domovinski pokret Miroslava Škore posjetio je Bjelovar na blagdan Tijelova, u obilasku II. izborne jedinice. Miroslav Škoro poslao je poruku vezano uz izazove hrvatske poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane, koji su posebno došli do izražaja za vrijeme koronakrize. „Želi
Likaplus.hr : Domovinski pokret Škore ima jako pojačanje

Domovinski pokret Škore ima jako pojačanje

27.5.2020. | 16:31
Domovinski pokret Miroslava Škore predstavio je novu uzdanicu za parlamentarne izbore - Karolinu Vidović Krišto.
Likaplus.hr : HOS-ovci žestoko uzvratili  Milanoviću

HOS-ovci žestoko uzvratili Milanoviću

25.4.2020. | 21:39
HOS-ovci PORUČILI MILANOVIĆU: "Tog treba maknuti, taj nema veze s Domovinskim ratom!"
Likaplus.hr : Tražimo od predsjednika Milanovića ispriku

Tražimo od predsjednika Milanovića ispriku

22.4.2020. | 23:39
"Kad ćete skinuti četničke spomenike i baciti ih", zapitao je Mostov zastupnik, navodeći da u Hrvatskoj još ima četničkih spomenika, poput onoga koji je u Borovu Selu podignutVukašinu Šoškoćaninu, vođi pobunjenih lokalnih Srba, a koji je, kaže, klao i palio po Vukovaru.
Likaplus.hr : Crkva se ne smije odreći svojega poslanja...

Biskup Bogović

Crkva se ne smije odreći svojega poslanja...

16.4.2020. | 21:19
Crkva ne smije dati kormilo naroda drugima koji nisu kompetentni za ono što je poslanje Crkve, odnosno ne bi smjela pustiti Stožeru da upravlja sakramentalnim životom Crkve. Treba u duhu uskrsnuća objasniti i protumačiti ovo vrijeme koje nas je zadesilo-rekao je umirovljeni bisku
Likaplus.hr : Čudesno ozdravljenje u Međugorju

Čudesno ozdravljenje u Međugorju

16.4.2020. | 19:59
Cristianu Filiceu iz malog mjesta Piane Crati u Italiji, koji će 25. travnja napuniti 45 godina, dolaskom u Međugorje život se potpuno promijenio. Cristian je za Večernji list posvjedočio o svojoj borbi s teškom bolešću i čudesnom ozdravljenju!
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :