Nedjelja , 22.7.2018. | 05:20

Gospic

pretežno oblačnopretežno oblačno

Temperatura

21°

Tlak zraka

1009.9 hPa

Vlažnost

55 %

Senj

pretežno oblačnopretežno oblačno

Temperatura

27°

Tlak zraka

1009.7 hPa

Vlažnost

56 %

Gospic

pretežno oblačnopretežno oblačno

Temperatura

21°

Tlak zraka

1009.9 hPa

Vlažnost

55 %

Senj

pretežno oblačnopretežno oblačno

Temperatura

27°

Tlak zraka

1009.7 hPa

Vlažnost

56 %

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 10.8.2017. u 21:52
Prikaza: 995
Autor: Likaplus/narod.hr

Tko su uhićeni branitelji?

Božinovićeva policija hapsi junake ...

LS Županija : Božinovićeva policija hapsi junake ...To su su pripadnici IX. bojne HOS-a iz Splita, a ta herojska postrojba imala je u Domovinskom ratu 4

Tko su uhićeni branitelji u Kninu? To su su pripadnici IX. bojne HOS-a iz Splita, a ta herojska postrojba imala je u Domovinskom ratu 46 poginulih i preko 300 ranjenih bojovnika. Izljevi mržnje pojedinaca (i grupa) prema toj postrojbi pokazali su se još 2014. kada je u Splitu crvenom bojom, neposredno nakon otvorenja, zaliven spomenik poginulima junacima IX. bojne. Oskvrnitelj spomenika poginulim herojima, pogađate, nije nikada pronađen niti za mandata Ranka Ostojića, a niti drugih ministara.-piše narod.hr

O kakvim se borcima i junacima radi govori podatak da su pripadnici spomenute postrojbe HOS-a, istinski junaci Domovinskog rata, držali su čak 43 dana mjesto Škabrnju pod okruženjem četnika i JNA nakon akcije Maslenica. Tamo su bojovnici HOS-a uništili elitne srpske pojstrojbe „Alfe" Dragana Vasiljkovića, „Crvene Beretke" Milorada Ulemeka Legije i „Tigrove" Željka Ražnjatovića Arkana.

Kada je jučer biskup Vlado Košić hrabro i javno objavio svoje mišljenje o nedavnim uhićenjima u Kninu zapisao je: „Je li moguće da hrvatska policija hapsi hrvatske branitelje? Kakva je sad opet ova protuhrvatska vlast koja se usuđuje to činiti u Kninu na proslavi Dana pobjede?"

Očito je, dakle, da je u Hrvatskoj 2017. godine sve moguće: da se već dvadeset godina mučitelji i ubojice iz Vukovara slobodno šeću Hrvatskom, da se slobodno nose zločinački simboli s kape generala Šljivančanina pod kojima je razaran Vukovar na „proslavama u Srbu, Kumorovcu i nedavno Zagrebu na Titovom trgu, da se slobodno nose slike ratnog zločinca Josipa Broza, da stoje spomenici četničkim Belim Orlovima, a da se istovremeno uhićuje i trpa u zatvore junake Domovinskog rata na Markovom Trgu, Vukovaru zbog protestnog razbijanja ploča, Kninu….

Čak je i 78-godišnji Marijan Živković, otac dvojice ubijenih junaka Vukovara Marka i Nikole Živkovića, dobio zatvorsku kaznu od devet mjeseci ili dvije godine uvjeta prvostupanjskom presudom (kasnije poništena) radi protestnog razbijanja ploča za koje su Vukovarci smatrali da ih se ne treba uvoditi u grad-heroj. Njegov sin Marko bio je pilot ratnog poljoprivrednog aviona koji je svaki dan gledao smrti u oči vozeći noću pomoć u hrani i oružju braniteljima Vukovara, a drugom sinu Nikoli se i danas groba ne zna.

Da, i to je moguće u Hrvatskoj.

Kad je tome tako, zašto se čudimo recentnim privođenjima i uhićenjima u Kninu? To je samo, ipak, nastavak one iste politike vlade Zorana Milanovića i Ranka Ostojića kada se progonilo i pacificiralo branitelje.

Radi se o pripadnicima IX. bojne HOS-a iz Splita i njenom zapovjedniku Marinku Skeji. Kroz tu bojnu je tijekom Domovinskog rata prošlo 2500 branitelja, poginula su 46-orica, dok ih je više od 300 bilo ranjenih. Pripadnici te bojne bile su mnoge legende Domovinskog rata, od kojih je najpoznatiji Thomas Crowly zvani „Irac". Postrojba je 1992. priključena 114. brigadi HV-a iz Splita, a mnogi njeni bojovnici su završili u 4. brigadi ZNG-a.

Ratni put IX. bojne HOS-a je impresivan: sinjska i drniška bojišnica, Dubrovnik, šibensko i zadarsko zaleđe, Slavonija… Nedavno je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zahvalio HOS-ovcima što su sudbonosnog 6. prosinca 1991. branili tvrđavu Srđ kada je borbom prsa o prsa slomljen posljednji i najveći napad na utvrdu čiji bi pad značio i pad Dubrovnika, te nove masakre i ubijanja Hrvata nakon Vukovara. Tom prilikom Franković je rekao da veliki grb HOS-a, koji su naslikali torcidaši na ulicama Dubrovnika, ostaje „jer ako su nam bili dobri 1991. ne vidim zašto ne bi bili i danas".

Krajem siječnja 1993., po zahtjevu brigadira Ante Gotovine, vodstvo 114. brigade uputilo je IX. bojnu HOS-a u obranu zadarskog zaleđa tj. netom osvojene Škabrnje u akciji Maslenica. Kada se postrojba okupila, Škabrnju je branilo nešto više od 80 pripadnika IX. bojne, a postrojbom je zapovijedao upravo Marinko Skejo koji je uhićen u Kninu.

Pripadnici HOS-a su ukupno 43 dana branili Škabrnju kada su konačno dobili smjenu.

Škabrnja nije imala neki strateški značaj, ali za Hrvate je to mjesto bilo simbol stradanja, a Srbima imperativ da to hrvatsko mjesto vrate u svoje ruke s ciljem demoraliziranja hrvatske vojske.

Zbog toga je u mjesto i upućena čuvena IX. bojne HOS-a, prokušana postrojba koja je imala iza sebe impresivni ratni staž i za koju su Srbi znali da ne odstupa. Trebalo je braniti mjesto dugačko 6 kilometara praktički odsječeno od ostataka hrvatskih snaga. Škabrnju je okruživala sva sila srpske vojske iz obližnjeg okupiranog Nadina i kota Ražovljeve glavice. Uz postrojbe domaćih Srba, Škabrnju su napadale najelitinije srpske paravojne jedinice kao „Alfe" Dragana Vasiljkovića (kapetan Dragan), "Crvene beretke” Milorada Ulemeka Legije i „Tigrovi" Željka Ražnjatovića Arkana.

Hrabri HOS-ovci branili su okruženu Škabrnju čak 43 dana, a osim Skeje, tu je bio i poznati Irac Thomas Crowley. Škabrnja se branila dan za danom nadljudskim naporima bojovnika, a situacija je bila sve teža i teža. Krajem mjeseca veljače pripadnici HOS-a izveli su diverzantsku akciju protiv srpskih postrojbi koje su napadale mjesto, te uništili nekoliko minobacača, topova, i oklopnih transportera.

Zapovjednik HOS-a Marinko Skejo tražio je bar tjedan dana odmora za iscrpljene borce, a tek nakon 43 dana uspjela se probiti smjenska postrojba. Samo 6 dana kasnije Srbi poduzimaju konačni napad na Škabrnju u akciji kodnog imena „Kameleon", a zamjena se našla u gotovo bezizlaznoj situaciji te nakon četiri dana borbe od 18. do 22. ožujka 1993. Škabrnja pada po drugi puta.

„Što da uopće kažem o Škabrnji kad je situacija bila da se borimo doslovno od kuće do kuće", rekao je jedan branitelj.

A Škabrnja je morala čekati Oluju da bude ponovno oslobođena.

Danas, 22 godine kasnije od oslobođenja Škabrnje, njezini heroji koji su je branili 43 dana u okruženju privedeni su „jer su svojim ponašanjem na javnom mjestu ispunili obilježja prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira uzvikujući pozdrav „Za dom spremni"."

Svi znamo i svakome je to jasno da su pod tim istim znakom, istim ratnim pozdravom i istom ratnom zastavom, ti isti ljudi branili Škabrnju 43 dana okruženja davne 1993. godine. Tada to nikome nije smetalo, dapače, ali danas očito smeta.

Kome i zašto?

„Pod ovim svetim znakom
i hrvatskim barjakom
vitezovi krv su lili
i slobodu iznjedrili
Živima u Čast!
Mrtvima u slavu,
prolazniče pogni svoju glavu"

Natpis na spomeniku poginulim pripadnicima IX bojne HOS-a u Splitu

 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mirko

mirko

Komentirano: 12.8.2017. | 9:40

1

... ima li igdje zdravog razuma? Čini se da je svaka žrtva bila uzaludna ako imamo "opet protuhrvatsku vlast" - tko nam bira tu vlast? Gdje su šatoraši iz Savske (Glogoški, Klem ... plinske boce)? http://www.dnevno.hr/novac/todoric-i-plenkovic-su-nas-osramotili-pred-svijetom-1050403/ "politički i gospodarski međunarodni debakl, ponajviše je odgovoran premijer Plenković i njegova Vlada, koja će u budućnosti u međunarodnom trgovačkom pravu biti poznata kao primjer europske Vlade koja je nakaradnim zakonom legalizirala poslovnu prijevaru tešku milijarde eura. Nema sumnje, Todorić i Plenković su nas osramotili pred svijetom, ali po slikama i snimkama izgleda da se baš ne crvene. Dapače, Plenković je blijed kao krpa. Da nije anemičan, još bi pomislili kako ga je strah. Ma, valjda nije. Tko se boji Rusa još?"

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Uplašili se "kockastog naroda" na ulici

Uplašili se "kockastog naroda" na ulici

20.7.2018. | 22:49
HLOVERKA O(TV)ORENO TKO SE PREPLAŠIO ‘KOCKASTOG NARODA’? Glasnoj manjini koja vidi ‘ustašizaciju’ – polako otkucava vrijeme
Likaplus.hr : Izraelski pjevač pjeva "Croatio, iz duše ...

Izraelski pjevač pjeva "Croatio, iz duše ...

15.7.2018. | 8:50
Uz pjesmu Giladi je poručio: “Moje srce i srce svih izraelaca koje poznajem sutra će biti s Hrvatskom. Svi očekujemo pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije. Pjesma (‘Croatio iz duše te ljubim’) koju sam modificirao i otpjevao na hrvatskom jeziku neka bude poticaj i motiv pono
Likaplus.hr : Uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se...

Zlatko Dalić

Uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se...

12.7.2018. | 12:07
“Vjera mi daje snagu, uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se prije utakmice. Zahvalim se Bogu na svakom danu, jer dao mi je snagu i vjeru, ali i prigodu da nešto u životu napravim”, izjavio je izbornik nogometne hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić u adventskom razgovoru za pri
Likaplus.hr : Miodrag Linta napao likaplus portal i druge..

Miodrag Linta napao likaplus portal i druge..

7.7.2018. | 10:53
Lint je poznat po izjavi da Hrvati njeguju "mit o Vukovaru" koji se temelji na laži kako bi se raspirivalo "antsrpsko raspoloženje", i njegove izjave da je Tuđmanova Hrvatska izvršila agresiju na Srbe u Vukovaru kako bi stvorila etnički čistu državu po uzoru na NDH.. Zanimljiv
Likaplus.hr : Dužinu i jačinu pljeska mjeri vodstvo stranke

Dužinu i jačinu pljeska mjeri vodstvo stranke

8.6.2018. | 10:11
Kad su novinari primijetili da je Stier na Saboru HDZ-a dočekan najvećim aplauzom, Kuščević je ispalio:"Imali smo jučer na Predsjedništvu analizu svih govora, aplauza i negodovanja na Saboru HDZ-a i jasno je bilo da su svi govori članova Predsjedništva, naročito predsjednika Plen
Likaplus.hr : Plenković mora shvatiti da Hrvatska izumire

Krajnji je čas!

Plenković mora shvatiti da Hrvatska izumire

6.6.2018. | 10:14
Likaplus.hr : STOP cenzuri na HRT-u

STOP cenzuri na HRT-u

4.6.2018. | 20:12
Likaplus.hr : Mora se poštivati volja naroda

Predsjednica RH

Mora se poštivati volja naroda

2.6.2018. | 18:55
Likaplus.hr : Jasenovac je bio zatvor za protivnike NDH

Igor Vukić na HRT

Jasenovac je bio zatvor za protivnike NDH

31.5.2018. | 22:27
Igor Vukić, novinar, publicist i Srbin po nacionalnosti čiji je otac kao dijete, zajedno s obitelji i poznanicima, bio zatočenik logora Jasenovac za vrijeme NDH,tvrdi Jasenovac je bio zatvor za protivnike NDH
Likaplus.hr : Pokolj djece u Slavonskom Brodu 1992.

Srpski zločini

Pokolj djece u Slavonskom Brodu 1992.

27.5.2018. | 20:28
Likaplus.hr : S 3,2 mil kuna Pupovac "pljuje" po svima

Bilten Pupovca

S 3,2 mil kuna Pupovac "pljuje" po svima

26.5.2018. | 16:09
Likaplus.hr : Ima 30 g. i ne želi iz kuće svojih roditelja

Ništa ne plaća

Ima 30 g. i ne želi iz kuće svojih roditelja

26.5.2018. | 9:05
Likaplus.hr : Plenkoviću smeta referendum,MOST,Živi zid,...

Plenkoviću smeta referendum,MOST,Živi zid,...

10.5.2018. | 10:00
Premijeru PLENKOVIĆU smeta referendum za izmjenu izbornoga zakona, smeta mu MOST, Živi zid, dr ŽELJKA Markić....samo mu ne smeta Pupovac i SDSS
Likaplus.hr : HDZ-SDP protiv, Glas Koncila ZA REFERENDUM

Odnarođene stranke?

HDZ-SDP protiv, Glas Koncila ZA REFERENDUM

8.5.2018. | 9:13
Ivan Miklenić, urednik Glasa Koncila, objavio je, naime, uvodnik u kojem je pozvao da se podrži referendum o izmjenama izbornog sustava. Miklenić je istaknuo manjkavosti postojećih izbornih pravila te naglasio da inicijativa “Narod odlučuje” pitanjima za referendum inicira tek d
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :