Ponedjeljak , 27.9.2021. | 02:41

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 9.6.2021. u 17:50
Prikaza: 252
Autor: Likaplus

Djeca Banovine u eko patroli

LS Županija : Djeca Banovine u eko patroli

Djeca Banovine sudjelovala u eko patroli Čišćenje bez granica

Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije zajedno su šesti puta po redu u sklopu međunarodne dječje eko patrole čistili podmorje Savudrijske vale. Ovogodišnja eko patrola sigurno će u lijepom sjećanju ostati djeci s potresom pogođene Banovine. Oni su u tri dana pod vodstvom instruktora ronjenja najprije savladali osnove ronjenja, a onda posljednjeg dana pomogli u čišćenju podmorja. Svojim doprinosom, čistili su podmorje u kampu Veli Jože. Mladi ronioci s područja Banovine izvukli su na desetke vreća punih otpada. U tri dana koliko je cijela akcija trajala, za djecu Banovine organizirane su brojne aktivnosti. Jedna od njih bio je i put u Umag, gdje ih je sve primio gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. Posebnost tog putovanja bila je u tome što su djeca do Umaga stigla gliserima koje im je omogućio HONDA MARINE i Highfield Boats, na njihovo opće oduševljenje morem, valovima i putovanju morskim putem.

Čistile su se obje strane zaljeva, hrvatska i slovenska, a ronioci su uklanjati krupni otpad ispred Pirana, u Luci Piran te u Savudriji, kamp Veli Jože i u Luci Savudrija.

Eko patrola održala se u organizaciji Agencije Promocija ronjenja,Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran i Jamarske zveze Slovenije.

Ispred organizatora obratila se direktorica Agencije Promocija ronjenja, Andreja Vedrina, te se zahvalila na odazivu svim sudionicima i roniocima koji su se odazvali ovoj hvalevrijednoj akciji kao i institucijama koje godinama podržavaju provedbu same akcije.

Eko akciju tradicionalno podržavaju institucije Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Zajedno s djecom akciji vađenja otpada iz Jadrana pridružio se i državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Mario Šiljeg.

„Jučer smo obilježili dan zaštite okoliša, a za dva dana slijedi i dan zaštite mora i oceana. Kopneni okoliš i more su neodvojivi. Prošlo stoljeće obilježeno je nebrigom za more kada se taj vrijedni ekosustav nerijetko koristio i kao spremište nepotrebnog, od nepročišćenih otpadnih voda do krutog otpada, a poglavito plastike. Mora i oceani dosegli su maksimum izdržljivosti i napori za obnovu tih ekosustava su od presudne važnosti. Bitna karika u lancu tih aktivnosti je i ronjenje prema kojem, kako vidimo i najmlađi pokazuju iznimnu sklonost. Kako podići svijest o zaštiti mora i okoliša možemo naučiti upravo od najmlađih koji su po tim pitanjima često savjesniji od nas odraslih.", istaknuo je Mario Šiljeg, državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Sudionike je pozdravio i podržao državni tajnik ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Tomislav Družak te je istaknuo važnost ovakvih akcija kao idealnog alata za promociju čistog Jadrana kako bi se poboljšala turistička sezona.

Podršku cijeloj akciji dalo je i Ravnateljstvo civilne zaštite. Zahvalnost organizatorima akcije, entuzijazmu, a posebno ideji o uključivanju djece iz potresom pogođenog područja Sisačko moslavačke županije iskazao je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite. Dodao je da je upravo tim činom eko akcija dobila vrijednu humanitarnu notu, zaključio je Damir Trut. Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite.
Zahvalnost ovoj vrijednoj akciji, izrazio je i Darko But, generalni direktor, Uprava za zaščito in reševanje Republika Slovenija. Jedino zajedničkim snagama naše podmorje možemo učiniti slobodno od otpada, poručio je Darko But.

Sve sudionike eko patrole pozdravio je i Đenio Zadković, župan Občine Piran te istaknuo važnost suživota s obje strane granice.

Čišćenje bez granica – VI. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola održala se je pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt podupiru i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar", Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba i Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva dok su medijski pokrovitelji projekta Mreža TV, Morski.hr, Scubalife i Gogornija.com.

Uzvanike je pozdravio i Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar". Uz njega sve prisutne pozdravili su i Egon Štibilj, okolje Piran kao i Robert Anžič, podpredsjednik Jamarske zveze Slovenije.

U ime domaćina dobrodošlicu roniocima i gostima izrazio je i voditelj Kampa Veli Jože, Ivan Papac.

Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružili su HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), Nautic Service Kramer i Dr. Auto.

Kako bi ukazali na odgovorno ponašanje u organizaciji ekoloških i edukativnih projekata za dobrobit sviju, akcija se održala uz poštivanje svih epidemioloških mjera sigurnosti.

U eko patrolu uključilo se više od 40 klubova i udruženja, Javnih vatrogasnih postrojbi, Civilna zaštite Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a sve u cilju što većeg doprinosa zaštiti prirode i čistoći Jadranskog mora.

Posebna zahvala roniocima iz cijele Hrvatske i Slovenije koji su dali veliku podršku projektu, a sudjelovali su: RK Roniti se mora Šibenik, RK Roniti se mora Zagreb, KPA Vukovar, RC Osijek, RK Sisak, RIS Kutina, VP Kutina, DC Marco Polo, RK AdriatiCro Zagreb, KPA Kraljevica, KPA INA Kostrena, Dive in, KPA 3.maj Rijeka, Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, KBC Rijeka, Potapljaško društvo Logatec, RK Nemo Brač, Klub potaplječev in Jamarjev, JVP Umag, JVP Karlovac, JVP Čakovec, JVP Opatija, RK AdriatiCro Jastrebarsko, RK Orca, Petrinja, PGD Sevnica, RK Žabac, DVD Trnje, Hrvatska udruga za promicanje vrijednosti tehnika civilne zaštite iz Rijeke, eRIpio, te članovi državne interventne postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

 

 

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Penava o pristupanju Domovinskom pokretu

Gradonačelnik Vukovara

Penava o pristupanju Domovinskom pokretu

19.9.2021. | 8:09
Likaplus.hr : Srbi -hrvatski ratnici za slobodu

Srbi -hrvatski ratnici za slobodu

30.8.2021. | 7:38
HEROJ DOMOVINSKOG RATA MILORAD DRAČA Srbin koji je nakon Oluje izgubio nogu: 'Čiji ja to vojnik mogu biti nego hrvatski?'
Likaplus.hr : Ovo nije Srbija

Crnogorci odlučni

Ovo nije Srbija

23.8.2021. | 6:23
Likaplus.hr : Pupovcu je glavni grad Beograd.meni Zagreb

Pravoslavni branitelj

Pupovcu je glavni grad Beograd.meni Zagreb

1.7.2021. | 7:27
Likaplus.hr : Mišetić:Prihvaća li Pupovac presudu suda?

Genocid u Srebrenici

Mišetić:Prihvaća li Pupovac presudu suda?

9.6.2021. | 18:08
Likaplus.hr : Penava : Pupovac  je "politički piroman"

Penava : Pupovac je "politički piroman"

8.6.2021. | 12:48
"Plenkoviću, vidiš li sada gdje je to gnijezdo, koje si spominjao?! To je SDSS!" Pupovac je neprijatelj Hrvatske države – jasno i glasno je u Bujic
"Plenkoviću, vidiš li sada gdje je to gnijezdo, koje si spominjao?! To je SDSS!"
Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :