Petak , 16.4.2021. | 17:17

Iz medija

Objavljeno: 4.4.2021. u 9:04
Prikaza: 47

Fra Ivo Pavić o sedam istina Uskrsa

LS Županija : Fra Ivo Pavić o sedam istina Uskrsa
Isus je umro na Veliki petak, javno, naočigled svih. Umro je tako da su svi znali da je umro. Time je stvorio temeljne uvjete za vjeru u uskrsnuće. Njegova je smrt morala biti javna jer bi inače rekli da nije umro i tako bacili sumnju u njegovo uskrsnuće i uskrsnuće općenito. Dok je svijeta i vijeka, istinu Uskrsa neće nitko pobiti. Recimo, iako mucajući, sedam istina Uskrsa. 

Prva istina – Isus je uskrsnuo
 Prva je istina da je Isus uskrsnuo. Uskrsnuti znači podići iz smrti, ponovno oživjeti. Isti onaj Isus koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Djevice Marije, odrastao u Nazaretu, živio u Kafarnaumu, koji je molio za bolesne, bio odbačen od braće, bio nepravedno osuđen, onaj Isus kojem su proboli ruke i noge, podijelili odjeću, koji je raspet na križu, pokopan u grobu bogatog čovjeka – uistinu je uskrsnuo od mrtvih. Bog Otac, uskrsnuo je njegovo tijelo. Uskrsnuće Kristovo jest ispunjenje obećanja Staroga zavjeta i samoga Isusa za njegova zemaljskog života. Uskrsnuće Kristovo dokazalo je da je on zaista "Ja Jesam”, Sin Božji i Bog sam. Svojim uskrsnućem pobijedio je grijeh, smrt i đavla te nama dao moć nad đavlom. Hrvatske stare uskrsne pjesme skoro redovito spominju upravo Kristovu pobjedu nad đavlom. 

Druga istina – Prazan grob

 Na prvu istinu nadovezuje se druga – istina zapečaćenog groba, kasnije praznog groba. Židovi su ono što će se dogoditi htjeli spriječiti rimskim pečatom, no njime su doprinijeli Kristovoj pobjedi. Isus je kroz zatvoreni grob (kroz kamen) izašao van. Anđeo je poslije odgurnuo kamen kako bi ženama pokazao da Isusa u grobu nema. Anđeo je prvi svjedok da je Isus uskrsnuo od mrtvih, a anđeli ne lažu. Stražari su otišli javiti Židovima da je grob prazan a prazne židovske glave su rekle stražarima: "Kažite: Njegovi učenici dođoše noću te ga ukradoše dok smo mi spavali”. (Mt 28,19). Sveti Augustin lijepo kaže Židovima: "Dovodite svjedoke koji su spavali dok su preplašeni apostoli krali njegovo tijelo!” Znamo kako apostoli nisu ni vjerovali da će Isus uskrsnuti! Bili su u strahu od Židova; bojali su se da će završiti kao i njihov Učitelj. Oni su žalili Isusa. Dok je Isus bio živ, pobjegli su od njega. Što će im sada mrtvi Isus. Nedavno sam hodočastio na Isusov grob. On je prazan. Kristov grob u Jeruzalemu je prazan više od 2000 godina. Ako Isus nije u grobu, gdje je onda? Sada je uskrsli Isus prisutan u cijelome svijetu, sakramentima, u svojoj Riječi, u Crkvi i u svome narodu. Isus Uskrsli je živ. S nama je. Aleluja! ZANIMLJIVO Znate li zašto se na Uskrs jedu jaja? Iza toga je dugogodišnja tradicija 

Treća Istina – Isusova ukazanja 

Treća istina Uskrsa jesu Isusova ukazanja. Evanđelja nam govore o tome da se uskrsli Isus nakon što je uskrsnuo ukazivao 40 dana. Sveti Pavao, koji je također vidio uskrslog Isusa pred Damaskom kaže da je "Isus umro i uskrsnuo suglasno Pismima te nabraja one koji su ga vidjeli” (Usp. 1 Kor 15,1-11). U židovskom zakonu, a i danas, dovoljna su dva svjedoka da bi se nešto smatralo istinitim. U nedjeljno jutro, u cik zore Isus se najprije ukazao Mariji Magdaleni i drugim ženama koje su iz zahvalnosti došle pomazati njegovo mrtvo tijelo. One nisu vjerovale da će Isus uskrsnuti; zato su i došle na grob. Zaboravile su Gospodinove riječi da će treći dan uskrsnuti. Djevica Marija nije bila s njima jer je vjerovala da će njezin Sin uskrsnuti. Vjerujem da se njoj prvi ukazao, iako to evanđelja ne govore. U evanđeoskim tekstovima o Isusovim ukazanjima primjećujemo da se uskrsli Isus ne ukazuje onima koji su ga osudili i zatim ubili nego onima koji su ga slijedili, koji su bili s njime, vjerovali u njega. Isus kao da je jedva čekao da uskrsne da obraduje i utješi svoje najmilije. Isti dan, u nedjeljno jutro ukazao se dvojici učenika koji bježe u selo Emaus, zatim jedanaestorici (bez Tome apostola) okupljenoj na jednome mjestu, zatim jedanaestorici s nevjernim Tomom, na jezeru itd. Sveti Leon Veliki rekao je da se Isusu žurilo uskrsnuti jer je želio što prije utješiti svoju majku i učenike. Sva ukazanja dokazuju da je Isus živ. 

Četvrta istina – Vjera apostola 

Kroz Isusova ukazanja apostoli su ozdravili i ojačali u vjeri. Prije toga, bili su u depresiji i razočarani. Nakon susreta sa živim Kristom ojačala je njihova vjera. Upravo je vjera, i njihovo svjedočenje najveći dokaz da je uskrsli Isus živ. Svi su oni (osim Ivana apostola) prolili krv za uskrslog Gospodina. Kroz Isusova ukazanja, uskrsla je njihova vjera. Više se nisu bojali ni smrti jer su znali da ih Isus čeka u Nebu. Njihova vjera i svjedočanstvo došlo je i do nas danas. Njihovu vjeru je ojačao Duh Sveti na dan Pedesetnice. Poslije apostola je rijeka mučenika prolila krv za uskrslog Isusa jer su vjerovali da je On živ.  

Peta istina – Naše uskrsnuće 

Peta istina Uskrsa jest najvažnija istina a to je da ćemo i mi uskrsnuti. Njegovo uskrsnuće je naše uskrsnuće. Uistinu, ne bismo imali nikakve koristi od toga što je Isus uskrsnuo da nećemo uskrsnuti i mi. Isus nas je svojim uskrsnućem spasio od smrti duše i tijela. Ta, On je zato i došao na ovaj svijet. Ono što se dogodilo Isusu dogodit će se i meni, tebi, nama. Njegovo je uskrsnuće jamstvo našega uskrsnuća. Apostol Pavao veli: "Onaj koji uskrisi Krista od mrtvih, oživjet će i smrtna tijela vaša pod Duhu svome koji prebiva u vama” (Rim 8,11). Uskrsnuće Kristovo pokazuje da Bog voli tijelo i da će naše tijelo uskrsnuti. Mi ćemo dobiti uskrslo tijelo. Da Krist nije uskrsnuo, bili bismo prevareni ljudi, kaže apostol Pavao. Bog i nas želi usrećiti. Bol nema zadnju riječ, bolest nema zadnju riječ, smrt nema zadnju riječ. Zadnju riječ ima radost uskrsnuća na novi vječni život. Uskrsnuće tijela je potrebno jer tijelo umire. Duša ne umire. Ona je besmrtna. Mi vjerujemo u uskrsnuće tijela i život vječni. Katekizam Katoličke Crkve citira Tertulijana koji je rekao: "Tijelo je stožer spasenja”. Mi vjerujemo u Boga koji je stvoritelj tijela; vjerujemo u Riječ koja je postala tijelom da otkupi tijelo; vjerujemo u uskrsnuće tijela, dovršetak stvorenja i otkupljenje tijela. Još čitamo: "Uskrsnuće tijela” znači da poslije smrti neće živjeti samo duša, nego da će i naša "smrtna tijela” (Rim 8,11) oživjeti. Ako ne vjerujemo da je Isus uskrsnuo, ne možemo se spasiti. Ne spašava nas vjera u teoriju evolucije i reinkarnaciju, nego istina uskrslog jutra – vjera u uskrsnuće Isusa Krista.

 Šesta istina – Uskrslo tijelo 

Ne možemo zaobići i šestu istinu Uskrsa a to je istina o uskrslom tijelu koje ćemo dobiti, ako se spasimo na Sudnji dan (neki možda i prije, kao primjerice Blažena Djevica Marija). Koje su to karakteristike uskrslog tijela koje naše smrtno tijelo nema? Uskrslo tijelo može biti vidljivo i nevidljivo. Da ga jedni vide, a drugi ne. Primjerice, u Međugorju vidioci vide Gospu, a drugi je ne vide. To tijelo više ne može umrijeti, trpjeti niti se raspasti. Ono može prolaziti kroz kamen, zatvorena vrata, zidove. Isus je ušao u dvoranu Posljednje večere kroz zatvorena vrata. To uskrslo tijelo može po potrebi jesti, ali i ne mora. Isus je pred apostolima pojeo komad pečene ribe kako bi ih uvjerio da nije duh, utvara ni sablast. Uskrslo tijelo može imati rane, ali rane više ne bole. Može ga se dotaknuti i zagrliti. Uskrslo tijelo hoda po vodi i kreće se brzinom svjetlosti. Može biti na dva mjesta odjednom (bilokacija), ili na više mjesta odjednom (multilokacija). Može mijenjati oblike da ga ne prepoznamo. Imamo primjer učenika iz Emausa koji nisu prepoznali "stranca” koji im je tumačio Pisma. Marija Magdalena nije odmah prepoznala Krista uskrsloga s proslavljenim tijelom (mislila je da je vrtlar). Uskrslo tijelo je zdravo. Uskrslo se tijelo može pretvoriti u kruh da ga žvačemo (Euharistija) Apostol Pavao kaže da će uskrslo tijelo biti neraspadljivo, proslavljeno, sjajno, jako, silno, duhovno i nebesko (v. 1 Kor 15,42-49). Zato se isplati živjeti s Isusom koji je jedini Put, Istina i Život! Isus je uskrsnuo, On je živ i s nama je. Aleluja! Sedma istina – Biti svjedok

 Budući da je Isus uskrsnuo, živ je i s nama je, onda Crkva mora biti živa. Ako danas živimo s Isusom Uskrslim, ako ga svjedočimo, drugima govorimo o njemu ili molimo u Ime Isusovo, onda smo mi djelić dokaza da je Isus živ danas. Apostol pogana Pavao kaže Rimljanima i nama ovako: "Ako svojim ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin i ako srcem vjeruješ da ga je Otac uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen". (10,9). Da bismo bili spašeni (ozdravljeni) i tako bili djelić dokaza da je Isus živ, potrebno je ispuniti dva uvjeta. Najprije vjerovati srcem da je Isus Bog i Gospodin, da ga je Otac uskrisio od mrtvih, i to što vjeruješ srcem svojim ustima izgovarati drugima. Ono što je u srcu treba izlaziti van na usta. Jer srce i jezik su povezani. Ima kršćana koji misle kako mi trebamo braniti Isusa, biti njegovi odvjetnici. Isusa ne trebamo braniti, već On brani nas. Lava ne treba braniti, samo otvorite vrata kaveza, neka se lav brani sam. U knjizi Otkrivenja piše. " I pobijedi Lav iz plemen Judina, potomak Davidov.”. Pozvani smo biti svjedoci. Isus kaže: "Na vas će se spustiti sila odozgor i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, Samariji i po cijelome svijetu”. Aleluja. Sretan Uskrs! -piše u Večernji list fra Ivo Pavić

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : UŠLA JE I U ZAGREBAČKU UPRAVU..

Velikosrpska politika

UŠLA JE I U ZAGREBAČKU UPRAVU..

13.4.2021. | 6:56
Likaplus.hr : Domovinski pokret u Zadru i Koprivnici

Predstavili kandidate

Domovinski pokret u Zadru i Koprivnici

7.4.2021. | 9:37
Likaplus.hr : Stranka koju je osnovao ratni zločinac

Predsjednik SDSS-a

Stranka koju je osnovao ratni zločinac

30.3.2021. | 17:49
Kako je živjeti u Hrvatskoj i biti predsjednik stranke koju je osnovao ratni zločinac?
Kako je živjeti u Hrvatskoj i biti predsjednik stranke koju je osnovao ratni zlo
Likaplus.hr : Milorade Pupovac, ti si obična plačibaba...

Zoran Milanović

Milorade Pupovac, ti si obična plačibaba...

27.3.2021. | 16:09
Likaplus.hr : Na Ljubovu Domovinski pokret predstavlja..

Srijeda, 24.3. u 11,55 sati

Na Ljubovu Domovinski pokret predstavlja..

23.3.2021. | 14:42
Predstavljanju će prisustvovati i potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Domovinskog pokreta dr. sc. Miroslav Škoro i glavni tajnik Domovinskog pokreta Darijo Žepina.
Predstavljanju će prisustvovati i potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik
Likaplus.hr : Medved, Đakić...su žetončići Milorada Pupovca

Stipo Mlinarić,DP

Medved, Đakić...su žetončići Milorada Pupovca

22.3.2021. | 6:46
STIPO MLINARIĆ - ĆIPE U BUJICI: "Medved, Deur i Đakić su žetončići Milorada Pupovca i Dragane Jeckov!"
MLINARIĆ - ĆIPE U BUJICI: "Medved, Deur i Đakić su žetončići Milorada Pupovac
Likaplus.hr : Škoro oštro odgovorio na Plenkovićeve uvrede

Škoro oštro odgovorio na Plenkovićeve uvrede

16.3.2021. | 7:00
Škoro nakon Plenkovićevih uvreda: ‘To kaže čovjek koji ima i papire da je bljedunjav’
Škoro nakon Plenkovićevih uvreda: ‘To kaže čovjek koji ima i papire da je bljedu
Likaplus.hr : Igor Vukić u Beogradu  sa Šešeljom  u studiju

Mit o Jasenovcu

Igor Vukić u Beogradu sa Šešeljom u studiju

16.3.2021. | 6:23
Novinar i istraživač Igor Vukić, autor knjiga o ustaškom logoru Jasenovac, koji već dugo ne gostuje na HRT-u, gostovao je na srpskoj “Televiziji Happy” u emisiji “Dobro jutro, Srbijo”.
Novinar i istraživač Igor Vukić, autor knjiga o ustaškom logoru Jasenovac, koji
Likaplus.hr : Budi hrvatski policajac

Budi hrvatski policajac

16.3.2021. | 6:11
Nova prilika da postaneš policajac/policajka! Program započinje u rujnu ove godine, a nakon uspješnog završetka čeka te radni odnos u Ministarstvu unutarnjih poslova RH
Likaplus.hr : Kandidat HDZ-a slavi uz cajke: da sam pauk...

Kandidat HDZ-a slavi uz cajke: da sam pauk...

13.3.2021. | 14:52
POGLEDAJTE OVAJ UŽAS: Damir Dekanić Deks, Plenkovićev kandidat za župana Vukovarsko-srijemske županije 'peva' hit Ere Ojdanića, srpskog turbo-folkera koji je '91. slavio s okupatorima u Vukovaru!
POGLEDAJTE OVAJ UŽAS: Damir Dekanić Deks, Plenkovićev kandidat za župana Vukovar
Likaplus.hr :  Projekt ‘Cajke’  s ciljem da razori mladež

Bivši član UDBE tvrdi

Projekt ‘Cajke’ s ciljem da razori mladež

10.3.2021. | 7:51
Željko Kekić, bivši agent Službe državne sigurnosti tzv. Udbe, a kasnije hrvatskih službi SZUP-a i SIS-a.Željko Kekić: Projekt ‘Cajke’ osmišljen je s ciljem da razori hrvatsku mladež
Željko Kekić: Projekt ‘Cajke’ osmišljen je s ciljem da razori hrvatsku mladež
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :