Utorak , 9.8.2022. | 15:44

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 1.12.2021. u 19:44
Prikaza: 262
Autor: Likaplus/narod.hr

Europska komisija bi zabranila izraz ‘Božić’

LS Županija : Europska komisija bi zabranila izraz ‘Božić’

Europska komisija zabranjuje izraz ‘Božić’, kršćanska imena, oslovljavanje ‘dame i gospodo’…

Birokrati Europske unije u listopadu su objavili još jedan dokument u kojem nastoje izbrisati kršćanske korijene Europe, te promoviraju LGBTQ+ ideologiju. Riječ je o vodiču za internu komunikaciju, dokumentu od 30 stranica, u kojem se službenicima Unije opetovano sugerira da ne koriste kršćanske pojmove kao što su primjerice "božićno vrijeme”, te da se publici ne obraćaju s "dame i gospodo” nego rodno neutralno.

Dokument s ovim pravilima o jeziku izazvao je kritike diljem Europe, a povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli, inače s Malte, koja ga je predstavila, ismijana je.
Europska komisija optužena je za pokušaj otkazivanja Božića i pokretanje napada na "zdrav razum”, te je u utorak bila prisiljena povući svoj vodič za internu komunikaciju, javlja portalPolitico.eu.

Vodič na 30 stranica govori o tome kako koristiti rodno neutralniji, LGBTQ+ jezik, te objašnjava zaposlenicima Europske unije kako izbjeći spominjanje kršćanskih pojmova i Božića.

Interni dokument preuzeo je i objavio talijanski tabloid il Giornale. Dokument su na društvenim mrežama burno komentirali obični građani, te su na njega reagirali visoki dužnosnici u Vatikanu, krajnje desni političari i bivši povjerenik EU.
Kao rezultat toga, Dalli je bila prisiljena povući se.

"Izražena je zabrinutost u vezi s nekim primjerima navedenim u Smjernicama o inkluzivnoj komunikaciji, koje su, kao što je uobičajeno s takvim smjernicama, a rad u tijeku”, napisala je malteška povjerenica na Twitteru. "Razmatramo ove nedoumice s ciljem da ih riješimo u ažuriranoj verziji smjernica.”

Dokument je dio plana koji zagovara predsjednica Komisije Ursula von der Leyen za provedbu "Unije jednakosti” i osiguravanje da "svatko bude cijenjen i priznat u svim našim materijalima bez obzira na njihov spol, rasno ili etničko podrijetlo, vjeru ili uvjerenje, invaliditet, dob ili seksualna orijentacija.”

U dokumentu se dužnosnike moli da se "nikada ne obraćaju publici s 'dame i gospodo', već koriste izraze kao što su 'Dragi kolege'”. Također je pozvao djelatnike Komisije da se suzdrže od korištenja izraza "gospođica ili gospođa”, osim ako je to izričito preferirano od osoba kojoj se obraća, a umjesto toga upotrijebite "univerzalno”.

Najkontroverzniji dio savjeta bio je "izbjeći pretpostavku da su svi kršćani”.
"Ne slave svi kršćanske blagdane, a ne slave ih svi kršćani na iste datume”, stoji u dokumentu. Savjetuje osoblju da izbjegava rečenice poput "Božićno vrijeme može biti stresno” i umjesto toga koristiti "Praznici mogu biti stresni”.

Također kaže da se ne koristi izraz "kršćanska imena”, kao i da se ne koriste imena "koja su obično iz jedne religije”. Daje primjer korištenja "Malika i Julio” umjesto "Maria i John” za opisivanje "međunarodnog para”.

Smjernice su također preporučile izbjegavanje upotrebe "rodnih riječi” kao što su "man-made fabrics,” koje bi trebale biti zamijenjene općenitijim izrazima kao što su "sintetičke tkanine”.

Burne reakcije

Smjernice nisu dobro prihvaćene. Kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik i jedan od najviših dužnosnika u Svetoj Stolici, izjavio je za Vatican News: "Naravno, znamo da Europa svoje postojanje i svoj identitet duguje brojnim doprinosima, ali svakako ne možemo zaboraviti jedan od njegovih glavnih doprinosa, ako ne i glavni, a to je samo kršćanstvo.”

Desnica je bila zgrožena.

"Europska komisija, putem internog dokumenta, smatra proslavu Božića nedovoljno inkluzivnom”, napisala je Giorgia Meloni, čelnica krajnje desne stranke Braća Italije na svojoj Facebook stranici. "U ime zlokobne ideologije, ona želi potisnuti kulturu jednog naroda. Naša povijest i naš identitet se ne mogu poništiti, oni se moraju poštovati.”
Matteo Salvini, čelnik talijanske desničarske Lige, ponovio je Melonijeve kritike. Smjernice Komisije nazvao je "budalaštinom”, a kasnije je ismijao njihov sadržaj. "Marija, majka. Ivan, otac. Živio sveti Božić… Nadam se da se u Europi nitko neće uvrijediti”, napisao je na Twitteru.

Čak se i bivši europski povjerenik pridružio napadima. Antonio Tajani, bliski saveznik bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija i nekadašnjeg predsjednika Europskog parlamenta, napisao je na Twitteru cinično: "Živjela Europa zdravog razuma!”.
Jedan trenutni dužnosnik Komisije koji nije želio biti imenovan također se obrušio na Dalli i njezin dokument. "Povjerenica Dalli kompenzira svoj potpuni nedostatak sposobnosti povlačeći iz šešira 'inkluzivne smjernice' koje dekonstruiraju najelementarnija pravila”, rekao je djelatnik. "Poludjet ćemo. S Dallijem doživljavamo nadrealizam.”

Europski parlament i Europsko vijeće izdali su već slične preporuke Komisiji, ali su u svojim primjerima bile manje eksplicitne. U siječnju 2018. Vijeće je izdalo svoje smjernice za promicanje upotrebe "rodno neutralnih imenica koje ne daju pretpostavke o tome radi li se o muškarcu ili ženi koji radi određeni posao ili igra određenu ulogu”.

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :
OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Ličko Lešće (Srednje Lešće,Gornje Lešće). Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
 04.08.2022. 08:00 do 12:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja naselja Čanak da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Duman i Čanak.

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
08.08.2022  od 09:00 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti dio naselja Kaluđerovac.
Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
03.08.2022. 08:00 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Zavođe.


Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
04.08.2022. 09:00 do 10:00 sati


U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.
Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419.OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Ličko Cerje (Matijevići).

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
02.08.2022. 08:00 do 12:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :