Srijeda , 21.2.2018. | 18:03

Gospic

slab snijegslab snijeg

Temperatura

-1°

Tlak zraka

1011.8 hPa

Vlažnost

88 %

Senj

pretežno oblačno, jak vjetarpretežno oblačno, jak vjetar

Temperatura

Tlak zraka

1006.8 hPa

Vlažnost

65 %

Gospic

slab snijegslab snijeg

Temperatura

-1°

Tlak zraka

1011.8 hPa

Vlažnost

88 %

Senj

pretežno oblačno, jak vjetarpretežno oblačno, jak vjetar

Temperatura

Tlak zraka

1006.8 hPa

Vlažnost

65 %

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 10.8.2017. u 21:52
Prikaza: 723
Autor: Likaplus/narod.hr

Tko su uhićeni branitelji?

Božinovićeva policija hapsi junake ...

LS Županija : Božinovićeva policija hapsi junake ...To su su pripadnici IX. bojne HOS-a iz Splita, a ta herojska postrojba imala je u Domovinskom ratu 4

Tko su uhićeni branitelji u Kninu? To su su pripadnici IX. bojne HOS-a iz Splita, a ta herojska postrojba imala je u Domovinskom ratu 46 poginulih i preko 300 ranjenih bojovnika. Izljevi mržnje pojedinaca (i grupa) prema toj postrojbi pokazali su se još 2014. kada je u Splitu crvenom bojom, neposredno nakon otvorenja, zaliven spomenik poginulima junacima IX. bojne. Oskvrnitelj spomenika poginulim herojima, pogađate, nije nikada pronađen niti za mandata Ranka Ostojića, a niti drugih ministara.-piše narod.hr

O kakvim se borcima i junacima radi govori podatak da su pripadnici spomenute postrojbe HOS-a, istinski junaci Domovinskog rata, držali su čak 43 dana mjesto Škabrnju pod okruženjem četnika i JNA nakon akcije Maslenica. Tamo su bojovnici HOS-a uništili elitne srpske pojstrojbe „Alfe" Dragana Vasiljkovića, „Crvene Beretke" Milorada Ulemeka Legije i „Tigrove" Željka Ražnjatovića Arkana.

Kada je jučer biskup Vlado Košić hrabro i javno objavio svoje mišljenje o nedavnim uhićenjima u Kninu zapisao je: „Je li moguće da hrvatska policija hapsi hrvatske branitelje? Kakva je sad opet ova protuhrvatska vlast koja se usuđuje to činiti u Kninu na proslavi Dana pobjede?"

Očito je, dakle, da je u Hrvatskoj 2017. godine sve moguće: da se već dvadeset godina mučitelji i ubojice iz Vukovara slobodno šeću Hrvatskom, da se slobodno nose zločinački simboli s kape generala Šljivančanina pod kojima je razaran Vukovar na „proslavama u Srbu, Kumorovcu i nedavno Zagrebu na Titovom trgu, da se slobodno nose slike ratnog zločinca Josipa Broza, da stoje spomenici četničkim Belim Orlovima, a da se istovremeno uhićuje i trpa u zatvore junake Domovinskog rata na Markovom Trgu, Vukovaru zbog protestnog razbijanja ploča, Kninu….

Čak je i 78-godišnji Marijan Živković, otac dvojice ubijenih junaka Vukovara Marka i Nikole Živkovića, dobio zatvorsku kaznu od devet mjeseci ili dvije godine uvjeta prvostupanjskom presudom (kasnije poništena) radi protestnog razbijanja ploča za koje su Vukovarci smatrali da ih se ne treba uvoditi u grad-heroj. Njegov sin Marko bio je pilot ratnog poljoprivrednog aviona koji je svaki dan gledao smrti u oči vozeći noću pomoć u hrani i oružju braniteljima Vukovara, a drugom sinu Nikoli se i danas groba ne zna.

Da, i to je moguće u Hrvatskoj.

Kad je tome tako, zašto se čudimo recentnim privođenjima i uhićenjima u Kninu? To je samo, ipak, nastavak one iste politike vlade Zorana Milanovića i Ranka Ostojića kada se progonilo i pacificiralo branitelje.

Radi se o pripadnicima IX. bojne HOS-a iz Splita i njenom zapovjedniku Marinku Skeji. Kroz tu bojnu je tijekom Domovinskog rata prošlo 2500 branitelja, poginula su 46-orica, dok ih je više od 300 bilo ranjenih. Pripadnici te bojne bile su mnoge legende Domovinskog rata, od kojih je najpoznatiji Thomas Crowly zvani „Irac". Postrojba je 1992. priključena 114. brigadi HV-a iz Splita, a mnogi njeni bojovnici su završili u 4. brigadi ZNG-a.

Ratni put IX. bojne HOS-a je impresivan: sinjska i drniška bojišnica, Dubrovnik, šibensko i zadarsko zaleđe, Slavonija… Nedavno je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zahvalio HOS-ovcima što su sudbonosnog 6. prosinca 1991. branili tvrđavu Srđ kada je borbom prsa o prsa slomljen posljednji i najveći napad na utvrdu čiji bi pad značio i pad Dubrovnika, te nove masakre i ubijanja Hrvata nakon Vukovara. Tom prilikom Franković je rekao da veliki grb HOS-a, koji su naslikali torcidaši na ulicama Dubrovnika, ostaje „jer ako su nam bili dobri 1991. ne vidim zašto ne bi bili i danas".

Krajem siječnja 1993., po zahtjevu brigadira Ante Gotovine, vodstvo 114. brigade uputilo je IX. bojnu HOS-a u obranu zadarskog zaleđa tj. netom osvojene Škabrnje u akciji Maslenica. Kada se postrojba okupila, Škabrnju je branilo nešto više od 80 pripadnika IX. bojne, a postrojbom je zapovijedao upravo Marinko Skejo koji je uhićen u Kninu.

Pripadnici HOS-a su ukupno 43 dana branili Škabrnju kada su konačno dobili smjenu.

Škabrnja nije imala neki strateški značaj, ali za Hrvate je to mjesto bilo simbol stradanja, a Srbima imperativ da to hrvatsko mjesto vrate u svoje ruke s ciljem demoraliziranja hrvatske vojske.

Zbog toga je u mjesto i upućena čuvena IX. bojne HOS-a, prokušana postrojba koja je imala iza sebe impresivni ratni staž i za koju su Srbi znali da ne odstupa. Trebalo je braniti mjesto dugačko 6 kilometara praktički odsječeno od ostataka hrvatskih snaga. Škabrnju je okruživala sva sila srpske vojske iz obližnjeg okupiranog Nadina i kota Ražovljeve glavice. Uz postrojbe domaćih Srba, Škabrnju su napadale najelitinije srpske paravojne jedinice kao „Alfe" Dragana Vasiljkovića (kapetan Dragan), "Crvene beretke” Milorada Ulemeka Legije i „Tigrovi" Željka Ražnjatovića Arkana.

Hrabri HOS-ovci branili su okruženu Škabrnju čak 43 dana, a osim Skeje, tu je bio i poznati Irac Thomas Crowley. Škabrnja se branila dan za danom nadljudskim naporima bojovnika, a situacija je bila sve teža i teža. Krajem mjeseca veljače pripadnici HOS-a izveli su diverzantsku akciju protiv srpskih postrojbi koje su napadale mjesto, te uništili nekoliko minobacača, topova, i oklopnih transportera.

Zapovjednik HOS-a Marinko Skejo tražio je bar tjedan dana odmora za iscrpljene borce, a tek nakon 43 dana uspjela se probiti smjenska postrojba. Samo 6 dana kasnije Srbi poduzimaju konačni napad na Škabrnju u akciji kodnog imena „Kameleon", a zamjena se našla u gotovo bezizlaznoj situaciji te nakon četiri dana borbe od 18. do 22. ožujka 1993. Škabrnja pada po drugi puta.

„Što da uopće kažem o Škabrnji kad je situacija bila da se borimo doslovno od kuće do kuće", rekao je jedan branitelj.

A Škabrnja je morala čekati Oluju da bude ponovno oslobođena.

Danas, 22 godine kasnije od oslobođenja Škabrnje, njezini heroji koji su je branili 43 dana u okruženju privedeni su „jer su svojim ponašanjem na javnom mjestu ispunili obilježja prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira uzvikujući pozdrav „Za dom spremni"."

Svi znamo i svakome je to jasno da su pod tim istim znakom, istim ratnim pozdravom i istom ratnom zastavom, ti isti ljudi branili Škabrnju 43 dana okruženja davne 1993. godine. Tada to nikome nije smetalo, dapače, ali danas očito smeta.

Kome i zašto?

„Pod ovim svetim znakom
i hrvatskim barjakom
vitezovi krv su lili
i slobodu iznjedrili
Živima u Čast!
Mrtvima u slavu,
prolazniče pogni svoju glavu"

Natpis na spomeniku poginulim pripadnicima IX bojne HOS-a u Splitu

 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mirko

mirko

Komentirano: 12.8.2017. | 9:40

1

... ima li igdje zdravog razuma? Čini se da je svaka žrtva bila uzaludna ako imamo "opet protuhrvatsku vlast" - tko nam bira tu vlast? Gdje su šatoraši iz Savske (Glogoški, Klem ... plinske boce)? http://www.dnevno.hr/novac/todoric-i-plenkovic-su-nas-osramotili-pred-svijetom-1050403/ "politički i gospodarski međunarodni debakl, ponajviše je odgovoran premijer Plenković i njegova Vlada, koja će u budućnosti u međunarodnom trgovačkom pravu biti poznata kao primjer europske Vlade koja je nakaradnim zakonom legalizirala poslovnu prijevaru tešku milijarde eura. Nema sumnje, Todorić i Plenković su nas osramotili pred svijetom, ali po slikama i snimkama izgleda da se baš ne crvene. Dapače, Plenković je blijed kao krpa. Da nije anemičan, još bi pomislili kako ga je strah. Ma, valjda nije. Tko se boji Rusa još?"

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Srbima je svaka  hrvatska država "ustaška"

Biserko Sonja iz Srbije

Srbima je svaka hrvatska država "ustaška"

21.2.2018. | 14:46
Likaplus.hr : Pupovcu nakon posjete Vučića porasli apetiti

Traže vijeće srpskih općina

Pupovcu nakon posjete Vučića porasli apetiti

19.2.2018. | 9:08
SDSS I Milorad Pupovac kada su god u prilici ucijeniti Vladu RH, nekog načelnika, župana...kojima je jako stalo do fotelje i vlasti, oni ucjenjuju jer računaju na neodoljivi zov fotelje vlasti i vlasti i opet vlasti...
Likaplus.hr : Kriza pravih muškaraca-muževnost

Božanstvena komedija

Kriza pravih muškaraca-muževnost

18.2.2018. | 17:07
Kriza muževnosti
Likaplus.hr : Tomislav Ivančić- godina dana otkad je otišao

Tomislav Ivančić- godina dana otkad je otišao

18.2.2018. | 6:50
Tomislav Ivančić- godina dana otkad je otišaoBio je 2001. izabran za rektora zagrebačkog Sveučilišta izabran je dr. Tomislav Ivančić, teolog.profesor na bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu .Lijevi mediji i rigidni ljevičari optuživali su kako je moguće da teolog bude rekt
Likaplus.hr : "Laže ko Aleksandar Vučić..."

Postala mjera laži

"Laže ko Aleksandar Vučić..."

8.2.2018. | 9:59
Kad netko kaže laž u kameru, pa poslije pokuša preko facebook-a reći da to nije rekao...tada mu se kaže "Laže ko Aleksandar Vučić" koji je u Glini govorio o "ustaškoj vlasti, srpskoj Glini..." a onda tvrdio da to nije rekao, a kamoli da je tamo i bio...Ali, kamera ne laže!
Likaplus.hr : U centru Zagreba-masovna grobnica

Komunistički zločini

U centru Zagreba-masovna grobnica

7.2.2018. | 8:54
Likaplus.hr : Ministrica HNS-a:Nema 1kn po km za učitelje

Ministrica HNS-a:Nema 1kn po km za učitelje

6.2.2018. | 8:47
Učiteljima i profesorima koji na posao putuju u drugi grad, općinu ili županiju u odnosu na mjesto stanovanja više se neće isplaćivati kuna za prijeđeni kilometar ako na relaciji kojom putuju na posao postoji mjesni ili međumjesni javni prijevoz, navodiVečernji list.
Likaplus.hr : Kako putuje bombonijera?

LAUDATO TV

Kako putuje bombonijera?

4.2.2018. | 16:21
U prilogu Božanstvene Komedije, ekipe iz Laudato Tv, pogledajte skeč na temu Bombonijere. Najveći svjetski putnik je…BOMBONIJERA! Zašto? Pogledaj i otkrij! Koliko puta ste nekome poklonili bombonijeru koju ste od nekoga dobili...
Likaplus.hr : Vrijeme  je za istinu o Jasenovcu

Srbin Igor Vukić

Vrijeme je za istinu o Jasenovcu

30.1.2018. | 7:32
Likaplus.hr : Evo zašto naši ljevičari mrze Trumpa i Markić

Ono su za ŽIVOT

Evo zašto naši ljevičari mrze Trumpa i Markić

20.1.2018. | 17:59
Likaplus.hr : Za Pupovčeve Novosti-ministar je ustaša

Penković šuti

Za Pupovčeve Novosti-ministar je ustaša

7.1.2018. | 13:44
Nije samo naš načelnik u Korenici sklon sve proglašavati ustašlukom(škola ustaška, portal je ustaški, ...) nego i njegov koalicijski partner Pupovac i SDSS to redovito radi kroz Novosti koje financira Država RH. Svi šute, jer u modi je sve zvati "ustašama" pa i ministra hrvatskih
Likaplus.hr : U Iraku svijetli križ..

Na zapadu skidaju, a

U Iraku svijetli križ..

27.12.2017. | 10:04
Likaplus.hr : Protuhrvatski i protukatolički mediji u RH

Koja je pozadina djelovanja

Protuhrvatski i protukatolički mediji u RH

23.12.2017. | 18:44
Likaplus.hr : Izabrao radije smrt, nego slobodu s optužbom

general Praljak

Izabrao radije smrt, nego slobodu s optužbom

4.12.2017. | 7:12
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :